iordake_nl
27th June 2009, 15:17
Nu stiu cum fac altii dar io ii prajesc, in general, in ulei de masline sau ulei de palmier. Uneori in ulei de arahide. Noi am renuntat aproape total la uleiul de floarea soarelui.
Nu-i tai pai ci cubulete. Si cum cartofii de aici au coaja foarte subtire (de parca ar cartofi noi), doar ii spal bine si-i tai fara sa-i curat de coaja.
Si-i trantesc in tigaie si-i las sa se prajeasca, amestecand in ei destul de des. Intre timp mai curat niste catei de usturoi si-i tai nu prea mici dar nici prea mari. Potrivit. Fie cubulete, fie feliute, in functie de chef. Si mai toc niste frunze de salvie proaspat rupte, niste rozmarin proaspat cules, niste cimbru proaspat rupt, mai mojaresc ceva seminte de coriandru (sau toc niste coriandru verde) si le amestec bine intr-un castronel.
Cam cand cartofii is jumate facuti trantesc in tigaie amestecatura asta de verdeturi si amestec iarasi binebine in cartofii din tigaie. Si mai picur si ceva ulei de semnte de dovleac (cumparat din Austria de la Melk - cel mai bun e facut in zona aia). Daca n-aveti, merge si ulei de susan. Si mai amestec din cand in cand pana-s gata. Si dupa aia ii mananc.
fussyd3vil
27th June 2009, 15:33
Prajesti cartofi in ulei de masline?
)) Uleiul de masline nu se foloseste la prajit, ci la salate in general. Daca crezi ca e mai sanatos ca ai schimbat uleiul, te inseli. Tot aceiasi prajeala este.
M`am plictisit de intors cartofii in tigaie, asa ca mi`am luat scula special pentru asta. In general ii potrivesc cu carne de pui.
iordake_nl
27th June 2009, 15:51
CITAT (fussyd3vil @ 27th June 2009, 15:33)

Prajesti cartofi in ulei de masline?

)) Uleiul de masline nu se foloseste la prajit, ci la salate in general. Daca crezi ca e mai sanatos ca ai schimbat uleiul, te inseli. Tot aceiasi prajeala este.
M`am plictisit de intors cartofii in tigaie, asa ca mi`am luat scula special pentru asta. In general ii potrivesc cu carne de pui.
Uleiul de masline se foloseste si la prajit, nu numai in salate. Si are un avantaj mare fata de prajitul in ulei de floarea soarelui. Uleiul de masline se degradeaza la temperaturi mai mari decat cel de floarea soarelui care este cel mai putin indicat la prajit (daca e s-o luam asa)
Cel mai bun pentru prajit este uleiul de palmier care are cea mai ridicata temperatura la care se degradeaza.
Iarasi un avantaj al prajitului in ulei de masline este faptul ca, spre deosebire de uleiul de floarea soarelui, nu se "impregneaza" in chestia pe care o prajesti in el. Uleiul de masline doar o inveleste si "da o crusta misto". Nu degeaba, multe carnuri, inainte de a fi folosita intr-o mancare, se "inchid" mai intai prajindu-le in ulei de masline. "Inchizandu-le" (prajindu-le), sucurile din carne nu evadeaza chiar atat de repede si astfel carnea isi pastreaza savoarea si fragezimea. Iar daca doar prajesti carnea fara s-o folosesti in alta mancare, carnea prajita in ulei de masline nu se "usuca" ci ramane frageda si zemoasa.
CITAT (fussyd3vil @ 27th June 2009, 15:33)

M`am plictisit de intors cartofii in tigaie
Eu nu. Si mi se pare ca asta este si marele farmec la cartofii prajiti. Sa-i intorci.
OT
Prefer pepenii cu samburi celor fara samburi. Daca nu are samburi, pentru mine, nu e pepene ci... castravete
Imi place sa scuip samburii de pepene. Chiar imi place sa fac concurs cine scuipa samburele mai departe
crank_
27th June 2009, 15:59
Cel mai bine e sa nu se manace des cartofi prajiti ,fie ei prajiti in ulei de masline/palmier sau in icre de manchuria. Sunt mult mai sanatosi cei natur/copti/piure.
Si ca sa fiu OT : Cand mananc,ii prefer taiati rondele
iordake_nl
27th June 2009, 16:11
CITAT (crank_ @ 27th June 2009, 15:59)

