Istoria de 200.000 de ani a unui roman
Pagini: 1, 2, 3, 4

Billy

Ohoho, ar putea exclama unii dintre voi.

200.000 de ani ... roman ... 8000 de generatii ... gogosi.

Ei nu este chiar asa. Fiecare dintre noi poate sa afle traseele migratoare ale stramosilor familiei sale datorita unui proiect National Geographics, si anume The Genographic Project. Pentru cei ce nu sunt la curent cu ce inseamna The Genographic Project am sa dau cateva scurte explicatii in continuare; puteti desigur citi si singuri pe linkul dat putin mai in urma:

1) Proiectul si-a propus sa creeze un atlas al migratiilor umane, de la aparitia primului om modern in Africa in urma cu aproximativ 200.000 de ani si pana in prezent; aceasta reprezinta aproximativ 8000 de generatii, de stramosi pe care fiecare dintre noi, oamenii moderni le avem in bagajul nostru genetic.

2) Tocmai de aceea, cercetarile se fac pe baza analizei ADN-ului persoanei in cauza, acesta avand (daca am inteles corect) un fel de marcatori ce apar in timp, putandu-se astfel determina cine este stramosul/stramoasa cui.

Cam asta este spus intr-o suflare ceea ce fac Spencer Wells si colaboratorii sai; restul puteti sa aflati de pe site-ul dedicat al National Geographic.

In continuare am sa fac cateva precizari si am sa aduc in discutie cateva detalii in legatura cu ... titlul acestui topic.

In topicul acesta este/va fi vorba de un roman de astazi care este in cautarea istoriei stramosilor sai incepand de acum 200.000 de ani si pana in prezent. Deocamdata, probele sale de ADN sunt in faza in care doar ce au ajuns la sediul proiectului Genographic, urmand a fi impachetate, catalogate, inregistrate in baza de date a proiectului si-apoi trimise la analiza.

Probele vor fi trimise la Laboratoarele de Cercetare Arizona, de la University of Arizona. Deocamdata doar primul pas din cei sase, cati sunt in total, este facut. Pe masura ce lucrurile evolueaza (si se estimeaza sa dureze cateva saptamani in total), acest topic va fi adus la zi cu ultimele amanunte.

In ultimul pas al acestei mini-aventuri stiintifice, rezultatele analizelor (caci sunt doua) vor fi uplodate pe site-ul proiectului de unde le voi putea prelua si explica si prezenta (iarasi pas cu pas) pe acest topic. Am spus doua analize pentru ca am fost curios sa vad evolutia migratorie a ambelor ramuri familiale, materna si paterna. Voi avea astfel ocazia sa descopar cum cele doua linii X si Y ale ADN-ului propriu au migrat pana in momentul in care s-au intalnit intr-un zigot ce avea sa dea nastere unui organism pe care l-am luat cu incredere in folosinta si stapanire.

Cand atlasul migratoriu personalizat va fi disponibil, vom putea sa descoperim (impreuna daca doriti) traseele parcurse de catre stramosii materni si paterni ai unia dintre romanii de astazi, poposind din loc in loc si din timp in timp pentru a invata si a intelege mai bine ce a fost bun si ce nu chiar atat de bun printre acumularile ori modificarile genetice si ancestral educationale (formatoare de personalitate) de-a lungul unei mini-epopei personale si anonime.

Intre timp insa, discutia poate sa capete avant, propunandu-va sa discutam aici despre ... rudenia care ne caracterizeaza pe noi, toti oamenii moderni, despre diferentele care ne despart din pacate in loc sa ne uneasca, despre posibilele avantaje ale unui ADN care a avut mai multe linii ascendende in comparatie cu cele mai ... pure, ariane, despre posibilele trasaturi de personalitate care s-ar putea sa se fi dezvoltat de exemplu mai puternic la acele populatii care au rezultat in urma unor migratii mai lungi in spatiu si in timp etc etc.

