Balcic
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47

1234

Atitudinea potrivita! Asta ne lipseste!
georol
QUOTE(1234 @ Sep 3 2006, 11:49) *
! Nu cred ca bulgarii sunt mai breji decat noi!

Normal ca nu sunt , numai ca acolo unde nu s-au priceput au chemat un neamt sa le faca ordine in ograda, ca singuri n-au putut.
Si mai e ceva in coltul ala uitat de Bulgaria (vezi drumuri si altele) daca nu fac turism , mor de foame . Pentru ei romanii veniti in vacanta sau weekend sunt o mana cereasca. Sa nu ne mire daca repara drumul Silistra -Dobrici pana la anul. naughty.gif

eyer
QUOTE(1234 @ Sep 3 2006, 10:49) *
Nu cred ca bulgarii sunt mai breji decat noi!

Pana una alta, la fotbal, ne-au luat aseara 2 puncte pe teren propriu! Pana si Briliantu' nostru a ramas... mut! laugh.gif
Eh, asa E unii: tac si fac! Valabil si la capitolul turism, evident ("prietenii stiu de ce" biggrin.gif)

De obida, dar si pentru ca eram enervat la culme de reclama aia abjecta la Bergenbier din timpul meciului, m-am dus la frigider si am dat pe gat doza de Kamenitza aflata acolo de circa o luna cand am fost ultima data la Balcic. A reusit sa ma racoreasca cool.gif
nadis
QUOTE(eyer @ Sep 3 2006, 16:50) *
Pana una alta, la fotbal, ne-au luat aseara 2 puncte pe teren propriu! Pana si Briliantu' nostru a ramas... mut! laugh.gif
Eh, asa E unii: tac si fac! Valabil si la capitolul turism, evident ("prietenii stiu de ce" biggrin.gif)

De obida, dar si pentru ca eram enervat la culme de reclama aia abjecta la Bergenbier din timpul meciului, m-am dus la frigider si am dat pe gat doza de Kamenitza aflata acolo de circa o luna cand am fost ultima data la Balcic. A reusit sa ma racoreasca cool.gif

He-he-he, si eu mai am o Kamenitza in frigider, sper sa tina pana ma intorc - fiindca maine decolez.
Btw, am aranjat amiabil si fara discutii inutile cu soferul de Albena sa ma "arunce" in Balcic, in statia de taxiuri de la intrare.
Hai sa va gasesc sanatosi! Daca identificati cafeneaua aia turceasca si puneti de-un bairam, sa ma asteptati si pe mineeee! smile.gif
Lyn
QUOTE(nadis @ Sep 3 2006, 17:02) *
He-he-he, si eu mai am o Kamenitza in frigider, sper sa tina pana ma intorc - fiindca maine decolez.
Btw, am aranjat amiabil si fara discutii inutile cu soferul de Albena sa ma "arunce" in Balcic, in statia de taxiuri de la intrare.
Hai sa va gasesc sanatosi! Daca identificati cafeneaua aia turceasca si puneti de-un bairam, sa ma asteptati si pe mineeee! smile.gif

Deci numai eu am mers in Bulgaria si m'am intorc cu bere ceheasca, Staropramen, pe care am baut'o imediat???!!!! w00t.gif Nadis drum bun si odihna placuta!

revin cu observatia cu privire la turismul bulgaresc...noroc cu turcii ca au invatat si ei cate ceva....in rest..chiar nu are rost sa mai divagam pe tema 'daca si cu parca' ....
jas1
Bulgaroii astia nu au alta sansa (sau ma rog au f putine sanse) pentru economia lor si sunt stransi cu usa sa faca un turism cat de cat...Romanii se cam lafaie in ceea ce au.Dar din pacate nu au minte cei abilitati sa dezvolte turismul ...si nu numai.Sau predomina anumite interese altele decat un castig bunicel??
georol
QUOTE(Lyn @ Sep 3 2006, 21:38) *
Deci numai eu am mers in Bulgaria si m'am intorc cu bere ceheasca, Staropramen, pe care am baut'o imediat???!!!! w00t.gif

Eu cand ma intorc de acolo iau de la 12 in sus , ultima oara "samo osem"

tryn
salut!
intentionez sa merg la balcic. vineri seara. intoarcere duminica seara. prin septembrie.
masina lipsa.

intrebarea este: cum se poate ajunge la Balcic, astfel incat drumul sa nu fie nici scump, nici sa nu dureze mult. rezonabil.
Rubyalf
La sfirsitul acestei luni, pe 29 septembrie, am stabilit o prima intilnire pentru grupul "Cafeneaua lui mahmud". Astept propuneri (locuri d intilnire) si alte sugestii pe PM.
Hai, o sa fie fain!!!!! coolspeak.gif
abancor

