toofast2live
21st July 2009, 15:20
Masina este o Dacia 1310 din 1995 cu 120.000 Km la bord. In urma unui accident a fost, conform lor 'distrusa total' - masina merge, spatele e distrus. Cei de la asigurare au zis ca reparatia masinii costa mai mult decat valoarea ei (30-40milioane), si nu sunt dispusi sa o repare, dar sunt dispusi sa-mi plateasca contravaloarea masinii, evaluata de ei la 15mil. Problema e ca ce vor ei sa-mi dea mi se pare mai mult o jignire decat despagubire. Ce masina iau eu acum cu 15mil? Ce e asta oameni, eu nu am avut nici o vina si ma trezesc cu masina distrusa si bani nici pe 1/2 cat costa sa iau una la fel...
Maine dimineata trebuie sa merg sa semnez niste acte ca sunt de acord si sa iau banii. Cum pot sa fac sa scot mai mult sau sa-i oblig sa o repare?
Vinovatul are asig obligatorie auto RCA.
sfantu.dracu
21st July 2009, 15:26
Salut!
Nu cred că-i poți obliga să o repare, atât timp cât valoarea reparației depășește valoarea de catalog.
Și nu ești singurul. Socrul unei prietene a nevesti-mii a pățit la fel. Are un Mondeo break din 94 parcă și i-au spus că o să primească între 80 și 100 mil.
Cu respect,
EU
Drake_Francisc
21st July 2009, 15:26
Dai in judecata, cheama un evaluator sa evalueze cat costa o masina similara pe piata si cere aceasta contravaloare. Nu ma pricep eu la litigii de acest gen dar firmele de asigurari nu sunt printre favoritele mele, asa ca daca, cunosti un avocat(amic) care merge cu tine la ei, poate obtii ceva. Oricum daca ii dai in judecata asteapta-te la anumite cheltuieli.
undesignus
21st July 2009, 15:32
Legal lucrurile stau cam asa: se ia valoarea masinii de noua si se scade uzura. Aia se considera valoarea masinii inainte de accident. La masini mai vechi de 14 ani uzura e 85% din valoarea de nou. 85% e valoarea maxima de uzura, pe care insa ma indoiesc ca vei reusi sa o imbunatatesti.
Eu as lua banii aia si as repara masina in regie proprie. Nu cred ca valoarea reparatiei se va duce in 1000 de euro.
kos_funny
24th July 2009, 23:37
Daca vrei sa repari masina, asiguratorul iti suporta 85% din valoarea de catalog. Cauta un service cat mai ieftin!
Poti da si vinovatul in judecata pentru diferenta, dar e cam complicat .
test_driver
29th July 2009, 22:02
Odata ce vinovatul are RCA, nu este normal sa fie dat in judecata, oricum nu cred sa existe vre-un caz castigat de "victima" pe tema asta, si daca exista, inseamna ca noi chiar traim intr-o tara babuina.
kos_funny
30th July 2009, 21:09
Daca tu ai o masina veche, de colectie, care valoreaza pe piata vehiculelor istorice mult mai mult decat valoarea ei reala calculata dupa normele RCA si te face unul praf ce faci? Accepti doar 75 % din valoarea maxima de despagubire? Nu, il dai in judecata pe idiot!
shteck2k6
30th July 2009, 21:26
Si unde e masina de colectie in cazul asta? Am lovit si eu acum vreo 2 luni o dacie 1300 in spate de am desalat-o si nu i se mai deschidea usa soferului, dar nu mi-am pus problema ca o sa fiu dat in judecata.
Interesant este ca la mine doar s-a spart un far. (Logan 1.6 8V)
kos_funny
31st July 2009, 18:26
E, uite chiar cazul tau! Daca proprietarul avea dambla sa si-o repare iar banii dati de asigurator nu erau deajuns pt a achita reparatia proprietarul te poate da in judecata pt diferenta! E perfect legal!
test_driver
1st August 2009, 20:16
Ba nu este legal deloc, atunci care mai este rostul RCA-ului? Daca tot sunt obligat sa platesc an de an o asigurare, acea asigurare trebuie sa ma despagubeasca, pana la urma accidentele se intampla, ca vrem sau nu vrem, iar daca ala cu masina de colectie daca are ghinionul asta e treaba lui, eu ii dau RCA-ul, si daca sunt baiat bun il mai ajut, daca pot si daca vreau, dar daca nu pot sau nu vreau e alegerea mea, si dreptul meu, atata timp cat am platit RCA nu are nimeni ce sa-mi faca.
