flendy
13th August 2009, 11:55
Salut tuturor,
Am contractat realizarea unei instalatii electrice de joasa tensiune 220V la o casa si racordarea acesteia la furnizorul de energie electrica.
Firma respectiva NU mi-a realizat nici o impamantare, iar in tabloul de intrare de pe casa circuitul de impamantare din retea este legat circuitul de nul.
In tabloul de sigurante (distributie), pentru circuitele de prize din baie si bucatarie mi-au montat o siguranta diferentiala (cred ca asa ii zice, sesizeaza scurgeri de curenti mici intre faza si pamant).
Este corecta aceasta solutie, referitor la lipsa impamantarii? si daca nu, ce se poate intampla in diferite conditii de expolatare sau externe?
Multumesc pentru raspunsuri.
Toate cele bune!
eiffel
13th August 2009, 12:12
Nu este corecta. Dupa cum nu este corect sa ai circuit de priza in baie - se accepta doar cu transformator de decuplare.
In primul rand cu impamantarea la nul inseamna ca pe carcasele aparatelor electrocasnice te poti trezi cu tensiune in caz de defectarea vre-unui aparat. Rezultatul - e identic cu a baga degetele in priza - cum pui mana pe ele cum te zguduie...
Iti recomand de urgenta sa iti faci o impamantare. Vezi ca se gasesc elemente pe la supermarketurile de constructii gen Hornbach, Bricostore, etc. In principiu ce gasesti la ei sunt 3-4 tarusi care se bat in pamant de preferinta in triunghi cu laturile de aprox 2m. platbanda de conectare si priza de impamantare - de unde se pleaca cu cablul la panou. Intre tarusi si acea priza se folosete platbanda. Cu mentiunea ca in loc sa folosesti sistemele de prindere date de ei - surub/piulita iti recomand sudura intre tarusi si platbanda... Motivul e evident - fiind ingropate de la umezeala, in timp scurt se duce contactul prin oxidarea surubului si a piulitei.
flendy
13th August 2009, 12:44
Iti multumesc mult pentru raspuns si sugestii. Se pare ca trebuie sa actionez.
Cu aceasta ocazie o sa citesc pe forum mai mult despre acest aspect, poate mai am si alte aspecte de rezolvat.
O zi buna!
anaki
14th August 2009, 14:35
CITAT (flendy @ 13th August 2009, 12:55)

Salut tuturor,
Am contractat realizarea unei instalatii electrice de joasa tensiune 220V la o casa si racordarea acesteia la furnizorul de energie electrica.
Firma respectiva NU mi-a realizat nici o impamantare, iar in tabloul de intrare de pe casa circuitul de impamantare din retea este legat circuitul de nul.
In tabloul de sigurante (distributie), pentru circuitele de prize din baie si bucatarie mi-au montat o siguranta diferentiala (cred ca asa ii zice, sesizeaza scurgeri de curenti mici intre faza si pamant).
Este corecta aceasta solutie, referitor la lipsa impamantarii? si daca nu, ce se poate intampla in diferite conditii de expolatare sau externe?
Toate cele bune!
Ai in contract cu ei realizarea unei prize de pamant?De obicei cei care care iti fac alimentarea cu energie electrica iti fac o priza de pamant tehnica(tarusul acela batut langa bmp),care nu tine loc de impamantare.
s_flav
1st September 2009, 10:11
Stiti cumva cat e perioada de valabilitate a unui buletin pt verificare priza de pamant?
Mersi!
casuta_papusilor
1st September 2009, 20:31
CITAT (s_flav @ 1st September 2009, 11:11)

Stiti cumva cat e perioada de valabilitate a unui buletin pt verificare priza de pamant?
Mersi!
cred ca un an. oricum trebuie verificata din cand in cand, cam la un an, cu sau fara buletin.
anaki
2nd September 2009, 08:30
CITAT (s_flav @ 1st September 2009, 11:11)