He he... Si mie-mi plac asa. Numai ca, daca nu-i tai cubulete, ocupa prea mult loc in tigaie. Si cum io fac destul de multi, ar insemna sa folosesc doua tigai, desi am o tigaie destul de mare si adanca. Cum doua tigai mi se pare exagerat (am si io o limita), am recurs la compromisul cubuletelor, bazat pe principiul pepenelui cubic japonez care e mai usor de stocat 
CITAT (crank_ @ 27th June 2009, 15:59)

Sunt mult mai sanatosi cei natur/copti/piure.
Natur - ar insemna sa fie cruzi, daca e s-o luam asa. Dar cum te referi la fierti, sigur, sunt foarte buni. Numai ca doar fierti n-au nici un dumnezeu, asa ca, in general, se pune pe ei unt si patrunjel.
Copti - foarte buni! Mai ales copti in jar. Dar cum doar copti in jar sunt prea fazi, se pune pe ei unt sau un sos de smantana sau de iaurt.
Piure - cartofi fierti si zdrobiti, fara nimic altceva, sunt fazi rau, fie ei si cartofi din Malta (astia imi plac cel mai mult). Si ca sa iasa piureul cremos, se mai pune ceva unt si lapte sau smantana.
Cam ce concluzie ai trage tu din asta?
Dari@
27th June 2009, 16:14
prefer cartofii prajiti in ulei de fl.s. (de la cel de masline mi se face greatza instant, din pacate nu-l suport deloc in nici un fel), cu cascaval ras, fara condimente, cel mult cu putin usturoi pus la urma cat sa se duca un pic din iuteala.
dar nu mananc niciodata cartofi prajiti si atat. de exemplu acuma mi s-a facut de shaorma
yuumm yuumm 
edit:
CITAT
desi nu pe mine m-ai intrebat, am auzit un bucatar italian de la tv ca grasimea (uleiul, untul) este amplificator de gust.
fussyd3vil
27th June 2009, 16:18
In olanda poate so folosi, da` prin tarile natale ale uleiului de masline nu se foloseste la prajit. Oricum are un gust de iti intoarce stomacul pe dos garantat. Bine, e drept ca n`am mai cumparat ulei de masline imbuteliat de muuult timp, poate ala e tratat sa poate fi folosit la prajit.
s3ction31
27th June 2009, 17:07
Ba chiar si-n tarile sale natale uleiul de masline se foloseste la prajit. Numai cel extravirgin este pt salate.
Eu n-am nicio problema cu gustu' lui, la-nceput mi-a parut un pic dubioasa maioneza facuta cu ulei de masline extravirgin (unde, evident, gustul era f puternic), dar m-am acomodat rapid. Iar la prajeli... nici nu-mi aduc aminte sa fi simtit o diferenta majora.
amonra_71
27th June 2009, 17:17
Destul de rar prăjesc cartofi.
Sezonul ideal e când apar cartofiorii noi. Soi roșu, în special.
Pentru prăjeală, evident uleiul de palmier. Nu mă prea împac cu cel de măsline.
Iarăși îmi plac, cei de-i pui alături de-un pui
într-o tavă la cuptor. Cu ierburi aromate după preferințe și ceva mere. Da ăștia nu-s prăjiți.
iordake_nl
27th June 2009, 17:29
CITAT (s3ction31 @ 27th June 2009, 17:07)

Ba chiar si-n tarile sale natale uleiul de masline se foloseste la prajit. Numai cel extravirgin este pt salate.
Tot extra virgin se foloseste si la prajit. La salate se foloseste uleiul de masline care nu este foarte puternic aromat, altfel gustul lui devine predominant si strica totul.
Evident, exista ulei de masline si ulei de masline. De calitati diverse, cu gusturi diferite. Este plina lumea de ulei de masline prost, chiart daca pe sticla scrie ca e ulei de masline extra virgin obtinut din prima presare la rece cu roata de moara trasa de magari.
Nu o sa ma puc acum sa intru in polemici anapoda pentru ca nu are rost. In timp, voi mai scrie cate ceva despre uleiul de masline pe topicul rezervat dansului.
Sa fim bine intelesi. Fiecare foloseste ce vrea la facutul mancarii. Ulei de floarea soarelui, de germen de porumb, de soia, de masline, de rapita, de arahide, de susan, de samburi de dovleac, de samburi de strugure, de nuci, de palmier, de maistiuioce... Indiferent care ulei, daca e "stricat" si l-ai luat de bun nu-ti va placea si vei zice ca e de tot rahatul. Dar vina nu e a uleiului ala 
Tot asa cum nu se poate compara un ulei de masline ieftin ca braga cu unul scumpscump, ambele fiind extra virgine. La urma urmei, totul ramane o chestie... de gust.
Dihorul Razboinic
27th June 2009, 18:07
CITAT (crank_ @ 27th June 2009, 16:59)