Pe scurt, pentru ca as avea multe de spus, dar n-am timp, si oricum nu se incadreaza (am fost la Albena si deci voi face o cronica mai ampla pe subiectul dedicat). La Balcic am petrecut in jur de 3 ore, 2 si ceva la castel (inclusiv strada de acces) si restul un tur cu masina prin oras, urcind pe soseaua panoramica (ii zice chiar Panoramen Pat) si revenind jos prin centru. Din start am inteles si am fost de acord cu cel ce zicea, acum vreo 3 pagini, incercind sa incheie o discutie sterila in contradictoriu, ca Balcicul are farmecul sau si il descopera fiecare plimbindu-se prin el. Spre norocul meu am inceput sa descopar acest farmec inca de la intrarea rutiera dinspre Albena. Pentru mine, pasionat de geografie, are si un farmec al locatiei, pe linga cel de epoca, uman si arhitectural, adica parfumul la care se referea de fapt cel citat de mine mai sus. Falezele de calcar sunt o incintare, mai ales vazute de departe (din Albena), dupa-amiaza, cind devin albe.

Castelul (adica de fapt intreg complexul de cladiri) este bine intretinut, gradinile la fel, iar pentru asta ma bucur. Vecinii (si prietenii? - pentru unii se pare ca nu) de la sud au avut grija de el. Si e bine, pentru ca, din pacate, familia noastra regala nu are multe monumente care sa fi supravietuit bine intretinute pentru turism pina astazi. Avem Pelesul, Branul si Balcicul. 33% se afla in alta tara. Gradinile merita o plimbare "in extenso", iar plaja are parfum clar de epoca. Sunt gradini diverse, inclusiv o mare colectie de cactusi. Sunt multe "riulete" si bazinase artificiale, din care o parte nu sunt cu apa, prin rotatie, dupa cum le intretin si ei. Exista si o cascada, o vinarie, o bisericuta (cred ca dupa ea s-a inspirat cea din Vama Veche). Centrul orasului mai are inca cladiri vechi, iar pe alocuri ai senzatia de mediteranism. De pe Panoramen Pat se vede pina la Nisipurile de Aur. Cam astea ar fi pe scurt impresiile mele. Nu are rost sa detaliez, au facut-o multi altii mult mai bine. Cred ca merita sa mergi un weekend ca sa te plimbi prin gradini, sa faci o scurta plaja, sa dai o raita prin oras si sa te delectezi cu sprituri, berici si preparate bulgaresti. Eu vad un 1 Mai, gasca de 3-4 perechi, 3 nopti, ideal de petrecut acolo.

Strada de acces e o insiruire de magazinase (stil "Valea Prahovei/Bran/Cheile Bicazului") - podoabe, suveniruri, vederi, harti... (am cheltuit o multime pe carti si harti) si restaurante. Bine aranjate. Strada aia arata foarte bine din punct de evdere turistic. Este si o parcare destul de incapatoare. A, si afluxul de turisti e impresionant, comparabil cu afluxul de turisti la obiectivele majore din Romania. Acelasi lucru l-am constatat si la celelalte 2 obiective vizitate in scurta mea sedere (8 nopti - dedicate in special plajei si statului degeaba) - Kaliakra si Manastirea Aladzha.

Mi-am luat un ghid turistic al Bulgariei (de care noi nu am fost in stare sa tiparim pina acum din pacate) si l-am rasfoit zdravan. Am citit partea de istorie (foarte des pomenesc de trecutul tracic al Bulgariei - asezari, tezaure... tracice), geografie si restul introducerilor, iar la obiective m-am uitat rapid. Vreau sa spun ca astia se pregatesc sa devina o tara turistica. Au ce arata, si daca se pun pe treaba cred ca vor reusi. Momentan se vede ca vor, dar mai au de invatat.
Rubyalf
Pentru cei ce ne vom intilni la "Cafeneaua lui Mahmud" locatia aleasa (din cele mai multe propuneri) este pina in prezent "Chocolate" de linga Biserica Stavropoleos (intrare dinspre Calea Victoriei). E ok? Si dati si voi o idee de ora.
eyer
@ abancor - mi-a placut reportajul, puncteaza fain niste chestii despre Balcic care n-au fost atinse pana acuma pe topicul asta.

