Cine ar fi fost vinovat?
Pagini: 1, 2, 3

chedeanicu

Pe drumul Cenad-Timisoara,seara, am fost in urmatoarea situatie:
In fata mea circula o masina cu 90-100 km/h pe care vroiam sa o depasesc. Faptul ca masina care venea de pe contrasens avea farul de pe dreapta functional iar cel de pe stanga tot functional dar foarte slab m-a facut sa fiu sigur ca aveam destula distanta pentru a efectua manevra in siguranta. Fiind convins ca m-am asigurat bine, am inceput manevra ajungand pana la 120 km/h, cand mi-am dat seama ca masina de pe contrasens era mult mai aproape, soferul masinii respective fiind nevoit sa franeze pana aproape de oprire pentru a evita un accident. Cu siguranta, nu era cazul de depasire interzisa sau linie continua. Mai apoi, am avut o disputa, care inca nu s-a terminat, cu unul dintre pasagerii masinii despre cine ar fi fost vinovat in cazul potentialului accident. Deoarece inca nu am ajuns la un consens vrem sa vedem si parerea vostra. Mai jos sunt articolele din noul cod rutier relevante pentru aceasta situatie:

(4) Pe timpul noptii sau în conditii de vizibilitate redusa autovehiculele sau remorcile cu defectiuni la sistemul de iluminare si semnalizare luminoasa nu pot fi conduse sau remorcate fara a avea în functiune pe partea stânga, în fata o lumina de întâlnire si în spate una de pozitie.
§ 3. Depasirea
Art. 118. – Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:
a) sa se asigure ca acela care îl urmeaza sau îl precede nu a semnalizat intentia începerii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune în pericol sau stânjeni circulatia din sens opus;
cool.gif sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;
c) sa pastreze în timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit;
d) sa reintre pe banda sau în sirul de circulatie initiale dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra în conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si pentru ceilalti participanti la trafic.

Art. 120. – (1) Se interzice depasirea vehiculelor:

cool.gif în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusa sub 50 m;
c) în curbe si în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;

j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducatorul acestuia este obligat sa efectueze manevre de evitarea coliziunii;
Iuliutz
Tu erai vinovat, deoarece nu trebuia sa intrii in depasire daca de pe contrasens se apropia o masina, chiar si cu pozitiile aprinse (pentru lumini era amendat si el probabil).
Ai incalcat mai multe articole Art.120 litera j, art 118 litera A.

Stapanul_clonelelor
Pai tu esti de vina, cine altcineva. Poate ala avea faruri adaptive laugh.gif Oricum pe partea stanga ar trebuie sa bata mai slab... din cate stiu.
silvia84
Tu daca parchezi masina neregulamentar si un autobuz o spulbera - mai sustii ca esti tu cel vinovat??? Unde ai luat permisul, la Pitesti, pe gaini si oua?
Talkabout
CITAT (silvia84 @ 7th June 2009, 10:34) *
Tu daca parchezi masina neregulamentar si un autobuz o spulbera - mai sustii ca esti tu cel vinovat??? Unde ai luat permisul, la Pitesti, pe gaini si oua?

daca ai parcat neregulamentar cred ca ai facut o ilegalitate. soferul autobuzului daca circula regulamentar cu ce greseste? trebuie sa opreasca dupa toti prostii??
silvia84
Habar nu aveti de condus o masina, pe cuvantul meu. Parcat = sa pleci de la masina si sa o lasi acolo peste noapte sa zicem.

Sa recapitulam pentru cei de la "scoala de soferi Pitesti" - "oprire" diferit de "stationare" diferit de "parcare"
Iuliutz
CITAT (silvia84 @ 7th June 2009, 10:41) *
Habar nu aveti de condus o masina, pe cuvantul meu. Parcat = sa pleci de la masina si sa o lasi acolo peste noapte sa zicem.