Aceasta este provocarea ... deci sa purcedem.
Billy
Pasii unu si doi sunt facuti; mai jos este un copy-paste de pe pagina personala The Genographic Project - Your Genetic Journey - Track your kit:

"ARRIVAL AND BATCH CREATION

The kits are received at the Houston office of Family Tree DNA and checked in. All of the kits are assigned to a batch and shipped to the Arizona Research Labs at the University of Arizona. The samples are received at the university and the orders are transferred to a computer system. The computer sorts the orders and assigns each sample to a specific location in one of many sample grids As the barcodes on the samples are read the computer directs the researchers where to place each sample (which tray and which coordinates).

Your status:

Kit received - Confirmat

Batch created - Confirmat"

Urmeaza acum pasul trei si cel mai critic, izolarea ADN-ului. Sper sa fie sufficienta materie organica in probe pentru ca izolarea ADN-ului sa nu fie o problema. Cred ca trebuie sa-mi ... tin pumnii.

Voi reveni cu detalii imediat ce acestea vor fi disponibile.

jet li
NWO !!! Desigur e placerea mea sa fiu paranoic smile.gif Nu o sa vada nici urma de ADN de la mine ! smile.gif
Billy
CITAT (jet li @ 11th June 2009, 09:34) *
NWO !!! Desigur e placerea mea sa fiu paranoic smile.gif Nu o sa vada nici urma de ADN de la mine ! smile.gif

Aici cred ca ai dreptate ... caci proba de ADN este, in acest caz, total voluntara si nu as fi facut-o daca nu eram intr-adevar interesat de istoria veche a oamenilor; istoria venind de dincolo de epoca de piatra.

Ca sa nu spun si ca din istoria migratiilor umane se pot trage concluzii interesante despre unele sau altele dintre populatiile ce traiesc astazi pe Terra, inclusiv despre indienii americani pe care ii admiram impreuna.

Mai asteapta olecuta, cateva saptamani, si vei vedea cat de interesanta poate fi o astfel de ... poveste.
akajohn
CITAT (Billy @ 11th June 2009, 14:19) *
Aici cred ca ai dreptate ... caci proba de ADN este, in acest caz, total voluntara si nu as fi facut-o daca nu eram intr-adevar interesat de istoria veche a oamenilor; istoria venind de dincolo de epoca de piatra.

Ca sa nu spun si ca din istoria migratiilor umane se pot trage concluzii interesante despre unele sau altele dintre populatiile ce traiesc astazi pe Terra, inclusiv despre indienii americani pe care ii admiram impreuna.

Mai asteapta olecuta, cateva saptamani, si vei vedea cat de interesanta poate fi o astfel de ... poveste.

m-as baga si eu sa vad ce iese... astept povestea ta si vedem dupa smile.gif
Billy
CITAT (akajohn @ 12th June 2009, 14:21) *
m-as baga si eu sa vad ce iese... astept povestea ta si vedem dupa smile.gif

Acu' stau ca sufletul la gura sa vad daca "DNA Isolation" se confirma; de-acolo-n colo totul va fi mai simplu si ... tot mai interesant.
Billy
Cu o curiozitate tot mai crescanda si tot mai greu de tinut in frau, am descoperit astazi ca anti-camera calatoriei mele in trecut a atins pasul trei, Izolarea ADN-ului.

Pentru conformitate, iata in continuare copy-paste-ul corespunzator:

"DNA ISOLATION

The cells are broken open by incubation with a protein-cutting enzyme overnight. Chemicals and the samples are transferred into deep well blocks for robotic DNA isolation. The blocks of chemicals and samples are placed on the extraction robot. The robotic DNA isolation uses silica-coated iron beads. In the presence of the appropriate chemicals DNA will bind to silica. The robot then uses magnetic probes to collect the beads (and DNA) and transfer them through several chemical washes and finally into a storage buffer, which allows the beads to release the DNA. At this point the beads are collected and discarded.