@ Rubyalf - Chocolate? unde/ce este asta pe Calea Victoriei? Io sunt un tip total ne-monden (deh... varsta (?)...), d'aia poate intrebarea mea vi se va parea cam silly. In plus, n-am mai umblat _pe_jos_ pe C.Victoriei de nu mai stiu cand... nono.gif shame on me!
Rubyalf
Chocolate este o cafenea pe Calea Victoriei, strada ce duce inspre Biserica Stavropoleos, de la CEC mai sus putin, pe stinga.
eyer
QUOTE(Rubyalf @ Sep 5 2006, 15:32) *
Chocolate este o cafenea pe Calea Victoriei

hmm, asa o fi daca zici... tre' sa ma uit pe google earth s-o localizez - da' asta diseara, acasa, ca acu' n-am konektia buna huh.gif
Lyn
QUOTE(eyer @ Sep 5 2006, 16:39) *
hmm, asa o fi daca zici... tre' sa ma uit pe google earth s-o localizez - da' asta diseara, acasa, ca acu' n-am konektia buna huh.gif

Rubyalf se pare ca eu mi'am luat rolul de corector la tine.... hahaha
este Chocolat, nu Chocolate !
uite adresa mai pe inteles :

http://www.sapteseri.ro/index.php?page=det...=1&pid=3121
Rubyalf
Cap limpede te fac!!!
Ms. worthy.gif
eyer
Mais oui smile.gif
Carevasazica tre' sa fie undeva in cerculetul galben din captura google earth
Iar din linkul lui Lyn la sapteseri aflam ca virgula cafeneaua are si website, uau!
http://www.chocolat.com.ro/

eyer
PS1. ma tot gandesc si parca-parca as veni si eu la intalnirea asta scratchchin.gif
PS2. se vor reabilita drumurile din zona de coasta Kavarna-Balcic-Kranevo-Nisipuri (20.5km) si Varna-Burgas (22km) cool.gif.
Durata lucrarilor 18 luni, asa ca in vara viitoare nu se va circula usor mad.gif. Si ar face foarte bine sa includa si portiunea Durankulak-Kavarna in programul de reabilitare!
Sursa.
Lyn
QUOTE(eyer @ Sep 5 2006, 23:43) *
PS1. ma tot gandesc si parca-parca as veni si eu la intalnirea asta scratchchin.gif
PS2. se vor reabilita drumurile din zona de coasta Kavarna-Balcic-Kranevo-Nisipuri (20.5km) si Varna-Burgas (22km) cool.gif.
Durata lucrarilor 18 luni, asa ca in vara viitoare nu se va circula usor mad.gif. Si ar face foarte bine sa includa si portiunea Durankulak-Kavarna in programul de reabilitare!
Sursa.

fara bulgarul nostru, sincer, intalnirea nu ar avea farmec....asta sperand ca voi putea ajunge..... confusedsmiley.png
georol
QUOTE(eyer @ Sep 5 2006, 23:43) *
si Varna-Burgas (22km)

nu cumva 122km ohmy.gif
Lyn
QUOTE(Rubyalf @ Sep 5 2006, 17:40) *
Cap limpede te fac!!!
Ms. worthy.gif

Sa nu uiti!