Cel mai bine e sa nu se manace des cartofi prajiti ,fie ei prajiti in ulei de masline/palmier sau in icre de manchuria. Sunt mult mai sanatosi cei natur/copti/piure.

Ai încercat cartofi prăjiți la reflector parabolic?
Cum îi tai rondele?
CITAT (iordake_nl @ 27th June 2009, 17:11)

Cartofii se trag din vaci?
gabicen
27th June 2009, 18:53
CITAT (iordake_nl @ 27th June 2009, 16:17)

Nu stiu cum fac altii dar io ii prajesc, in general, in ulei de masline sau ulei de palmier. Uneori in ulei de arahide. Noi am renuntat aproape total la uleiul de floarea soarelui.
Nu-i tai pai ci cubulete. Si cum cartofii de aici au coaja foarte subtire (de parca ar cartofi noi), doar ii spal bine si-i tai fara sa-i curat de coaja.
Si-i trantesc in tigaie si-i las sa se prajeasca, amestecand in ei destul de des. Intre timp mai curat niste catei de usturoi si-i tai nu prea mici dar nici prea mari. Potrivit. Fie cubulete, fie feliute, in functie de chef. Si mai toc niste frunze de salvie proaspat rupte, niste rozmarin proaspat cules, niste cimbru proaspat rupt, mai mojaresc ceva seminte de coriandru (sau toc niste coriandru verde) si le amestec bine intr-un castronel.
Cam cand cartofii is jumate facuti trantesc in tigaie amestecatura asta de verdeturi si amestec iarasi binebine in cartofii din tigaie. Si mai picur si ceva ulei de semnte de dovleac (cumparat din Austria de la Melk - cel mai bun e facut in zona aia). Daca n-aveti, merge si ulei de susan. Si mai amestec din cand in cand pana-s gata. Si dupa aia ii mananc.
Noi, pe aici, prajim cartofii de obicei in ulei de floarea soarelui...este ieftin.
Cartofii ii taiem putin mai mari decat pai si ii aruncam in uleiul incins...cand sunt aproape prajiti ii vantutam prin tigaie ca sa coloreze mai bine. Apoi ii scoatem cu o strecuratoare si ii punem intr-un vas in care adaugam "condimente pentru cartofi prajiti" - voi nu aveti astfel de condimente (mix) pe acolo?
Noi stim ca prin prajire, cartofi elimina apa (de aceea sfaraie) si absorb in textura (se inbiba cu) ulei.
Din pacate folosim numai ulei de floarea soarelui...nu susan, nu palmier, nu masline, nu arahide.
Si, cartofii prajiti in ulei de floarea soarelui, sunt cei mai buni serviti cu niste mici sau un cotlet la gratar si o salata de castraveti acrii cu marar si cuburi de gheata.
Cartofii prajiti sunt foarte buni (si nesanatosi!) daca sunt facuti ca la noi acasa.
Pofta buna...
Thomas-
27th June 2009, 18:53
Cand eram mai juna imi preparam cartofii la aparatul de facut sandvisuri. Ii taiam in rondele subtiri si-i puneam acolo, dar dura mult pana erau gata.
edmund.chevul
27th June 2009, 19:05
CITAT (iordake_nl @ 27th June 2009, 16:51)

...
OT
Prefer pepenii cu samburi celor fara samburi. Daca nu are samburi, pentru mine, nu e pepene ci... castravete
Imi place sa scuip samburii de pepene. Chiar imi place sa fac concurs cine scuipa samburele mai departe 
Ai setat tu locatia bel/ned, dar tot "taran" de Dambovita ai ramas...
fussyd3vil
27th June 2009, 19:21
Vorbeam de ulei de masline facut de cei care detin plantatii de maslini. Ala e ulei adevarat, ce e prin sticlele din comert nu se poate compara cu el. Poate fi si mama virginitatii, tot tratat termic chimic whatever, ramane.
Dari@
27th June 2009, 20:07
stifflerr
27th June 2009, 20:42
n-am inteles logica acestui topic...sincer...ne spui cu ce ulei si cum faci tu cartofi..cui ii pasa?cartofi prajiti, toata lumea stie sa faca..daca dadeai o reteta de sarmalute sau de un desert mai ziceam...toata lumea mananca cartofi prajiti...ne plac...dar atat...
iordake_nl
27th June 2009, 20:55
CITAT (gabicen @ 27th June 2009, 18:53)

