jumborom
20th July 2009, 15:24
Ce face viteza combinata cu ploaia !
66 de oameni au fost răniți într-un accident de proporții pe o autostradă din nordul Germaniei, lângă Hamelerwald, scrie BBC. Dintre răniți, 10 sunt în stare critică.
Peste 350 de oameni au fost mobilizați în operațiunile de salvare de pe autostrada care leagă Hanovra de Peine. La fața locului au intervenit numeroase ambulanțe, mașini de pompieri și de poliție.
Nenorocirea s-a întâmplat după ce mai mulți șoferi au pierdut controlul volanului din cauza ploii și a vitezei excesive. În accidentul în lanț au fost implicate 259 de vehicule. Autoritățile au anunțat pagube materiale de un milion și jumătate de dolari. Este cel mai mare carambol înregistrat în Germania.
Sursa
L.E. Stirea de la BBC si cateva imagini de pe autostrada.
_Smiley_
20th July 2009, 15:40
numarul de masini implicate mi se pare incredibil 
crysty2k5
20th July 2009, 15:49
259 ?! WTF ?!
mircea21
20th July 2009, 16:33
Cred că toți aveau un singur lucru în comun - văzuseră filmul Final Destination 2. Și mai curios că s-a petrecut în Germania.
Oricum, poate voiam să doboare recordul mondial, pentru că au fost foarte aproape: http://www.wreckedexotics.com/special/dubai/.
tonks
20th July 2009, 16:38
omg, 260 masini... la ce dracu se uitau aia, zbura superman pe acolo?
Mig VWFan
20th July 2009, 16:54
Asta e lucrul care m-a socat cel mai mult in germania, faptul ca circulam cu 130-140 km/h , noaptea, pe ploaie, aproape bara la bara.
Daca ciupea unu mai nevricos frana ne duceam p*lii de suflet cu totii 
Deci nu ma mira ceea ce s-a intamplat.
cosmin_miu
20th July 2009, 17:00
Sunt 259 de masini .....dar nu toate intrate una in alta ,ci s-au produs 73 accidente pe o lungime de 30 km a autostrazii A2 !! Accidentele s-au intamplat din cauza unei ploi torentiale urmata de un soare puternic care a dus la orbirea conducatorilor auto (practic soarele lucea in pelicula de apa formata pe autostrada- un fel de ceata aparuta instant ). Pagubele se ridica la 1.5 milioane euro !
http://www.youtube.com/watch?v=mvjqCSQB3PA video zdf
http://www.youtube.com/watch?v=W5w1bsx6Vk0 coloana formata pe A2
_Smiley_
20th July 2009, 22:40
asa mai merge. daca au fost 73 de accidente distincte, atunci numarul de masini (259) nu mai e atat de "incredibil" 
in schimb, devine incredibil numarul de accidente. extrem de multe, pe o distanta de numai 30km. asta inseamna ca la feicare 500m era cel putin un accident.
sanddy1964
20th July 2009, 23:43
CITAT (cosmin_miu @ 20th July 2009, 17:00)

Sunt 259 de masini .....dar nu toate intrate una in alta ,ci s-au produs
73 accidente pe o lungime de 30 km a autostrazii A2 !! Accidentele s-au intamplat din cauza unei ploi torentiale urmata de un soare puternic care a dus la
orbirea conducatorilor auto (practic soarele lucea in pelicula de apa formata pe autostrada- un fel de ceata aparuta instant ). Pagubele se ridica la 1.5 milioane euro !
http://www.youtube.com/watch?v=mvjqCSQB3PA video zdf
http://www.youtube.com/watch?v=W5w1bsx6Vk0 coloana formata pe A2

frate, unu nu o ia pe banda de siguranta !!!
ce se intampla la noi? In 2 minute banda de siguranta era plina de muisti care se grabeau!
pagube subtiri din ce se vede ...aia care au dat stirea s eoftica ca la ei e limita de viteza , sunt radare in prostie,,,doar doar ii face pe nemti sa bage si ei acelasi rahat.
cocolino26
21st July 2009, 16:33
Nu mi-a placut deloc cum se merge pe autostrada in Germania comparativ cu Elvetia sau Austria de exemplu. Le forjeaza nemtii de le sar supapele, daca vrei sa depasesti nu stii daca cel care vine are 150 sau 200, mai ales ca cei mai multi nu merg cu luminile aprinse. Desi pare "cool", lipsa limitei de viteza m-a enervat la fata locului. Am vazut foarte multe situatii periculoase, mers bara la bara la viteze mari, depasiri pe dreapta si flash-uri, cam ca la noi.
sanddy1964
21st July 2009, 21:03
pustiu_22
21st July 2009, 23:40
Adevarul e ca nemtii "zboara prea jos" si nu cum se tot zvoneste pe aici ca vai neamtu e civilizat, neamtu e corect - respecta legea.....bullshit! Vai.... neamtul este defapt un etalon!!!
cocolino26
22nd July 2009, 14:25
CITAT (sanddy1964 @ 21st July 2009, 22:03)

