SONYVAION31M
5th June 2009, 20:10
Sa traiti...cu cine vreti!
Azi am fost la frizer(ita).Si am lasat bacsis, ca de obicei.
As vrea sa dezbatem aceasta cutuma sociala, cu totii.
Sa incerc sa "trasez" cateva provocari:
- care este motivul pentru care lasati bacsis?
- in ce procent din valoarea produsului? (cu exemple concrete: 10% la restaurant, 2-5 lei la spalatoria auto, 3-5 lei la frizer, spre exemplu)
- mai este necesar, in Romania, bacsisul?
- ati lasat bacsis fara a avea sentimentul ca persoana respectiva il merita?
- "bacsisul de jena" (e expresia mea ce se refera la maruntul pe care il primiti ca rest la supermarket/magazine) il lasati?
Pentru inceput, e suficient.
Multumesc pentru raspunsuri!
spare-me
6th June 2009, 14:31
cine scrie cu k, sh, tz, etc...ca pe mirc, sa nu se mire ca ii dispar posturile 
continuati !
Akomar
7th June 2009, 18:09
Bacsisul e o forma de a rasplati serviciile care te-au satisfacut peste tot in lume nu numai in Romania. Sunt restaurante care au chiar asta inclusa in chitanta finala, asa numitul "service charge" pe care il dai vrei nu vrei.
A nu confunda bacsisul ala lasat pe unde ai mentionat tu, cu spaga pe care o dai sa obtii alte foloase.
Daca serviciul nu te multumeste binenteles ca nu trebuie sa dai.
Dari@
7th June 2009, 18:27
CITAT (SONYVAION31M @ 5th June 2009, 21:10)

- care este motivul pentru care lasati bacsis?
- in ce procent din valoarea produsului? (cu exemple concrete: 10% la restaurant, 2-5 lei la spalatoria auto, 3-5 lei la frizer, spre exemplu)
- mai este necesar, in Romania, bacsisul?
- ati lasat bacsis fara a avea sentimentul ca persoana respectiva il merita?
- "bacsisul de jena" (e expresia mea ce se refera la maruntul pe care il primiti ca rest la supermarket/magazine) il lasati?
1. din politete. persoanelor care au o profesie oarecum dezonoranta (care in trecut era apanajul servitorilor - sofer, camerista, coafeza, chelner).
2. nu ma gandesc la procent. dar cred ca undeva intre 10 si 15%. la taxi las 1 leu daca pretul calatoriei este sub 10.
-3. da, de ce nu? se practica in multe tari civilizate. In SUA daca intri intr-un restaurant si nu lasi bacsis, a doua oara risti sa fii dat afara fara sa fii servit (ma rog, e auzita, nu am fost acolo sa verific, dar e auzita de la persoane care traiesc acolo).
4. da.
5. da, dar nu la supermarket, ci la magazinul de la scara alaturata, de la parteul blocului.
>ficus
7th June 2009, 18:34
la supermarket iau restul la banut, la restaurant dau minim 10% din consumatie, la terasa max 5 lei insa numai daca-mi plac serviciile prestate
Gabysh
9th June 2009, 21:48
La super-market oricum banii pe care ii lasi la casiera sub forma de bacsis, se duc tot in buzunarele patronilor ca nu cred ca respectivele persoana baga in portofel banii pe care un cetatean ii lasa la casa sub forma de bacsis.
Bacsisul il dai numai daca iti permite portofelul, in functie de veniturile pe care le ai.
iordache4991
10th June 2009, 22:37
QUOTE (>ficus @ 7th June 2009, 19:34)

la supermarket iau restul la banut, la restaurant dau minim 10% din consumatie, la terasa max 5 lei insa numai daca-mi plac serviciile prestate
O intrebare.... sa zicem ca avem o consumatie de ...... 150 de lei... tu ai lasa 15 lei bacsis? Care sa nu uitam, ca poate fi chiar si 2 portii de clatite cu ciocolata...
Nu sunt mitocan.. dar mnoah... dupa parerea mea nu as da 15 lei bacsis pt 3 portii de ciorba si tocanita....
SONYVAION31M
10th June 2009, 22:43
CITAT (iordache4991 @ 10th June 2009, 23:37)