Madalin, ceva noutati de la fata locului????
madalinfocsa
Salutare.
Venit aseara tarziu din Cadrilater. Stat 5 zile pline pe drum, cu 4 nopti la Balcic, in chiar casa unde locuieste in prezent unul din ultimii romani din Balcic, d-na Ghinca Iliescu (vezi articol despre dansa aici: http://www.formula-as.ro/reviste_693__144_...in-balcic.html) Fata de articol am cateva rezerve: 1. Insasi d-na Iliescu ne-a spus ca nu i-a placut articolul, ca a scris cam aiurea; 2. Fiica d-nei Iliescu este azi roscata, nu blonda smile.gif si intre ele vorbesc in bulgareste, desi sunt romance; 3. Casa in care sta batrana nu este cea din poza din ziar, ci urmatoarea la vale, si nu este deloc "casa veche romaneasca" pentru ca a fost construita in 1889 de catre un locuitor bulgar, in timpul administratiei Principatului autonom al Bulgariei - dna Iliescu s-a mutat aici abia in anii '80, si detine un asa-zis hotel, numit Esperanza - defapt 2-3 camere vechi, de 1 stea, de inchiriat - noua ne-a luat 10 leva / noapte / persoana numai pentru ca eram romani. Baie comuna cu proprietarul, acceptabila, camere curate, inalte, dar totul vechi.
Am incercat sa vorbesc cate ceva cu d-na Iliescu, nici nu am avut prea mult timp de stat la taclale ca eram mereu plecat in explorari, am vorbit putin de casele vechi romanesti dar spune ca nu s-a mai pastrat nimic aproape, si avea dreptate, cam peste 80 % din casele Balcicului sunt facute dupa razboi, bulgarii construind in stilul lor, fie traditional, comunist sau modern, si alterand cu fiecare noua constructie specificul arhitectural oriental al orasului.
O prima concluzie: spunea cineva ca mai bine ca a ramas la ei ca noi nu am fi pastrat la fel. Aiurea ! Distrugerea a inceput din 1940, daca ramanea in granitele noastre distrugerea mai intarzia cel putin pana in 1948, iar astazi poate chiar palatul si gradinile ar fi fost retrocedate Casei Regale. Dorinta cea mai apriga a Reginei era sa nu se altereze cu constructiile noi aspectul oriental al orasului - tocmai asta nu s-a respectat de catre bulgari. Poate ca nici comunistii romani nu ar fi avut mare respect pentru dorinta reginei sau bun-gust estetic arhitectural, insa cei bulgari au avut un motiv in plus sa distruga: regina Maria nu fusese regina lor, iar aversiunea fata de minoritatea musulmana era mai mare la bulgari decat la noi. Romanii priveau acest oras turco-tataresc ca pe o comoara, un loc inedit, exotic, si ar fi tins sa il pastreze mai mult decat bulgarii care doreau sa scape cat mai repede de musulmani pentru ca ei aveau atatia si atatea astfel de locuri in tara lor !
In curand si alte impresii
Lyn
oricum, din cate am vazut eu, turci prea multi nu prea mai sunt...iar mahalaua care odata era de turci si tatari, acum niste bulgari, intrebandu'i de drumul spre plaja si aratand spre mahala, care bineinteles ca imi doream s o vad...ne'au spus sa nu mergem pe acolo ca sunt tigani.... ceea ce pare ca este cam asa....din pacate nu am reusit sa vizitez mahalaua, din motive obiective, asa cu tigani cum este....dar....ce pacat...asta este... timpul schimba totul.....
madalinfocsa
QUOTE(Lyn @ Sep 6 2006, 15:51) *
oricum, din cate am vazut eu, turci prea multi nu prea mai sunt...iar mahalaua care odata era de turci si tatari, acum niste bulgari...ne'au spus sa nu mergem pe acolo ca sunt tigani...................

Un tanar din comunitatea musulmana, cu care am vorbit in geamie, mi-a spus ca astazi ar fi 5000 de musulmani in Balcic (turci, tatari si tigani).
Vechea mahala din partea de est, de dincolo de vale, este mahalaua tatarasca. Acolo se afla si vechiul cimitir musulman, pe un deal de unde se deschide o panorama frumoasa asupra orasului. La marginea acestui cartier, spre versant, sunt intr-adevar cocioabele tiganilor (dincolo de soseaua Panoramei), restul cartierului insa nu este populat numai cu tigani, se vad si case aratoase, si probabil ca mai traiesc aici si putinii tatari, precum si turci si bulgari. Nu ii mai poti insa deosebi, decat dupa ten, si atunci ai mari incurcaturi daca sunt tigani sau tatari smile.gif.
La o prima vedere, bulgarii constituie majoritatea covarsitoare a locuitorilor de azi, desi in 1913 nu erau decat a treia etnie ca numar. Urmeaza mai mult ca sigur tiganii, cu o pondere destul de insemnata, si abia apoi mai vin turcii, iar tatarii cred ca sunt numai ramasite (scria undeva intr-un pliant ca ar fi mai multi in satele din zona). Personal am intalnit o singura casa unde dupa numele afisat la poarta locuia o familie musulmana...

Si ca sa revenim la mahalale, cea turceasca, cea mai mare, era de fapt toata adunatura principala de case a Balcicului, situata pe deal, la vest de valea principala.

P.S. Aceasta vale se numea cumva "Valea Morilor" ???
eyer
QUOTE(georol @ Sep 6 2006, 08:04) *
nu cumva 122km ohmy.gif
hehe, sigur, cam asta e distanta intre Varna si Burgas, din care intra in modernizare, deocamdata, doar cei 22km mentionati in articol - deh, asta o fi stilul balcanic specific de abordare a modernizarii infrastructurii rutiere, cu care, in paranteza fie spus, suntem si noi familiarizati demult deja tongue.gif
Dar, pe bune, chiar au un proiect de autostrada Varna-Burgas, preconizat a fi gata peste vo' 10 ani (din nou suna familiar!) - am citit asta pe site la sofiaecho, astazi insa vad ca au un bug la server si nu le merge ca sa pun link-ul.
QUOTE(madalinfocsa)
Romanii priveau acest oras turco-tataresc ca pe o comoara, un loc inedit, exotic
Asta vine cam ceva in genul: Mais ou sont les neiges d'antan?, nu? Oh well. Ce sa mai zicem noi de Maramuresul nostru ancestral si traditional care se dez-unicizeaza si se kitsch-eaza pe zi ce trece sub ochii nostri (si asta mai cu seama de cand suntem in capitalism!)
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.