Case frumoase

DurasDiurpaneus

Oameni buni , am si eu o observatie de facut. Vad peste tot, in Bucuresti si in provincie, prea multe case URATE . Nu ma refer doar la celebrele kitsch-uri de pe http://cashidelucs.wordpress.com/ . Sunt prea multe case , facute chiar cu bun simt si cu bunavointa, dar ... urate. De aceea m-am gandit sa incep sa postez niste imagini cu ceea ce cred eu ca inseamna case frumoase. Stiu ca unele sunt prea mari , sau prea scumpe, ca majoritatea depasesc bugetele romanilor, dar vreau doar sa arat ca se poate construi si frumos. Nu dau nume , nu dau adrese, toate casele sunt facute in strainatate, e adevarat, de arhitecti , dar ma gandesc ca pozele astea ar putea da niste idei si celor de aici.
Incepem cu ceva lejer, o casa cu structura din otel si beton, deschisa spre peisajul inconjurator...

Daaa, cred ca sunt prea mari pozele...
bobodinvs
Hmm....nu stiu ce sa zic,probabil ca exista piata si fani si pt astfel de case,eu unul nu sunt printre ei. As remarca ,totusi,ca pt o astfel de casa iti trebuie si un lot de teren de cel putin un hectra,pt a avea si intimitate in casa,altfel....e cinema in aer liber pt romanul curios.Ori ...cum in Romania,in zonele cu utilitati pretul /mp al terenului ustura.....cam greu.

DurasDiurpaneus
O casa cu forme simple, locuita de un artist , care a dorit sa aiba si loc pentru expunerea operelor

Piscina iluminata corespunzator... si livingul

...

Pozele din randul al doilea sunt de la alta casa, facuta pe un teren foarte mic,la intersectia a doua strazi

Pozele din al treilea rand sunt de la o casa cu doua niveluri , construita pe un teren in panta.

interioarele sunt extrem de agreabile
X-plane
CITAT (DurasDiurpaneus @ 29th August 2009, 00:32) *
O casa cu forme simple, locuita de un artist , care a dorit sa aiba si loc pentru expunerea operelor

Piscina iluminata corespunzator... si livingul

...

Pozele din randul al doilea sunt de la alta casa, facuta pe un teren foarte mic,la intersectia a doua strazi

Pozele din al treilea rand sunt de la o casa cu doua niveluri , construita pe un teren in panta.

interioarele sunt extrem de agreabile

Ce legatura au cele doua case cu frumusetea? nono.gif
DurasDiurpaneus
Si o casa construita pe un teren de numai 150 mp
sith
Felicitari pentru topicul deschis si pentru poze ,am o nelamurire sunt in Romania?
DurasDiurpaneus
CITAT (sith @ 1st September 2009, 21:27) *
Felicitari pentru topicul deschis si pentru poze ,am o nelamurire sunt in Romania?

Nu, sunt de prin America de Sud. Chile, Columbia, Venezuela....
Uite, astea sunt din Brazilia...

Morosanul
Incredibil ce turnura modernista a luat acolo arhitectura, comparativ cu conservatoarea Spanie !
DurasDiurpaneus
O casa construita pe un teren de forma unui triunghi, cu suprafata de 550 mp
Spatii largi, confort deosebit, cromatica delicata.
Iwishahouse

Pai ar cam trebui avut in vedere si conditiile climatice, nu?
Eu nu sunt adepta caselor fara acoperis, ma simt ca la bloc si mai ales ca nu pare a casa. Oricum, fiecare are gusturile lui asa ca nu mai comentez.
PS: si ca bani cam cat costa astfel de case, la incalzire, cu atatea geamuri cam cat ar fi cheltuiala? Nu cred ca rentreaza in Romania constructia acestui gen de case.
cheta06
CITAT (Iwishahouse @ 19th September 2009, 15:51) *
Eu nu sunt adepta caselor fara acoperis, ma simt ca la bloc si mai ales ca nu pare a casa.

:)cam asta e si parerea mea
pe la moldoveni am vazut niste case cu jocuri de acoperis de mi-au steclit ochii tot uitandu ma la ele ...pacat ca nu am facut poze cu ele , dar am zis ca la alt drum voi face si poze iar apoi am sa le postez pe aici ;
gugutata
Diurpaneus, sunt deosebite imaginile atasate de tine. Te rog, mai posteaza si altele.

Completez si eu cu cateva lucrari din 2003 prezente la vremea respectiva la un concurs. Arhitecti romani, lucrari din Ro.

