[Netbook] HP Mini 2133
Pagini: 1, 2

Ion_Cristoiu

Ieri am primit un netbook pentru test. Pe cutie scria HP si in cutie se gasea un mic portabil aratos. Asa ca m-am pus pe treaba pentru a va impartasi parerile. Voi fi cat se poate de obiectiv, fiindca am pus mana pe toate netbookurile de pe piata noastra, acest model fiind totodata si cel mai scump. Please enjoy.

Pentru inceput vreau sa spun ca am cautat in magazinele romanesti cel mai mic pret pentru modelul testat de mine. Sunt destule variante: cu Atom N270 si 512MB/1GB/2GB RAM si cu procesor VIA C7M-ULV in tot atatea configuratii. Exemplarul de pe masa este un HP Mini 2133 cu procesor VIA C7M-ULV, 2GB RAM si baterie cu 6 celule extinsa, cele default venind cu baterie normala, de trei celule.
Dupa cum spuneam, am cautat in magazinele din Romania si am gasit cel mai mic pret la magazinul ____, de departe - diferenta de peste 500RON. Toti stim ca unii pun preturi atractive pt a atrage vizitatorii, dar produsele nu sunt disponibile... Asa ca am pus mana pe telefon, am sunat si ghici ce: au in stocul propriu cam 40 de bucati. De apreciat.

Vorbind totusi despre un netbook, am decis sa nu ma axez pe benchmark-uri inutile, asa ca am sa scriu cel mai mult despre functionalitate, constructie si design. Am impartit testul in mai multe segmente, fiecare segment reprezentand testarea unei parti din netbook. In cadrul fiecarui segment voi acorda un punctaj de la 1 la 100, urmand ca la final sa fac media.

Nu va mai tin aiurea, trec la treaba.

1. Configuratie

Modelul din test are urmatoarea configuratie:

CPU: VIA C7-M ULV @ 1.6GHz
Display: WXGA 8.9" 1280x768px
VGA: VIA Chrome 9, 256MB memorie shared
Memorie: 2GB DDR2
HDD: 120GB Seagate S-ATA
Audio: ADI1984HD High Definition CODEC
Boxe stereo integrate
Card reader: Integrat, SD
Camera WEB: Da, 0.3MPx
Wireless: 802.11 b/g/n
Altele: Bluetooth, Gigabit LAN
Sistem de operare: Windows Vista Home Basic OEM
Baterie: 6 celule LI-ION, 55Wh

Comentarii: HP foloseste platforma VIA pentru netbook-ul sau, platforma bazata pe o arhitectura de 90nm. Totusi, producatorul a lansat si modele cu Intel Atom, insa nu sunt cu mult mai performante decat cele cu VIA C7, iar diferenta de pret nu e justificata.
Modelul din test are o configuratie de top pentru un netbook, insa tinand cont ca VIA C7-M ULV are anumite dezavantaje nu pot sa acord mai mult de 90p.

2. Constructie

Carcasa lui Mini 2133 este fabricata din aluminiu, lucru ce ofera atat rezistenta buna, cat si o greutate mica. Culoarea predominanta este argintiul care, alaturi de negrul din jurul display-ului, produce un aspect foarte placut.
Ridicand capacul exterior, iese la iveala o tastatura surprinzatoare. Tastele sunt foarte mari, usor concave, curbate spre interior, facand utilizarea o placere. Din cauza lipsei spatiului, mousepad-ul a trebuit sa fie dispus orizontal, iar cele doua butoane pentru click au fost pozitionate in dreapta si stanga acestuia.
Ecranul nu putea fi mai glossy, uneori acest lucru este chiar deranjant, chiar daca arata foarte bine. Deasupra display-ului se afla webcamul de 0.3mpx, iar in laterale se afla boxele.

98p
Click pentru a vizualiza atașamentul Click pentru a vizualiza atașamentul Click pentru a vizualiza atașamentul Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul

3. Conectivitate

In partea stanga gasim iesirea VGA, un port USB si jack-urile pentru microfon si casti, iar in partea din fata avem butonul de power on si butonul pentru activarea WLAN-ului si a Bluetooth-ului. In partea dreapta regasim slotul de expansiune Express Card, card readerul SD, un port USB, mufa RJ45 pentru LAN si mufa pentru alimentare. Port-urile sunt plasate eficient pentru a putea fi folosite in acelasi timp fara probleme de spatiu.
HP Mini 2133 vine cu o interfata Wireless 802.11 b/g/n cu o receptie a semnalului remarcabil de buna si cu o interfata Bluetooth ce poate fi folosita pentru comunicarea cu alte device-uri - PDA-uri, telefoane mobile, imprimante etc.

