Calibrare monitor;
Pagini: 1, 2, 3

Lucian_M

Am un Philips 190CW, luat de cateva luni, format wide. Se vede bine pe el, dar unele poze imi ies naspa. Am sa incerc saptamana asta sa il calibrez cat de cat cu programul download-at din link-ul de mai sus. Ma gandesc sa mai aduc din cand in cand vechiul lite-on de 17". Ce e bine- de cand folosesc lcd-ul nu ma mai frec la ochi si nu mi se mai inrosesc ochii, chiar daca uneori stau multisor la el (de la 20-21 pana pe la 2-3 dimineata). Mr.dobanda- daca nu reusesc cu programelul- am sa te rog sa-mi dai niste sfaturi.
Toate cele bune!
Tudor_DX
Am un Philips 190CW, luat de cateva luni, format wide. Se vede bine pe el, dar unele poze imi ies naspa.

Detaliaza putin.

Taxon
lucian, burta pe carte, nene: http://www.normankoren.com/makingfineprints1A.html
Lucian_M
Adica- venind de pe un CRT, mi se pare ca LCD-ul are niste culori mai... altfel, mai vivid. Ce e drept, imi scot pozele la doua studiouri, un laborator Noritsu 2 si un laborator Kodak. Pe Kodak ies mai bine. Cum sa ma explic... regret culorile crt-ului, insa e mai odihnitor pentru ochi (saptamana viitoare ma duc la un consult oftalmologic- stiu ca aveam -0,5, sunt curios ce mai gasesc doctorii acum). Cand vin diseara instalez si rulez programelul.
Taxon- multam de link (acum tre sa plec, e sesiune de simulare pt teze si sunt in comisie).
Taxon
nu ai pentru ce, spor la treaba.
(dintre toate softurile de calibrat, eu m-am impacat cel mai bine cu quickgamma).
BG_183
QUOTE (qudatheo @ May 6 2008, 01:54) *
Da, asa e, cereteurile sunt aparate de sudura, iesi bronzat dupa cateva ore de stat in fata lor ... sau "cernobâle" ca sa imi citez un prof din faculta.

LCD-urile ideale pentru grafica sunt cele produse de Apple si livrate cu Mac-urile lor. Insa la ce preturi...

Eu prefer totusi un LCD/TFT modest decat sa stau cu capul toata ziua in reactor doar pentru ca are colori mai faine si contrast mai nu stiu cum. La servici aveam un LG de 19 destul de bun, stateam la parter nu pica niciodata soarele/umbra/neonul pe el, deci aveam conditii de iluminare constanta. Am vazut de asemenea la un prieten un Samsung nou excelent, de 22" - daca nu ma insel - model foarte proaspat, high-end, a dat aproape 400E pe el. Mi-am vazut pozele pe el... pareau mai mult mai reusite decat sunt. laugh.gif Ideea e ca exista totusi solutii convenabile decat intoarcerea la Cernobil. wink.gif
E recomandat sa pui sanatatea inainte.

La partea cu sanatatea, nu te contrazic. CRT-ul e un mic Cernobal tongue.gif Nu ai cum sa elimini prea mult radiatiile. Desi nu stiu de ce pe mine ma ustura mai mult ochii pe un lcd decat pe un crt. Strange... Oricum de 9 ani de cand stau pe crt-uri am ajuns la concluzia ca f importanta e iluminarea ambientala, adica daca stai noaptea pe un crt si in camera e bezna, mai ai putin si iti dau lacrimile. Irisul se adapteaza pt conditii de iluminare slaba, ceea ce face ca lumina emisa de monitor sa fie prea puternica, de aici si durerile de ochi. Asta se rezolva usor cu o vezioza, sau daca aprinzi lumina.

Oricum zilele astea ma batea gandul sa-mi iau un Horizon 2206SW de 22'' care vad ca e destul de ladat pe la sectiunea hardware de pe softpedia, desi o sa-mi lipseasca super brightul de la nec-ul meu cand mai vad un film sau mai joc ceva si in camera bate soarele la greu.
svejk

Cred ca am scris de vreo 4-5 ori pe mai multe liste de discutii, ca pot sa aduc un Spyder 2 Plus, oricui are nevoie.
Culmea e ca pana acum, nu l-a vrut nimeni si nici nu a tinut nimeni minte ca exista o oferta pe undeva pe forum.
Poate fiindca am spus ca nu vreau nimic pentru asta.
Romanul daca e cu bani , te injura ca esti afacerist, daca e gratis , daca e degeaba tot nu e bine.

edri
Cu un spyder 2 express cate licente se primesc? pe cate pc-uri se poate instala softul cu care vine?
Ce se intampla daca se depaseste nr de licente? Exista posibilitatea ca in cazul in care iti schimbi un calculator sa renunti la o licenta pt activare pe altul?
dianette
Mi-am calibrat monitorul cu Spyder. In Photoshop ce Color Settings aleg? Trebuie incarcat profilul Spyder2Express (de exemplu, ca asa se numeste al meu) ? Cand incarci o poza care are un alt profil de culoare embeddat (de ex Adobe 1998) o incarci cu profilul pe care il are deja sau convertesti la working space?
Daca las poza cu profilul embeddat si o prelucrez in consecinta, dupa etapa asta daca o vad intr-un alt browser (folosesc ACDSee, asa m-am obisnuit, o versiune mai veche) imaginea o vad ca si cand as fi convertit fotografia la working space (in PS), ceea ce oarecum mi se pare normal, ca asta e profilul monitorului. Dar cum fac sa vad imaginea asa cum o s-o vada clientul? Cum fac sa vad imaginea cu profilul embeddat?
Scuze daca n-am fost destul de explicita ..., nu ma trimiteti sa citesc tutoriale, am tot citit si tot nu am ajuns la perfectiune in domeniul asta ... sleep.gif
andreiuc88

