Religia pagana
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Apopii

Buna, tuturor

Am initiat acest subiect in scopul prezentarii religiei pagane si a lamuririi unor aspecte legate de aceasta religie.
Religia pagana este in esenta sa un mod de viata in armonie cu Natura si Universul. Religia pagana cuprinde două parti care se intrepatrund reciproc, o parte dogmatica formata din totalitatea cunostintelor specifice despre Univers numite si Legile Universului (mecanismele existentei în Univers), principii, precum si sarbatorile religioase aferente si o parte practica dar si teoretica numita magie.
Cei interesati de aceasta religie pot gasi informatiile necesare pe http://www.paganism.ro si http://www.magie.xhost.ro
Lectura placuta si astept pareri!
***MIHAI***
eu vad ca iti faci doar trafic la site. atata tot.

Apopii
CITAT (***MIHAI*** @ 4th July 2009, 00:43) *
eu vad ca iti faci doar trafic la site. atata tot.

Buna,

Nu acesta a fost scopul meu, cu toate ca nu-mi displace nici acest lucru. Intentia mea a fost si este sa initiez discutii referitoare la religia pagana. Este adevarat ca poate nu stiu cum sa procedez! M-am gandit doar sa evit sa scriu pe forum ceea ce este scris pe aceste site-uri, iar aceste lucruri sa constituie un punct de plecare pentru discutii, daca gresesc te rog sa-mi spui ceea ce gresesc.
kosty91
CITAT (Apopii @ 4th July 2009, 10:19) *
Buna,

Nu acesta a fost scopul meu, cu toate ca nu-mi displace nici acest lucru. Intentia mea a fost si este sa initiez discutii referitoare la religia pagana. Este adevarat ca poate nu stiu cum sa procedez! M-am gandit doar sa evit sa scriu pe forum ceea ce este scris pe aceste site-uri, iar aceste lucruri sa constituie un punct de plecare pentru discutii, daca gresesc te rog sa-mi spui ceea ce gresesc.

Puteai sa le initiezi si pe forum...
Apopii
Buna,

Nu e nimeni pe acest forum care sa fie interesat de religia pagana?
Pagan14
CITAT (Apopii @ 4th July 2009, 15:47) *
Buna,

Nu e nimeni pe acest forum care sa fie interesat de religia pagana?

Prezent !
Apopii
Buna Pagan14, crezi ca religia pagana este o alternativa viabila pentru religia viitorului? Crezi ca oamenii sunt dispusi sa-si reorienteze credinta catre valorile reale si inca nedistruse in totalitate ale Naturii?

orthodox
paganism = satanism
Apopii
CITAT (orthodox @ 28th July 2009, 13:25) *
paganism = satanism

Paganismul nu este acelasi lucru cu satanismul, sunt doua religii diferite.
SPF

Pagan este un nume dat de crestini celor de alta religie decat a lor. Aici intra toate religiile in afara de cele crestine (care se raporteaza la Isus Cristos): budism, politeism, ateism, mahomedism, satanism, etc, etc.

Asadar sunt pagan cu acte in regula wink.gif

Evident ca si initiatorul topicului eroneaza grav cu a lui religie pagana. Paganismul este o multime de elemente.

Ca si cum ai spune ca exista doua marci de masini: Mercedes si Altele. Si te intreaba cineva ce masina ai si ii raspunzi: alta. Cam asa e si cu religia pagana.
Apopii
CITAT (SPF @ 28th July 2009, 13:43) *
Pagan este un nume dat de crestini celor de alta religie decat a lor. Aici intra toate religiile in afara de cele crestine (care se raporteaza la Isus Cristos): budism, politeism, ateism, mahomedism, satanism, etc, etc.

Asadar sunt pagan cu acte in regula wink.gif

Evident ca si initiatorul topicului eroneaza grav cu a lui religie pagana. Paganismul este o multime de elemente.

Ca si cum ai spune ca exista doua marci de masini: Mercedes si Altele. Si te intreaba cineva ce masina ai si ii raspunzi: alta. Cam asa e si cu religia pagana.

