bobodinvs
1st August 2009, 07:10
Va salut pe toti cei de pe aceasta arie si va adresez o intrebare.
Momentan sunt in USA si intentionez ca la intoarcere in tara ,pe langa alte lucruri ''trebuincioase'' sa-mi aduc si un sistem audio pt auto (HU,Amp,2 perechi dif-uri).
Intrebarea mea este,daca stiti sau daca cunoasteti caz concret, daca head-unit-ul (CD-player-ul) va functiona pe frecventele de radio din Romania,adica daca voi putea folosi radioul,sau tre sa-l iau din tara.
Multumesc pt lamuriri.
Marius3k
1st August 2009, 07:12
Specificatiile acestea se intreaba direct la producator. Cu alte cuvinte, ceri o oferta cu unul care stie si EU?
bobodinvs
1st August 2009, 07:25
Pai la producator ma uit pe net,ce specificatii are,insa,spre rusinea mea, nu sunt prea cunoscator in acest domeniu al radiocomunicatiilor.De asta intreb pe forum,poate si-a luat sau adus cineva si i-a mers / nu i-a mers,sau daca aleg un model de pe net unde sunt date specificatiile si frecventele pe care merge ,iar voi,care va pricepeti,daca binevoiti ,sa ma lamuriti.
Marius3k,te gandesti la ceva anume ce ar merita adus de aici sau....nu sunt sigur ca am inteles ce ai vrut sa zici.
Multumesc!
SuperDuper
1st August 2009, 07:30
In US frecventele radio sunt cu numere impare dupa virgula, multiplii de 0.1MHz. In EU pot avea par sau impar, ba mai mult in Italia sunt chiar multiplii de 0.05MHz.
While all countries use frequencies ending in .1, .3, .5, .7, and .9, some also use .0, .2, .4, .6, and .8. Still others also use .05, .15, .25, .35, .45, .55, .65, .75, .85, and .95.
An ITU Geneva conference of 1984-12-07 resolved to discontinue the use of 50 kHz offsets throughout Eastern and Western Europe.[1]
Most nations have used 100 kHz or 200 kHz offsets for FM broadcasting since the 1984 ITU Geneva conference.
Some digitally-tuned FM radios are unable to tune in 50 kHz increments. Therefore when traveling abroad, stations that broadcast on certain frequencies using such increments may not be heard clearly. This problem will not affect reception on an analog tuned radio.
Some countries, such as Italy which has a heavily-congested FM band, still allow a station on any 50 kHz multiple where it can be squeezed in.
The 50 kHz offset helps to prevent co-channel interference, and take advantage of FM's capture effect and receiver selectivity
Nu o sa prinzi toate posturile cu un radio "normal" US. Intereseaza-te in avans.
bobodinvs
1st August 2009, 07:38
CITAT (SuperDuper @ 31st July 2009, 22:30)

Nu o sa prinzi toate posturile cu un radio "normal" US. Intereseaza-te in avans.
Asta incerc prin deschiderea acestui topic
.
_Smiley_
1st August 2009, 08:10
intrebarea ta , in care ceri date "concrete", este foarte generala 
hotaraste-te exact ce head-unit vrei(eventual fa o lista cu mai multe), apoi da cate un mail producatorilor si intreaba-i daca radioul e compatibil cu frecventele folosite in EU.
din ce stiu eu, exista si unitati compatibile cu ambele sisteme(US si EU), trecerea de la unul la altul facandu-se printr-o optiune din meniul unitatii.
sebulbus
1st August 2009, 10:07
I don't get it. In zona mea Kiss Fm are 98.0 iar Europa FM 104.5 si toate lumea le prinde. E ceva ce-mi scapa?
mwlambo
1st August 2009, 10:12
Stiu ca pe Acura, care are radio american, se prind doar posturile care au frecventa un numar par. Am vazut acu ceva vreme la Promotor, parca.