Sa recapitulam pentru cei de la "scoala de soferi Pitesti" - "oprire" diferit de "stationare" diferit de "parcare"

Unii sunt mai afoni la condus, altii la vorbire, asta este...nu putem fi toti la fel

zuppy
pai mai are sens sa zic si eu parerea?
eu nu pot sa inteleg cum de te-ai gandit sa faci depasire la 100+, noaptea, fara vizibilitate si cu o luminita pe contrasens care se apropia de tine.

te rog eu, ramai in oras. esti tare inconstient.
rox
CITAT (chedeanicu @ 7th June 2009, 02:47) *
In fata mea circula o masina cu 90-100 km/h pe care vroiam sa o depasesc. Faptul ca masina care venea de pe contrasens avea farul de pe dreapta functional iar cel de pe stanga tot functional dar foarte slab m-a facut sa fiu sigur ca aveam destula distanta pentru a efectua manevra in siguranta. Fiind convins ca m-am asigurat bine, am inceput manevra ajungand pana la 120 km/h, cand mi-am dat seama ca masina de pe contrasens era mult mai aproape, soferul masinii respective fiind nevoit sa franeze pana aproape de oprire pentru a evita un accident. Cu siguranta, nu era cazul de depasire interzisa sau linie continua. Mai apoi, am avut o disputa, care inca nu s-a terminat, cu unul dintre pasagerii masinii despre cine ar fi fost vinovat in cazul potentialului accident. Deoarece inca nu am ajuns la un consens vrem sa vedem si parerea vostra. Mai jos sunt articolele din noul cod rutier relevante pentru aceasta situatie:

(4) Pe timpul noptii sau în conditii de vizibilitate redusa autovehiculele sau remorcile cu defectiuni la sistemul de iluminare si semnalizare luminoasa nu pot fi conduse sau remorcate fara a avea în functiune pe partea stânga, în fata o lumina de întâlnire si în spate una de pozitie.
§ 3. Depasirea
Art. 118. – Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:
a) sa se asigure ca acela care îl urmeaza sau îl precede nu a semnalizat intentia începerii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune în pericol sau stânjeni circulatia din sens opus;
cool.gif sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;
c) sa pastreze în timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit;
d) sa reintre pe banda sau în sirul de circulatie initiale dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra în conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si pentru ceilalti participanti la trafic.

Art. 120. – (1) Se interzice depasirea vehiculelor:

cool.gif în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusa sub 50 m;
c) în curbe si în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;

j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducatorul acestuia este obligat sa efectueze manevre de evitarea coliziunii;

bai io zic ca vinovati sunt aia de dau permise la tot boboru, alaturi de aia care fac verificarea medicala fara sa te vada la fata . tu ce zici?
chedeanicu

Drumul ala are foarte putine curbe deci sunt km intregi de linie dreapta. Nu e problema de vizibiliatate (chiar daca era noapte). Datorita farurilor slabe, masina de pe contrasens, dupa cum am mai spus, parea sa fie la o distanta mult mai mare. Voi cum percepeti o luminitza cand e vorba de masini noaptea ? eu o percep ca pe o masina la o foarte mare distanta. Nu pleci la drum cu beculetze de pe instalatia de pe bradul de Craciun pe post de faruri. Bicicletele sau carutzele sunt mai vizibile decat beculetzele individului care nu stie ca e la fel de important sa te faci vazut noaptea ca si a vedea ce e in fata ta.
Abtineti-va de la raspunsuri gen "permisul luat la Pitesti" ca nu impresionati pe nimeni. Daca nu aveti argumente nu sunteti luati in seama.

Merci.
popazualexandru
@chedeanicu In caz de accident tu erai vinovat, deoarece nu te-ai asigurat cum trebuie.
Scursura
Pai daca farul din dreapta functiona corect cum de te-ai bagat in depasire, credeai ca a luat-o in fata masinii? Daca nu ma insel e obligatoriu sa ai doar un far functional pe timp de noapte. Tu ai intrat aici si te asteptai sa spuna toti ca ce idiot e ala cu farul . Zi mersi ca ai scapat fara sa lovesti masina si fara sa patesti ceva.
Iuliutz
Politia nu accepta scuze de genul. Clar te baga vinovat. Din asta trage invatatura ce se cuvine si mergi mai atent pe viitor.
Eu nu ma bag in depasire daca vad ca vine din fata decat ziua si dupa ce ma asigur ca am suficient timp sa execut manevra fara sa scot de pe drum pe cineva. Nu datorita legii ci datorita faptului ca nu vreau sa mor, nici sa omor pe nimeni sau mai rau, sa nenerocesc pe viata pe cineva.
Am mai patit sa ma bag in depasire si cel pe care il depaseam accelera sa imi arate ca are motor bun pe logan sau pe dacie, sau mai rau pe vre-un Audi, care nu isi poate permite umilirea sa lase un ford sa il depaseasca, desi el merge cu 80 pe drum european.

