serviceeng
22nd July 2009, 19:22
Poate cineva sa ma ajute cu un sfat, please ?, pe prietena mea a lovit-o unul in spate azi dimineata destul de rau, bara+haion+aripa+stop etc. praf, fara vatamari corporale. S-au dat jos, s-au uitat, bizonul care a produs accidentul prezentabil, bine imbracat, parea om serios, zice hai la politie sa facem constatarea (da, stiu, mare greseala, trebuia sa-i ceara pe loc RCA-ul). Se urca fiecare in masina lui, bizonul o ia inainte, da talpa si pe ici ti-e drumul. Ulterior prietena mea s-a dus la politie, a dat declaratie, probabil politia a considerat AN (nu s-a completat nici un fel de PV de constatare, probabil pentru ca n-avea ambele parti de fata), i-a dat dovada de reparatie si basta.
Acum incepe partea interesanta: fata stie marca masinii si nr. de inmatriculare, stie moaca aluia care a fugit, politistii cica au verificat numarul si ... masina apare ca furata
. Politistii zic (doar vorbe, nimic scris) ca proprietarul e o firma de inchirieri, n-au vrut sa spuna care, soferul cica ar fi inchiriat cu acte de identitate false si a tuns-o (cusut cu ata alba ??... cum dracu ala se mai da linistit prin Bucuresti ??
), iar proprietarul de drept a fi BCR leasing.
Am mai multe intrebari :
- in afara de dovada de reparatie, pot depune o plangere/sesizare ceva la politie, sau se autozesizeaza in vederea unei anchete ? Practic au deschis un dosar sau nu ? repet, fata n-a primit la mana absolut nimic in afara de dovada de rep.,
- Ce sanse am sa gasesc fie RCA-ul, fie polita Casco ? Daca ma duc Vasile de pe strada la BCR-leasing, ma baga cineva in seama ?? Masina are sigur casco daca a fost la inchirieri si/sau e inca in leasing.
- de ce politia n-a vrut sa precizeze clar cine e proprietarul/beneficiarul vehiculului ?? Practic in situatia asta politia se spala pe maini, zice sarumana o belea mai putin, fa-ti-o nene pe banii tai si lasa-ne, desi stie cine e proprietarul.
Orice parere e mai mule decat binevenita, multumesc mult.
wizake
22nd July 2009, 19:54
nu inteleg ce tot zici de CASCO. Tie iti trebuie RCA-ul aluia. Daca masina e in leasing, beneficiarul politei RCA e BCR Leasing. Incearca la ei. Dar nu stiu daca te poti duce la ei si sa zici : "Buna ziua.. masina cu nr B xxXXX e a dvs? Imi dati si mie copia RCA sa imi repar masina?"
Eu as insista mai mult pe la politie .. ca astia nu's in stare de nimic daca nu ii impingi de la spate. Nu stiu.. sa iti faca rost de RCA.
Masina unei colege a fost lovita de o masina care nici nu a oprit. Ea i-a luat numarul, si l-a dat politiei. A durat cateva luni pana cand a primit prin posta o copie a RCA-ului celuilalt (trimis de politie).. si asta numai dupa ce a "intervenit" prin niste rude de-ale ei, de la politie.
bossake
22nd July 2009, 19:58
Daca n-ai casco nu prea ai ce sa faci.. exista totusi un fond al victimilor strazii (ceva de genul asta) care ar putea acoperi paguba.
Oricum din moment ce masina e declarata furata, nu ai ce sa faci cu RCA-ul masinii. nu cred ca va plati rca-ul reparatia.
test_driver
22nd July 2009, 22:49
Pai si in cazul asta cine ar trebuii sa plateasca, cel lovit, sigur nu e de vina, deci, teoretic ar trebuii sa plateasca RCA-ul.
Pentru initiatorul topicului, Du-te la Politie si punei sa-ti dea totul in scris, stampilat si semnat. Si apoi o sa vezi niste schimbari in comportament.
figo1988
22nd July 2009, 23:47
da, si eu tot asa l-as fi sfatuit, dar sa fim seriosi, nu are nimeni chef sa bata pe la usi pe la nesimtitii din politia rom. nu are rost sa iti faci nervi. eu as face-o pe casco, as spune acolo exact care a fost treaba si nu cred ca firma unde ai tu asigurarea casco o sa suporte paguba din buzunar atata timp cat stiu a cui e masina.
serviceeng
23rd July 2009, 11:59
Nu am casco. Ma refeream la masina bizonului, ca poate obtin cumva RCA-ul sau copia dupa casco-ul lui de la leasing. Nu inteleg de ce politia nu comunica informatii, daca le are... ce sa fac, sa ma duc la comandant in audienta ?? WTF
Merzel
23rd July 2009, 12:25
Îți trebuie RCA-ul mașinii bizonului, nu asigurarea CASCO. Dacă știi numărul de înmatriculare, ai putea afla unde are RCA aici: http://cedam.csa-isc.ro/.