H725
1st August 2009, 10:46
CITAT
Broadcast bands
Throughout the world, the broadcast band falls within the VHF part of the radio spectrum. Usually 87.5 - 108.0 MHz is used, or some portion thereof, with few exceptions:
* In the former Soviet republics, and some Eastern Bloc nations, an older band from 65-74 MHz is also used. Assigned frequencies are at intervals of 30 kHz. This band, sometimes referred to as the OIRT band, is slowly being phased out in many countries.
* In Japan, the band 76 - 90 MHz is used.
The frequency of an FM broadcast station (more strictly its assigned nominal centre frequency) is usually an exact multiple of 100 kHz. In most of the Americas and the Caribbean, only odd multiples are used. In some parts of Europe, Greenland and Africa, only even multiples are used. In Italy, multiples of 50 kHz are used. There are other unusual and obsolete standards in some countries, including 0.001, 0.01, 0.03, 0.074, 0.5, and 0.3 MHz.
For more information on FM frequency allocations, see FM broadcast band.
wiki
desi wiki spune altceva, eu tin minte ca tunerele digitale din america de nord au pasul frecventei 0.3 mhz, spre deosebire de cele din europa care au pasul de 0.05 mhz...
_Smiley_
1st August 2009, 14:02
QUOTE (sebulbus @ 1st August 2009, 11:07)

I don't get it. In zona mea Kiss Fm are 98.0 iar Europa FM 104.5 si toate lumea le prinde. E ceva ce-mi scapa?
treaba sta cam asa:
-in US, posturile de radio FM emit pe frecvente incepand cu 87.9 MHz, iar latimea canalului e de 0.2 Mhz. intrucat masinile nu prea circula des in afara US-ului, unitatile audio cu care sunt echipate pot selecta posturi incepand de la 87.9MHz, cu pasul de 0.2 MHz (adica atunci cand dai Next, radioul se muta pe 88.1; la urmatorul Next, se muta cu inca 0.2 MHz, pe 88.3; si tot asa)
-in UE, datorita numarului mare de posturi de radio, latimea minima a unul canal este mai mica de 0.2 Mhz. In majoritatea tarilor este de 0.1 MHz, dar sunt si cazuri (gen Italia) in care latimea este de 0.05 MHz (50 kHz). asa ca unitatile audio produse pt masinile din UE au pasul de 0.1 sau 0.05 MHz.
din cauza asta, daca folosesti un radio auto din US intr-o tara din EU, nu o sa prinzi bine anumite posturi, iar unele nu o sa le prinzi deloc.
in Italia, de exemplu, o sa prinzi postul care emite pe 87.9 si pe cel care emite pe 88.1, dar nu o sa prinzi posturile emise pe 87.95, 88.00, 88.05
SuperDuper
1st August 2009, 15:58
Problema cu frecventele era lamurita de la postul al treilea.
bobodinvs
1st August 2009, 19:16
Sa zicem ca am inteles.Stiu ca am vazut listat in caracteristicile unui pioneer faptul ca poate capta frecvente atat in USA cat si UE,insa nu m-am gandit atunci daca e doar o particularitate sau generalitate(adica daca doar unele modele la care se specifica fac acest lucru sau e valabil la toate) pt ca sunt si vanzatori care iti pun in lista de optiuni lucruri pe care le intalnesti la toate aparatele,deoarece da bine la necunoscatori sa vada lista lunga.
Concluzia mea ar fi ca daca se specifica concret ca acel aparat functioneaza pe radio si in UE pot sa-l iau,daca nu....mai bine iau din tara si de aici iau restul,pt ca sunt preturi mult mai bune,ma uitam aseara pe be-loud.ro si comparam preturile la dif-urile JL cu cele de aici...sunt la jumate de pret,deci merita.La fel si amp-urile.
Multumesc celor care s-au implicat in dezbaterea problemei.
bobodinvs
1st August 2009, 22:27
Intre timp mi-a mai venit o idee: daca totusi gasesc ceva care sa-mi placa si sa fie la pret mult mai bun decat in tara,insa sa nu prinda toate posturile ,asa cum s-a discutat mai sus,n-as putea rezolva asta conectand la el un radio mic digital in loc de Ipod,ca mai toate au mufa in fata pt Ipod.Ce ziceti de treaba asta?
lifestyle2000
2nd August 2009, 00:25
Bobo, eu acum 2 ani parca, am adus din state o intreaga linie alpine (2 amplif. + woofer +dif.) + un carputer.
