1 Cautare teren
Povestea dateaza din toamna lui 2006, cand am inceput si eu sa am preocupari de om matur si sa renunt la fifa:D. M-am gandit ca nu ar fi rau sa imi fac o casuta si dupa lungi analize ale posibilitatilor financiare am ajuns la concluzia ca singura solutie dpdv financiar e un duplex cu parintii. Parerile sunt pro si contra, avantaje si dezavantaje sunt ca in orice relatie/afacere/problema de pe pamantul asta, asa ca am inceput sa caut teren. Mai intai in Ploiesti. Bineinteles ca nu eram prea hotarat asa ca prin vara lui 2007 cand chiar am vizualizat cateva terenuri preturile explodasera...balonul imobiliar, aderarea la UE, specula specific romaneasca etc. Asa ca m-am reorientat catre imprejurimile Ploiestiului avand 3 posibilitati Paulesti (5-10km departare fata de iesirea din Ploiesti), Bucov (7-8 km) si Strejnic (3-10 km). Am vazut o multime de terenuri, bininteles, cu preturile foarte piperate si in tot felul de locatii ciudate. (langa cimitir, prea aproape de linia ferata, samd).
In paralel am inceput sa fac demersuri la banci, pentru credit. Aici practic a inceput "conectarea" la realitate. Prima banca I... "nu acceptam drepturi de autor decat de la firme agreate si cum firma dvs nu e agreata... ne pare rau". "Cum poate intra firma in lista celor agreate?"...paaai "mail la departamentul marketing cu datele firmei, nr de angajati, bla bla si raspuns in 1-2 saptamani". Zis si facut numai ca surpriza, au trecut aproape 2 ani de atunci si nu am mai primit raspunsul. Am sunat eu dupa 3 saptamani si cazul era in lucru...si asa a ramas. Urmatoarea banca AB..."acceptam drepturi de autor, acceptam orice!!!!!"...am facut dosarul si in ziua in care trebuia sa il depun doamna de la banca m-a intrebat: "dvs faceti creditul impreuna cu mama dvs?".."pai da, asa am discutat de la inceput"... aaaa pai imi pare rau dar noi nu acceptam decat sot si sotie sau concubin si concubina!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Asta dupa ce alergasem din nou dupa nspe mii de acte pentru dosar. Urmatoarea banca R...Suma totala platita la finalul contractului e cu 30% mai mare decat la I.. sau A...hmm sa incercam B...si mai scump...Cum or fi bancile astea pe primul loc la creditari cand au cele mai mari dobanzi?!?!?!?!? ... Intr-un final am ajuns la v... unde am intocmit din nou dosarul cu 123454567 miliarde de hartiute... (mi se parea mult, nu aveam de unde sa stiu cum avea sa arate dosarul de la electrica
2 Cumparare Teren
Acum cu banii in cont pentru o luna (perioada de gratie) am inceput sa cautam teren mai cu sarg si pana la urma am gasit una bucata teren in Strejnic, deschidere 23 ml, suprafata totala 1102 mp, orientat catre sud (putin sud-vest) pret 42000 euro deci 38 eur/mp (daca as fi stiut de criza poate as mai fi asteptat, si acum as fi cumparat cu 25 de euro/mp dar as fi pierdut in alte tranzactii si nici nu as fi fost cu casa aproape gata la rosu:D)
3 Gardul provizoriu
Pentru a da un aspect mai intim terenului, dar si pentru a scapa de vacutzele care pasteau pe el:D ne-am hotarat sa facem un gard. Am propus vecinilor sa ne ajute cu munca fizica si noi sa platim materialele. Bininteles socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ...asa ca un singur vecin din 5 ne-a ajutat...evident lenea e mai puternica si bautura mai buna decat munca la un gard:). Pana la urma am platit noi si munca, si dupa cateva saptamani ne puteam lauda cu un gard provizoriu si cu porti:) . pret 5071 RON (cu un aparat de sudura si un polizor incluse)
4 Actele
Epopeea actelor a durat aproximativ 10 luni. Am incaput cu Certificatul de urbanism… adik am inceput cuCU….ca la orice primarie, in functie de spaga pe care o dai, adica de atentia pe care o acorzi doamnei respective:D (de ce sunt numai doamne? unde sunt organizatiile pentru egalitatea barbatilor cu femeile?!?!?!), primesti mai multe sau mai putine avize...asa ca noi am primit 7... Din motive de lipsa de bani si de timp (timpul fiind ocupat cu o oarecare nunta
5 Proiectul