Eu am un monitor ktc, de 17 inchi, la care ma enerveaza ca negrul se vede rosiatic. am incercat sa compensez, sa il setez, dar tot cam asa imi arata. De fapt am observat ca la mine pe monitor pozele arata cu un white ballance mai cald, iar pe un lcd arata mai reci. Oare ce ar trebui sa schimb? Sau exista o formula ca sa reglez RGB?
calexe
Formula = colorimetru (Spyder). Orice alt reglaj e mai mult sau mai putin "dupa ureche".
SuperDuper
Povestile cu CRT-ul care este radioactiv sunt atata tot - povesti. Ultimele generatii de monitoare CRT aveau campuri electrice si magnetice extrem de reduse. Care oricum nu sunt "radiatii" ionizante ca cele de la Cernobal (cum cred majoritatea).
Problemele apareau din cauza necunoasterii - user error. Intotdeauna cand auzueam pe cineva ca il dor ochii de la un CRT, respectivul nu avea habar ce insemna "vertical refresh rate". Si ca atare era lasata pe "default" la 60Hz. Cand o puneam pe 75 sau 85 Hz se minunau cat de buna este imaginea (fara sa poata zice si de ce).

Din pacate, comoditatea si consumul m-a determinat sa imi trimit CRT-urile in garaj si acum a 2 LCD-uri acasa. La servici am alte 2 in fata. Pe nici unul nu pot face o poza sa se vada la fel cu celelalt si asta nu din cauza ca nu ma pricep... Pur si simplu tehnologia nu este acolo inca. Nu la monitoarele de sub 1000$ bucata...

QUOTE (dianette @ Nov 25 2008, 06:49) *
...nu ma trimiteti sa citesc tutoriale, am tot citit si tot nu am ajuns la perfectiune in domeniul asta ... sleep.gif

Salveaza-o sRGB cu profil. Majoritatea aplicatiilor nu au habar de profile de culoare, dar asa est emai sigur. Dintre browserele de net numai Safari stie de asa ceva. Din pacate numai citin intelegi, nu exista formula magica pe forum.
Mai multe: http://regex.info/blog/photo-tech/color-spaces-page1
Vrei numai concluzia, este la pagina a 7-a.
useralex
sunt de aceeasi parere cu calexe. la ochiometru oricat de bun ai fi tu sau orice metoda miraculoasa ai gasii rezultatul nu o sa fie nici macar pe departe unul bun. Este posibil sa ti se para ciudate culorile rezultate dupa calibrare la inceput insa doar pentru ca esti obisnuit cu galbejeala dinainte. Eu am un Spyder 3 Pro dar mai sunt si alte marci (x-rite, pantone colorvision....). In principiu fac acelasi lucru cu diferenta ca unele modele pot fi folosite si la calibrarea imprimantei (diferenta se vede si in pret). Rezultate f bune la printare veti obtine numai daca va printati singuri fotografiile acasa si aveti o imprimanta de calitate, calibrata, cu cartuse originale. Daca printati la laboratoare foto rezultatul o sa fie de asemenea bun daca laboratorul este de generatie noua (dupa 2006) si nu e forjat si daca au operator care stie ce face. Multi patroni prefera sa aiba baietei pe care sa-i plateasca putin si care sa le lucreze cat mai mult si cat mai repede lasand la urma calitatea.
Ca monitor sincer eu prefer crt-ul dar dupa 2-3 ore de lucru ai ochii cat cepele. Solutia ar fi un lcd special pentru prelucrare foto/grafica insa si pretul.... sleep.gif

QUOTE (dianette @ Nov 25 2008, 13:49) *
Mi-am calibrat monitorul cu Spyder. In Photoshop ce Color Settings aleg? Trebuie incarcat profilul Spyder2Express (de exemplu, ca asa se numeste al meu) ? Cand incarci o poza care are un alt profil de culoare embeddat (de ex Adobe 1998) o incarci cu profilul pe care il are deja sau convertesti la working space?
Daca las poza cu profilul embeddat si o prelucrez in consecinta, dupa etapa asta daca o vad intr-un alt browser (folosesc ACDSee, asa m-am obisnuit, o versiune mai veche) imaginea o vad ca si cand as fi convertit fotografia la working space (in PS), ceea ce oarecum mi se pare normal, ca asta e profilul monitorului. Dar cum fac sa vad imaginea asa cum o s-o vada clientul? Cum fac sa vad imaginea cu profilul embeddat?
Scuze daca n-am fost destul de explicita ..., nu ma trimiteti sa citesc tutoriale, am tot citit si tot nu am ajuns la perfectiune in domeniul asta ... sleep.gif

QUOTE (dianette @ Nov 25 2008, 13:49) *

profilul de culoare in photoshop se lasa cel implicit deoarece calibrarea si profilul de culoare se aplica monitorului. Ce poti face este sa alegi profilul de culoare avand in vedere ce urmeaza sa faci cu fotografiile in cauza. sRGB pentru web si printat pe laborator foto, adobe rgb pentru printat pe imprimanta foto s.a.m.d. Clientul o sa le vizioneze probabil pe calculator (windows picture and fax viewer cel mai probabil) sau dvd deci sRGB.
Daca ma insel va rog sa ma corectati.
Pagini: 1, 2, 3
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.