Pe langa astea am luat si un mp3 player auto gasit foarte ieftin la oferta - Sony Xplod (aveam nevoie de el strict pt radio)
Intr-adevar nu toate posturile merg. Eu de ex. nu reuseam nici in ruptul capului sa prind Radio 21.
Nu stiu insa daca la brand-urile mai ok (Pioneer,Alpine etc.) problema persista. Cum ai intuit si tu, poti conecta la el prin aux un player portabil (care are si radio). Diferenta e ca trebuie sa cauti posturile de radio din player-ul respectiv, cam incomod daca esti obisnuit cu telecomanda sau comenzile pe volan.
Preturi bune gasesti in state la sonicelectronix.com - eu de la ei am cumparat mai tot, cu exceptia componentelor de la carpc, care e cu totul alta poveste.
CITAT
ma uitam aseara pe be-loud.ro si comparam preturile la dif-urile JL cu cele de aici
In romania totul e foarte scump. Oricum ........ JL Audio
- seria W7
In romania toti sunt inebuniti dupa Ground Zero in materie de woofere. Auzi doar Ground Zero in stanga si in dreapta. E prima data cand aud numele asta. Sunt chiar atat de ok?
PS: Daca te bate gandul la un carpc de masina cu touchscreen & shit spune-mi, iti mai impartasesc din ce stiu - mi-am montat si eu singur asa ceva.
bobodinvs
2nd August 2009, 04:10
Salut,Alin.
Nu stiu daca e neaparat vorba de brand ci mai degraba de functiile si ''ce stie sa faca'' fiecare aparat in parte.Cred ca au si Sony HU-uri performante,la preturi mai mari.Ideea e ca ar fi mai rentabil sa iau de aici un sistem,pt acelasi produs am sanse sa platesc aici 50-60 % din pretul practicat in Romania,plus ca aici oferta este mult mai vasta.
Ce zici tu cu Ground Zero,Magnat....nici eu nu am prea auzit de ele decat in tara,poate nu au piata aici.Nu sunt sigur,insa pe forumurile pe unde mai subscriu in tara nu prea am auzit sa se foloseasca Boston Acoustics,Polk Momo ..si care mai sunt ,desi aici sunt intre preferinte.
Am vazut ca sunt buni sonicelectronix.com, insa si millionbuy.com la face concurenta cu preturi bune.
Daca in tara,din ce am vazut pe net si la ce as vrea,un HU mai rasarit e pe la 300$ ,aici l-as pute lua pe la 150-200 $,am vazut deja la dif-uri JL de 6x9 in tara sunt cam 300 $ perechea la be-loud.ro,de aici le iau cu 159 $ ,(mai exact,VR690-Cxi pe be-loud.ro sunt 949 RON - 327 $ iar la millionbuy sunt 159.99 $ ) si exemplele pot continua.
Daca mai sunt pareri,sunt binevenite.
Multumesc tuturor!
Nu vreau cine stie ce minunatii,ca am ''umplut de sange'' hondele de aici si am trecut de aceasta faza,as vrea ceva de calitate,dar nu la suprapret si cred ca acesta sansa o am cumparandu-le de aici.De asta voiam sa studiez problema pt radio,pt ca ma gandeam ca ar putea fi neconcordante,inse cred ca rezolv cu radio in auxiliar.Nu mai schimb posturile,ascult doar ZU.
Octavian___28
2nd August 2009, 08:12
QUOTE (bobodinvs @ 1st August 2009, 08:38)

Asta incerc prin deschiderea acestui topic

.
Deci la frate-meu la masina am avut pus ca HU un PlanetAudio (o minune de mp3player 4X70W , cu toate date la maxim stia sa faca corectii sa nu bage pic de distorsiuni, puteai pune dif si de 3 watti ca nu-l ardea, sunet impecabil) si radio se prindea ok, ce prindeam eu la mine , prindea si el la scula asta.