100p

Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul

4. Zgomot si temperaturi

Spre deosebire de EEEPC, fanul de pe Mini 2133 se invarte permanent. Totusi, zgomotul nu e deloc deranjant nici la viteza de rotatie maxima. Din pacate, dupa cateva ore de utilizare carcasa se cam incalzeste in zona din stanga mousepad-ului, in timp ce zona din dreapta ramane destul de rece.
Everest citeste numai temperatura procesorului si a HDD-ului, care sunt chiar ok.

85p

Click pentru a vizualiza atașamentul

5. Display

Display-ul este de tip WXGA si are o diagonala de 8.9". Rezolutia este foarte buna, 1280x768px, iar culorile sunt foarte frumoase. Din pacate, datorita unui strat de protectie, ecranul este prea glossy iar mare parte a luminii este reflectata. Filmele nu se pot vedea decat cu brightness maxim in timpul zilei. Browsing-ul e o placere datorita rezolutiei, paginile fiind redate corect.

95p

6. Performanta

Procesorul VIA C7-M vine in urmatoarele variante:

Eu am testat varianta de top, VIA C7-M ULV @ 1.6GHz FSB 800MHz. Datorita procesului de fabricatie pe 90nm, TDP-ul - adica (,) caldura disipata - este de 8W. Concurenta - Intel Atom N270, care este construit cu ajutorul procesului de fabricatie pe 45nm si are un TDP maxim de 4W. Cache-ul lui C7-M ULV
este de doar 128KB si tinand cont de faptul ca vorbim despre un CPU single core / 1 thread, performanta nu poate fi prea mare. Surprinzator insa, C7-M ULV se descurca onorabil in Windows Vista Home Basic cu mai multe ferestre deschise, chiar daca munceste din greu pentru asta.
VIA nu a oferit niciodata chipset-uri video integrate de calitate. Ca urmare, VIA Chrome 9 - Windows Vista Aero ready!!! - nu este sub nicio forma destinata jocurilor. Este evident faptul ca decodarea HD este inexistenta si totul cade in sarcina procesorului. Dar este capabil micul CPU sa ruleze filme HD?

Din nefericire nu. Chiar si un film 720p la un bitrate scazut este imposibil de vizionat. Insa ne putem multumi cu filmele DivX care se vand superb pe ecranul de 8.9" cu o rezolutie impresionanta de 1280x768px. Unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune pe orizontala si mai putin bune pe verticala. Boxele se aud foarte tare si clar, fara paraieli si distorsionari.

HDD-ul este un Seagate ST9120817AS si are 120GB. Zgomotul produs e decent, iar performanta e buna. Totusi, un SSD era mai potrivit atat pentru energy-saving, cat si pt noise-reduction.

90p

Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul
Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul
Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul

7. Bateria

Dupa cum am zis si mai sus, exemplarul din test vine cu baterie de 6 celule cu o capacitate de 55Wh. Autonomia de lucru e foaaarte mare: 4h 22 minute in browsing pe Wireless in modul power saving si 3h 6 minute in modul high performance si vizionarea unui film DVD-RIP.
Te plictisesti pana se inchide jucaria. notangel.gif

100p

8. Webcam si microfon

Webcamul are ofera o rezolutie maxima de 640x480px. Trebuie sa spun ca am avut in fata un webcam integrat de top, calitatea imaginilor fiind excelenta. Am pozat un 7300GT ce sta pe bara cu ajutorul softului intergat.
Microfoanele sunt plasate in stanga si in dreapta webcamului. Am inregistrat atat muzica cat si voce pentru a va face o idee. Sunetul venea din spatele laptopului de la un sistem Creative T6100.

100p

9. Mini 2133 si Windows Vista

Exemplarul din review vine cu Windows Vista Home Basic. Nu este un sistem de operare tocmai potrivit, insa cu putin timp petrecut pentru configurare puteti avea numai surprize placute!

Setari implicite:
- timp de boot(masurat de la apasarea butonului de power si pana la incarcarea tuturor elementelor din desktop): 1 minut si 34 secunde
- timp de inchidere: 15 secunde

Tweak - am eliminat Vista Sidebar-ul, am inchis User Account Control-ul si am scos din startup softurile HP inutile
- timp de boot: 1 minut 13 secunde
- timp de inchidere: 13 secunde

Dupa cele 5 minute petrecute cu tweak-ul, sistemul este mult mai vioi iar procesorul nu lucreaza permanent din greu.

Aici voi fi putin subiectiv: HDD-ul vine cu doua partitii: partitia de sistem si storage si partitia de recovery. Ce nu imi place?
- partitia de recovery nu este hidden in sistemul de operare
- pentru stocarea informatiilor personale este folosita aceeasi partitie cu Windows-ul, iar cand rulati modulul de recovery se pierd toate datele

Toata manevra de recovery, care este extrem de folositoare, dureaza fix o ora. Pentru a instala un alt sistem de operare va trebuie ori o unitate optica externa, ori un stick USB bootabil, asta din cauza faptului ca Mini 2133 nu vine cu unitate optica interna.