Pentru obtinerea CU am avut nevoie de un arhitect pentru o schita primara si o asezare in spatiu a constructiei…asa ca am inceput cautarea. Primul arhitect cerea 10 euro pe mp pentru un proiect complet, al doilea 7000 de ron si al 3-lea 1200 de euro adica vreo 4000 de ron (euro 3, ceva...ce vremuri). evident ca l-am ales pe cel cu 1200 de euro, mai ales ca ne-a oferit si suport pentru obtinerea a 6 din cele 7 avize ( ne-ar fi ajutat cu toate cele 7 dar deja scoaterea din circuitul agricol era demarata cu altcineva). Ulterior alegerea nu a mai parut atat de buna, nu pentru ca arhitectul ar fi fost varza, dar pentru ca in cei 1200 de euro nu erau cuprinse extrem de multe lucruri folositoare (cum ar fi partea de structura a parterulu, etajului si acoperisului); arhitectul avea si o oferta cu toate astea incluse dar bineinteles ca era la 3000 de euro...si noi ca niste romani autentici, am ales varianta mai ieftina:). Observatie: foarte important sa aveti un proiect complet chiar daca costa dublu sau triplu. (1)
Dupa cateva intalniri am ajuns si la un plan al casei multumitor pentru toata lumea. P+1, amprenta la sol 180 mp (15x12). (planurile sunt facute de mine in archicad)
Click pentru a vizualiza atașamentul Click pentru a vizualiza atașamentul
Partea mai complicata a venit de la scoaterea din circuitul agricol. Dupa o luna de asteptare l-am contactat pe cel care se ocupa de problema…surpriza…lipsea o hartie...si nu s-a gandit sa ne sune, asa ca am pierdiut o luna. I-am dat hartia respectiva, dupa doua saptamani am sunat preventiv...din nou surpriza ii lipsea alta hartie. Ne-am gandit sa renuntam dar deja banii erau dati si o parte din demersuri facute (zicea el). Asa ca i-am facut si aceata hartie si am inceput sa il sunam saptamanal. Surpriza din nou, domnul respectiv a plecat in concediu actele au ramas la el si nu a mai raspuns la telefon. Inca o luna si jumatate pierduta. Dupa ce a revenit din concediu, a depus toate actele si dupa 3 saptamani am primit in sfarsit plicul de la DJP. Din nou insa ne-am bucurat prea repede. In plic eram anuntati ca toate demersurile au fost facute pe numele tatalui meu desi sunt 4 proprietari ai terenului...asa ca trebuie ca toti sa semnam in fata notarului ca suntem de acord cu scoaterea ...
Am facut pana la urma si asta, am redepus dosarul, am primit in sfarsit scoaterea din circuitul agricol. Intre timp ne-am ocupat si de avizele de la electrica, unde am facut un dosar de 15 cm grosime…si unde din nou a trebuit sa dam o declaratie in fata notarului ca suntem de acord sa avem curent pe teren...romania tara tuturor posibilitatilor...pe langa banii achitati pentru diferitele adeverinte si aprobari, la sfarsit ni s-a facut un deviz pentru aducerea efectiva a curentului pe teren. cel mai interesant mi s-a parut stalpul care costa 22 de milioana!!!!!!!... pe langa taxa de conectare, banii pe cablu, pe contor etc. Din ce naiba e facut un stalp ca sa coste 22 de milioane???? Am primit un pont despre posibilitatea obtinerii unei derogari:D. exista posibilitatea sa iti faci singur stalpul dar pentru asta era nevoie de o semnatura speciala...pe care am obtinut-o printr-un noroc chior combinat cu multa alergatura din partea tatalui meu. macar am economisit 22 de milioane.
Cu toate cerintele din CU indeplinite ne-am dus la primaria satucului nostru, unde o noua surpriza ne astepta. Pentru ca aveam in proiect un duplex, ne trebuia un acord special de la primaria Ploiesti. Ca in orice oras mare din romania, la primaria din Ploiesti treburile merg cu viteza luminii stinse. asa ca vestea nu ne-a bucurat deloc. Am aflat ca pasii pana la AC erau urmatorii: doamna de la primaria din sat ne dadea o adeverinta care se atasa la dosarul complet, cu care ne prezentam la ploiesti, acestia analizau dosarul, ne dadeau sau nu aprobarea cu aceasta noua hartie urma sa ne intoarcem la primaria noastra si sa obtine in sfarsit aprobarea de a constrrui o casa pe LUNA. Ca sa incepem aceasta operatiune trebuia prima hartiuta de la primaria satului. Din pacate am ajuns pe la vreo 15 decembrie si toata lumea era in febra sarbatorilor, asa ca ni s-a spus ca dupa 5 ianuarie putem primi hartiutza. Buuuuuuuuuuuun. Pe 5 ianuarie tata s-a infiintat la primarie ... si a avut un soc: doamna care se ocupa de acest tip de avize era in concediu medical si nimeni nu-i tinea locul. "Reveniti peste 1 saptamana". pe 12 ianuarie aceeasi poveste..concediu medical, la fel si pe 19 ... In ce tara traim?? cumva in Romania "the land of choice" ? Nuuuuuuuuuuuu ca inca nu s-a aprobat bugetul, asa ca suntem doar in Romania!!!