Regret si acum ca a dat masina cu tot cu HU.
bobodinvs
5th September 2009, 18:55
Salut,
dupa ceva timp,pe acest topic.Intre timp,desi am deschis subiectul in special pt HU,am ales si comandat deja (saptamana viitoare tre sa ajunga) 2 seturi de difuzoare SONY pe componente,de 17 cm ( 6'' 3/4) .Le vedeti aici: http://cgi.ebay.com/SONY-XS-D170SI-6-3-4-2...id=p3286.c0.m14
Stiu ca nu sunt multi fani pt SONY in car audio,insa eu am ales,daca pot zice asa,cu sufletul,pt ca primul meu CD player auto in Romania a fost un SONY Xplod luat acu vreo 6 ani de la ALTEX,pt care am dat multi bani atunci si in dacia mea 1310 din '96,cu difuzoare Boschmann pe componente suna incantator,cand ma plictiseam acasa ma duceam in masina si ma bucuram de el.
Planul meu ,cel putin momentan,este ca la intoarcerea in tara sa-mi iau un Logan sh,pana ma dezmeticesc si iau contact mai bine cu realitatea din Romania,de aceea nu vreau sa ma arunc din prima la o masina mai scumpa,iar pt logan eu zic ca difuzoarele astea in portierele fata si in plafoniera spate or sa presteze suficient.
Inca un factor care m-a determinat sa le aleg este ca au grila din plasa si acopera tot difuzorul,ca acum majoritatea difuzoarelor vin cu grile cat mai ciudate si mai futuristice,insa nu acopera tot difuzorul si nu stii niciodata ce pasager mai curios ai in masina care vrea sa simta in buricul degetului cum bate difuzorul.
Acum studiez oferta si pt un HU si 4 ch amp tot sony,cred ca impreuna vor costa cam 160 - 180 de dolari,plus 20 dolari pt kit-ul de cabluri pt amp....in total cam 300 de dolari(cu cele 2 seturi de difuzoare),toata linia audio SONY. Pt 8 - 9 milioane,cat ar veni in bani romanesti,nu cred ca este vreo sansa sa cumpar asa ceva in Romania.Am vazut HU sony care pe be-loud.ro e peste 700 RON,aici il iau cu 125-135 dolari,adica aproape la jumate de pret.
Sunt curios daca a ascultat cineva difuzoarele aratate mai sus,poate are vreo parere.
O sa va tin la curent si cu HU si amp-ul luate,precum si cu pretul total,pt a putea face o comparatie.
Spor tuturor!
Neohori
5th September 2009, 21:07
Daca te-ai hotarit sa iei logan si sa pui acele difuri de 17 iti dau un sfat - la portierele fata neaparat sa cumperi 2 buc folie insonorizanta dinamat sa lipesti pe tabla in locul unde vor fi prinse difurile http://www.be-loud.ro/produse/Accesorii_in...me_Speaker_Kit/ , asta este versiunea cea mai ieftina si simpla . Motivul - zdrangane bunatate de tabla , eu am dls de 13 si cind dadeam putere in ele (cind am dat ca acum nu mai am cu ce
) zornaia toata usa , bine , acum am insonorizat-o si eu cum scrie cartea .
Acum stric la difuzoare - sony la car audio nu se au dar fac detoate , difuzoarele fiind mari ca diametru si component vor suna ok , oricum incomparabil cu ce vine loganul echipat si pe care platesti vreo 8-9 mil . Va trebui sa achizitionezi o pereche de inele adaptoare pentru ele , gaurile sunt de 13 in tabla , se pot manufactura sau cauti pe logan forum la piese auto. La logan cea mai buna solutie e 4 x difuri 13 plus un sub in portbagaj sau sub scaun , efectiv elimini tot ce inseamna frecvente joase in tabla si le treci pe sub .