CITAT (Scursura @ 7th June 2009, 22:01) *
Pai daca farul din dreapta functiona corect cum de te-ai bagat in depasire, credeai ca a luat-o in fata masinii? Daca nu ma insel e obligatoriu sa ai doar un far functional pe timp de noapte. Tu ai intrat aici si te asteptai sa spuna toti ca ce idiot e ala cu farul . Zi mersi ca ai scapat fara sa lovesti masina si fara sa patesti ceva.

Este obligatoriu sa ai farul stanga cel putin functional, asta daca nu ai posibilitatea sa il repari!
inside_spy
Mai apoi, am avut o disputa, care inca nu s-a terminat, cu unul dintre pasagerii masinii despre cine ar fi fost vinovat in cazul potentialului accident. Deoarece inca nu am ajuns la un consens vrem sa vedem si parerea vostra.

Zi merci că ai mai avut discuția aia, fiindcă la un impact frontal la vitezele de care e vorba aici nu cred că ai mai fi avut-o după potențialul accident și nici nu le-ai mai fi dat ocazia membrilor acestui forum să te persifleze în legătură cu originile permisului tău de conducere.
Adydum
Greseala ta 100%, clar ca nu te-ai asigurat insuficient. Distanta fata de cel din fata o apreciezi dupa intensitatea luminii doar daca esti taare superficial, de asemeni exagereaza si cei care sustin ca nu se pot face depasiri in siguranta noapte cu o luminita venind din fata...
suri
in cazul descris de tine, cu foarte mare probabilitate (>95%) politistul ar fi decis ca tu esti vinovat, in special din cauza faptului ca cealalta masina avea totusi un far aprins, si chiar si tu admiti ca ai apreciat gresit distantele.
o speta interesanta este aceea in care cealalalta masina nu are nici o lumina aprinsa - in situatia descrisa de tine sau intr-una similara in care, de exemplu schimbi banda intr-un pasaj subteran peste o masina care circula fara farurile aprinse.

stephanatsea

Clar ca tu ai fost vinovatul. Un far ti se poate arde si in mers, iar un sofer/soferita mai neexperimentat nu vede sau nu stie cum se schimba.
mau77mau
tu esti vinovatul si moral si legal

scuza ta ca lumina farul insuficient este precum scuza aluia care a intrat o o strada cu sens unic din lateral si s-a asigurat doar in partea din care puteau apare legal masini ... iar daca a aparut una de pe interzis si la lovit nu reuseste sa inteleaga de ce este culpa comuna ... este ca este trebuia sa te asiguri si din partea aia
JJOne
Evident chedeanicu era vinovat... post-mortem. Celalalt nu era deloc vinovat, deoarece dintr-un impact frontal nu mai putea sa-si dea nimeni seama daca farul de pe stanga functiona normal sau era ars.
suri
QUOTE (JJOne @ 9th June 2009, 17:46) *
(...) deoarece dintr-un impact frontal nu mai putea sa-si dea nimeni seama daca farul de pe stanga functiona normal sau era ars.

a mai fost o discutie pe tema asta, acum ceva mai mult timp. iar cineva spunea ca sticla sparta a unui bec este afumata daca becul era aprins in momentul spargerii. acuma eu n-am incercat, dar teoria spune ca opinia ar putea fi plauzibila.
test_driver
Pai daca se intampla ceva Doamne fereste, initiatorul topicului era vinovat clar, probabil si cu martori iesea tot vinovat, ca in romania noastra dulce si frumoasa, oamenii legii nu vor decat sa inchida dosarul mai repede. Insa daca se sta sa se rumege treaba cum trebuie celalalt sofer ar trebuii sa iasa vinovat clar. Noaptea este OBLIGATORIU sa ai luminile de intalnire aprinse, care nu sunt pozitiile, ci faza scurta. Daca intrii frontal intr-unu cu pozitiile aprinse noaptea, si chiar si ziua cred dupa noua regula cu luminile ziua, ala e vinovat 100%, dar dupa cum spuneam traim in romania, si ma uit ca si pe forumul asta multi spun ca initiatorul topicului e de vina clar, ca nu s-a asigurat bine, deci ala fara lumini era saracu nevinovat, nu stia sa schimbe un bec ca poate era vreo pitzipoanca, si ele saracele nu stie ce sa faca. Pai daca ai permis teoretic trebuie sa stii sa schimbi un bec, nu stii suni la Dacia Asistenta dar tot nu mergi cu pozitiile noaptea frate. Oricum daca voi spuneti ca trebuie sa te asiguri bine bine o sa-mi cumpar ochelari cu infrared ca sa fiu sigur sigur. Eventual o sa merg si cu farurile stinse sa-i ard pe astia care nu au ochelari, si mai mult ca sigur o sa-mi cumpar un Tanc pentru siguranta ochelarilor mei scumpi cu infrarosu.

geo13ana
Asa am intrat eu in camp fara o oglinda la un golf 4 (deci exclud ca ar fi fost chioare farurile mele Philips + 30%). Daca esti incapabil sa conduci pe timp de noapte, stai acasa. Eu nu stiu povestea celui care m-a lovit fiindca a fugit!!!!