"condimente pentru cartofi prajiti" - voi nu aveti astfel de condimente (mix) pe acolo?
Sunt si aici fel de fel de condimente pentru mai stiu io ce. Amestecuri de diverse si pline de conservanti, arome si intaritoare de gust. Da' ce aroma poate fi mai buna decat aroma ierburilor proaspete (sau uscate, ca au si alea rostul lor)?
CITAT (stifflerr @ 27th June 2009, 20:42)

n-am inteles logica acestui topic...sincer...ne spui cu ce ulei si cum faci tu cartofi..cui ii pasa?
N-ar fi fost cam acelasi lucru daca as fi povestit cum fac io sarmalele?
stifflerr
27th June 2009, 21:05
QUOTE (iordake_nl @ 27th June 2009, 22:55)

N-ar fi fost cam acelasi lucru daca as fi povestit cum fac io sarmalele?
nu...acolo se pun mult mai multe ingrediente...conteaza vasul unde se fac, temperatura etc...mai multi factori..cu cartofii prajiti e clasic...la fel si cu fierberea unui ou...in fine..ma retrag..sa nu ziceti ca am ceva..
iordake_nl
27th June 2009, 21:57
CITAT (stifflerr @ 27th June 2009, 21:05)

nu...acolo se pun mult mai multe ingrediente...conteaza vasul unde se fac, temperatura etc...mai multi factori..cu cartofii prajiti e clasic...la fel si cu fierberea unui ou...in fine..ma retrag..sa nu ziceti ca am ceva..
Sunt convins ca ai dreptate referitor la sarmale. Nu ma pricep, n-am facut niciodata. Poate o sa incerc odata si-odata.
OT
Io pun hrean ras pe sarmale.
Dihorul Razboinic
27th June 2009, 21:59
CITAT (edmund.chevul @ 27th June 2009, 20:05)

Ai setat tu locatia bel/ned, dar tot "taran" de Dambovita ai ramas...
Omu', la el acasă, face ce pohtește.
Probabil nu scuipă sâmburi în public - așa cum fac eu cu aia de vișine, de la balcon.
Uneori mă întreb dacă cireșul din fața blocului n-o fi cumva copilul meu. 
CITAT (stifflerr @ 27th June 2009, 21:42)

n-am inteles logica acestui topic...sincer...ne spui cu ce ulei si cum faci tu cartofi..cui ii pasa?cartofi prajiti, toata lumea stie sa faca..daca dadeai o reteta de sarmalute sau de un desert mai ziceam...toata lumea mananca cartofi prajiti...ne plac...dar atat...
Orice tehnică, oricât de banală ar fi, încă mai poate fi rafinată. Poate fi adusă pe noi culmi de progres și civilizație, sau cam așa ceva.
iordake_nl
27th June 2009, 22:02
CITAT (Dihorul Razboinic @ 27th June 2009, 21:59)

Omu', la el acasă, face ce pohtește.
Probabil nu scuipă sâmburi în public - așa cum fac eu cu aia de vișine, de la balcon.

Tocmai am facut mai devreme concurs cu fi-mea, cine scuipa samburele de cireasa mai departe.
stifflerr
27th June 2009, 22:04
QUOTE (Dihorul Razboinic @ 27th June 2009, 23:59)

Orice tehnică, oricât de banală ar fi, încă mai poate fi rafinată. Poate fi adusă pe noi culmi de progres și civilizație, sau cam așa ceva.

da, asa=i..mie imi place sa pun usturoi atunci cand se inabusesc...si sa dau prin razatoare cascaval si sa-l pun peste..
zuv
27th June 2009, 23:13
Daca si cartofii prajiti au ajuns un subiect de rafinamente gastronomice...
adybmw
27th June 2009, 23:20
Urmeaza ceafa de porc si micii, garnitura la cartofii prajiti in ulei Castrol pumpe duse!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.