2004 Romania, 1936 USA biggrin.gif . Una din case este deja prea celebra, totusi, de studiat si modelul autohton destul de reusit as spune.
abancor
Prima e la Pestera?
lifestyle2000
Chiar s-a construit o copie dupa "Falling Water" in Romania?
Nu prea ma incanta nici pe mine arhitectura moderna dar , "falling water" e o lucrare celebra care ma da pe spate ...
Totusi, daca nu e amplasata pe o stanca, deasupra unei cascade .... pierde din farmecul original ... tongue.gif

"Falling Water" - Frank Lloyd Wright - interior (fatadele le-a postat gugutata mai sus)
Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul
Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul
Click pentru a vizualiza atașamentul

PS: Gugutata, nu ne suparam daca ne servesti si cu planurile la "falling water" happy.gif (de mult le caut)
- Punkt mi se "limba" "plimba"-n gura cand iti pronunt noul nick.... smile.gif
DurasDiurpaneus
@punkt/gugutata : mersi pentru interventie worthy.gif credeam ca o sa inchid threadul din lipsa de interes. Multumesc si lui Sith si Morosanului, care desi e expert in lemn si arhitectura traditionala, este dispus sa accepte si sa recunoasca frumosul si in alta parte daca se gaseste.

@cheta06 : te rog, te implor, nu posta aici casele "cu jocuri de acoperis " , lasa-ne pe mine si pe moderator sa alegem ce se posteaza... Repet, inca o data, nu vreau sa propun modele noi pentru piata romaneasca , nu ma intereseaza daca sunt prea scumpe sau realizate in zone cu alta clima, pur si simplu vreau sa fac un pic de educatie estetica. Poate ca am inceput gresit, trebuia sa va iau un pic mai usor, cu ... acoperisuri in panta, promit sa va arat mai tarziu si niste vile italiene superbe (e adevarat, pantele sunt destul de line) dar, deocamdata, puneti-va centurile de siguranta ! Decolam cu ... o mas intrepida arquitetura do brasil !
lifestyle2000
CITAT
promit sa va arat mai tarziu si niste vile italiene superbe

E, acum chiar incepe sa-mi placa. Posteaza-le mai devreme ca m-ai pus pe jar ....

Esti sigur ca pozele de mai sus nu sunt randari? Sunt atat de perfecte ..... biggrin.gif
DurasDiurpaneus
Daca tot suntem in Brazilia, sa va plimb putin prin capitala construita de la zero, in mijlocul junglei, acum patruzeci si ceva de ani ... In ordine : biblioteca nationala, catedrala, muzeul national,palatul de justitie, palatul Itamaraty, palatul Planalto, piata celor trei puteri, teatrul national, tribunalul suprem... nu vad nici un acoperis in panta, si cu toate astea, mi se pare totul ingrozitor de frumos...
gugutata
Oscar Neimeyer si Lucio Costa. Primul, un redutabil comunist biggrin.gif .
DurasDiurpaneus
CITAT (gugutata @ 21st September 2009, 16:23) *
Oscar Neimeyer si Lucio Costa. Primul, un redutabil comunist biggrin.gif .

Germano-brazilianul Oscar Niemeyer mi se pare omul cu cea mai debordanta fantezie din intreaga istorie a arhitecturii. Inca traieste, in decembrie implineste 102 ani. In prima imagine vedeti sediul partidului comunist francez, realizat de el la Paris. A doua si a treia poza reprezinta sediul editurii Mondadori din Milano, care este o adevarata nebunie dpdv tehnic. Imaginati-va ca imensul paralelipiped de sticla ce gazduieste birourile (corpul principal al cladirii) nu sta pe fundatii, ci este sustinut de niste cabluri ca niste chingi, care sunt ancorate numai la partea superioara de grinzile cadrelor din beton armat care reprezinta structura exterioara de sustinere. Cred ca se mai si leagana usor in bataia vreunui vant mai puternic... Omul e genial, absolut genial

CITAT (lifestyle2000 @ 21st September 2009, 15:42) *
E, acum chiar incepe sa-mi placa. Posteaza-le mai devreme ca m-ai pus pe jar ....

Esti sigur ca pozele de mai sus nu sunt randari? Sunt atat de perfecte ..... biggrin.gif

Sunt poze, neretusate, ne-photoshopate. Bine, te-am prevenit ca nu e o casa, e avion.
Din aceeasi categorie a cladirilor care plutesc, o casa pe faleza... asta insa nu e a lui Niemeyer... pentru ca nu are destule linii curbe, nu-i asa ?
gugutata
CITAT (DurasDiurpaneus @ 21st September 2009, 17:59) *
Germano-brazilianul Oscar Niemeyer mi se pare omul cu cea mai debordanta fantezie din intreaga istorie a arhitecturii.

