S-ata mai lent decat IDE ?

sisqo336

Salutare! mi-am cumparat si eu un calculator mai bun decat vechea rasnita ... Athlon la 1100 ...
DELL optiplex gx 6200 cu pentium 4 2.8 HT si cu 2x 256 DDR2 Ram
si hard S-ata de 40GB hitachi hds72804 despre care producatorul spune ca fuje la 7200 rpm ...
mi-am pus si un hard care il aveam de pe calcul mai vechi , un WD 320 GB la 7200 cu 8MB buffer
faza e ca hard`ul asta s-ata se misca mai greu decat cel vechi (ide) ... in nero daca e sa fac un speed test inainte sa trag un cd
de pe s-ata imi merge cu 50x si de pe ide imi merge cu 110x ... plus ca atunci cand imi incarca programe se misca mai greu decat
vechiul calc ... in programe (editare-redare video cu efecte )unde nu este nevoie sa se faca citire de pe hard mi se misca evident mai bine asta nou decat cel vechi

ma gandesc ca poate sa fie de la faptul ca platanele au densitate mai mica pe hardul mic ... si de aceea mecanic nu poate sa aibe viteza mai mare...
ma enerveaza pentru ca urmatorul pas era sa imi iau un hard S-ata de 640GB pe care sa il pun pe calc si pe care sa imi salvez toate pozele si filmarile (vreo 200 giga)
si pe care sa il tin dupa aia undeva la pastrare pentru cand o incepe sa imi faca 320`ul nasoale ... da nici nu stiu ce sa fac .. e posibil sa am controlerul stricat ? .... e setat din bios
sa mearga la full capacity ... am incercat si pe normal ... si mai prost imi merge ... voi ce pareri aveti ?
starpom
QUOTE (sisqo336 @ 30th May 2009, 13:25) *
Salutare! mi-am cumparat si eu un calculator mai bun decat vechea rasnita ... Athlon la 1100 ...
DELL optiplex gx 6200 cu pentium 4 2.8 HT si cu 2x 256 DDR2 Ram

sa mearga la full capacity ... am incercat si pe normal ... si mai prost imi merge ... voi ce pareri aveti ?

ce chipset are? daca e nvidia atunci este normal

reludd
sata=gunoi
NumeDeCod
CITAT (reludd @ 6th September 2009, 20:50) *
sata=gunoi

"Gunoiul" asta iti da posibilitatea sa nu te complici cu configurari de pini master/slave, iti permite viteze maxime de transfer de pana la 375 MB/s (vezi SSD-uri), ai un cable management mult mai bun (risc mult mai mic de a avea un fir stricat in ditai' panglica de 80, air-flow mai bun), poti inghesui lejer cate hdd-uri iti doreste inima fara sa ai probleme cu cablurile.

Si nu in cele din urma: e hot-swappable, adica poti conecta si scoate hdd-uri din PC fara sa fii nevoie sa il inchizi sau sa dai restart.
reludd
CITAT (NumeDeCod @ 7th September 2009, 17:40) *
"Gunoiul" asta iti da posibilitatea sa nu te complici cu configurari de pini master/slave, iti permite viteze maxime de transfer de pana la 375 MB/s (vezi SSD-uri), ai un cable management mult mai bun (risc mult mai mic de a avea un fir stricat in ditai' panglica de 80, air-flow mai bun), poti inghesui lejer cate hdd-uri iti doreste inima fara sa ai probleme cu cablurile.

Si nu in cele din urma: e hot-swappable, adica poti conecta si scoate hdd-uri din PC fara sa fii nevoie sa il inchizi sau sa dai restart.

ar fi mirific daca ar si merge fara sa-ti faca bucuria ca ... sta si uita tot... in rest e perfect...
NumeDeCod
CITAT (reludd @ 7th September 2009, 23:35) *
ar fi mirific daca ar si merge fara sa-ti faca bucuria ca ... sta si uita tot... in rest e perfect...