Oricum, imi place ideea asta cu datul in judecata, chiar nu realizati ca suntm obligati sa platim RCA-ul cu un scop, ca sa ne pazim cu*u.
razza28
26th August 2009, 07:00
CITAT (test_driver @ 1st August 2009, 21:16)

Ba nu este legal deloc, atunci care mai este rostul RCA-ului? Daca tot sunt obligat sa platesc an de an o asigurare, acea asigurare trebuie sa ma despagubeasca, pana la urma accidentele se intampla, ca vrem sau nu vrem, iar daca ala cu masina de colectie daca are ghinionul asta e treaba lui, eu ii dau RCA-ul, si daca sunt baiat bun il mai ajut, daca pot si daca vreau, dar daca nu pot sau nu vreau e alegerea mea, si dreptul meu, atata timp cat am platit RCA nu are nimeni ce sa-mi faca.
Oricum, imi place ideea asta cu datul in judecata, chiar nu realizati ca suntm obligati sa platim RCA-ul cu un scop, ca sa ne pazim cu*u.
ESTI VARZA FRATE !!!!! cum adica " are ghinionul " ? vi tu un timpit care iti iei carnetul pe spaga si ii distrugi masina si zici ca el are ghinion ???
eu am facut rate la banca sa imi iau masina si a intrat unul in mine . cei de la asigurari au considerat-o dauna totala si imi dau undeva in jur de 5000 euro in conditiile in care eu am cumparat-o anul trecut noua masina si m-a costat 10000 . cum ti se pare sa platesti rate pentru ceva de care sa nu te poti folosi ?
ai idee cite eforturi am facut eu pentru masina aia ? " baiat bun " am fost eu ca nu am vrut sa ma duc la spital ca poate se trezea cu dosar penal pentru vatamare corporala . iti dai seama ca bine nu mi-a fost daca masina a fost cu dauna totala si s-a mutat motor , cutie de viteze , roata rupta , etc. si el sti ce a facut ? mi-a dat asigurarea si nu a mai raspuns nici la telefon iar eu a trebuit sa ma duc cu sotia la ora doua noaptea la spital pentru ca se simtea rau !!!
deja am vb cu avocatul firmei si il vom da in judecata iar costurile pe care le va plati vor fi mult mai mari !!!
Stapanul_clonelelor
26th August 2009, 07:03
15 milioane ? Putin. Mie pt o dacie 1310 din '97 cu aripile si usile stanga distruse mi-au dat 13 milioane. Anul trecut s-a intamplat asta .
GTFMIOFE
26th August 2009, 16:31
CITAT (toofast2live @ 21st July 2009, 15:20)

Masina este o Dacia 1310 din 1995 cu 120.000 Km la bord. In urma unui accident a fost, conform lor 'distrusa total' - masina merge, spatele e distrus. Cei de la asigurare au zis ca reparatia masinii costa mai mult decat valoarea ei (30-40milioane), si nu sunt dispusi sa o repare, dar sunt dispusi sa-mi plateasca contravaloarea masinii, evaluata de ei la 15mil. Problema e ca ce vor ei sa-mi dea mi se pare mai mult o jignire decat despagubire. Ce masina iau eu acum cu 15mil? Ce e asta oameni, eu nu am avut nici o vina si ma trezesc cu masina distrusa si bani nici pe 1/2 cat costa sa iau una la fel...
Maine dimineata trebuie sa merg sa semnez niste acte ca sunt de acord si sa iau banii. Cum pot sa fac sa scot mai mult sau sa-i oblig sa o repare?
