solutie care ajuta florile ?

anamaria0697

am deschis acest subiect dupa ce mam consultat cu cativa membri .... ce reteta stiti pt ca florile noastre sa fie mai dezvolotate , protejate de boli si alte caliteti pe care le poate aduce o reteta homemade speciala sau nu ???
gomez99
eu nu stiu o reteta universala. am citeva retete pe care le aplic in functie de situatie - si daca am materie prima.
- infuzia de salcie, pentru inradacinarea butastilor si dezvoltarea sistemului radicular la plantele tinere.
- ceaiul de musetel contra mucegaiului
- infuzia de tutun si alcoolul diluat 10% contra feluritelor ginganii
Mi-am propus sa experimentez dar inca nu am avut timp, cu maceratul de urzici. in unele tari e un produs foarte cautat/vindut pe piata produselor ecologice si e folosit ca un fel de ingrasamint lichid.

tricky_rm
CITAT (anamaria0697 @ 17th July 2009, 16:14) *
am deschis acest subiect dupa ce mam consultat cu cativa membri .... ce reteta stiti pt ca florile noastre sa fie mai dezvolotate , protejate de boli si alte caliteti pe care le poate aduce o reteta homemade speciala sau nu ???

retete speciale nu cunosc. daca este vorba de flori de ghiveci, recomand zat de cafea, cam o data la 1-2 saptamani, iar ca florile sa fie mai bogate si sa dureze mai mult, la florarii se gaseste nutriplant care se dilueaza in apa. conteaza foarte mult pamantul folosit, si cat de des uzi florile, unele au nevoie sa aiba pamantul mereu umed, iar altul mai uscat. daca poti sa spui mai exact ce flori, poate te pot ajuta mai mult.
anknic
gomez, prin infuzie de salcie te referi la "apa de salcie", adica crengute de salcie lasate in apa cateva zile, sau la "ceai" de salcie? ca si la infuzia de tutun (eu nu fac ceai, eu las tutun in apa cateva ore si apoi pulverizez plantele, e o reteta mai eco, dar nu e chiar foarte eficienta)

LE: si apropos de ingrasamant eco, scria cineva la capsuni de unul din alge, da' n-a mai intrat sa dea detalii.
tricky_rm
anknik ai grija cu pulverizarea plantelor, pentru ca multora nu le place, si ca urmare apar daunatori (paduchi lanosi, paduchi teposi, etc) de care scapi foarte greu. in cazul in care se intampla asa ceva, exista reldan fiola cae se dilueaza in 10 l apa si se pulverizeaza pe planta. dar ai grija, uneori daunatorii se gasesc si in pamant, nu numai pe planta. incearca sa pui apa cu hipermanganat de potasiu (nu foarte mult). fara teama, nu face rau plantei. la fel am patit si eu
anknic
ca sa iti spun sincer nu prea le pulverizez decat cand au pb (am avut ceva purici verzi pe ele veniti cu capsunile). le mai fac dus (da' rar, numai atunci cand ori au ceva lighioane ori sunt prea pline de praf)

LE: nu e hipermanganat, ci permanganat de potasiu-este un f.bun dezinfectant, da' e un pic interzis...

LLE: ce am mai gasit pe net

Super ingrasamant cu urzici:
1 kg. de urzici strivite, amestecate cu 10l. apa, se lasa la macerat 3-6 saptamani.Pentru cantitati maimici, pastrati proportia! Se filtreaza totul intr-o sticla. Cand folositi, diluati 1 volum la 10 volume de apa si astfel aveti in acelasi timp:
- un excelent antipuric(albi, rosii sau cum or mai fi ei),
- care impiedica cresterea buruienilor sau altor plante nedorite in vasul pomisorului
- si un excelent ingrasamant natural

tonic pentru radacini
Culegeti cateva ramuri de salcie. Ramurile trebuie sa fie proaspat culese, nu cazute la pamant. Orice tip de salcie contine in mod natural, fata de alte plante, un exces de acid indolebutyric, care este un stimulent natural de crestere a radacinilor.

Taiati ramurile de salcie la cam 10 cm. lungime. Pentru 2 maini de taietura folositi aprox.4 litri de apa.

Asezati ramurile taiate(taietura) intr-un vas larg si turnati peste ele apa fiarta (cei aprox. 4 litri de apa), apoi acoperiti vasul.

Lasati preparatul sa se raceasca peste noapte. In acest timp, acidul indolebutyric se va elibera in apa.

Dupa racire, puneti solutia obtinuta intr-un borcan/sticla in frigider.

Udati plantele cu acest “ceai”. Macerarea taieturii de salcie peste noapte, adica acidul indolebutyric rezultat, va fi absorbit in sol. Acidul indolebutyric infuzat din scoarta si tulpini intareste radacinile si inhiba fungusii, bacteriile, prevenind si alte boli.

acuma am vazut reteta cu apa fiarta pe salcie (eu stiam cu apa rece si lasat la macerat cateva zile)
tricky_rm
nu stiam ca permanganat e interzis. cel putin pe aici (sunt din alba iulia) nu este o problema. si de ingrasamant nu ma plang pentru ca parintii mei stau la casa si in fiecare an fac solar. asa ca imi aduc ingrasamant foarte bun de acolo cu sacii, in fiecare an ca sschimb pamantul la flori. la asta nu ma prea pricep. problema cu paduchii lanosi a avut-o sefa mea cu cateva plante, inclusiv trandafir japonez de la pulverizat si abia am scapat de ei. s-a imbolnavit o planta si s-au mutat la celelalte plante din magazin.

in schimb eu am avut probleme cu lamaii de la paduchi teposi, pe care a trebuit sa ii spal cu o periuta de unghii si apa si sapun, apoi sa dau reldan. asta vreo 3 saptamani la rand, pana si-au revenit (cei de la protectia plantelor mi-au recomandat).

gomez99
@anknic
la apa de salcie ma refer. nu fac ceai, pt ca as zice ca prin fierbere se distrug o parte dintre compusii organici activi. da infuzez 24 de ore.
@tricky_rm
pulverizatul plantelor e f util contra ginganiilor. majoritatea lor se formeaza in mediu uscat, deci un mediu umed nu le place, sint unele plante carora nu le place umezeala, dar cele mai multe duc bine daca sint pulverizate pe frunze.

adaug ca se poate reduce serios incidenta musculitei albe de sera si a unor afide zburatore, plasint printre plante capcane cu lipici. sint unele mici si colorate, special concepute, da scumpe, se pot folosi insa si cele de 1 leu, pentru muste.
anknic
gomez, adica infuzezi cu apa fierbinte salcia? sau macerezi la rece (pusa apa rece peste salcie), ca infuzarea se face cu apa fierbinte (de aia m-ai bagat in ceata)
gomez99

da, ai dreptate, corect este macerat la rece.

si mai adaug ca laptele dulce aplicat peste zonele afectate este un bun panaceu contra fainarii la trandafiri.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.