Televiziune analogică de înaltă definiție

djl

Cum nu mă pricep așa de mult la televiziune, întreb: ar fi greu de realizat un sistem analogic de televziune de înală definițe - să zicem un sistem P.A.L. care să aibă o definiție a imaginii de 720 linii (că știu că P.A.L.-ul clasic are 625 de linii, din care 576 pentru imagine). Bănuiesc că ar trebui să existe o lățime de bandă mai mare... cam de 10-12 M.Hz.
theMisuser
Mmm.. hai ca nr. de linii il maresti.. da' ai codarea de culoare care-ti omoara definitia pe orizontala.. si-apoi e interlaced..
Pentru ceva care sa semene a HD fara codare digitala sari de cateva ori minim banda de 6Mhz a unui SD. Iar digital comprimat, in 6Mhz codat destept poti baga mai multe HD-uri. Cip-urile sunt ieftine deci..

edit - un HD analogic sunt monitoarele de comp HD cu intrare DSUB

djl
De ce îmi omoară codarea de culoare definiția pe orizontală?
theMisuser
http://en.wikipedia.org/wiki/PAL

Problema ar fi ca ai frecventele mari ocupate cu purtatoarea de culoare (adica unde e definitia inalta) si daca totusi insisti sa folosesti ce ramane printre codarea de culoare, tranzitiile de inalta frecventa ajung in culori sau purtatoarea culorilor ajunge pe ecran. Cum o dai, mai bine tai cu totul zona aia de pe ecran si ies tv-urile color obisnuite cu o imagine oarecum acceptabila. Un SD pe cablu/antena ai putea sa zici ca pe orizontala are 320 pixeli aproximativ color.

De pilda, un RGB dintr-o conserva satelit care primeste digital are o rezolutie de zici ca-i HD fata de solutia codata analogic. Desigur, cu mizeriile de compresie da' nah.
SuperDuper
QUOTE (djl @ 22nd June 2009, 16:29) *
Cum nu mă pricep așa de mult la televiziune, întreb: ar fi greu de realizat un sistem analogic de televziune de înală definițe - să zicem un sistem P.A.L. care să aibă o definiție a imaginii de 720 linii (că știu că P.A.L.-ul clasic are 625 de linii, din care 576 pentru imagine). Bănuiesc că ar trebui să existe o lățime de bandă mai mare... cam de 10-12 M.Hz.

S-a facut. Terestru alb-negru numai. Prin satelit, analogic HD a fost si color.
http://en.wikipedia.org/wiki/819_line

PS: PAL clasic are 625 linii intretestute = 317.5 linii pe un cadru... Daca mai taiem si timpii in care se afiseza negru raman 288 linii.
Deci pana la 720 P mai este.
djl
Știu de sistemul H.D. cu 819 linii al francezilor. Au încercat să-l facă și color, dar nu a mers.
Deci să înțeleg că în cazul în care s-ar mări prea mult numărul de linii la un sistem P.A.L., ar exista riscul ca purtătoarele de culoare să se amestece cu imaginea?
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.