Your status: DNA isolation - confirmat"

Cu alte cuvinte, procesul de separare a ADN-ului a inceput si este in progres. Tensiunea asteptarii va creste acum din ce in ce mai mult pana cand se trece la pasul urmator, Analiza ADN-ului.

Doar o precizare mai trebuie facuta si anume ca ambele ramuri ale istoriei ADN-ului personal, si cel patern cat si cel matern, se afla in acelasi stadiu al izolarii ADN.

Billy
Asteptarile incordate s-au terminat ... cel putin separarea ADN-ului pe linie paterna a fost finalizata (in sfarsit!), acum aflandu-se in faza de analiza a ADN-ului.

"DNA ANALYSIS AND QUALITY CONTROL

The samples are transferred into PCR amplification plates for testing using a robotic liquid handling station. The appropriate chemicals are added to the samples to amplify the targeted regions of the DNA for testing. The samples are heated and cooled in a thermal cycler in order to run the PCR amplification. The PCR amplification products are loaded into the capillary electrophoresis machine and the products are sorted by size and color. A laboratory staff member uses a computer program to assign scores to the samples. The computer generated scores are then reviewed by two additional laboratory staff members to produce finalized data."

De-acum totul pare sa fie relativ simplu; proba exista, analiza este automata iar transformarea lor in ... My(His)story este o chestiune de inca probabil o saptamana si mult tutun (chiar daca m-am lasat de el de aproape 20 de ani). Cand si proba destinata a fi analizata pentru ADN-ul pe linie materna va fi gata separata, istoria va deveni una completa si foarte foarte interesanta.

redhum
E incredibil .
Ai reusit ?
Nu prea le am eu cu engleza dar cat costa sa fac acest "test" ?
Billy

CITAT (redhum @ 7th July 2009, 09:46) *
E incredibil .
Ai reusit ?
Nu prea le am eu cu engleza dar cat costa sa fac acest "test" ?

Rezonabil as zice eu ...

Un nou eveniment ... Analiza ADN-ului pe linie paterna s-a finalizat; din pacate rezultatele initiale n-au fost suficient de clare ca sa poata sa dea indiciile necesare legate de haplogrupul din care fac parte. Se pare ca nu este ceva iesit din comun ca asa ceva sa se intample si analiza va fi refacuta. Va mai dura inca 2-3 saptamani, zic ei. In consecinta, mai am de asteptat.

"ADDITIONAL TESTING REQUIRED

Your sample has completed the DNA analysis phase of testing. However, during quality control your initial results failed to clearly indicate your haplogroup. We must perform additional testing to accurately determine your deep ancestral lineage. This is not uncommon, but will delay the posting of your results by two to three weeks.

We appreciate your patience. Please also note that this delay is a sign of the Project's success in increasing the diversity of samples in our database.

If we find that there is a problem at any point during the processing of your sample, you will receive an updated message when you log in to check your status."

Pe de alta parte, analiza ADN-ului pe linia materna nu este inca finalizata.

Deci asteptarile ... continua.
redhum
E rezonabil .
Cred ca voi face si eu dar dupa ce vad ce rezultate iti va da .
Sa ne tii la curent .
Billy
CITAT (redhum @ 7th July 2009, 10:43) *
E rezonabil .
Cred ca voi face si eu dar dupa ce vad ce rezultate iti va da .
Sa ne tii la curent .

Promit. Este chiar unul dintre scopurile acestui topic.
Billy
CITAT (Billy @ 7th July 2009, 11:44) *
Promit. Este chiar unul dintre scopurile acestui topic.

Ei bine, baietii astia (si fetele) de la Genographic m-au luat prin surprindere si ASTAZI AM PRIMIT REZULTATELE pe ambele linii materna si paterna.

