cipriuss
7th May 2009, 09:29
Lucrez la o imprimanta mai speciala care printeaza in relief. Capul de printare este facut din 16 picioruse care sunt actionate de 16 elmati. Amplitudinea reliefului este data teoretic de inaltimea la care se ridica si se coboara. Problema mea este ca semnalul trimis la elmati nu este doar on/off...ci este sub forma sinusoidala , cu un voltaj ce oscileaza intre -10V si +10V.
Acestsemnal este generat de microcontroler si aplificat de un OPAMP.
Marea mea dilema este cum sa actionez doar anumiti elmati din cei 16 la un moment dat. As prefera si o varianta rentabila ca pret. Un echivalent gen ULN200x insa pt curent alternativ. Niste triacuri ar fi bune? sau ceva asemanator? evelnual un array de switchuri.
Daca exista nelamuriri va rog sa ma intrebati.
mister_rf
7th May 2009, 09:51
In primul rand scuza-mi ignoranta ca nu stiu ce se doreste a fi un ''elmati''...
Pe de alta parte mentionezi ca exista deja o shema si probabil ca aceasta trebuie modificata. Unde e schema?
CYCLER
7th May 2009, 10:45
Presupun ca electromagneti - ma duce cu gandul la capetele de immprimanta matriceala 
Io's tare curios cum e asta cu picioruse, ce FAB-uri am vazut pana acuma lucrau fie prin depuneri succesive (un polimer topit sau un epoxy cu intarire rapida), fie prin asternerea de straturi sub forma de praf ce se "lipeste" pe zonele definite (varianta home - asterne straturi de praf de ipsos si "imprima" cu apa, varianta industriala - pulbere de aliaj metalic incalzita sub temperatura de topire si sinterizata cu ajutorul unui laser pe zonele necesare). A, si ceva gen bazin cu o rasina sintetica lichida ce polimerizeaza la lumina (probabil un laser UV).
cipriuss
7th May 2009, 13:29
Scuze in primul rand pt noul cuvant introdus de mine "elmat". deci e vorba de electromagneti
Ca principiu de functionare...nu stiu sa fi vazut pe undeva asa ceva....de aceea m-am si bagat la treaba asta.
Inca ma gandesc la unele detalii legate de principiul propriuzis...insa el ar functiona astfel:
o lama sau o rola micuta intinde o fasie de material plastic sub forma semilichida. in spatele materialului intervin cele 16 ace care modeleaza acea fasie de plastic ca si cum ar da cu o grebla. Cred ca sub un unghi potrivit si o viteza optima de greblare/modelare a acelei fasii de material plastic...se poate ajunge la imprimare in relief cu o inaltime de max 2-3 mm
mister_rf
7th May 2009, 13:32
Bun, si ce anume trebuie modificat?
Practic, ce exista acum?
cipriuss
7th May 2009, 13:34
si nu am nici o schema care trebuie modificata...ci doar as vrea sa stiu cum as putea sa inchid si sa deschid circuitul care duce la fiecare din cei 16 electromagneti, avand in vedere ca v-a trece un curent sinusoidal de +/-10V
mister_rf
7th May 2009, 14:04
Vino cu un desen/schita ca sa ne lamurim. Cate elemente de actionare exista acum? ce elemente de forta lipsesc? la ce curent lucreaza electromagnetii?
O idee este folosirea de tranzistoare MOSFET.
cipriuss
7th May 2009, 15:09
pana acum am asa:
microcontrolerul imi creeaza semnalul sinusoidal, apoi acesta e amplificat de un amplificator operational
selectia in forma "digitala" e facuta tot de acelasi microcontroler i un shift rsegister. de ex microcontrolerul trimite catre shift register 16 biti serial care reprezinta modul in care sunt selectati electromagnetii. de aici shift registerul transforma cei 16 biti de la intrarea seriala si ii da o iesire paralele pe 16 biti....din stadiu asta am 16 iesiri digitale care trebuie sa actioneze cei 16 switchuri pe care nu stiu de unde sa le iau sau care ar putea fi ei. va rog sa raspunda doar cei care inteleg problema.....nu am nevoie de ironii de genul:"vrei sa actionezi niste switchiri dar nu stii care sunt alea..."
mister_rf
7th May 2009, 15:51
In loc sa te preocupe cine va interveni pentru a raspunde la intrebare, vino cu detaliile necesare.
Eu consider ca fara o schita minimala (macar pe blocuri) si fara datele cerute vorbim fara sa ne intelegem...