Vinovatul are asig obligatorie auto RCA.
incearca la alt service, apoi la altu, la altu si daca nu rezolvi nimic, n ai nici o sansa sa scoti bani mai multi de la ei
Mig VWFan
5th September 2009, 15:46
CITAT (razza28 @ 26th August 2009, 08:00)

etc. si el sti ce a facut ? mi-a dat asigurarea si nu a mai raspuns nici la telefon
Si ce-ai fi vrut sa-ti mai faca ? Un sex oral ?
Atata timp cat nu au existat victime ( la momentul accidentului) omul a procedat asa cum scrie in lege, nu am vazut nicaieri vreo obligatie sa stea la dispozitia ta .
Bingo
5th September 2009, 16:15
Ma bag si eu; La semafor avind verde,cel din fata a frinat brusc (s-a speriat de un pieton aflat pe trotuar).Eu la un metru in spatele lui l-am sifonat bine.Normal eu sunt vinovat,am dat asigurare si cam atit. Indiferent de valoarea masinii ,trebuia sa fiu dat in judecata ? Cred ca intr-un accident rutier toti cei implicati au o parte din vina.
_Smiley_
7th September 2009, 10:25
RCA-ul nu e o "polita in alb" care sa-ti dea tie voie sa faci ce vrei. e un contract, prin care o firma (societatea de asigurari) isi ofera contra unei sume (costul politei) niste servicii (plata unor despagubiri) conform reglementarilor (din contract si din normele legale referitoare la RCA). multi uita ultima parte, cea referitoare la regulile din contract, si considera ca RCA-ul ar trebui sa plateasca absolut tot.
societatea de asigurari se obliga sa plateasca o parte din daunele provocate de tine. in cazul masinilor de peste 10 ani (eu asa stiam, nu de peste 14, cum spunea cineva mai sus) societatea de asigurari se obliga sa plateasca 15% din pretul de nou al masinii. daca paguba este mai mare, diferenta o acoperi tu.
aalinn
7th September 2009, 20:09
eu la judacata iti spun ca ti-o repar cu cei 15 mil de la asigurator si te duc la ce service vreau eu
reparatie de 15 mil o sa primesti
test_driver
8th September 2009, 00:41
Smiley, acolo spune ca restul acopar eu, sau specifica doar despre cei 15%? Eu stiu ca odata platita acea asigurare imi salvez spatele. Pai in cazul asta daca lovesc vre-un rolls vechi de 90 de ani s-ar putea sa-mi ceara ala contravaloarea cartierului in care locuiesc si o sa-i dau si eu si nepota-miu si [..] stra stra [...] stra nepota-miu. Eu cred ca nu suna chiar asa legea, acum nu am contractul, dar o sa ma uit pe el.
Citat dupa site-ul CSA:
"Trebuie remarcat ca s-ar putea întâmpla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa produca pagube celui pe care l-a accidentat evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta considerabil bugetul."
Acolo spune si ca nu acopera peste limitele maxime, insa nu spune ce se va intampla dupa aia.
Daca o masina veche valoreaza 15 mil si RCA-ul da 15 mil, iar respectivul vrea mai mult pentru reparatii, atunci o sa se cheme un expert, stabiliste din nou valoarea masinii, care va fii probabil tot 15 mil sau poate mai putin sau mai mult, RCA-ul va platii noua valoare, iar cel care a avut masina facuta praf din neatentia vre-unui dobitoc, sau pur si simplu din cauza unui accident, ca doar suntem oameni, va mai plati pe langa asta si expertul si judecatile etc etc. deci mai bine lasati-o mai moale cu judecatile astea, asta e, pana acum m-a lovit unu acum vreo 8 ani, traieasca CASCO nici nu m-a interesat ce se intampla in jurul meu prea mult. Eram si in armata asa ca masina a stat bine in service.
msn2
15th September 2009, 22:19
DACA bunul distrus de cel vinovat valoreaza 100 lei in momentul pagubei nici o instanta din lume nu va obliga pe vinovat sa ii dea pagubitului mai mult de atat.
indiferent daca repararea bunului ala costa 101 sau 10000 de lei.
ce ramane de discutat este valoarea bunului deteriorat de asiguratul rca.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.