luminozitate TV Sport

augustin87r

Salut,

Atasez aici un mesaj al unui prieten care nu are timp sa posteze pe forumuri...Poate il puteti ajuta...

Salutare!

Crezi ca ai putea avea o idee despre ce defectiune ar fi vorba la unul din cele 2 tv “Sport” (pe care l-am primit si pe care tin sa-l fac din nou functional)? Tensiunile de alimentare sunt acum ok, iar la polarizarea kinescopului –fara semnal pe antena- am masurat tensiunile notate cu rosu pe schema alaturata.

Despre ce e vorba:

1. la inceput aparatul era varza. Am bagat toti electroliticii din nou, apoi capacitorii cu tensiune de lucru mare (mai ales cel de recuperare) si am observat urmatoarele (vezi pe schema alaturata, marcat cu rosu):

a. R322 arsa;

b. C309 explodat si uscat

c. T306 intrerupt. Miraculos, T305 era bun –dar l-am schimbat pentru siguranta.

d. Dioda 804 arsa.

Le-am inlociut pe toate.

In plus, am mai inlocuit TOT ce era pe modulul de baleaj vertical si inclusiv cei 3 tz. de pe modulul de sincro. Asa... de « siguranta ».

ATENTIE : schema atasata NU bate realitatea, in sensul ca modulele de baleaj vertical (b.v) si sincro au alta configuratie: nu au tz. PNP in circuitul de formare a semnalelor (ci numai NPN) si au o versiune modificata ca si conceptie (simplificata). Nu am schema lor...

2. Acum –inca are urmatoarele fenomene improprii unei functionari normale:

a. liniaritatea verticala proasata, indiferent de reglaj. Dupa cca 10 minute, condensatorul C309 se umfla <=> exista semnal alternativ in componenta de b.v sau spike-uri de tensiune inalta???

b. desi e clar ca tubul e obosit, luminozitatea este inca buna DAR NU SE REGLEAZA... Exclus potentiometru “defect”...

c. exista un usor “tiuit” in traful de linii insa tz final linii/traful/bobinele –de orice natura- nu se incalzesc decat foarte putin, ceea ce ma face sa exclud un scurtcircuit...

Ce sfat ai putea sa imi dai –altul decat de a arunca acest televizor- la care ti-am zis ca nu vreau sa renunt? Tu mai postezi info pe forumuri... Eu nu am cand sa o fac. Crezi ca ai putea scoate ceva util de la forumisti ?

Cu multumiri anticipate, sa ai o sapatamana buna.

GDF

doru3160
QUOTE INUTIL!!!

salut augustin,ne intalnim si pe aici,din ce mai retin din depanarea sportului,la luminozitate nu regleaza pt ca nu ai tensiune pozitiva,trebuie verificat D804,R803,R804,C803 si daca zici ca potentiometrul e bun si mai apare si excursia in tensiune de la + la - pe pic 5 la TK,alta idee nu mai am,decat ...TK
daca C309 se umfla dupa 10 min,sigur e montat invers,ori simbolul pe cablaj e facut pt B.V. cu integrat(ca a existat si varianta asta)trebuie verificat dupa schema si nu dupa ce e inscriptionat pe cablaj
La liniaritate e mai greu de dat un sfat,dar tot din aduceri aminte,condensatoarele sunt cele mai date naibii in astfel de defecte,in sensul ca nu tre sa te multumesti doar cu cititul valorii si montaj ci masurat si montaj chiar daca e nou...
Cu tiuitul se rezolva doar prin simpla strangere a celor 2 sectiuni ale traf-ului,daca pe linii si cadre consumul e normal
Poate mai vine cineva cu alte idei de rezolvare,succes(prietenului)

augustin87r
REvin cu raspunsul dumnealui. Il puteti cotacta la adresa de mail : GeorgeDragos.Fratiloiu- arond -petrom.com

Te rog ?daca se poate- spune-i in reply ca:

1. atunci cand am schimbat dioda D804 am verificat si R803, R804, R812, C803, C807 (pe care oricum i-am schimbat pentru ?siguranta?). Toti condensatorii au fost verificati cu capacimetrul si erau ok...in masura in care capacimetrul NU poate estima funtionarea lor in impulsuri... Nu am cum masura curentul de fuga (capacimetrul nu are aceasta capabilitate...