In atatia ani si nopti de condus mii de km nu mi s-a intamplat sa nu aproximez bine distanta incat sa fiu pusa in fata unui potential accident. Idiferent ca era vb de dacii cu un singur far sau doua chioare, de motociclete sau orice altceva.
Si tinand cont de ce mi s-a intamplat nu-i voi vedea NICIODATA pe cei care fac greseala asta cu ochi buni. Tu trebuie din start sa-ti iei TOATE masurile de precautie pentru ca mai exista si cazuri in care ti se ard becurile (stiu cazuri cand faza scurta s-a dus la distanta de o ora un bec de celalalt) si cazuri in care lumina e fluctuanta asta ce inseamna ca te transformi intr-o cizma si intri in toti?!???
Plus ca atunci cand ti-ai dat seama ca nu ai loc erai la 50 de m?????!!!!!!!!!!!!!! De ce nu ai pus frana sa intri la loc, ai fortat pana cand celalalt a cedat. Nu se poate sa nu-ti dai seama la o asemenea distanta.

Nici cel din cazul meu nu a cedat, eu am pus frana la zero dupa impact, nu am avut timp decat de reactia de a trage dreapta brusc!

test_driver
Nici mie nu mi s-a inatamplat pana acum sa ma pun in pericol in depasiri, probabil am avut noroc, sau am fost destul de prudent in peste 300K km si 8 ani de condus, dar astia cu farurile chioare mi-au facut si mie probleme de apreciere, si nu ar fi exclus intr-o noapte, cand am de facut un drum lung si daca sunt si putin obosit sa fac o greseala si sa ma trezesc in pericol sau chiar sa mor din cauza ca unuia i s-au ars "f"ilipsurile. Se arde opresti si-l schimbi, nu stii cum, atunci lasi masina acolo si o iei pe jos, PUNCT. Eu nu am cum sa evit ceva ce nu vad, nu pot aprecia ca fiind aproape o masina ce-i bate faza scurta de zici ca e la 3 km in fata. Noaptea nu ai cum sa apreciezi distantele altfel, pentru ca nu vezi masina, doar distanta intre faruri, dar nu o data mi s-a intamplat sa zic ca vine o masina cu pozitiile aprinse, si de fapt erau doua masini departe in fata cu faza scurta/Lunga
alecsutzu4u
In locul tau nici nu deschideam topic.
Ai fost inconstient si ai pus in pericol viata mai multor oameni.
Daca nu incetinea ala si va loveati de va ramaneau creierii pe acolo mai conta a cui a fost vina?
the_punkreas2003
QUOTE (suri @ 8th June 2009, 15:54) *
in cazul descris de tine, cu foarte mare probabilitate (>95%) politistul ar fi decis ca tu esti vinovat, in special din cauza faptului ca cealalta masina avea totusi un far aprins, si chiar si tu admiti ca ai apreciat gresit distantele.
o speta interesanta este aceea in care cealalalta masina nu are nici o lumina aprinsa - in situatia descrisa de tine sau intr-una similara in care, de exemplu schimbi banda intr-un pasaj subteran peste o masina care circula fara farurile aprinse.

In general in pasaje ai linie continua deci nu ai voie sa treci de pe o banda pe alta. In Romania ce sa mai zic, pasajele sunt in bezna totala. Nu ca afara unde e super lumina.
Eu i-as impusca p-aia care depasesc aiurea si pe aia care accelereaza atunci cand sunt depasiti. Bey nene, nu ai fost in stare sa mergi mai repede INAINTE sa vreau sa depasesc - asta e, nu baga piciorul in acceleratie.

Si acu' 2 saptamani cand ma intorceam de la mare 2 microbuze depaseau unul dupa celalalt un TIR pe o sosea cu 1 banda/sens, in curba. Eu a trebuit sa franez violent si sa ajung cu rotile dreapta in sant si tot ei, soferii schmekeri de pe microbuze, erau suparati ca le-am dat flash-uri!!! Adica ce tupeu pe capul meu...
Pagini: 1, 2, 3
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.