vladutzz89
6th May 2005, 11:29
De curand sunt posesorul unui nou ap foto digital;
Pozele sunt ok .... dar nu la mine pe monitor; Scoase pe hartie la Kodak
arata altfel, iar pe alte monitor arata mai bine;
Am inteles ca trebuie sa calibrez monitoru;
M-am jucat in meniul monitorului cu tot felu de mire pe ecran, incercand sa reusesc sa il reglez cum trebuie;
Daca aveti cateva sfaturi as fi recunoscator, deoarece nu sunt prea multumit de rezultate;
Monitorul este: SAMSUNG SyncMaster 551s (15'')
La "Color Temperature" am doua optiuni: 6500K si 9300K; pana acu era pus pe 9300K iar acu l-am dat pe 6500 ca am citit pe undeva pe net; imaginea a devenit mai 'pe rosu' ca sa zic asa (inainte era cu mult albastru);
In rest alte optiuni pt culori in afara de Color Temperature, Brightness si contrast nu prea mai vad; V-Moire daca stiti ce face (eu nu... o am setata la 0) si Video Input Level care la mine este 0.7V (mai am optiunea 1V);
Tot ce incerc sa fac e sa storc ultima picatura din Monitoru asta;
Thanks
Giany
6th May 2005, 11:36
In primul rand monitorul se calibreaza dupa un pantone standard ori cei de la kodak nu au un standard anume si am observat ca nu intotdeauna scot culorile cum treb, treb sa te tii de capul lor, in plus daca vei scoate la ceilalti producatori ( Fuji, Agfa...) vei observa ca au alte culori deci pe departe nu este vb de calibrare
.
Sfatul meu este sa mai scoti cateva randuri de poze dupa care ti dai seama cum si ce treb sa faci.
mr.fred
6th May 2005, 11:44
Exista 2 modalitati de a calibra un monoitor
1. Empiric (la ochi)
2. Exact (cu ajutorul unui calorilentru)
Sa detaliem
1. Poti incerca cu utilitarul Adobe Gamma care vine odata cu Adobe Photoshop si pe care il gasesti in Control Panel. Cu ajutorul lui vei parcurge niste pasi la sfarsitul carora se presupune ca monitorul va fi mai calibrat.
2. Sunt o groaza de solutii, nu foarte ieftine insa (cu preturi incepand cu 200 E) prin care poti sa-ti calibrezi monitorul. Arata ca niste ventuze care se ataseaza la monitor si citesc temperaturile de culoare si luminozitate. Rezultatele obtinute cu un astfel de dispozitiv sunt absolut incredible.
Giany
6th May 2005, 11:47
Il bagi in ceata zic eu, in plus treb sa dispuna asa cum ai zis si tu de un echipament adecvat...
mr.fred
6th May 2005, 11:48
Asa ar trebui. Dar in lipsa poate incerca cu Adobe Gamma. Rezultatele nu sunt spectaculoase dar sunt decente.
vladutzz89
6th May 2005, 12:10
Bani pt aparate de calibrat monitorul nu am;
Adobe Gamma calibreaza prin soft eu vb de calibrarea din meniul lui (adica hardware) si sunt curios ce e cu setarile alea de care vorbeam;
Oricu Adobe Gamma are niste chestii care nu prea stiu cum sa le aleg:
- Phospors (setat initial este HDTV (CCIR709))
- Hardware White Point (temperatura culorilor in meniul mon este pusa la 6500K) cand dau measure si aleg alea imi gaseste tot 6500K
- La Adjusted White Point nu am measure; el il pune pe custom ; eu ma gandeam sa aleg "Same as Hardware" (6500K) si cred ca asta este corect;
mr.fred
6th May 2005, 12:16
1. pai la phospors lasi asa cum e.
2. pai daca iti gaseste tot 6500K e bine. Se confirma ca aia e temperatura de culoare. N-ai de ce sa-ti faci griji.
3. Exact. Lasi "Same as Hardware".
Calibrarea din meniul monitorului se face tot cu adobe gamma.La inceputul calibrarii te pune sa umbli la contrast si luminozitate.
adobe Gamma nu e calibrare de culoare. eu sugerez sa dezactivezi gamma si sa incerci "la ochi" in setarile placii video. daca esti mai pretentzios, itzi trebuie un colorimetru (ventuza de pe ecran)
icss
7th September 2005, 11:09
Stie cineva daca exista si in varianta "stand-alone" Adobe Gamma? Trial sau freeware....
Sau un alt soft asemanator?
Merci.
nanashu
7th September 2005, 12:44
Iei poza/pozele si cu ele linga monitor dai de butoane pina "seamana" ... si d'acum incolo faci poze numai la respectivul laborator ... si le spui "fara corectii"
... si ceea ce vezi acasa pe monitor o sa semene cu ceea ce iese si in poza ... sau viceversa
Mai exista si mici programele/utilitare de calibrat monitorul ... vezi pe softpedia la download
Bafta, IO
FAD for IFI
tim2003
7th September 2005, 22:59
In primul rand monitorul se calibreaza dupa un pantone standard
Cum se calibreaza monitorul dupa pantone standard?
Just curious
KickAss
8th September 2005, 14:07
QUOTE(icss @ Sep 7 2005, 12:09)
Stie cineva daca exista si in varianta "stand-alone" Adobe Gamma? Trial sau freeware....
Sau un alt soft asemanator?
Merci.
Exista un program free numit Monitor Calibration Wizard. Nu este minunat dar te duce mai aproape de rezultatul dorit.
Acuma asta cu culorile scoase e sensibila rau caci depinde si de softul in care ai facut prelucrarea. Eu de exemplu, din masochism, lucrez cu Corel Photopaint. Eh, in acest program nici o culoare nu-ti va iesi cum trebuie. Nici macar negrul nu este negru, albastrul e un indigo samd. In timp am invatat culorile si stiu ce o sa iasa dar Corelul se pare ca are un algoritm de combinare RGB propriu si personal. La fel si CMYK-ul.
Phileas
8th November 2005, 20:07
Programul amintit mai sus il gasesti aici Monitor Calibration Wizard
edit: Imi pare rau KickAss dar trebuie sa te contrazic: programelul ala chiar este minunat.
eu am windows xp cu sp2 si din motive necunoscute Magic Tune (utilitarul de calibrare venit odata cu monitorul) ingheata si nu reuseam sa imi setez imaginea ca lumea.
nu zic ca e perfect setat dar cel putin acum se apropie de culorile reale, inainte aveam niste culori stridente, tipatoare.
e programul ideal, mic, free, isi face treaba fara probleme.
Cadyllac
8th November 2005, 21:27
Mai e o problema care pe mine ma sacaie f mult la CRT-uri sau ce-l putin la al meu: daca ma uit la poze pe fundal alb, pozele devin intunecate.
Ca sa vad poza reala trebue sda o pun pe un fundal negru.
Exista vre-o posibilitate de a scapa de chestia asta?
One of Them
9th November 2005, 10:17
Poate monitorul tău are funcție de modificare automată a brightnessului în funcție de ce e pe ecran, sau în cameră... Ce model este? E cumva un philips? Parcă unele modele CRT philips aveau ceva de genul ăsta.
harpa
9th November 2005, 10:29
QUOTE(Cadyllac @ Nov 8 2005, 21:27)