Sanddy, te astept personal cu premiul sau iti dau adresa sa mi-l trimiti prin curier?
cosmin_miu
22nd July 2009, 15:38
CITAT (sanddy1964 @ 21st July 2009, 22:03)

si eu
Am cateva zeci de mii de km prin germanica si pot spune ca nemtii respecta in proportie de 95% regulile de circulatie ...cei 5% demni de comportamentul unor soferi romani....sunt in sine chiar romani ,alte nationalitati (stabiliti acolo ) sau chiar copii nemti .
Nu pot nega si faptul ca uneori (odata la 3-4 luni si in special in week-enduri) o mai iau razna si nemtii si au un condus mai agresiv ( DAR NU ILEGAL )
Oricum restul discutiei din topic ramane la latitudinea carambolului ..... NICIUN MORT ! Daca pe aceea autostrada si in acele conditii ciudate s-ar fi aflat numai romani cei 66 de raniti erau 66 de morti ! Si ....chiar aici se regaseste exact diferenta dintre NEMTI si ROMANI (de ex) ....neamtu isi baga picioru in gips si asteapta sa-si ia urmatorul model de AUDI si romanu ramane fara picioare si astepta noul model de carucior.
Eu mi-as dori sa traiesc in germania dintr-un singur motiv......cel RUTIER (incluzand infrastructura ,autoritatea politistilor ,respectul fata de participanti la trafic si responsabilitatea ). Vorba aia fiecare padure isi are uscaturile sale......dar in germania chiar sunt cele mai putine.
Evergreen
23rd July 2009, 07:39
QUOTE (cocolino26 @ 21st July 2009, 17:33)

Nu mi-a placut deloc cum se merge pe autostrada in Germania comparativ cu Elvetia sau Austria de exemplu. Le forjeaza nemtii de le sar supapele, daca vrei sa depasesti nu stii daca cel care vine are 150 sau 200, mai ales ca cei mai multi nu merg cu luminile aprinse.
nu stiu daca ai observat, dar chiar daca vin in zbor cu viteze d-alea, frineaza si te lasa sa iti continui manevra de depasire nicidecum sa iti dea flashuri din toate becurile posibile
mie mi-a placut mersul pe autostrada in Germania ca e ...fara taxa 
cosminnuss
23rd July 2009, 17:15
CITAT (Evergreen @ 23rd July 2009, 08:39)