SuperDuper
7th May 2009, 16:24
Daca vrei sa "tai" semnalul analogic sinusoidal, cea mai usoara metoda este sa il tai inainte de amplificatoarele operationale cu comutatoare integrate bilaterale gen CD4066. Asta pentru ca admit maxim +/- 7.5V si inainte de AO probabil ai mai putin (nu cred ca iesi cu +/- 10V din controller).
cipriuss
7th May 2009, 17:35
mersi mister rf pt reply...am sa fac cat de curand o schema ca sa lamuresc treaba
SuperDuper ceva de genul asta mi-ar trebui...insa am observat la specificatile CD4066-ului ca pt 15 v un 80 ohmi ar fi cam minimul de rezistenta..asta inseamna vreo 0.187 A....am uitat sa precizez ca bobina electromagnetilor luat fioecare in parte ar cam avea 20 ohmi....deci alimentati la 10v ,comutatorul ar trebui sa suporte vreo 0.5 A. aici intervine ideea ta de a taia semnalul inainte de amplificare...insa asta ar insemna sa fac pt fiecare electromagnet o amplificare a lui
hai ca am sa fac o schema cat de curand ca sa fie mai clara treaba
eventual daca e cineva din iasi....ne vedem la un suc si facem treaba impreuna .
bit 61
7th May 2009, 17:50
Intrebare.
Cum reusesti sa controlezi lungimea cit ies acele din electromagneti?
Sa zicem ca un ac vrei sa iasa la 2,1mm ,unul la 1,3mm ,altul la 0,4mm,etc...
CYCLER
7th May 2009, 18:22
Aha, deci presupun ca vrei sa faci doar un soi de gravura, relief foarte jos, nu ?
cipriuss
7th May 2009, 19:10
bit 61....din testele facute de mine pot sa misc electromagnetii la maxim 2 mm...insa banuesc ca se poate si mai mult.
la ambele capete ale fiecarui actuator (hai sa introduc notionea asta noua exista ) exista un mic "arculet" sau orice alt material care se comprima si reactioneaza asupra electromagnetului cu o contrafotza. este ca si cum ai pune pe o bara 2 arcuri in mijlocul carora exista un dispozitiv ceva, o piulita sau ceva. daca o misti cu mana intr-o parte si alta a extremitatilor ai sa vezi ca pe masura ce incerci sa misti piulita catre extreme, puterea sau forta care trebuie impusa piulitei v-a fi din ce in ce mai mare
asa si cu electromagnetul asta...forta ce determina miscarea stanga/dreapa , sau sus/jos este data de voltajul, respectiv amperajul electromagnetic
deci voltajul aplicat electromagnetului va fi direct proportionala cu fortza(respectiv lungimea cursei pe care acele o fac) ce vrem sa o aplicam ansamblului.
cycler......ai dreptate, incerc sa fac doar o gravura ...pt a ajuta peroanele care citesc in Braille...pt facut documente ce necesita iesiri in relief...pt sculpturi, portrete, machete.....etc
SuperDuper
7th May 2009, 21:04
QUOTE (cipriuss @ May 7 2009, 11:35)

SuperDuper ceva de genul asta mi-ar trebui...insa am observat la specificatile CD4066-ului ca pt 15 v un 80 ohmi ar fi cam minimul de rezistenta..asta inseamna vreo 0.187 A....am uitat sa precizez ca bobina electromagnetilor luat fioecare in parte ar cam avea 20 ohmi....deci alimentati la 10v ,comutatorul ar trebui sa suporte vreo 0.5 A. aici intervine ideea ta de a taia semnalul inainte de amplificare...insa asta ar insemna sa fac pt fiecare electromagnet o amplificare a lui
Evident ca trebuie sa ai amplificare pe fiecare canal. Tu voiai sa iesi direct din controller? Pai nu are de unde saracul sa dea atata "juice".
Acum, nu trebuie sa ai curent alternativ ci variabil pozitiv fata de masa - la 0 volti acul sta impis la maxim de arc, pe masura ce ii aplici zeama (pana la +10V sa zicem), acul iese in afara, gravand ce vrei tu. Asta simplifica finalii de comanda.
nelutzu57
7th May 2009, 22:32
Părerea mea...dacă din proiectare...fabricantul nu a gândit că ar fi necesar această opțiune...zic să o lași așa...riști să o aduci in stadiul în care să-ți fi dorit să nu fi umblat în ea...Baftă !
PS. Iar pentru, citez :'' incerc sa fac doar o gravura ...pt a ajuta persoanele care citesc in Braille...pt facut documente ce necesita iesiri in relief...pt sculpturi, portrete, machete.....etc '', poate vorbesc în necunoștință de cauză dar nu cred că pentru un nevăzător ar fi chiar așa de relevant .Mai simplu ar fi să procuri o mașină de scris în Braille și să vezi dacă poți face îmbunătățiri...adaptări...modificări...etc...!
cipriuss
8th May 2009, 06:24
SuperDuper , normal ca aveam de gand sa fac cu amplificare dupa iesirea de la controler. Controlerul suporta maxim 25mA asa ca...
s-aar putea face doar cu curent pozitivi fata de masa....insa avand in vedere ca actionez niste electromagneti..si am uitat sa precizez ca ai miez de fier apare problema sub conceptul de "hysteresis" adica: daca trec un curent prin bobona electromagnetului, miezul de fier se magnetizeaza insa pt a readuce mizul de fier la stadiul de demagnetizare nu e indeajuns doar de indepartarea curentului pt ca miezul de fier inca inca mai are un anumit procent caracteristici magnetice. pt a-l face neutru din punct de vedere magnetic trebuie sa aplic un curent negativ (de intensitate mai mica)pt a-l demagnetiza....pt ca un magnet cu un miez de fier cam tine minte un pic din magnetism odata ce indepartezi campul magnetic din jurul lui.