Gandind lucrurile din punct de vedere crestin, este asa cum spui tu. In toate dictionarele, definitiile legate de paganism sunt date din punct de vedere crestin!
Analizand religia pagana din interiorul ei, lucrurile stau complet altfel: religia pagana este o religie de sine statatoare, are propriile valori si nu are nimic in comun cu definitiile eronate din dictionare! Am adaugat doua link-uri in prima postare tocmai pentru a se intelege ce inseamna religia pagana si a avea un sistem de referinta.
SPF
Pai si cine si cand a infiintat religia pagana?
Apopii
CITAT (SPF @ 28th July 2009, 14:43) *
Pai si cine si cand a infiintat religia pagana?

Religia pagana exista de mii de ani.
SPF
Nu merge asa. De cate mii de ani? Dupa ce doctrine se ghideaza? Ce invataminte propavaduieste?
Apopii
CITAT (SPF @ 28th July 2009, 15:10) *
Nu merge asa. De cate mii de ani? Dupa ce doctrine se ghideaza? Ce invataminte propavaduieste?

Originile religiei pagane se pierd in negura vremurilor, nu cred ca stie cineva cand a aparut si daca a fost infiintata de cineva anume!
Se ghideaza dupa propria doctrina, nu cred ca are sens sa descriu aici doctrina, aceasta se gaseste pe site-uri, pentru cei interesati. Putem discuta despre aspecte ale doctrinei.
Noi paganii nu propovaduim nimic, pentru simplul motiv ca noi nu incercam sa ne atragem adepti. Respectam Natura, Universul si pe cei care merita respectul!
SPF
Pai e foarte important in care negura a vremurilor se pierde religia pagana. Pentru ca paganismul a fost folosit ca si caracterizare de la crestinism incoace. Inainte de crestinism nu exista paganism wink.gif

Cat despre ce spui tu ca faci prin religia ta, seamana izbitor de tare cu ateismul (sa nu te aud ca si ateismul e religie). Adica si eu, din postura de ateu respect natura, universul si pe cei care merita respectul.
Apopii
CITAT (SPF @ 31st July 2009, 09:12) *
Pai e foarte important in care negura a vremurilor se pierde religia pagana. Pentru ca paganismul a fost folosit ca si caracterizare de la crestinism incoace. Inainte de crestinism nu exista paganism wink.gif

Cat despre ce spui tu ca faci prin religia ta, seamana izbitor de tare cu ateismul (sa nu te aud ca si ateismul e religie). Adica si eu, din postura de ateu respect natura, universul si pe cei care merita respectul.

Pai, tocmai ca inainte de crestinism exista paganismul! Crestinismul a facut tot posibilul sa discrediteze aceasta religie, poate stii (din istorie, din religia lor), cat de inversunati au fost crestinii impotriva paganilor, au ajuns pana sa foloseasca si cuvantul pagan in sens peiorativ, au infierat toate practicile pagane, dar n-au reusit sa distruga paganismul si nici nu vor reusi vreodata!
Ce te face sa crezi ca as afirma eu ca ateismul este religie? Nu-mi dau cu parerea despre lucruri pe care nu le cunosc bine!
Pot sa-ti spun doar ca in discutiile cu ateii am avut mai multe puncte de vedere comune si in general nu am auzit sa existe antagonism intre pagani si atei.
Pagan14
CITAT (Apopii @ 28th July 2009, 12:18) *
Buna Pagan14, crezi ca religia pagana este o alternativa viabila pentru religia viitorului? Crezi ca oamenii sunt dispusi sa-si reorienteze credinta catre valorile reale si inca nedistruse in totalitate ale Naturii?

1. Orice religie sau învatatura care neaga Legile Naturale ale Universului este falsa.
Daca nu vor deschide ochii ,vor muri!
Ca sa il citez pe marele David Lane :perceptul 25. Un popor care nu are o cultura proprie, exclusiva, va pieri.