nu stiu daca ai observat, dar chiar daca vin in zbor cu viteze d-alea, frineaza si te lasa sa iti continui manevra de depasire nicidecum sa iti dea flashuri din toate becurile posibile
Tot in aceeasi nota, am observat nemti care nici nu se uitau in oglinzi atunci cand se mutau de pe 1 pe 2 sau mai sus. O problema este si faptul ca nu folosesc luminile de intalnire
Bwwlan
23rd July 2009, 19:21
Hai sa lamurim o treaba, fiindca incepe sa se discute in necunostinta de cauza:
1) Carambolajul de pe A2 nu este clasificat ca atare, data fiind distanta mare pe care s-au petrecut accidentele. Straßenverkehrszulassungsordnung (Codul rutier) descrie un crambolaj in masa ca fiind un accident in care sunt implicate cel putin 50 de autoturisme, or, dat fiind faptul ca in accidentul de pe A2 n-au existat in niciun caz 50+ de masini intr-un singur loc, e considerat doar accident rutier de amploare.
Aceasta clarificare este importanta fiindca, daca accidentul ar fi fost clasificat drept carambolaj in masa, TOTI cei implicati ar fi fost despagubiti de asigurari; daca e accident rutier, vor plati asigurarile celor vinovati, or aici e dificil de stabilit cine, ce accident a cauzat, fiindca multe autovehicole au fost mutate pentru a face loc vehiculelor de interventie.
2) Referitor la ce spun cocolino26 si pustiu_22, e parerea unor oameni care sau vorbesc din auzite, sau au fost o singura data in Germania si s-au inmuiat cand au vazut cum se circula (deh, lipsa de experienta la volan...) In timp ce este adevarat ca pe multe sectoare nu exista limita de viteza, peste tot exista semne care te avertizeaza sa reduci viteza pe timp de ploaie la 80-100-130, in functie de sectorul de drum. De aceea se face referire mai sus la "cei vinovati" de accidentele de pe A2. De faza cu flashurile ma indoiesc extrem de puternic, fiindca marea majoritate stiu ca asta e "Drängeln" care e considerata o abatere serioasa, sanctionata ca atare. Tind sa cred, cum spunea si cosmin_miu ca aia ar fi fost estici sau pustani. De cand conduc pe autostrada, mi-am luat flashuri de doar 2 ori: odata de la un roman cu un X5 (tipic, nici nu m-am mai enervat) si de la un ceh cu un Mondeo ce lasa nori de fum in spate. Cine se grabeste, pune semnalizare stanga si sta dupa curu' tau.
Pe Autobahn nu esti depasit prin dreapta ca in Romania, nu ti se dau flashuri, nu se circula pe banda de urgenta si daca semnalizezi stanga, in afara cazului in care te bagi exact in fata aluia care vine lansat din spate, esti lasat sa efectuezi manevra de depasire fara stress.
Pana una-alta, dezbaterea se axeaza pe urmatoarea idee: conducerea landului Niedersachsen este considerata ca fiind responsabila in parte de creearea situatiei, dat fiind faptul ca A2 nu e prevazuta integral cu sisteme electronice de avertizare in caz de urgenta.
SPD und Grüne machten die niedersächsische Landesregierung mitverantwortlich für das Unfallchaos, da die A2 noch nicht vollständig mit elektronischen Hinweistafeln ausgestattet ist, die auf Staus hinweisen oder Tempo-Limits vorgeben.
Eu de ce zic ca in Romania nu exista autostrazi, doar drumuri express cu 2 benzi, si ca romanii, de fapt, habar n-au cum e sa conduci pe autostrada?
Ce naiba, doar Codul rutier roman interzice expres desfasurarea de ore de pregatire rutiera pe "autostrazi"?! Pai, in conditiile astea, cum sa nu li se para romanilor ca in Germania "se zboara prea jos"?
klaus40ro
23rd July 2009, 19:43
"Eu de ce zic ca in Romania nu exista autostrazi, doar drumuri express cu 2 benzi, si ca romanii, de fapt, habar n-au cum e sa conduci pe autostrada?
Ce naiba, doar Codul rutier roman interzice expres desfasurarea de ore de pregatire rutiera pe "autostrazi"?! Pai, in conditiile astea, cum sa nu li se para romanilor ca in Germania "se zboara prea jos"? "
bine punctat.
Materium
23rd July 2009, 22:14
Cel mai bun exemplu care arata ca si nemtii sunt oameni. Ma indoiesc ca toti aia erau pustani sau estici.
cosmin_miu
24th July 2009, 01:24
CITAT (cosminnuss @ 23rd July 2009, 18:15)