O intrebare.... sa zicem ca avem o consumatie de ...... 150 de lei... tu ai lasa 15 lei bacsis? Care sa nu uitam, ca poate fi chiar si 2 portii de clatite cu ciocolata...
Nu sunt mitocan.. dar mnoah... dupa parerea mea nu as da 15 lei bacsis pt 3 portii de ciorba si tocanita....
15 lei pare mult bacsis...dar se incadreaza in cei minim 10% din consumatie in alimentatia publica...
CITAT (Dari@ @ 7th June 2009, 19:27)

1. din politete. persoanelor care au o profesie oarecum dezonoranta (care in trecut era apanajul servitorilor - sofer, camerista, coafeza, chelner).
M-a amuzat formularea ta: "oarecum dezonoranta"...Eu am vazut soferi/chelneri exagerat de aroganti (nejustificat) datorita faptului ca, pentru unii, bacsisul lor pe o luna poate depasi salariul multora de la care primesc bacsis - e chiar un paradox.
iordache4991
11th June 2009, 08:16
Nu mi se pare normal, ca in unele tari bacsisul sa se puna la nota:
1. Nimeni nu ma intreaba daca vreau sa fiu servit sau daca pot merge singur pana la bar sa-mi iau consumatia.
2. Bacsis = "Atentie", mie mi s-a intamplat in spania, sa nu fiu servit cum in convine, si de ce sunt obligat sa dau cat bacsis vrea el? De aici si pana la hotie e numai un pas...
3. Mi s-a intamplat sa fiu servit impecabil, lucru care l-am apreciat cum se cuvine, in cazuri din astea, am lasat cat m-a tinut bugetul.
Hotie curata..... (in unele tari)
flash gordon
11th June 2009, 10:31
bacsisul nu e o notiune noua si nu am inventat-o noi romanii. se practica. de la restaurante, bell-boy, camerista. la noi eu las frizeritei mele pe care nu am schimbat-o de cand aveam 15 ani. da' merita. ma face baiat frumos. la doctor dau mereu ca deh asta e..stiu ca nu e natural si in firea lucrurilor, da' ce sa-i faci, sanatosi sa fim. cand am fost in spitalele si policlinicile particulare nu am dat si totul a fost ok. da' acolo zici ca e taxa oficiala.
taximetristului ii las daca nu imi comenteaza si nu e obraznic. chelnerului daca imi place cum sunt servit.
) mai ales daca sunt fete.
Kakashi-Hatake
11th June 2009, 10:35
La mine in oras, la pizzerii e nerusinare daca nu lasi bacsis.
Eu unul ma simt bine cand dau bacsis (atentie, nu SPAGA)
d4m4g3
11th June 2009, 10:43
CITAT (iordache4991 @ 10th June 2009, 23:37)

15 lei nu-i mult, atat timp cat faci o consumatie de ~150lei. La restaurant da, las mereu ~10%, depinde de nota, poate fi mai mult sau mai putin.
La restaurant merg des intr-un loc, si mereu este foarte ok, absolut mereu las bacsis. Dar si in alte restaurante fac la fel. Ca asa-i "regula", si mi se pare ok...
La magazine, supermarket, etc nu las deloc. Nici la terase nu prea las. Nu-mi sta in fire sa las, mai ales ca majoritatea sunt niste oameni ce isi fac treaba in sila, in loc sa zambeasca frumos pentru a stii ca merita.
ike_dubaku
11th June 2009, 10:48
Mai nou observ ca la benzinarii au aparut angajati de al lor,care iti sar sa te ajute cu alimentarea ba chiar iti spala geamul cat timp te duci sa platesti.Unii ofera 1 leu,ca drept rasplata.Eu am patit-o de 2 ori ,niciodata nu am dat nimic.
Sau la spalatorie,dupa ce o sterge baiatul sa fie uscat mai dau aici 2-3 lei in functie cat maruntis am.
spare-me
11th June 2009, 10:50
QUOTE (ike_dubaku @ 11th June 2009, 11:48)