Urmeaza sa incep sa pun cap la cap toate datele si sa incep povestitul; banuiesc eu ca destule concluzii voi putea sa trag despre mine si ... clanul meu, de-a lungul povestii, stiind ca o importanta parte din ceea ce suntem o reprezinta mostenirea genetica ... Deseara incep lucrul la poveste.

proud.gif
Fumatorul
CITAT (Billy @ 9th July 2009, 15:41) *
Ei bine, baietii astia (si fetele) de la Genographic m-au luat prin surprindere si ASTAZI AM PRIMIT REZULTATELE pe ambele linii materna si paterna.

Urmeaza sa incep sa pun cap la cap toate datele si sa incep povestitul; banuiesc eu ca destule concluzii voi putea sa trag despre mine si ... clanul meu, de-a lungul povestii, stiind ca o importanta parte din ceea ce suntem o reprezinta mostenirea genetica ... Deseara incep lucrul la poveste.

proud.gif

Billy,

N-ai lucrat nimic? Ca ne-ai facut curiosi...
Billy
CITAT (Fumatorul @ 9th July 2009, 21:24) *
Billy,

N-ai lucrat nimic? Ca ne-ai facut curiosi...

Putintica rabdare, va rog caci vreau sa combin cele doua "povesti", pe linie materna si pe linie paterna, intr-una singura, sa le aduc intr-o secventa de timp paralela ca sa fie mai interesanta. Ceva de genul ... Pe unde erau si ce faceau stramoasele mamei mele in acelasi timp cu stramosii tatalui meu. Pentru inceput pot sa spun ca traseele celor doua linii de stramosi, atat pe linie materna cat si pe cea paterna, au fost relativ "scurte" si directe catre locul si timpul in care m-am nascut eu.

Pot spune ca pe linie materna, mi-au fost transmise gene care se regasesc in circa 75% din populatia europeana. Mai pot spune cu certitudine ca, la fel ca INTREAGA populatie umana moderna, sunt urmas al EVEI MITOCONDRIALE care a trait in Africa in urma cu aproximativ 150,000-170,000 de ani iar pe linie paterna sunt urmas al lui ADAM EUROASIATICUL care a trait candva in urma cu aproximativ 31,000-79,000 de ani, fiind barbatul ai carui descendenti au fost singurii care au supravietuit in afara Africii.

Mai multe detalii, dupa ce pun cele doua linii convergente intr-o singura poveste.

Voi reveni ...

PS Pana atunci, pentru conformitate, am upload-at cele doua certificate Genographic Project.
Mosotti
Mai pot spune cu certitudine ca, la fel ca INTREAGA populatie umana moderna, sunt urmas al EVEI MITOCONDRIALE care a trait in Africa in urma cu aproximativ 150,000-170,000 de ani iar pe linie paterna sunt urmas al lui ADAM EUROASIATICUL care a trait candva in urma cu aproximativ 31,000-79,000 de ani, fiind barbatul ai carui descendenti au fost singurii care au supravietuit in afara Africii.

iar eu pot sa-ti spun cu certitudine ca o eva de acum 150.000 de ani n-avea cum sa se fubipta cu un adam de acum 31.000-79.000 de ani. sint fascinat de ce pot inventa unii pentru a scoate 100 de dolari. si sint si mai fascinat ca exista respectivii care sa scoata 100 de dolari pentru cacaturile astea aiuristice laugh.gif
Billy
CITAT (Mosotti @ 10th July 2009, 09:38) *
iar eu pot sa-ti spun cu certitudine ca o eva de acum 150.000 de ani n-avea cum sa se fubipta cu un adam de acum 31.000-79.000 de ani. sint fascinat de ce pot inventa unii pentru a scoate 100 de dolari. si sint si mai fascinat ca exista respectivii care sa scoata 100 de dolari pentru cacaturile astea aiuristice laugh.gif