SuperDuper
5th September 2009, 21:14
Nu zdrangane oricum si cu sub-ul? Ca sunt satul de Honde care efectiv bubie si zdrangane la stop cu cate un negru la volan (sau catodata un black wannabe/wigger).
bobodinvs
5th September 2009, 22:36
CITAT (Neohori @ 5th September 2009, 12:07)

Daca te-ai hotarit sa iei logan si sa pui acele difuri de 17 iti dau un sfat - la portierele fata neaparat sa cumperi 2 buc folie insonorizanta dinamat sa lipesti pe tabla in locul unde vor fi prinse difurile
http://www.be-loud.ro/produse/Accesorii_in...me_Speaker_Kit/ , asta este versiunea cea mai ieftina si simpla . Motivul - zdrangane bunatate de tabla , eu am dls de 13 si cind dadeam putere in ele (cind am dat ca acum nu mai am cu ce

) zornaia toata usa , bine , acum am insonorizat-o si eu cum scrie cartea .
Acum stric la difuzoare - sony la car audio nu se au dar fac detoate , difuzoarele fiind mari ca diametru si component vor suna ok , oricum incomparabil cu ce vine loganul echipat si pe care platesti vreo 8-9 mil . Va trebui sa achizitionezi o pereche de inele adaptoare pentru ele , gaurile sunt de 13 in tabla , se pot manufactura sau cauti pe logan forum la piese auto. La logan cea mai buna solutie e 4 x difuri 13 plus un sub in portbagaj sau sub scaun , efectiv elimini tot ce inseamna frecvente joase in tabla si le treci pe sub .
Salut.
Nu doar ca m-am hotarat sa pun dif-uri de 17 ba chiar le-am si comandat,saptamana viitoare tre sa vina.
M-am gandit ca trebuie insonorizant,ca stiu de la prima dacie cum face tabla si nu doar la dacie,cam toate fac daca sunt vibratii mari in masina.Am avut intr-o honda accord un sub de 10'' si il aveam dat din amp la minim,tocmai pt a nu zapaci tabla la masina,ca altfel facea urat.
Inca nu am ajuns la capitolul insonorizant,asta e la detalii de executie si o luam treptat ca sotia nu prea sufera de boala asta,a sunetului in masina si daca vede o suma mare......
,asa mai din bucati...nu se simte
Dar o sa iau ceva tot de aici,pt ca ma costa 38 de dolari 25 sq ft de insonorizant,adica 2.3 mp.Si imi dau si un roller ca sa o fixez.Adica dau 110 RON pe 2.4 mp, nu 75 RON pe 0.125 mp, cat e pe be-loud.ro .
Uite aici http://cgi.ebay.com/ebaymotors/25-ft-eDead...sQ5fAccessories
Nu e dynamat ,dar nici nu cred ca e de atatea ori mai prost decat dynamatul comparat cu de cate ori e mai ieftin.
Gaurile sunt de 13 cm in portiere si plafoniera spate,insa spatiul pana la fata de portiera permite montarea de difuri mai mari pe fata de portiera cu inel din MDF intre fata de portiera si tabla,pe care-l pot face si singur cu un fierastrau pendular.Dupa 2 ani de framing si roofing aici,cred ca o sa fiu in stare sa fac 4 inele.
.
Sa ajungem noi sanatosi pana acolo.
bobodinvs
8th September 2009, 20:48
Am comandat si restul liniei SONY.Pun mai tarziu ce am luat.
bobodinvs
8th September 2009, 22:00
Iata ce am luat:
- http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores...552921665798678 - a costat 75 $ ,bonus un cablu pt mufa AUX.
- http://cgi.ebay.com/SONY-XM-ZR604-4-CHANNE...id=p3286.c0.m14
- http://cgi.ebay.com/8-Gauge-Amplifier-inst...id=p3286.c0.m14
- http://cgi.ebay.com/Directed-B54020-16-4ft...id=p3286.c0.m14
As aprecia daca marius si ceilalti care se pricep la tehnica audio se vor uita putin pe specificatiile tehnice ale HU si AMP -ului ,pt a-si da o parere.Numai daca nu cer prea mult.
Multumesc anticipat si spor tuturor!
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.