Mai nou observ ca la benzinarii au aparut angajati de al lor,care iti sar sa te ajute cu alimentarea ba chiar iti spala geamul cat timp te duci sa platesti.Unii ofera 1 leu,ca drept rasplata.Eu am patit-o de 2 ori ,niciodata nu am dat nimic.
Sau la spalatorie,dupa ce o sterge baiatul sa fie uscat mai dau aici 2-3 lei in functie cat maruntis am.
cel putin la omv-ul din baneasa, sunt 'obligati' sa faca asta.
pentru ca l-am intrebat odata pe unul, de ce ? ca sa mai faca un ban in plus sau asa trebuie...
si mi-a zis omu' ca daca ii lasi ceva ca vrei tu bine, daca nu e obligat. ca daca nu au ce face, nu sunt la spalatorie sau in alta parte, trebuie sa faca ceva.
si daca ii vede pe camere ca stau le taie din salariu.
si au zis ca daca vrea omul sa isi bage singur 'kerosen' trebuie sa spele geamurile, sa faca ceva.
iordache4991
11th June 2009, 15:23
Bine si daca e regula asta de 10% la nunti de sute de milioane dai 10-20 milioane bacsis
?
Sau daca iei 4-5 jack Daniels dai 50-60 de Lei numai ca ti leo pus pe masa?
spare-me
11th June 2009, 15:32
QUOTE (iordache4991 @ 11th June 2009, 16:23)

Bine si daca e regula asta de 10% la nunti de sute de milioane dai 10-20 milioane bacsis

?
da !
de-aia e o cutuma (mai precis) si nu o lege.
vrei bine, nu la fel de bine !
poate sunt zone/regiuni/tari pe glob unde bacsisul este obligatoriu, este inclus in nota sau diverse servicii, dar la noi nu e cazul.
d4m4g3
11th June 2009, 17:51
CITAT (spare-me @ 11th June 2009, 16:32)

Asa este.
Sunt si restaurante pe la noi unde bacsisul de 10% este trecut la nota, si daca nu dai stramba din nas si te considera om fara bun simt...
SONYVAION31M
12th June 2009, 19:39
CITAT (iordache4991 @ 11th June 2009, 09:16)

Nu mi se pare normal, ca in unele tari bacsisul sa se puna la nota:
1. Nimeni nu ma intreaba daca vreau sa fiu servit sau daca pot merge singur pana la bar sa-mi iau consumatia.
2. Bacsis = "Atentie", mie mi s-a intamplat in spania, sa nu fiu servit cum in convine, si de ce sunt obligat sa dau cat bacsis vrea el? De aici si pana la hotie e numai un pas...
3. Mi s-a intamplat sa fiu servit impecabil, lucru care l-am apreciat cum se cuvine, in cazuri din astea, am lasat cat m-a tinut bugetul.
Hotie curata..... (in unele tari)
Pe mine ma dezgusta/irita bacsisul "autoatribuit" din cluburi - parca tin ascunse listele cu preturi;uneori barmanii au un tupeu incredibil - sa ceara pe consumatia pe care ti-ai luat-o de la bar mai mult decat pretul real.
CITAT (ike_dubaku @ 11th June 2009, 11:48)

Asta cu benzinaria m-am intrebat de fiecare data daca baiatul ala care-mi sterge geamurile asteapta bacsis sau doar sunt instruiti in acest sens, nevoiti de concurenta mare...
Cam cat ar trebui sa-i lasa?Un leu pare putin...3 lei pare mult;poate doi lei?
La spalatoria auto prima oara nu am lasat-am cumparat Cola la 2,5 litri;in ultima vreme las intre 2-5 lei.
CITAT (spare-me @ 11th June 2009, 16:32)

da !
de-aia e o cutuma (mai precis) si nu o lege.
vrei bine, nu la fel de bine !
poate sunt zone/regiuni/tari pe glob unde bacsisul este obligatoriu, este inclus in nota sau diverse servicii, dar la noi nu e cazul.
Pe vremea lui Ceausescu era trecut in nota de plata si se numea "remiza".
CITAT (iordache4991 @ 11th June 2009, 16:23)