Este din acelasi aluat cu Santiago Calatrava, putin inainte timpurilor noastre
jap_is_q
Si cine e vinovat de casele urate? Clientul sau arhitectul? Sau amandoi?
DurasDiurpaneus
CITAT (jap_is_q @ 24th September 2009, 23:14) *
Si cine e vinovat de casele urate? Clientul sau arhitectul? Sau amandoi?

Este foarte greu sa raspunzi la intrebarea asta, pentru simplul fapt ca situatia difera de la caz la caz. Sa o luam in ordine.
1. Mai mult de jumatate din casele "urate" sunt facute de proprietari care sunt complet ignoranti in materie, dar au banii necesari pentru a transpune in realitate ideile lor despre ceea ce ar trebui sa fie o casa. Multi dintre ei sunt "businessmen"- i care au facut averi dupa 1989, in mod mai mult sau mai putin corect, iar chestia asta li s-a urcat in asemenea hal la cap, incat au impresia ca sa faci o vila e un lucru mult mai usor decat sa faci o avere, in consecinta, nu are rost sa apeleze la un om de meserie. Sunt oameni care platesc peste 200.000 de euro pentru lucrari si nu vor sa dea 3-4.000 unui architect. Multi dintre ei si-au facut casele fara macar sa aibe o autorizatie de construire, pe care au cerut-o ulterior, au platit spaga corespunzatoare si au obtinut-o. Casele lor sunt viloaie oribile , uriase, facute din orgoliu imens si nu atat din necesitate, cat din dorinta de a arata lumii intregi cat de tari sunt proprietarii.
2. "Oamenii obisnuiti" , care muncesc, au afaceri oneste si mai ales au bun simt, pot si ei sa produca niste chestii oribile, dar din alte considerente. In primul rand, nu dispun de mijloacele financiare ale bogatasilor si de aici incep o groaza de probleme. Unii fac casele dupa capul lor , conform idiotului principiu "gusturile nu se discuta " sau "e frumos ce-mi place mie ?. E total fals : frumosul a existat, exista si va exista intotdeauna , chiar daca unii nu il recunosc, pentru ca nu au bun gust sau educatie estetica. Simtul pentru frumos e ceva cu care te nasti, la fel ca talentul pentru condusul masinii sau urechea muzicala. Dar in timp ce afonii nu canta pentru a nu fi luati la bataie, ceilalti spun : nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie !
Altii, dupa ce cumpara un vraf de reviste cu proiecte, aleg unul din ele , sa zicem, gandit ca o casa de munte, si il adapteaza frumoaselor campii din jurul marilor orase. In cel mai bun caz, rezultatul este o casa, poate confortabila, poate decenta, dar in orice caz nu frumoasa.
3. Asta nu inseamna ca arhitectii sunt cu totii niste fiinte supranaturale dotate cu simturi interzise muritorilor de rand. Au si ei o parte de vina. Multi dintre ei fac compromisuri prea mari in favoarea clientilor (pentru a nu pierde lucrarea) Dar ei fac asta si pentru ca nu gasesc lucrari suficiente (clientii nu sunt dispusi sa plateasca nici macar jumatate din valoarea reala a proiectelor )
Dar cei mai vinovati sunt arhitectii care lucreaza in administratiile locale si permit construirea unor mizerii din beton , distrugand imaginea oraselor si valoarea si asa putinelor zone valoroase care mai exista. Si astfel ajungem la vinovatul principal, meteahna de baza a romanului, care face orice pentru bani . Coruptia isi face linistita mendrele intr-o tara in care legile, bune-rele, sunt respectate doar de "fraieri" .
madcox
Felicitari pentru texte. smile.gif
Ne plangem de inghesuiala in orase, dar cei de la primarie ce avizeaza lucrarile dau voie sa se construiasca hotel, sau cladire de birouri fara parcare, cu instalatiile de aer conditionat atarnate de pereti, si pe cel putin una din laturi niste gemulete mici ce au vizibilitate in curtile oamenilor, caci automat trebuie sa construiesti un p+10 intr-o zona in care este maxim admis p+3.

Deh...romani.
cica media de inteligenta a oamenilor pe planeta este constanta, insa doar numarul oamenilor este in crestere...

scuzati off-topicul
peste o luna poate o sa postez pozele de la o casa frumusica, dar cam mare... smile.gif
DurasDiurpaneus
Acum sa mergem la Guadalajara, in Mexic. O casa superba, cu volume articulate in jurul unei mici curti interioare (patio) care este animata la randul ei de o piscina si de un "deck " din lemn masiv.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.