Tot in aceeasi nota, am observat nemti care nici nu se uitau in oglinzi atunci cand se mutau de pe 1 pe 2 sau mai sus. O problema este si faptul ca nu folosesc luminile de intalnire
lumini- Nemtii nu sunt OBLIGATI sa folosesca luminile de intalnire ziua , ci numai in conditii metereologice nefavorabile.
oglinzi - Se uita 101% ! Ex: un neamt ruleaza pe banda 1 .....iar in fata are un autoturism care ruleaza mai incet, semnalizeaza si se baga pe banda 2 asta dupa ce s-a asigurat in oglinzi ....chiar daca la 200-300m in spate vine unul cu 220km/h (distanta si viteza care nu se pot aprecia corect) . Cel care ruleaza pe banda 2 cu 200 km/h se asteapta ca neamtul aflat pe banda 1 (avand o masina la 10-15m mai in fata ) se va baga pe banda 2 ptr a efectua depasirea .
Pe autobahn nu exista o LIMITA DE VITEZA , INSA exista o viteza RECOMANDATA de 130km/h . Asa ca partea asta devine putin ambigua dpdv al respectarii partenerului de trafic si soferii nemti au ajuns la o intelegere reciproca.
Este ca o LEGE NESCRISA ! Cei care ruleaza cu viteze mari stiu ca cei de pe banda 1 cand se apropie la 10-15m de un autoturism care merge mai incet, vor intra pe banda2...... De aceea romanasii cred ca li s-a incalcat dreptul de NO SPEED LIMIT si ca nemtii nu folosesc oglinzile.
CITAT
Cel mai bun exemplu care arata ca si nemtii sunt oameni. Ma indoiesc ca toti aia erau pustani sau estici.
normal , erori umane exista peste tot.......tocmai de aceea am dat exemplul....ce-ar fi fost daca pe aceea autostrada in acele conditii metereologice INSTANTE ,ar fi fost romani
Presupunerea mea a fost urmatoarea : Nu trebuiau sa fie toti pustani si estici.....ci doar cativa integrati ca sa strice `rotita`. Un fel de CAL TROIAN.
CITAT
De faza cu flashurile ma indoiesc extrem de puternic, fiindca marea majoritate stiu ca asta e "Drängeln" care e considerata o abatere serioasa, sanctionata ca atare. Tind sa cred, cum spunea si cosmin_miu ca aia ar fi fost estici sau pustani. De cand conduc pe autostrada, mi-am luat flashuri de doar 2 ori: odata de la un roman cu un X5 (tipic, nici nu m-am mai enervat) si de la un ceh cu un Mondeo ce lasa nori de fum in spate. Cine se grabeste, pune semnalizare stanga si sta dupa curu' tau.
exact flash-urile sunt considerate AGRESIUNE ...si in functie de distanta dintre masini e din ce in ce mai grav.Nu stiu pana la ce distanta se primeste amenda ptr ca nu s-a pastrat distanta corespunzatoare .....iar la o distanta foarte mica + flash-uri soferul este amendat + este trimis in INSTANTA ptr AGRESIUNE !
La fel am primit si eu 2-3 flash-uri in vreo cateva zecii de mii de km (10-20) . Unul dintre ei era roman cu nr de Frankfurt (intr-un blocaj i-am auzit manelele ) si vreo 2 cu nr de export ! Ahhh si am mai auzit cateva claxoane (le pot numara pe degetele de la o mana ).
Cum am spus si mai sus nu contest faptul ca mai exista si nemti iradiati!.....Insa vorba celor de la National Geo - Dezastrele nu se intampla pur si simplu, sunt o insiruire de evenimente critice ....
H725
24th July 2009, 02:00
o precizare lipseste in posturile de mai sus: nemtii poarta centura, de aceea nu a murit nimeni in cele "73 accidente pe o lungime de 30 km"...
need_alex
24th July 2009, 10:40
CITAT (cosmin_miu @ 24th July 2009, 02:24)

lumini- Nemtii nu sunt OBLIGATI sa folosesca luminile de intalnire ziua , ci numai in conditii metereologice nefavorabile.
oglinzi - Se uita 101% ! Ex: un neamt ruleaza pe banda 1 .....iar in fata are un autoturism care ruleaza mai incet, semnalizeaza si se baga pe banda 2 asta dupa ce s-a asigurat in oglinzi ....chiar daca la 200-300m in spate vine unul cu 220km/h (distanta si viteza care nu se pot aprecia corect) . Cel care ruleaza pe banda 2 cu 200 km/h se asteapta ca neamtul aflat pe banda 1 (avand o masina la 10-15m mai in fata ) se va baga pe banda 2 ptr a efectua depasirea .
Pe autobahn nu exista o LIMITA DE VITEZA , INSA exista o viteza RECOMANDATA de 130km/h . Asa ca partea asta devine putin ambigua dpdv al respectarii partenerului de trafic si soferii nemti au ajuns la o intelegere reciproca.
Este ca o LEGE NESCRISA ! Cei care ruleaza cu viteze mari stiu ca cei de pe banda 1 cand se apropie la 10-15m de un autoturism care merge mai incet, vor intra pe banda2...... De aceea romanasii cred ca li s-a incalcat dreptul de NO SPEED LIMIT si ca nemtii nu folosesc oglinzile.
normal , erori umane exista peste tot.......tocmai de aceea am dat exemplul....ce-ar fi fost daca pe aceea autostrada in acele conditii metereologice INSTANTE ,ar fi fost romani
Presupunerea mea a fost urmatoarea : Nu trebuiau sa fie toti pustani si estici.....ci doar cativa integrati ca sa strice `rotita`. Un fel de CAL TROIAN.
exact flash-urile sunt considerate AGRESIUNE ...si in functie de distanta dintre masini e din ce in ce mai grav.Nu stiu pana la ce distanta se primeste amenda ptr ca nu s-a pastrat distanta corespunzatoare .....iar la o distanta foarte mica + flash-uri soferul este amendat + este trimis in INSTANTA ptr AGRESIUNE !
La fel am primit si eu 2-3 flash-uri in vreo cateva zecii de mii de km (10-20) . Unul dintre ei era roman cu nr de Frankfurt (intr-un blocaj i-am auzit manelele ) si vreo 2 cu nr de export ! Ahhh si am mai auzit cateva claxoane (le pot numara pe degetele de la o mana ).
Cum am spus si mai sus nu contest faptul ca mai exista si nemti iradiati!.....Insa vorba celor de la National Geo - Dezastrele nu se intampla pur si simplu, sunt o insiruire de evenimente critice ....
De acord 200%!
Numai cine vorbeste din auzite nu stie asta. Cine a circulat pe autostrayile din Germania stie cat de respectuosi sunt nemtii in trafic si chiar daca se circula cu viteze mari se circula in mult mai mare siguranta decat la noi pe asa zisele autostrazi.
cosminnuss
24th July 2009, 11:02
Eu nu zic decat ce am observat. Nu pot sti ce e in mintea unui neamt atunci cand ma trezesc cu el in fata la o distanta de 50-100m.
Daca este cum zice cosmin_miu, mea culpa!
Cu luminile... e de stiut ca esti observat mai usor daca ai farurile aprinse. Eu stau cu farurile aprinse zi/noapte/oras/afara. Nu ma intereseaza ca-mi consuma un litru in plus la 1000km
Mig VWFan
30th July 2009, 07:03
CITAT (cosminnuss @ 24th July 2009, 12:02)