?
Nu cred ca e cazul;oricum isi iau ei singuri - stiu sa puna suficienta gheata in whisky...
Fane
12th June 2009, 20:54
daca nu lasi bacsis tura urmatoare sa nu mai treci pe acolo, ca-ti scupa in cafea.
in alte tari bacsisul nu-i pe nota de plata ci pe bon. cand platesti cu cardul ai optiune (adicatelea e si optionala) pt bacsis si ala se regaseste pe bonul fiscal si este impozitat de stat.
iordache4991
12th June 2009, 21:51
Eu inteles Bacsis, bani lasati de tine, cat vrei, unde vrei, si DACA vrei.
De ce nu i se zice atunci TVA? Daca s-ar zice TVA nu m-ar deranja, dar cand aud de bacsis obligatoriu, si mi se mai impune si o suma anume, nene ... ma fac chelner.
SINEKT
12th June 2009, 22:06
Bacsisul mi se pare una dintre cele mai romanesti chestii ever !!
Nu am lasat, nu las, si nici nu voi lasa un leu bacsis, indiferent ca la pizza, la spalatoria auto, la chelner etc. Esti angajat intr-o firma, ai un salariu, ce puii mei ai nevoie de mila mea ? Vrei un ban in plus, stai nene peste program sau baga mai cu spor, sau schimba-ti locul de munca. Sau mai ia-ti unul. In orice caz, e strict treaba ta, nu a mea, a clientului.
Mama si cand ii mai vad pe cate unii cum lasa si niste sume aberante, imi vine sa le smulg banii din mana, macar stiu ca ii folosesc eu cu un scop !
Iar celor care fac "prostioare" daca nu primesc bacsis, nu pot decat sa le urez sa se intalneasca cu mine !
iordache4991
12th June 2009, 22:41
QUOTE (SINEKT @ 12th June 2009, 23:06)

Nu am lasat, nu las, si nici nu voi lasa un leu bacsis, indiferent ca la pizza, la spalatoria auto, la chelner etc. Esti angajat intr-o firma, ai un salariu, ce puii mei ai nevoie de mila mea ? Vrei un ban in plus, stai nene peste program sau baga mai cu spor, sau schimba-ti locul de munca. Sau mai ia-ti unul. In orice caz, e strict treaba ta, nu a mea, a clientului.
Mama si cand ii mai vad pe cate unii cum lasa si niste sume aberante, imi vine sa le smulg banii din mana, macar stiu ca ii folosesc eu cu un scop !
Iar celor care fac "prostioare" daca nu primesc bacsis, nu pot decat sa le urez sa se intalneasca cu mine !

Perfecta dreptate
No comment.
Ganditi-va voi la criza asta sa mai lasam 10% la chelner.....
D'apoi nu va suparati ca eu ma fac chelner fara sa am carte de munca la ei...... si "cersesc" ca sa spun mai direct de la clienti...
Ce mai economisire pe timp de criza..
psyblink
12th June 2009, 23:07
CITAT (SINEKT @ 12th June 2009, 23:06)

Romanesti ? In Sua se impoziteaza bacsisu. Depinde, mergi la un restaurant, cheltuiesti sa zic 90 si ceva de lei .. ii dai o bancnota de 100 RON sa zici si tu ca lasi bacsis
iordache4991
12th June 2009, 23:21
In orice caz, bacsisul, daca tot vrei sa lasi un fel de "multumesc" (REPET, nu obligatie!), ii lasi asa restu in sus pana la multiplu de 5 sau 10 lei.
De exemplu ai consumat 96-97 lei, lasi 100 ..
Acuma daca am o consumatie de 98 de Lei... Daca am bacnote de 100 si 500 RON, "sparg" una de 500 numai de dragu chelnerului?
spare-me
13th June 2009, 09:04
iordache4991, da' ce inversunat esti !
salvarea crizei va veni din bacsisul pe care nu-l mai dai tu chelnerului ?
spargi si o bancnota de 10000 de lei DACA VREI. daca nu, nu-i lasa nimic.
da-i 100 si cere-i restul.
pana una alta, ai grija ca te repeti cam des, ti-ai exprimat punctul de vedere, felicitari. mai lasa-i si pe altii !
nu e deloc interesat sa repeti acelasi lucru ca un patefon "eu nu las decat daca vreau, ii las putin ca e criza, etc"
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.