Mai e o problema care pe mine ma sacaie f mult la CRT-uri sau ce-l putin la al meu: daca ma uit la poze pe fundal alb, pozele devin intunecate.
Ca sa vad poza reala trebue sda o pun pe un fundal negru.
Exista vre-o posibilitate de a scapa de chestia asta?
Chestia asta se intampla din cauza autoexposure ului din creierul tau... ochiul se adapta la fel ca un aparat foto pus pe auto si isi gaseste "expunerea corecta" ... treaba e ca reuseste mult mai bine ca un ap.foto , si mai rapid + ca ochis se focuseaza numai pe zona de interes iar restul le ignora pt putin timp...
Eu am produsul urmator : http://www.adorama.com/IMOOPTIXXRP.html care creaza un profil (face un filtru ... adica un lookup table care face legatura intre ce scrie intrun fisier (jpg, etc) si ce afiseaza monitorul).. adica .. daca in jpg scrie culoarea 200 , 5 , 5 si monitorul tau sta prost cu afisarea culorii verzi spre exemplu... profilu creeat compenseaza asta si o sa trimita la monitor 200 , 15 , 5 ... pt a obtine componenta verde apropiata de cea reala....
salutari
mr.fred
9th November 2005, 10:38
si cat ceri pe o calibrare de monitor?
harpa
9th November 2005, 11:03
QUOTE(mr.fred @ Nov 9 2005, 10:38)