Mersi!
Ar fi bine de stiut daca priza de pamant este pentru casa,magazin,spalatorie auto,etc.Daca este pentru casa de cate ori vrei tu,pentru celelalte de doua ori pe an,ca asa vrea ANRE-ul,desi in PE 116 spune ca decat in mediile foarte periculoase se face asa de des.Spune pentru ce obiectiv este eliberat PRAM-ul si vedem!
tanczel
11th September 2009, 23:18
SPAM
chispas
12th September 2009, 20:09
reclama la o firma?!?
anaki
12th September 2009, 22:22
CITAT (chispas @ 12th September 2009, 21:09)

reclama la o firma?!?
Foarte bine ca ai analizat ce scria acolo,si ai scos in evidenta lipsurile,ce sa-i mai spun de faptul ca periodicitatea masurarii prizei de pamant depinde de natura solului,de destinatia cladirii pentru care este facuta priza de pamant,tipul de mediu(periculos,etc,etc,)el stie una si buna,mai si zice comentati cu lectia invatata.....
Asa ca stii tu, la Mecca te duci dau nu te duci,dar la instruire la el pe blog musai,si cu asta am incheiat.
anaki
23rd September 2009, 19:31
CITAT (flendy @ 13th August 2009, 13:44)

Iti multumesc mult pentru raspuns si sugestii. Se pare ca trebuie sa actionez.
Cu aceasta ocazie o sa citesc pe forum mai mult despre acest aspect, poate mai am si alte aspecte de rezolvat.
O zi buna!
Ma bucur! Eu de exemplu am avu o zi grea!Greu sa vorbesti cu beneficiarii detalii tehnice!
eiffel
24th September 2009, 16:02
CITAT
buletinul dat de laboratorul PRAM este valabil de la data masuratori un an de zile
Tocmai mi-a iesit azi o masuratoare - e valabila 6 luni.
anaki
25th September 2009, 08:17
CITAT (eiffel @ 24th September 2009, 17:02)

Tocmai mi-a iesit azi o masuratoare - e valabila 6 luni.
Bucuria meseriasilor!
tanczel
26th September 2009, 20:45
CITAT (anaki @ 25th September 2009, 09:17)

Bucuria meseriasilor!
Bucuria maesriasilor ??///// ce iluzii asta cred unii care sant prea plini de ei nu accepta nimica cred ca sant cei mai invatati si ca nimeni nu ar mai trebui sa invete . da bucuria meseriauui ca a mai ajutat pe cineva poate dar nu ca ia iesit o inpamantare ca daca este meserias o face cu ochii inchisi si este 100/% sigur de valoarea care o va avea inppamantarea asa ca bucuria meseriasului /// si PUBLICITATE DNUL anaki
chispas
27th September 2009, 09:53
tanczel publicitate ti+ai facut tu cand ai spus intrati pe blogul meu aici gasiti solutii.nu am vazut pana acum la anaki asa ceva.discutiile de genul se fac in particular.eu unul ti+am vizitat blogul si nu am fost deloc impresionat.
anaki
27th September 2009, 10:07
CITAT (chispas @ 27th September 2009, 10:53)

tanczel publicitate ti+ai facut tu cand ai spus intrati pe blogul meu aici gasiti solutii.nu am vazut pana acum la anaki asa ceva.discutiile de genul se fac in particular.eu unul ti+am vizitat blogul si nu am fost deloc impresionat.
Din pacate asta e omul ,m-a surprins neplacut nu numai ce a spus ci si constructia frazei,de unde tragi niiste concluzii.
Eu unul il sfatuiesc sa fie atent la ce probleme ridica oamenii,fiindca la fiecare este o situatie particulara si daca le da niste raspunsuri care-i ajuta ,atunci vor veni si aprecierile.
chispas
30th September 2009, 16:16
este normal ca aprecierile sa vina in urma sfaturilor si a lucrarilor executate.pana la urma teoria e teorie+++in general se prezinta in conditii ideale++++iar practica e practica.un sfat bine dat se bazeaza pe multe lucrari nicidecum pe multa teorie.teorie stim toti.aplicare ei e problema.
anaki
30th September 2009, 17:12
CITAT (chispas @ 30th September 2009, 17:16)