CITAT (SPF @ 28th July 2009, 14:10) *

Sunt cu mult timp inainte evreului la care va rugati voi( de parca toti ati fi evrei) .
Ce doctrina ? doctrina e cazul religiilor false si hoate ca iudeo-crestinismul , iudaismul,islamul etc.
Daca vrei sa crezi ca Legile Naturii sunt o doctrina poti sa crezi asta , dar nu cred ca cel mai frumos lucru care exista pe lume (Natura) poate fi considerata doctrina.Bine dupa mintile voastre nu ar fi exclus dar deh..

CITAT (SPF @ 31st July 2009, 08:12) *

Nu ai treaba cu viata amice.
Stiti cui datorati voi toate "sarbatorile" iudeo-crestine ? Noua paganilor.Toate sarbatorile sunt furate de la noi (ma refer la perioade,dati etc) si inlocuite de voi cu ceva imaginar.
Exemple: Sarbatoarea Craciunului :
CRACIUN, zeu solar indo-european, specific teritoriilor locuite de traco-daci, similar zeului roman Saturn si zeului iranian
Mithra. Determinativul de "mos" indica vârsta zeului adorat, care trebuie sa moara si sa renasca împreuna cu timpul
calendaristic la Solstitiul de Iarna. Divinitatea se naste împreuna cu timpul la Solstitiul de Iarna, traieste 365 de zile,
îmbatrâneste si moare pentru a renaste la începutul anului urmator. În Calendarul Pagân vârsta zeitatilor este apreciata prin
numararea zilelor de la nasterea Anului, numit, la Solstitiul de Iarna, An Nou. Craciun este un personaj cu trasaturi
bivalente: are puteri miraculoase, specifice zeilor si eroilor din basme, dar si calitati si defecte specifice oamenilor. Ca
persoana profana, este un om batrân, un pastor batrân cu barba de omat, vecin cu Mos Ajun, fratele sau mai mic.

Crăciunul relevă numeroase reminiscențe folclorice de ordin mitologic, deoarece este sinteza tuturor solemnităților, cutumelor, datinilor și riturilor ciclului păgân al Sărbătorilor de Iarnă, consacrate cultului soarelui și, totodată, cultului morților.

Numele de Crăciun provine de la indo-europeanul kro-cul, adică butuc.

Ca divinitate arhaică, Bătrânul Crăciun este înfățișat printr-un strămoș de o vârstă nedeterminată, pe chipul căruia timpul a încremenit - o fizionomie de mască milenară. Imaginea lui simbolică face parte inițial din galeria arheilor divini ce au instaurat a doua gerontocrație fratriarhală după modalul primei, cea a Fârtaților.

Crăciun este o făptură sacră care simbolizează prin excelență tipul creator, în care toate se făceau și desfăceau. În mitologia geto-dacă este reprezentat printr-un strămoș care simbolizează echilibrul elementelor în stadiul facerii lor, al începutului procesului celor necreate și nedate în vileag. Pe pământ marchează ierofania timpului sacru în cadrul Solstițiului de Iarnă, a capului de an sau răstimpul dintre doi ani.

Colindele

Colindele autohtone seamănă, în ansamblul lor, cu dharma indiana (adică cu legea nescrisă indiană), fiind, în epoca dacică, recitate în public.

Cercetări comparativ-istorice au fost întreprinse asupra conținuturilor și expresiei între colindele de Crăciun și imnurile vedice. Cercetătorul lor a ajuns la concluzia că în străvechile colinde dacice s-au introdus elemente iudeo-creștine în ultimele trei secole ale erei noastre. După dânsul, ?cuvintele de substrat din colind dezvăluie străvechimea lor?. El se referă la cuvintele din introducere sau din refrenele unor colinde de Crăciun : ?C-așa-i legea din bătrâni,/ din batrâni, din oameni buni,/ să se dea la sânt Crăciun/ un colac și-un vinat bun (G. Pogor, Despre Colinde)?.

Crăciunul și cultul solar

Între cultul strămoșilor și moșilor ca divinități domestice ale căminului și spițelor de neam și cultul Soarelui există o corelație mitică străveche, care în forme evoluate s-a menținut până în pragul secolului al XIX-lea.