Omule... interfata I/O a unei componente nu are legatura cu componenta in sine. Daca ai avut experiente nefericite cu un anume HDD care are iesire SATA, la fel de bine puteai sa o patesti cu unul cu interfata IDE. Inauntrul sau sa stii ca tot exista aceleasi platane si acelasi motor care se invarte. Singura chestie care difera e o amarata de mufa, atat.

Daca nu e de la HDD, inseamna ca trebuie sa fie de la altceva: cabluri, placa de baza, etc. Ceea ce faci tu este sa arunci cu noroi asupra unor specificatii, nu asupra unor implementari practice in sine. Ca si cum ai invinovati matematica pentru ca nu au scos astia monezi de 1.99... sper ca acum ti-e mai clar.
sisqo336
sa mor daca am inteles ceva din ce ati zis .... v-atzi luat la cearta intre voi ca SATA=RAHAT ca ... pana mea si pana corbului...

Eu am rugat sa imi spuneti si mie daca e normal ca pe un calculator .... care zic eu ca e destul de ok ... e normal sa am in teste in nero 35.000 KB/s pe hardul SATA de 40GB si de pe hardul IDE WD 320GB sa am 65.000 KB/s ...

MA AJUTA SI PE MENE CINEVA CU UN RASPUNS ... NU CU O CEARTA PROSTEASCA?!?! AAA SI INCA CEVA : HONDA CBR 600 F2 E CEA MAI SMECHERA MOTOCICLETA DE PE PAMANT! Si cine nu crede astfel o suje!

CITAT (starpom @ 30th May 2009, 16:01) *
ce chipset are? daca e nvidia atunci este normal

Chipsetul la SATA ... daca la asta te referi este intel ...

vladtm
Instaleaza HD-Tune versiunea free ,si da o captura cu interfata...pe pagina de info. (la hardul S-ATA)
Hardul PATA (IDE) ,daca e mai vechi ,ar trebui sa mearga in DMA5 (6 daca suporta controleru si hardul ATA133)
sisqo336
Gata! problema rezolvata! hardul hitachi SATA de 40 GB era ... dust ... in fine... mi=am luat un WD caviar green de 1TB / 7200 / 8MB buffer ...
stiu stiu ... e mic buferul ... da .... si mi se rupe ca oricum merge bine in nero speed test ala de la alegerea partitiei folosite pentru scrierea imaginii am si 110.000 KB/s
iar pe cele mai nasoale portiuni ale hardului am 80 ... 75 ... oricum cu mult inaintea celui IDE de 320 GB cu 8 mb Buffer si incredibil de inaintea celui SATA de 40 GB care mi-a facut bucuria de a-mi arata ca mere si cu 1.500 KB/s ...
Stapanul_clonelelor

