Receptie FM/AM

kitzsteinhorn91

Salutare ! Am o intrebare: este posibila receptia postului Radio Vacanta, pe FM sau AM, din Ploiesti ? Pot face asta ? De ce am nevoie ?

Ma ajuta si pe mine cineva ?
mister_rf
Nu stiu in ce banda emite, ca nu ma intereseaza. Totusi receptia pe FM este limitata la distanta din cauza curburii pamantului. Nu se va receptiona de la mare la Ploiesti.Asa ca ramane varianta de receptie in AM si pentru asta ai nevoie de o antena exterioara, situata la inaltime, libera de obstacole pe directia semnalului, care se va cupla la receptor. Functie de receptorul folosit exista sau nu o borna de antena exterioara. Daca acesta nu are o astfel de posibilitate se poate improviza prin bobinarea pe bara de ferita a unui numar de 2-5 spire, un capat la masa altul va fi si intrarea de antena externa. Pozitia bobinei nou create fata de bobina receptorului se va stabili prin incercari, astfel ca sa nu introducem prea mult semnal din posturile locale peste semnalul cautat.
Se mai pot face diverse complicatii, semnalul de la antena exterioara sa fie aplicat unui circuit acordat LC si dupa aceea dus la receptor, astfel asiguram o selectivitate suplimentara si rejectam mai mult posturile locale. Se poate folosi un amplificator, dar aici trebuie ca acesta sa fie acordat pe frecventa cautata si oricum poate introduce armonici.
PS: merita efortul?

Prien
Eu stiam ca Radio Vaca, hi, hi, emitea pe 1453KHz si 101,1MHZ. Receptia in FM mi se pare clar extrem de putin probabila, dar in AM merita incercat..

Pe vremuri -adica prin 1991 -am si receptionat-o in Bucuresti cu niste receptoare relativ simple ca Gloria, Bucur, Selena..
Culmea a fost cel cel cu cu TDA1046+diode varicap construit de mine ca proiect de stat..

Ideea e ca pusesem vre-o 30m de sarma printre crengile unor copaci, pt ca pe bloc nu am fost lasat. Nu uita proverbul “Un radio e ceva care se pune pe langa antena. N-ai antena degajata si inalta, degeaba ai radioul superperformant..”.
Doar astfel intra suficient de bine ca sa se auda bine, adica la nvel comparabil calitativ cu celelalte posturi nationale din MA...

Intre timp am auzit RV ca si-a schimbat frecventa si mai ales a redus puterea emitatorului...
Sugestia mea e sa ii intrebi pe pasionatii receptiei AM/FM din acest forum, http://forum.softpedia.com/index.php?showforum=127, ca sa nu dau si alte adrese..
BAFTA.
PS. Chiar, m-ai facut curios, o sa imi arunc un fir ca sa am de sa imi chinui statia..
hiperionx
RadioVacanta se prinde pe net foarte bine la http://radioconstanta.ro/Radio-Constanta-Low.pls
cu Real Player sau altceva care stie pls.
Prien
De la un pasionat de receptie radio (multam fain) am aflat ca "langa Bucuresti, de la km 26 est se prinde destul de bine. S-ar auzi si in Buc daca n-ar fi 21 pe 100.2 cu 10 kw. Au si AM : 0.9 si 1.53 Mhz"..
Asa ca succes la intins fire, indoit tevi, ridicat catarge, etc..
Ca pe net e cel mai simplu..
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.