Bine mai Mosotti, m-am lamurit demult ce reprezinta toate chestiile astea pentru tine, nu trebuie sa-mi repeti de fiecare data.
terratec
Astept si eu sa vad concluziile dar deocamdata am niste retineri.
Si nu stiu de ce am un sentiment ca Mosotti cam are dreptate.
In ultima vreme vad ca a aparut o pseudo-stiinta care spune tot felul de lucruri interesante, neverificabile si usor de folosit in scopuri manipulative.
Mosotti
iti dai seama ca singurul mod in care ar putea fi verificat este sa se inventeze masina timpului si cineva sa mearga s-o caute pe eva x acum 150.000-170.000 de ani in toata africa. da ma rog, cercetarile "stiintifice" temebele pot sa continuie, ce conteaza ca rudele noastre intru ale adeneului mor de foame in aceeasi africa, dupa 150.000-170.000 ani

in ultima vreme stiinta a devenit tot mai teoretica, bat aia cimpii cu tot felul de teorii cu 17 dimensiuni, abereaza despre eve de-acum 170.000 de ani etc. sint curios cind o sa apara articolul "SENZATIONAL!!! Cercetatorii americani au descoperit o modalitate de a eradica foametea in Africa, tarimul Evei. Ei lucreaza acum la stirpirea foametei in Asia, patria lui Adam"

oricum e amuzant ca, pentru 100 de dolari, billy a aflat ce putea sa afle de pe wikipedia gratis si anume PRESUPUNEREA, nicidecum CERTITUDINEA, ca ar avea vreo stramoasa eva de la mama dracului de-acum enspe jde mii de ani. descoperiri de peste citiva ani mai mult ca sigur ca o sa reduca certificatele lui billy la "am avut odata 100 de dolari si i-am dat dracului", nu de alta, dar a trecut ceva vreme de cind oamenii credeau ca atomii sint niste cubuletze si pina la supermegacolaidaru subteran laugh.gif
Billy
CITAT (Mosotti @ 10th July 2009, 17:57) *
iti dai seama ca singurul mod in care ar putea fi verificat este sa se ...

Daca ai pune mana sa te documentezi oleaca ai putea si tu intelege ce reprezinta studiile facute la Genographic Project (sub tutela National Geographic) si mai ales pe ce baza se determina traseele migratorii ale stramosilor omului modern ce populeaza astazi intreg Pamantul.

Pana atunci, cu comentariile tale copilaresti, nu faci decat sa ne arati cat de mult mai ai pana departe ...

Iar cei 200 de dolari cheltuiti pentru a afla pe ce "traseu" a ajuns ADN-ul meu pana la mine, pe linie materna cat si pe linie paterna, pot sa spun ca reprezinta una dintre cheltuielile cele mai placute si interesante pe care le-am facut vreodata.
c72_c72
Fara suparare, da' am impresia ca ai aruncat cu banii aiurea. Nu zic ca nu o fi interesant, insa mi se pare scump, neverificabil si putin credibil.(nu cred ca esti singurul curios care a avut 200$ in buzunar fara un obiectiv clar pentru ei)

Oricum cei de la National Geografic mai au programe interesante, poate o consideri mai mult donatie. smile.gif

TheShen
http://en.wikipedia.org/wiki/I1b

Ei au vreo harta in care arata toate haplogrupurile persoanelor care au facut acest test?
Mosotti
sint sigur haplogrupuri, mie imi par a fi hapleagrupuri
andreic
CITAT (Billy @ 10th July 2009, 20:16) *
Daca ai pune mana sa te documentezi oleaca ai putea si tu intelege ce reprezinta studiile facute la Genographic Project

Stai putin... tu abia anul asta ai descoperit asta ? Unde erai cand se faceau gratuit si era reclama si pe Discovery ? biggrin.gif Eram cat pe aci sa ma bag si eu totul fiind gratuit insa am tot amanat pana n-a mai fost, nu eram asa curios de trecut mai degraba de viitor.

CITAT (Mosotti @ 11th July 2009, 01:11) *
sint sigur haplogrupuri, mie imi par a fi hapleagrupuri

laugh.gif
Motzoc
Billy, cand ai timp si daca vrei, du-te la blogul meu si citeste acolo despre bunii mei, sa consideri postarea ca o amintire povestita!
Pagini: 1, 2, 3, 4
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.