Pe 26 in sfarsit a aparut si doamna respectiva, bineinteles avea o multime de treaba de facut asa ca nu ne-a bagat in seama pana pe 28…cand ne-a promis ca ne da hartiutza…a doua zi. Pe 29 dimineata hartiuta nu era inca semnata de domnul primar, iar seara domnul primar a plecat de urgenta la Ploiesti...si "nu se mai intoarce pana luni" adica 2 februarie.... Respirati, inspirati, respirati inspirati... In sfarsit pe 2 aveam hartia si plini de avant (NOT!!!!!!) am luat dosarul si l-am depus la Ploiesti. Aici am asteptat 3 zile pentru a fi asignati unui arhitect care a facut primele verificari... si si-a dat acceptul pentru proiectul nostru...inca un hop...daaaaaaaaaaar trebuia si avizul arhitectului sef al Ploiestiului (care se pare ca este o doamna, si care se pare ca are o mare afinitate pentru trandafirii galbeni:D...). Bineinteles ca doamna arhitect sef nu a fost multumita, de copertina (car-portul) si de scarile interioare. asa ca am alergat pana la arhitect, a scos car-portul din plan, a modificat scarile si ne-am prezentat cu proiectul din nou la doamna sef... Nici de data asta nu a fost bine pentru ca nu aveam proiectul pentru electricitate, alimentare cu apa, canalizare si incalzire...nicaieri nu scria ca ar fi necesare dar ...se pare ca sunt. asa ca din nou la arhitect, inca 200 de euro platiti si gata si proiectele de utilitati. acum am aflat si informatia cu trandafirii, din surse sigure, asa ca doamna sefa ne-a dat aprobarea, desi spunea dumneaei ca si la balcon ar cam fi niste probleme...bla bla... cu ultima aprobare obtinuta am mers la primaria satului si dupa o saptamana, fara alte surprize de data asta, aveam AC, valabila de la 01.04.2009...sa ne apucam de treaba !!! Cu studiul geo (480) si ridicarea topo(250 RON) plus alte taxe pe la primarii, plus banii de bomboane flori si alte atentii, plus bormasina am ajuns la 12500 RON Cheltuiti.
6 Baraca
Pentru ca obtinerea actelor trena, ne-am gandit sa facem si ceva munca fizica…ceva palpabil…ceva util…O BARACA. Am cumparat o parte de materiale, am mai facut rost de alta parte, ne-am luat vecinii si rudele si am purces catre primul obiectiv. 2695 RON
7 Cautarea echipei si a furnizorului pentru materiale
Etapa deosebit de importanta, de echipa depinde foarte mult realizarea casei din toate punctele de vedere (rezistenta, frumusete si chiar dpdv financiar). Am primit cateva oferte, am vazut cateva case si ne-am hotarat la echipa unui inginer constructor care ne mai era si ruda pe deasupra. Am semnat de asemenea un contract de custodie cu firma Kaproni din blejoi (sper ca nu o considerati reclama pentru ca e o firma micutza:) si merita si ei umpic de lauda avand in vedere ca s-au comportat foarte foarte bine ). Le-am platit in avans vreo 40000 de RON pentru otel beton fasonat, hidroizolatia elevatiei, beton turnat cu cifa, cuie, sarma etc, (si vreo 50 de saci de beton crezand ca se va scumpi...)
8 Saparea fundatiei, fosei si beciului
Aceasta etapa nu prea are istoric fiind facuta mecanizat, cu exceptia rotundurilor din fata. Excavatorul care a sapat a pus tot pamantul in locurile unde urmau viitoarele camere pentru a usura munca oamenilor. 500 sapatul mecanizat + 400 sapatul rotundurilor + primele masuratori si trasari ale inginerului + 600 fosa + 500 beciul in total 2800 RON
9 Turnare beton de egalizare
Dupa ce s-a masurat de 3 ori si s-a stabilit nivelul pe toata marimea fundatiei, am turnat primii metri cubi de beton (cu pompa) (mai tarziu vom afla ca s-a masurat degeaba de 3 ori:) pentru ca tot a iesit o diferenta de nivel de vreo 8-10 cm). In total 27 mc beton b150 (conform proiectului, betonul de egalizare era prevazut pe o inaltime de 80 cm fara fier in el)
10 Fier elevatie + cofraje + turnare elevatie
S-a muncit aproximativ 2 saptamani. S-au adus de la firma cu care avem contract : beton, fier fasonat, scandura pentru cofraje, sarma pentru legare si cuie (s-au folosit 2400 de kg de fier) (latime 40 cm inaltime 60 cm)
S-a respectat intocmai specificatia structuristului pentru fier (cu L-uri U-uri si tot felul de forme ciudate, nu stiu exact cum s-au legat dar le-am vazut la descarcare pentru ca le-am descarcat cu mana:D), fierul a venit deja fasonat, a fost legat...si s-a turnat si betonul cu pompa. O greseala ca distantierele de la cofraje au fost din lemn, si au ramas in beton (din ce am citit pe aici ar fi trebuit facute din plastic...asa cum am facut de altfel la placa si centuri) (s-au turnat 28 mc de beton b200)
Muncitorii au costat 5977 RON, materialele 36725 RON si am ajuns la un total cheltuit de 62602 RON ... Scump domle scump...
Pamantul a fost tasat manual:D si am luat o pauza binemeritata pana "la anul cand o fi vremea mai buna"... Revin si cu niste poze de la fundatie...de indata ce le gasesc... si cu continuarea povestii..si cu intrebari:D ...si sa nu uit FACETI PLAN DE STRUCTURA