Dacă autoturismul e cu adevărat furat, înseamnă că se fac cercetări.
În privința accidentului, dacă nu s-a urmat procedura amiabilă, nedeclararea accidentului în termen de 24 de ore e contravenție și se lasă cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 de zile.
Ar trebui să se facă o petiție la secția de poliție competentă teritorial și să se solicite identificarea autorului faptei și a persoanelor responsabile civilmente, pentru urmarea procedurii de dezdăunare.
JJOne
24th July 2009, 13:20
Sa credeti voi ca o sa va despagubeasca RCA-ul daca masina a fost anterior data furata.
Trebuie dat in judecata hotul pentru recuperarea pagubei.
serviceeng
24th July 2009, 20:31
Merzel, multe multumiri pentru informatii.
S-a dovedir ca masina era furata mai demult, politia ancheteaza cazul cica de ceva vreme. Politistii care se ocupa de caz sunt binevoitori, ne dau telefon din cand in cand sa ne mai explice una-alta sau sa ceara informatii. Uite ca mai sunt si oameni seriosi in politie, eu eram convins ca exista dar imi doream sa vad unii in carne si oase
)
Firma de asigurari a admis verbal ca acel RCA este emis de ei si este valabil, au zis ca pot deschide dosar de despagubire doar cu dovada de reparatie plus PV-ul de constatare de la politie, considerand ca polita RCA este deja in arhiva lor. Politia insa zice ca nu poate emite legal un act de constatare pentru ca lipseste faptasul (asa o fi ??). Acuma chiar ca m-am blocat, nu mai inteleg nimic.
Stie cineva daca o asemenea situatie este descrisa de vreo reglementare sau lege din domeniul asigurarilor ? Am vreun temei legal sa presez firma de asigurari (sau sa reclam la CSA ?) sa coopereze ptr. rezolvarea problemei ? Sunt prins in continuare la mijloc, ping-pong intre politie si asigurator.
myx99
24th July 2009, 20:39
teoretic firma trebuie sa te despagubeasca si sa astepte ei aflarea autorului necunoscut !.Nu vad de ce ai astepta tu !.Mergi la CSA ..nu mai sta pe forumuri ! pierzi timp .
kos_funny
24th July 2009, 23:46
Te duci la asiguratorul RCA si deschizi dosar doar pe baza autorizatiei! Ei vor face adresa la Politie pentru imprejurari iar acestia vor confirma ca masina este furata si ca cercetarile sunt in derulare. Tu vei fi despagubit iar asiguratorul , cand va fi indentificat faptasul, va fi informat de catre Politie si se va face regres! Dar sa totusi sa nu uitam in ce tara traim!
serviceeng
25th July 2009, 11:15
Ok, multumesc tuturor pentru sfaturi, ma duc luni la asigurator. Cand voi avea o rezolvare finala am s-o anunt aici, poate mai foloseste cuiva in viitor pentru cazuri asemanatoare.
serviceeng
5th August 2009, 22:04
A fost deschis astazi dosarul de despagubire, am facut constatarea. Pana la urma politia a fost de cel mai mare ajutor sa-mi usureze corvoada cu actele... m-am pomenit cu un telefon de la un comisar de politie ''vino dom'le sa-ti dau hartie la mana pentru cei de la daune'', am ramas paf 
EQUANT
12th August 2009, 20:01
In tara asta eu as zice sa te lasi pagubas.
Stiu un caz in care un tigan cu un bmw a lovit o alta masina din vina lui (neacordare de prioritate). Dupa accident ne-am dat jos toti dar a refuzat sa vina la politie de frica sa nu ramana fara permis.
Am mers la politie, am dat declaratia, le-am dat nr. masinii, poze cu conducatorul auto, poze cu masina noastra, a lui si a zonei in care s-a intamplat accidentul, chiar si inregistrarea audio in care se auzea perfect cum ala recunoscuse ce-a facut si zicea ca merge la politie doar daca declaram ca ne-am ciocnit in trafic (ca sa picam noi vinovati). In afara de astea, aveam si n martori care au vazut perfect tot ce s-a intamplat.
... rezultatul "anchetei" politiei?
- "masina este in leasing pe firma, nu avem cum sa aflam numele conducatorului auto, mai ales la cat de negru este la fata".
q.e.d.
Respectiva persoana a ramas cu ochii-n soare si cu masina lovita.
Sa te kk pe ea de politie romana...
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.