orio
14th July 2009, 12:14
Vreau sa fac un sistem care in momentul in care se stinge neonul la acvariu (legat la o priza programabila) sa se aprinda niste beculete (legate la o alta sursa).
Cum as putea face asa ceva?
Ma puteti ajuta cu niste idei sau sfaturi pt unul care nu-i electrician
?
_bcristian_
14th July 2009, 13:28
Folosesti un releu normal inchis, e cativa ron. Legi bobina la un stecher bagat in aceasi priza cu neonul. Prin contactul releului alimentezi beculetele.
orio
14th July 2009, 14:41
CITAT (_bcristian_ @ 14th July 2009, 14:28)

Folosesti un releu normal inchis, e cativa ron. Legi bobina la un stecher bagat in aceasi priza cu neonul. Prin contactul releului alimentezi beculetele.
Mersi pt sfat. O sa trec azi pe la un magazin de electornice sa cumpar unul si sa incerc smecheria.
D3an
14th July 2009, 14:45
bcristian si ce comanda releul sa se inchida.
in pozitia 0 releul e deschis
pentru a se inchide trebuie comandata bobina releului.
cel mai usor asta ar fi sa folosesti cativa tranzistori. o schema exacta nu am ...dar se poate gasi. daca aflu o s`o postez.
cei mai competenti sunt rugati sa intervina
FMGabriel
14th July 2009, 15:01
salut se poate si cu un releu, cu conditia sa aiba dubla comanda , adica contacti normal inchis si normal deschis atunci se face schimbarea de la o sursa la alta.
sau poti sa cumperi un schimbator de sursa gata facut , numai ca e destul de scumput
nelu97
14th July 2009, 15:44
Vezi sa cumperi releu cu bobina la 220V.
Se gasesc la magazinele de aparatura electrica.
paulvanorton
14th July 2009, 18:38
@orio:
pe la celebrele magazine cu chinezarisme se gasesc lampi de veche "actionate"de un element fotosensibil.
costa putin si daca te rezumi la puterea maxima ~7W,e bun pentru ciortanii tai.
neonul se stinge,automat intra "disco-light".
zici ca nu esti electrician.
e foarte bine.
dar ai sanse mult mai mari sa te electrocutezi.
asa ca:grija mare sau cere ajutorul unui amic.
iulian2010
14th July 2009, 20:34
CITAT (orio @ 14th July 2009, 13:14)

in momentul in care se stinge neonul la acvariu (legat la o priza programabila) sa se aprinda niste beculete (legate la o alta sursa).
Salut
Spune cate si ce fel de beculete vrei sa aprinzi cand se stinge neonul?
marin.p
14th July 2009, 21:24
CITAT (orio @ 14th July 2009, 13:14)

Vreau sa fac un sistem care in momentul in care se stinge neonul la acvariu (legat la o priza programabila) sa se aprinda niste beculete (legate la o alta sursa).
Cum as putea face asa ceva?
Ma puteti ajuta cu niste idei sau sfaturi pt unul care nu-i electrician

?
Click pentru a vizualiza atașamentul
cspot
14th July 2009, 23:17
In teorie se poate improviza ceva simplu dupa modelul starterului de neon . daca tubul de neon nu este aprins curentul circula prin starter . Cand tubul se aprinde rezistenta interna a acestuia scade tensiunea la borne fiind mai mica decat tensiunea necesara pentru aprinderea starterului .
Ideea e sa se inserieze o rezistenta cu consumatorul tau (neon in cazul de fata ) si un led cu o rezistenta sa fie montate in paralel cu consumatorul . Trebuie totusi facute niste calcule ca sa demonstrezi ca ideea este buna .
theMisuser
15th July 2009, 00:01
Ar mai fi o varianta.. cu o singura piesa, anume becul indicator.. dar e foarte riscant de executat de un amator.
Un bec neon, d-ala portocaliu. Versiunile mici exista in intrerupatoarele 'cu led' (de fapt cu neon).
Priza programabila are doar un fir care se intrerupe, celalalt trece direct. Ei, in paralel cu contactul care se intrerupe, se monteaza neonul. Problema e ca trebuie sa ai acces la firul dinainte de contactul din priza programabila. Adica dintr-un alt stecher bagat in aceiasi priza, din care sa iei doar un fir..
Si ar mai fi o problema. De obicei, neoanele astea indicatoare determina neoanele de iluminat sa clipeasca, motiv pentru care se poate conecta un condensator de cativa nano (si 250V c.a.) in paralel cu neonul de iluminat (cazul ideal ar fi sa fie si o rezistenta de vreo 100 de omi inseriata cu acest condensator)
Un meserias cu experienta in 5 minute cu tot ce-i trebuie la indemana n-are ce manca din asta. In nici un caz nu recomand ca ideea asta sa fie incercata de un amator.
p.s. - na ca se aduna 3 piese pentru cazul ideal 
p.s.2. - neonul indicator se poate extrage dintr-un intrerupator dotat cu asa ceva - ba chiar se poate folosi tot intrerupatorul care va avea rolul - aprins continuu sau aprins prin programator.
orio
15th July 2009, 09:30
Am fost ieri pe Doamna Ghica unde sunt o gramada de firme cu electronice.
Si am cautat acel releu normal inchis de 220V si cu stupoare am aflat ca e 22lei. Ceea ce mi se pare scump....ca pot sa mai trantesc o priza programabila care e 15 lei si am terminat toata distractia si riscurile de elctrocutare
Ideea e ca nu mi s-a pare eleganta varianta asta...e urat cu inca o priza programabila
Mi-ar fi placut sa fi intrat cu simplu cablu in capac si sa nu am tone de matze
orio
15th July 2009, 11:30
mi-a mai indicat acum cateva minute cineva schema asta...

clar e ca ma depaseste
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.