HDD sata de 40 giga cred ca in 2003 au fost lansate...antice ...
danghetau
Pina la urma se merita trecerea de la IDE la SATA?
Am mai auzit si eu povestea asta cum ca SATA ar fi uneori mai inceata,de fapt acum vreo 3-4 ani am incercat si eu un disc SATA dar m-am lovit de niste drivere ce trebuiau configurate...parca nu erau pe CDul de la placa de baza dar si configurarea lor e mai ciudata.
Anyway,merita sau nu si unde se simte diferenta?Eu am acum WD IDE de 80Gb dar e gol/plin pe 1/2.
yeeeeman
Se merita trecerea la SATA II, doar daca ai un hard-disk mai performant, unul peste 500GB.Ai banda de transfer marita de la 133GB/s la 300GB/s.
danghetau
ACEASTA e placa de baza,stiu ca merg discuri SATA pentru ca am pus unul,am si doua cabluri rosii...probabil doar SATA 1 si daca e asa,fata de IDE merita sa schimb,cum este?
d4m4g3
Merita sa pui SATA. Sau nu... Depinde.
Daca vei cumpara un HDD SATA bun, spre exemplu WesternDigital 6400AAKS, Samsung Spinpoint F3 500GB, etc, astea au rata de transfer mare si merita clar. Ca sa nu mai zic de capacitatea lor.
Dar avand in vedere ca ai de 80GB si e gol pe jumatate, nu cred ca are rost, si nici nu ai un sistem high-end din cate stiu incat sa fie gatuit de scrierea lenta pe disc.
danghetau
Asa este,hardul este ocupat 1/2 acum si daca as lua unul de 500Gb numai sa fie SATA atunci poate ca as gasi utilitate si pentru el.
Ideea,daca am inetes-o eu bine,e ca la ce sistem am nu merita un SATA,referindu-ma strict la sistemul meu.Multumesc.
d4m4g3
Merita de meritat dar in principiu pentru capacitatea lui, nu pentru viteza lui, desi nu strica nici aia. smile.gif
Eu m-am referit la faptul ca nu merita sa dai 240lei acum pe un HDD atat timp cat actualul te satisface din punctul de vedere al capacitatii, sau atat timp cat nu te plangi de viteza lui.
danghetau
Cred ca am mai invatat ceva:probabil ca standardul SATA prin viteza de transfer marita ajuta la scrierea mai rapida a datelor pe HDD,astfel un grup de fisiere de 100Gb se scrie (grupul) mai rapid...ori eu avind doar 20Gb de date nu se impune.
Oricum,ai putea sa-mi spui ce SATA suporta placa de baza?Nu se stie niciodata cind imi vine sa mai arunc banii.
Nu mi-ai spus daca e mai rapid decit al meu BD 80Gb IDE...unul pe SATA.
Eu am paralel ATA...am cautat de curiozitate pe pc garage si nu am gasit decit clasificarea ATA100 si SATA 2...pot folosi eventual un SATA 2 pe placa mea de baza? ATA100 este de fapt SATA 1 sau paralel ATA?Iata unul:
http://www.pcgarage.ro/hard-disk-uri/weste...mpaign=price-ro
Merge cu placa de baza au ba?Livrarea e gratuita doar in Bucuresti sau peste tot?
d4m4g3
SATA este interfata, ea este mai rapida decat ATA. Dar degeaba ai "teava" mare daca HDDul scrie/citeste lent pe platane.
SATA si SATA 2 sunt compatibile intre ele.
Nu am cum sa-ti zic daca e mai rapid al tau sau unul pe SATA, pentru ca trebuie sa ma raportez la un anumit model! Logic ca un SATA2 Samsung F3 de acum este MULT mai rapid decat un model SATA de 40GB aparut acum X ani, asadar nu am cum sa-ti raspund la intrebare.
ATA100 este ATA/IDE/PATA/Draci/laci dar NU este SATA. Daca era SATA se numea SATA.
Banuiesc ca poti folosi SATA pe placa de baza, nu stiu ce placa de baza ai.
danghetau
In postul nr 13 am aratat exact placa de baza,in plus am spus ca am avut o intentie de a pune HDD SATA,am luat unul dr 80Gb (acum 3 ani) pe care l-am pus dar nu m-a dat pe spate...poate ca astea SATA2 care au buffere mari si alte alea sa fie ok,imi trec filmele pe hard si gata,am gasit utilitatea celor peste 500Gb potentiali.
d4m4g3
Da, era acolo...sunt obosit. sad.gif
Vad ca ai 2 x SATA, nu SATA2, dar se potrivesc oricum. Dupa cum am spus mai sus, un HDD vechi desi era pe SATA era lent oricum, acum sunt altfel, iti recomand asta.
Un posibil bestbuy. Rapid, 1 singur platan, 500GB, subtirel. tongue.gif
danghetau
Sau ACESTA pentru citiva banuti in plus,are 32Mb buffer.
d4m4g3
Nu prea te ajuta cu nimic bufferul ala mai mare, pe cand la Samsung stii sigur ca vei avea un HDD cu 1 singur platan.
Daca vrei WD cu un singur platan trebuie cautat neaparat un model WD5000AAKS cu unul din indicativele: 00M9A0 00D2B0. Daca nu sunt astea, e modelul vechi cu mai multe platane.
danghetau
Aaaa trebuie musai cu un singur plata,am inteles.Dar cu bufferul cum este?Nu gasesc HDD cu un singur platan si buffer mare?
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.