Asa dar si prin urmare, topicul de la titlu este inca valabil.
nelutzu57...nu stiu despre ce fabricant si proiectant vorbesti....cred ca te referi la mine:P .Daca am fi accepta doar ceea ce exista nu am fi avut nici cea mai mica sansa de progres.
si cred ca si un nevazator s-ar putea bucura de o poza care daca nu e in culori..macar este iesita in relief
conceptul de imagine nu e bazat pe coloare si pe nuante de gri...el e bazat pe forme
undercoverbrother
8th May 2009, 08:13
zau ca nu intelg cum reproduci pseudo 3d cu o singura poza 2d
de unde stie imprimanta ce e in fata si ce e in spate?
ca poti avea aceeasi culoare si mai in fata si mai in spate....
------------------------------------------------------------------------
intentiile sunt bune dar ma tem ca rezultatul va fi dezamagitor.
SuperDuper
8th May 2009, 15:15
Nu inteleg care este problema, acele alea TREBUIE sa ramana magnetizate permanent pentru a functiona jucaria - ai bobine fixe si ace mobine, nu?
Nu va functiona asa cum ai descris tu.
cipriuss
8th May 2009, 15:16
undercoverbrother...nu am zis ca as printa de pe o poza 2d....printarea se face tinand cont si de dimensiunea Z.lamurit?
cipriuss
8th May 2009, 17:13
QUOTE (SuperDuper @ May 8 2009, 16:15)

Nu inteleg care este problema, acele alea TREBUIE sa ramana magnetizate permanent pentru a functiona jucaria - ai bobine fixe si ace mobine, nu?
Nu va functiona asa cum ai descris tu.
bobinele sunt fixe si acele prinse de magneti sunt mobile
de ce zici ca nu va functiona asa cum am descris eu?
SuperDuper
8th May 2009, 17:26
bobinele sunt fixe si acele prinse de magneti sunt mobile
si am uitat sa precizez ca ai miez de fier apare problema sub conceptul de "hysteresis" adica: daca trec un curent prin bobona electromagnetului, miezul de fier se magnetizeaza insa pt a readuce mizul de fier la stadiul de demagnetizare nu e indeajuns doar de indepartarea curentului pt ca miezul de fier inca inca mai are un anumit procent caracteristici magnetice. pt a-l face neutru din punct de vedere magnetic trebuie sa aplic un curent negativ (de intensitate mai mica)pt a-l demagnetiza....pt ca un magnet cu un miez de fier cam tine minte un pic din magnetism odata ce indepartezi campul magnetic din jurul lui.
Pentru ca ai magneti, nu trebuie sa demagnetizezi nimic, nu ai treaba cu histerezisul. Si apoi, numai otelul-carbon are "memorie" magnetica, fierul moale nu are asa ceva, nu ramane magnetizat permanent.
cipriuss
8th May 2009, 18:34
Hai sa reformulez ...
Cu ce fel de comutator pot activa si dezactiva un curent alternativ de 1A, si maxim -10V respectiv +10V, facand abstractie de consumator
fierul moale nu are memorie magnetica cum zici tu pe termel lung...insa isi pastreaza magnetizarea pt cel putin 1 secunda depinde de magnetizare, ceea ce e o eternitate pt ce vreau eu sa fac. deci solutia mea era sa aplic un camp magnetic opus ca semn, ca sa zic asa..si sa il anulez exact cand am nevoie.asta printr-o metoda empirica
SuperDuper
8th May 2009, 19:32
Absurd (magnetizare remanenta la ceva sa dureze 1 secunda)! Si o sa stii EXACT cat camp magnetic sa aplici invers ca sa anulezi remanenta aia fantoma dupa aplicarea unui camp initial variabil...
Succes. Desi eu zic sa mai revezi bazele electromagnetismului.
cipriuss
8th May 2009, 20:08
QUOTE (SuperDuper @ May 8 2009, 20:32)

Absurd (magnetizare remanenta la ceva sa dureze 1 secunda)! Si o sa stii EXACT cat camp magnetic sa aplici invers ca sa anulezi remanenta aia fantoma dupa aplicarea unui camp initial variabil...
Succes. Desi eu zic sa mai revezi bazele electromagnetismului.
eu nu inteleg care e problema ta....se cunoaste ca nu faci decat sa critici. eu iti spun ce am experimentat, ce am citit si ce am invatat la facultate. sunt magneti care isi pastreaza magnetismul si cateva ore sau zile, sunt altele care si-l pierd instantaneu.....nu ai acasa un patent care e magnetizat? nu ai vreo pila sau vreun cui care are propietati magnetice?
Mai frate asa de enervanti sunteti astia care va place sa polemizati fara sa aveti habar cu ce se mananca subiectul discutiei.Mai citeste o carte .
"If a soft iron nail is temporarily magnetized by a solenoid, one would expect the nail to lose the magnetic field once the solenoid is de-energized. However, a small amount of residual magnetization, Br due to hysteresis remains."
http://www.web-books.com/eLibrary/Engineer.../AC/AC_13P1.htm
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.