Billy
10th May 2009, 05:43
In curand se implinesc patru ani de cand sunt forumist iar cu acest prim post al unui nou topic, intru in categoria cincimii-istilor dupa numarul de postari. Cum aproape de fiecare data am evitat cat am putut de mult sa postez de dragul cantitatii, am ales ca postul cu numarul 5000 sa fie unul mai special.
Si asa am tot pritocit gandul unui nou subiect de discutie cam vreo doua saptamani si iata ca intr-un final s-a nascut ideea unui topic in care sa ne comunicam IMPRESIILE despre diversele locuri de prin lume pe unde multi dintre cei de pe acest forum se afla sau s-au aflat de-a lungul anilor. As dori insa sa vorbim aici mai degraba despre oamenii acelor locuri si mai putin despre peisaje sau monumente ori impresii turistice.
In ce ma priveste, mai tanar fiind (odata, mai demult) credeam pe de o parte ca lumea cea de-acasa, cea in care ma invarteam zi de zi este foarte diferita de restul lumii, ca este unica si ca nicaieri nu este ca acasa; pe de alta parte, aveam impresia (aproape convingerea) ca, in ciuda diversitatii lumii terriene, cu totii reprezentanti ai speciei umane avem foarte multe in comun.
Si as fi putut sa raman doar cu aceste imagini mentale multa vreme (poate pentru totdeauna) caci in acele timpuri nu imi inchipuiam ca voi putea vreodata sa si probez si pipai ori verifica aceste ganduri de tinerel imatur, inocent si cu spiritul inca incarcerat intr-un anume loc si anume timp istoric. Destinul, si fortuna care mi l-a insotit, aveau sa schimbe toate acestea din momentul in care mi-au deschis o prima fereastra catre ... restul lumii; si o tot tin deschisa de-atunci ...
... de-atunci am putut cunoaste first hand o multime de locuitori ai acestor timpuri din mai multe locatii de pe Terra: Mexic, China, Malaiezia, Iordania, Siria, Polonia, Germania, Elvetia, Italia, Spania, Egipt, Liban, Albania, Cipru, Bulgaria, Austria, Ungaria, Statele Unite, Dubai, Singapore, Franta; si astfel am putut in sfarsit sa-mi dovedesc cu ... probe ca aparent imposibila combinatie de unicitate si comun a romanilor si a oamenilor in general, cea in care credeam in tinerete, este nu numai VERIFICABILA ci si VERITABILA si ca nicaieri nu este si nu va fi niciodata ca acasa.
Invit deci cu acest post, pe toti cei la fel de impresionabili in spirit sa-si expuna gandurile despre oamenii diverselor locuri pe unde destinul i-a purtat de-a lungul timpului; si i-as mai invita sa lase gandul liber si sa faca orice generalizari ori particularizari pe care le cred de cuviinta cand isi imagineaza lumea in care vom trai restul vietilor noastre.
In curand, promit sa scriu un (pretios spus) mini-eseu despre chinezi, cu cateva impresii dintr-o ultima calatorie in China.
MamaVoastra
13th May 2009, 21:01
Hmm... complicata treaba asta cu nationalitatile. Dupa aproape un an academic in mediu international, nu prea ma mai impresioneaza lucrurile astea. La inceput eram toti romanii vedete, stim mate, stiinte, chestii, treburi. Acum suntem toti adusi la acelasi nivel, nu prea se mai simte diferenta. Sunt oameni si oameni, nemti naspa, nemti okey, albanezi necivilizati, albanezi super de treaba. Experienta unui om nu poate defini un intreg, oricat de obiectiv ai cred tu ca esti. Daca un individ X merge in Romania si este jefuit de ceva roman de la coltul strazii, parca nu as vrea sa povesteasca despre romani la modul general. Pana la urma nu-mi pasa, ca nu sunt atat de patrioata si nici nu simt ca as apartine unui grup anume, dar oricum...
Mi-am amintit de o faza acum. Eram un grup de studenti cu o profesoara si povesteam diverse, despre societate etc. La un moment a ajuns discutia la ceva garnituri noi de tren, la care profesoara respectiva afirma ceva de genul ca in oras se cumpara trenuri/tramvaie noi, iar cele vechi sunt vandute in Romania. La care o colega romanca sare in sus incantata ca da, a vazut in orasul ei tramvaie pe care scria ca Orasul X saluta calatorii in germana. Dude, m-am simtit prost. E si asta o chestie de atitudine pana la urma, daca ei gunoiul altor oameni, you must be by definition the trash guy. So, prefer sa nu-mi pese prea tare de ce fac chinezii si mexicanii si nemtii si romanii si sa-mi vad de treburile mele. Daca ma duc la un interviu cu un chinez, mexican si un german si I get the job, then my goal is satisfied. Apart from that, whatever!