Eu nu zic decat ce am observat. Nu pot sti ce e in mintea unui neamt atunci cand ma trezesc cu el in fata la o distanta de 50-100m.
100 metri ??? Inteleg sa te deranjeze daca iti intra la 10 m dar la 100... ?
Invata si tu sa anticipezi, daca vezi ca ala de pe banda 1 a dat de o masina mai lenta, asteapta-te sa treaca pe banda 2 si asa nu vei mai fi surprins .
In plus dupa cum povestesti se pare ca circuli mai mult pe banda 2, gresit.
Zetics
31st July 2009, 10:41
Am fost si eu intr-un periplu de vreo 4000km prin Austria si Germania in urma cu 2 saptamani, si Cosmin_miu are dreptate cu ceea ce povesteste.
Recunosc ca la inceput eram cam frustrat, obisnuit din Romania ca daca trebuie sa pui frana (uneori destul de tare) ca iti intra unul pe banda 2 se numeste ca ti-a taiat fata, dar ulterior am invatat si eu sa anticipez daca cei de pe banda 1 se apropie de unul mai lent si se vor baga.
La fel si cu intrarile pe autostrada, practic e regula ca daca vin masini pe banda de accelerare, cei de pe banda 1 intra automat pe banda 2, cei care intra chiar accelereaza astfel incat au deja practic aceeasi viteza cu restul lumii cand intra pe banda 1. Si bineinteles, se intra pe banda 1 imediat ce ai destul de mult loc chiar daca peste 10 secunde intri din nou pe banda 2 sa depasesti.
Nu ascund insa ca in Austria mi s-a intamplat sa vad (si sa particip!) la cea mai naspa intrare a unui tir pe autostrada. Mergem pe banda 1, ma apropii de un entry pe care se apropiau 2 tiruri. Conform regulii de mai sus ma inscriu automat pe banda 2, astfel ca banda 1 ramane complet libera, nu mai erau alte masini in zona. Tirul nr 1 intra destul de tare din curba pe banda de accelerare, insa intra de asemenea repede si pe banda 1, desi inca nu incepuse linia discontinua care marcheaza zona de intrare pe banda 1. Tirul nr 2 probabil ca venea ceva mai tare decat tirul nr 1, pentru in secunda 2 dupa ce tirul 1 intra pe banda 1, tirul 2 se arunca direct pe banda 2, in fata mea! Eu aveam 130/h (pe GPS!) si am pus frana de a intrat si ABS-ul. Am incetinit suficient de mult ca sa nu intru in el si nu s=a intamplat nimic in cele din urma. Dupa ce a terminat de depasit celalalt tir, tiristul 2 a pus el semnalizari stanga-dreapta de cateva ori, ceea ce am dedus eu ca ar trebui sa fie niste scuze, dar tot l-am injurat in gand. Avea nr de germania si era un neamt blond aproape alb de blond... deci nu vreun turcalete.
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.