este normal ca aprecierile sa vina in urma sfaturilor si a lucrarilor executate.pana la urma teoria e teorie+++in general se prezinta in conditii ideale++++iar practica e practica.un sfat bine dat se bazeaza pe multe lucrari nicidecum pe multa teorie.teorie stim toti.aplicare ei e problema.
Asa si este ,fiindca de exemplu pe alt topic cineva scria ca conductorul de coborare de la paratrasnet la priza de pamant,daca este de 10(cum l-am sfatuit eu pe cineva)este ,, la limita de jos" ,confundandu-l cu conductorul de alimentare.Grosimea conductorului de 10 tip FY ESTE UNA si grosimea conductorului olzn de 10 ESTE ALTA! Scuza omului este ca nu este electrician(ce formulare)
chispas
30th September 2009, 19:30
asta e anaki.uite un exemplu clar.am schimbat acum cateva zile un automat pe o scara de bloc.inaintea mea l+au mai schimbat doi.nici macar nu s+au uitat ca la vechiul aparate bornele erau marcate altfel pur si simplu au scos borna 1 si au pus+o la borna 1.rezultatul....
anaki
30th September 2009, 20:18
CITAT (chispas @ 30th September 2009, 20:30)

asta e anaki.uite un exemplu clar.am schimbat acum cateva zile un automat pe o scara de bloc.inaintea mea l+au mai schimbat doi.nici macar nu s+au uitat ca la vechiul aparate bornele erau marcate altfel pur si simplu au scos borna 1 si au pus+o la borna 1.rezultatul....
Poc,trosc,fum
chispas
1st October 2009, 07:02
exact!ai vazut si tu cum arata majoritatea scarilor de bloc.e dificil uneori dupa ce au lucrat atatia ++meseriasi++!
anaki
7th October 2009, 22:39
CITAT (chispas @ 1st October 2009, 08:02)

.e dificil uneori dupa ce au lucrat atatia ++meseriasi++!
maine am sa pun o fotografie cu o priza de pamant ,si cu un proiect (indicatie) cum nu trebuie sa faceti!
chispas
8th October 2009, 14:30
foarte bine anaki.
pachi1981
8th October 2009, 17:20
QUOTE (eiffel @ 13th August 2009, 13:12)

Nu este corecta. Dupa cum nu este corect sa ai circuit de priza in baie - se accepta doar cu transformator de decuplare.
In primul rand cu impamantarea la nul inseamna ca pe carcasele aparatelor electrocasnice te poti trezi cu tensiune in caz de defectarea vre-unui aparat. Rezultatul - e identic cu a baga degetele in priza - cum pui mana pe ele cum te zguduie...
Iti recomand de urgenta sa iti faci o impamantare. Vezi ca se gasesc elemente pe la supermarketurile de constructii gen Hornbach, Bricostore, etc. In principiu ce gasesti la ei sunt 3-4 tarusi care se bat in pamant de preferinta in triunghi cu laturile de aprox 2m. platbanda de conectare si priza de impamantare - de unde se pleaca cu cablul la panou. Intre tarusi si acea priza se folosete platbanda. Cu mentiunea ca in loc sa folosesti sistemele de prindere date de ei - surub/piulita iti recomand sudura intre tarusi si platbanda... Motivul e evident - fiind ingropate de la umezeala, in timp scurt se duce contactul prin oxidarea surubului si a piulitei.
Eiffel...transformatorul in cauza se numeste `transformator de separatie`..nu de alta dar se duce omu` la magazin si se crucesc aia pe acolo cand va intreba
.Iar impamantarea la o casa-apartament nu se realizeaza asa cum ai descris mai sus,cu tarusi ,platbanda..etc...etc, ai partial dreptate....NU se poate duce omu` sa isi faca singur impamantarea(aceasta valoare tre` sa fie mai mica de 4 ohmi in cazul de fata) si se masoara cu aparat numit Telurometru,care ii va da /sau nu valoarea ceruta de normativul I7.Daca isi `face` singur impamantarea e posibil sa nu urmeze pasii necesari si realizarea corecta...iar la final `Impamantarea `va avea aceleasi caracteristici ca si Nulul de lucru.
Eu pe domnul/doamna in cauza l-as sfatui sa apeleze la un personal calificat (persoana fizica autorizata-Pfa sau o firma autorizata) ANRE(Agentia Nationala ptr Reglementarea in Domeniul Energiei Electrice).unde in urma executiei acestei impamantari v-a primi un buletin de verificare metrologic perfect valabil si o garantie de 8-10 ani..dupa caz.
Dar este doar umila mea parere...si se poate trata ca atare
anaki
13th October 2009, 11:16
CITAT (flendy @ 13th August 2009, 12:55)

Salut tuturor,
Firma respectiva NU mi-a realizat nici o impamantare,
Toate cele bune!
Uite o portiune dintr-o centura de impamantare din unul dintre cele doua colturi in care ies platbandele spre cutiile de separatie
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.