2. Nu am avut de unde sa fac rost de C701 (cond. de recuperare) dar pe capacimetru arata incredibilul 21,9nF (trebuie sa fie de 22nF).

3. Tensiunile par ok: pentru detalii vezi imaginea atasata. Tensiunea pe pinul ?5?-grila Wehnelt- al tubului kinescop este -1,8V, imposibil de modificat...

4. Nu vad insa NICI-O tensiune continua in punctele Z si Y... care merg exact la sincro si la baleajul vertical...

5. De semnalat ca FARA MODULUL de baleaj pe blaca de baza, linia ce trebuie sa apara in planul median al imaginii este usor latita (are cca. 2-3mm) si este usor unduita (ca si cum ar descrie o sinusoida cu ?pas? foarte mare). Bobinele de baleaj vertical NU au scurtcircuite ?cel putin ce se poate vedea cu aparatul de masura...

6. liniaritatea verticala este proasata orice as face si indiferent de reglaj. Am presupus (ce zice dansul despre C309) dar si inversat fiind montat, C309 tot se incinge. Am observat ca daca fac 1mF din doi electrolitici inseriati in antifaza (echivalent cu un capacitor nepolarizat), incingerea apare dupa cca. 30 minute... Insa ?in acest caz- se incinge rau si T 305... Problema este ca nu am un osciloscop ca sa stiu ce teniuni ?circula? pe acolo...
doru3160
salut,se pare ca e indaratnic rau sportul asta,o sa incerc s-o iau punctual
1-nici eu nu am posibilitati mai mari de masura,capacimetru si instrument cu ac pt o idee despre curentul de fuga
2.daca la capacimetru arata val de 21,9nf,mai mult ca sigur nu are rost sa-l mai banuim
3.tensiunea pe pic 5 TK e imperios necesar sa aibao variatie intre +50V...min-30V,faptul ca are doar-1,8V imi spune ca tensiunea pozitiva lipseste
4.daca vorbim de punctele z,y de pe R802 si R801 nici nu ai cum sa gasesti tensiune continua
5.linia apare unduita din cauza filtrajului prost al tensiunii de alimentare,banuiesc ca are cei 10,8 V la iesirea stabilizatorului,si C606 e inca "viril"
6.problema liniaritatii se rezolva dupa ce se obtine oarece stabilitate in functionare,ingrijorator e faptul ca se incalzeste C309,as mai verifica +j si C705 si in general,am mai avut si eu treaba cu cate un cadavru de asta si am mai solicitat ceva sfaturi si scheme chiar si aici pe forum,si primul sfat care l-am primit in egala masura cu ceilalti solicitanti,a fost verificarea si schimbarea electroliticilor...si crede-ma ca mare dreptate au avut si mister_rf si toti cei cu care am mai vorbit.
mai mult acum nu stiu ce sa mai zic,o sa caut schemele pe hartie,ca asa imi e destul de greu,tre sa sar de aici la schema in pdf,pe 3 pagini si sa vad ce spun sa nu gresesc cu ceva...daca nu mai intervine cineva,o sa incerc sa-mi fac lectiile si mai incercam;pana una alta m-ar interesa daca este tensiunea de 340V la R809, 110V la +C805, si daca cu potentiometrul decuplat de la Z8/5(pe schema lui Z12/5) apare tensiunea de +50Vsau pe undeva o valoare apropiata.
theMisuser
Ce tensiune ai pe C705 ? (+j). Si tensiunea pe C310 cat e ? Incearca sa pui C309 de 40 sau 64V sa vezi daca se mai incalzeste.
Punctul A are 10.8V ?
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.