si cat ceri pe o calibrare de monitor?
nu cer nimic ... ca nu m-apuc de bijnitza cu calibrare .. chestia e ca softu a venit cu aparatul si are un nr de licente care nu am testat cum functioneaza ... nustiu exact daca profilu creat merge sa fie loadad si cu alt utilitar gen adobe gama .. cred ca merge ... si atunci ar merge sa vin sa fac profilu offline apoi sterg softul si eventual key prin registre apoi sa ramai sa iti incarci profilu cu adobe gama si online ... oricum la crt culorile se shifteaza.. conteaza si daca muti monitorul.. si in ce camera vizualizezi rezultatul ... deci oricum o recalibrare la 1 -2 luni max e necesara (recomandata e la 2 saptamani dar cred ca exagereaza ) ...
oricum treaba cu calibrarea m-am convins ca e f. f. relativa din cauza factorului uman... daca ma uit obosit la un monitor spre exemplu vad altceva decat daca m-as uita perfect odihnit si poate complet altceva daca m-as uita intr-o camera cu peretii gri 18% fata de o camera unde am peretii roz bombon .... daca faci corectie de culoare intr-o camera cu peretii roz ca sa compenseze excesul de roz din pereti.. o sa observi ca toate imaginile tale or sa aiba o tenta roz deoarece ochiul se adapteaza la culoarea peretilor si devine mai putin sensibila la roz.. si astfel tinzi sa exagerezi rozul din imaginea corectata .. pt ca ti se pare ca parca nu e atat de roz pe cat trebe... deaia experianta si casetuta cu info din ps e esentiala .. tre sa sti cata magenta si cat cian si cat yellow se afla in obrazul unui european si cat in obrazul unui afro-american ca sa nu ai surprize la print...
KIKO
9th November 2005, 11:08
fro 50 de iuro. 
are cineva color spyder? am citit de el prin diverse reviste unde era f lăudat, ca scule de calibrare. am găsit undeva relativ ieftin și eram curios să știu cum și ce se face concret pt a calibra monitorul. bun se pune ventuza pe monitor, scula citește...mai departe? cum se fac reglajele?
mr.fred
9th November 2005, 11:12
nu cer nimic ... ca nu m-apuc de bijnitza cu calibrare
raspuns corect
. intrebarea era de test.
Profilul odata generat poate fi incarcat in windows dand click dreapta pe desktop->properties->setings->advenced->color management. Diferenta e ca ce setezi acolo va fi aplicat numai de programele care stiu sa se uite acolo (in speta cele de adobe). Adica ce vezi pe monotor e necalibrat dar fotografia in PS va fi afisata cu corectile facute. In fine. Conceptul nu e f. usor de asimilat.
fispas
9th November 2005, 11:13
Probleme cu Corel Photopaint si eu am. E singurul program in care pozele mele se vad suprasaturate si cu tenta rosiatica. Am incercat sa-i modific profilul din Color Management (din meniul lui) dar orice profil as alege din lista lui, rezultatele sunt aceleasi sau mai proaste. M-am obisnuit, si folosesc din Corel numai Sharpnes pt ca imi place cum lucreaza iar ajustarea culorilor o fac in Adobe PS.
Daca totusi cineva i-a dat de cap acestui Corel ca sa vada bine culorile, il rog sa-mi zica si mie.
10x
mr.fred
9th November 2005, 11:16
KIKO am eu spider. Lucrurile functioneaza simplu. Ventuza aplicata pe monitor citeste diferte valori ale culorilor afisate si compara cu ce ar trebui sa fie. In felul asta genereaza o formula de corectie.
Nu merita sa dai atia bani pe unul. Imi fac eu timp intr-un we.
QUOTE(fispas @ Nov 9 2005, 11:13)

Probleme cu Corel Photopaint si eu am. E singurul program in care pozele mele se vad suprasaturate si cu tenta rosiatica. Am incercat sa-i modific profilul din Color Management (din meniul lui) dar orice profil as alege din lista lui, rezultatele sunt aceleasi sau mai proaste. M-am obisnuit, si folosesc din Corel numai Sharpnes pt ca imi place cum lucreaza iar ajustarea culorilor o fac in Adobe PS.
Daca totusi cineva i-a dat de cap acestui Corel ca sa vada bine culorile, il rog sa-mi zica si mie.
10x
uita-te sa nu ai ceva in desktop->properties->setings->advenced->color management si scoate daca e pus vreun profil.
harpa
9th November 2005, 11:34
QUOTE(mr.fred @ Nov 9 2005, 11:12)

raspuns corect

. intrebarea era de test.
am castigat ceva....
Mr. Fred ... cauti sa provoci valva si cearta sau vrei sa demasti impostorii care trebe eradicati de pe softpedia ... mr. Vigilante 
ps: Nu cred ca corel stie de color management (sau are implementat o solutie proasta).. asa cum nici quark xpress si alte programe importante nu prea stiu
in PS mai exista si optiunea cu proof colors unde poti sa vezi cum arata imaginea cu diferite profile
mr.fred
9th November 2005, 11:36
QUOTE(harpa @ Nov 9 2005, 11:34)

am castigat ceva....
simpatia noastra.
fispas
9th November 2005, 11:46
@ mr. fred
"uita-te sa nu ai ceva in desktop->properties->setings->advenced->color management si scoate daca e pus vreun profil."
Nu am nimic acolo. Am pus o data niste profile dar n-aveau nici un efect semnificativ. Ceea ce spun eu, e numai la Corel si e o diferenta deranjanta (nu poate fi neglijata nicidecum)
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.