Cultul strămoșilor și moșilor s-a îngemănat treptat cu cultul Soarelui, astfel încât mitologia gerontolatrică a devenit cosubstanțială cu mitologia solară.

Crăciunul cuprinde în el elemente semnificative din cultul Soarelui. Cele mai însemnate probe pentru aceasta sunt:

1) arderea butucului în noaptea de Crăciun;

2) datina roatelor de foc cărora li se dau drumul pe costișă în noaptea de Crăciun;

3) focurile care se fac în dimineața de Crăciun;

4) colacii de Crăciun care imită forma Soarelui.

Crăciun și cultul bradului

Între bătrânul zeu Crăciun și bradul sacru, relația este foarte veche, anterioară erei noastre. Pomul de Crăciun este un brad împodobit, substitut al zeului adorat în ipostază fitomorfă, care moare și renaște la sfârșit de an, în preajma Solstițiului de Iarnă, sinonim cu butucul de Crăciun. Pomul de Crăciun s-a suprapus peste un mai vechi obicei al incinerării butucului (zeul mort) în noaptea de Crăciun, simbolizând moartea și renașterea divinității și a anului la Solstițiul de Iarnă.
PS:Inclusiv celebrul fost fotbalist(actual antrenor al echipei Poli TM) Ioan Ovidiu Sabau recunoaste acest lucru http://www.cancan.ro/2009-06-18/Sabau-Crac...are-pagana.html

Alta sarbatoare http://spiritualitatedacoromaneasca.wordpr...n-si-zeu-pagan/

alta sarbatoare : Valentin's gay vs Dragobete http://www.servuspress.ro/hd/articol.php?id=6259
Tin sa remarc la acest lucru ca in maxim 50 de ani Dragobetele va disparea , pentru ca Valentin's gay deja i-a luat locul,multumindu-le pe aceasta cale tarii jewUSA si mass-mediei tradatoare.

PS: Sunt doar cateva exemple , mai vrei sa mai inveti ceva ?
SPF
QUOTE (Pagan14 @ 1st August 2009, 10:43) *
Nu ai treaba cu viata amice.
Stiti cui datorati voi toate "sarbatorile" iudeo-crestine ? Noua paganilor.Toate sarbatorile sunt furate de la noi (ma refer la perioade,dati etc) si inlocuite de voi cu ceva imaginar.

Prietene, care litera din cuvantul ateu iti este necunoscuta? Eu sunt ateu. Stii intelesul cuvantului ateu? Nu, nu este satanism, conform cretinelului ala de se intituleaza analist militar Radu Tudor si mare crestin declarat si il confunda pe ordrasla lui Placinta (alt caz de cretin) cica preot in biserica ateista (nu cred ca exista vreo gogomanie mai mare decat asta) cu un adept al religiei sataniste.

QUOTE (Pagan14 @ 1st August 2009, 10:43) *
PS: Sunt doar cateva exemple , mai vrei sa mai inveti ceva ?

Eu vreau sa invat multe chestii, dar te sfatuiesc pe tine sa inveti temeinic urmatoarele cuvinte regasite in dex:

1. Paganism
2. Doctrina
3. Ateu/ateism
Pagan14
CITAT (SPF @ 1st August 2009, 10:18) *
Prietene, care litera din cuvantul ateu iti este necunoscuta? Eu sunt ateu. Stii intelesul cuvantului ateu? Nu, nu este satanism, conform cretinelului ala de se intituleaza analist militar Radu Tudor si mare crestin declarat si il confunda pe ordrasla lui Placinta (alt caz de cretin) cica preot in biserica ateista (nu cred ca exista vreo gogomanie mai mare decat asta) cu un adept al religiei sataniste.

