problema olympus e410

massmedia

Am de circa 1 an Olympus E410 cu obiectiv Zuiko 14 -42. Intampin urmatoarea problema: cand fotografiez cu obiectivul setat cat mai aproape de focala de 14 apar in imagine diistorsiuni mari, mai ales in planul indepartat - liniile paralele apar in unghi, ceea ce este foarte suparator cateodata. In general corectez asta prin prelucrarea pe calculator, dar necesita timp mult.
Ma gandesc sa schimb aparatul - m-ar tenta Nikon D60 cu obiectivul 18-55VR, dar nu am avut ocazia sa-l testez. As ruga posesorii de astfel de obiectiv sa ma lamureasca daca intampina problema pe care o am la Olynpus!
digioptic
Schimband aparatul sau chiar sistemul, treci de la olympus la nikon, nu rezolvi problema. Aparatul e foarte bun, trebuie doar sa incerci alte obiective. Distorsiunile geometrice la zoom-urile de kit sunt destul de pronuntate aproape de capatul wide. Incerca un obiectiv prime, adica unul cu distanta focala fixa. Posteaza problemele tale cu olympus, in topicul dedicat olympus si multi posesori de sistem 4/3, iti vor sari in ajutor...

DSops
Cred ca mai degraba problema lui este legata de perspectiva. Incearca sa tii obiectivul paralel cu solul, altfel vei avea un efect pronuntat de perspectiva la orice obiectiv wide.
calexe
http://en.wikipedia.org/wiki/Wide_angle_lens
raldox
QUOTE (DSops @ 26th August 2009, 14:11) *
Cred ca mai degraba problema lui este legata de perspectiva. Incearca sa tii obiectivul paralel cu solul, altfel vei avea un efect pronuntat de perspectiva la orice obiectiv wide.

Cred ca mai degraba problema lui este legata de perspectiva asupra fotografiei...
14mm pe Oly are un unghi de cuprindere o țâră mai strimt decit 18mm pe Nikon DX. Si da, distorsiunea de perspectiva este prea des confundata cu distorsiunea geometrica "in butoi" inerenta dar relativ bine controlata in obiectivele superangulare curente.
Oricum - topic de scoala foto, ca sa nu facem pe desteptii sau misto de utilizatorii oly (se poate considera ca oly e de la Olympus dar nu neaparat).
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.