Eu vreau sa invat multe chestii, dar te sfatuiesc pe tine sa inveti temeinic urmatoarele cuvinte regasite in dex:

1. Paganism
2. Doctrina
3. Ateu/ateism

Tu nu stii cu ce se mananca nici unul din ele.Daca tu crezi dexul asa o sa muriti toti(sper cu el in mana) mari tarabostes ce sunteti toti.
Da-mi si mie definitia la ateu .. ? Hai sa te vad iudeo-comunistule ,Darwin,Marx,Lenin,Stalin (o adunatura de lepre evreiesti)
caroline_hi
QUOTE (Pagan14 @ 1st August 2009, 17:33) *
Tu nu stii cu ce se mananca nici unul din ele.Daca tu crezi dexul asa o sa muriti toti(sper cu el in mana) mari tarabostes ce sunteti toti.
Da-mi si mie definitia la ateu .. ? Hai sa te vad iudeo-comunistule ,Darwin,Marx,Lenin,Stalin (o adunatura de lepre evreiesti)

Esti cam offtopic, nu crezi? Esti.
sorin520
QUOTE (Apopii @ 2nd July 2009, 16:09) *
Buna, tuturor

Am initiat acest subiect in scopul prezentarii religiei pagane si a lamuririi unor aspecte legate de aceasta religie.
Religia pagana este in esenta sa un mod de viata in armonie cu Natura si Universul. Religia pagana cuprinde două parti care se intrepatrund reciproc, o parte dogmatica formata din totalitatea cunostintelor specifice despre Univers numite si Legile Universului (mecanismele existentei în Univers), principii, precum si sarbatorile religioase aferente si o parte practica dar si teoretica numita magie.
Cei interesati de aceasta religie pot gasi informatiile necesare pe http://www.paganism.ro si http://www.magie.xhost.ro
Lectura placuta si astept pareri!

O teorie legată de întrepătrunderea omului cu natura am găsit în TAO,bineînțeles fără sărbători,magie,etc
Aștept însă păreri despre neopăgînism!
Pagan14
CITAT (sorin520 @ 1st August 2009, 20:42) *
O teorie legată de întrepătrunderea omului cu natura am găsit în TAO,bineînțeles fără sărbători,magie,etc
Aștept însă păreri despre neopăgînism!

Ce neopaganism bai baiatule ? ce sunt cu toate prostiile astea NEO ?
Neo=Nou , de cand a devenit paganismul o religie noua ?
Toti prostii care au deviat ei din cap alte prostii au gasit sa spuna NEO.Nu are nici o treaba paganismul cu neopaganismul.NeoPaganismul(si cel ce sustin) e o adunatura de oameni terminati care nu au mai stiut cum sa-i manipuleze si pe restul oamenilor pagani, cu adevarat.
Pai vorbesc cu un "asa-zis" "neopagan" si-mi spune mie ca toate rasele trebuie sa traiasca impreuna hahaha.Ii zic bai biatule o rasa ce s-a corcit cu alta ,deja sufletul va pieri pentru urmasii lui , de exemplu un alb cu negru etc.
Legea Naturii indica in felul urmator : Daca o rasa nu va reusi sa se dezvolte si sa supravietuiasca doar cu aceiasi de rasa lor,va pieri(pentru ca e logic ca se va mixa).
Amestecul intre rase e distrugerea Naturii!
Ca sa-l citez pe C.G. Jung : "Your vision will become clear only when you look into your heart - Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens."
SPF
QUOTE (Pagan14 @ 2nd August 2009, 12:43) *
Amestecul intre rase e distrugerea Naturii!

Vezi ca ai intrat pe felia nazistilor si neonazistilor.
Pagan14
CITAT (SPF @ 2nd August 2009, 12:08) *
Vezi ca ai intrat pe felia nazistilor si neonazistilor.

si aia exista tot de 2 feluri ? nu stiam hahha.
Apoi daca nazistii au copiat asta din Paganism bravo lor.Dar ce e adevarat e adevarat fie ca va convine sau nu.
Acuma daca o sa-mi pun si svastica la avatar o sa fiu nazist? aoleu numai copii pe forumuri.
Mai fa-i matale o incercare de a afla adevarul incepand de la svasticile de pe scuturile dacilor pana la cat de mult se amestecau gotii,romanii sau dacii cu de exemplu bastinasii din jungle ,mongoli sau persani etc.
Daca dupa tine asta inseamna nazism, inseamna ca mie poti sa-mi zici Fuhrer. wink.gif
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.