80p

CONCLUZII

Mini 2133 este un netbook foarte bun. Va las sa deduceti singuri neajunsurile, dar avand in vedere pretul cred ca nu veti gasi prea multe.

SCOR: 93p

Astept parerile voastre. Scuzati eventualele greseli de scriere.
Danosul
Felicitari pentru review, foarte bine lucrat cu destule detalii despre acest mini laptop.
Din punctul meu de vedere, nu prea sunt interesat de laptop-uri sau mini laptop-uri dar asta pare un model chiar foarte bun coolspeak.gif
Pentru cine are nevoie de mobilitate si ceva usor si mic e super bun.

Ion_Cristoiu
Multumesc pt aprecieri.
Eu sunt f interesat de netbook-uri si pot afirma ca asta e mama lor la constructie. Ca la performanta sunt cam la fel, ca exista doua platforme mari si late pentru netbook: N270 si C7-M ULV. Celeronu nu se mai foloseste.
bit 61
Pacat de alegerea neinspirata a formei si amplasamentului bateriei.
Arata ca dracu cu ea "infipta in fund".
Parerea mea ,off course.
Ion_Cristoiu
PAi da, pt ca precum am precizat modelul meu are baterie extinsa. Cu bateria normala de 3 celule nu mai e ridicat fundul in sus.
d4m4g3
Super netbook. Imi plac mult astea, dar asta se pare ca e super ca design, ca asta le diferentiaza mult pe acestea din gama asta. Super! Felicitari pentru review.
Ion_Cristoiu
Multumesc.
La design le da clasa urat de tot... Doar vorbim de plastic vs. aluminium. Pe partea de functionalitate le da clasa la tastatura/mousepad, display si webcam + boxe. Rau.

SSNight
Felicitari pentru review, intradevar un laptop remarcabil.
ilie predator
Felicitari radu pentru review smile.gif , sa-l stapanesti sanatos biggrin.gif.
Ion_Cristoiu

Pai laptopu nu e al meu, e luat doar pt review. Dar ma mai gandesc biggrin.gif
florin_alin24
Felicitari pentru review! Frumusel latop, as vrea sa am unul pentru net/calatorii. smile.gif
yo_cristi
off: Numai tu ai vrea ?
on: Imi place review-ul pt ca are multe poze, bravo !!

SSNight
Au cazut perfect cele doua reviewuri la laptopuri din aceasi categorie.Asa imi pot face o idee mai concreta.
Ion_Cristoiu
2133 iese clar in fata lui Acer One. Uite-te la dimensiunea tastelor, la aspect si la display. Of course, e si diferenta de bani intre ele, dar pt cateva sute de ron prefer sa-l iau pe asta.
icamaster
QUOTE (Ion_Cristoiu @ Apr 13 2009, 12:15) *
2133 iese clar in fata lui Acer One. Uite-te la dimensiunea tastelor, la aspect si la display. Of course, e si diferenta de bani intre ele, dar pt cateva sute de ron prefer sa-l iau pe asta.

HP-ul este cam 2100 -2200 ron iar AAO doar vreo 1100-1200 deci diferenta este de 1000 ron, care probabil merita deoarece are tastele mai mari, carcasa de aluminiu si multe altele. Dar pentru ceva low-price merge si AAO.
PS. Felicitari pentru review biggrin.gif .
Ion_Cristoiu
Am specificat cel ma mic pret ~ 1850RON.
opop
Scump.
Ion_Cristoiu
Face fiecare leut.
icamaster
QUOTE (Ion_Cristoiu @ Apr 13 2009, 15:39) *
Face fiecare leut.

L-ai cumparat pana la urma biggrin.gif . Apropo, ai primit la el si gentuta si ceva? Eu trebuia sa am si o invelitoare dar am uitat-o la magazinul unde l-am desfacut pentru proba (de fapt cei care mi-au luat cadoul). Daca gasesti o geanta/rucsac pentru el sa imi zici si mie.
yo_cristi
Ce scor iti da vista ?
Ion_Cristoiu
Nu l-am cumparat, eu am un EEEPC 701 care desi e cu 1000 clase peste asta imi ajunge cand il folosesc de 2 ori pe luna.

http://forum.softpedia.com/index.php?act=a...t&id=578100 -> Scor Vista
yo_cristi
QUOTE (Ion_Cristoiu @ Apr 13 2009, 16:07) *
Nu l-am cumparat, eu am un EEEPC 701 care desi e cu 1000 clase peste asta imi ajunge cand il folosesc de 2 ori pe luna.

http://forum.softpedia.com/index.php?act=a...t&id=578100 -> Scor Vista

Bunicel scorul, cred ca-ti da 2.0 la placa video biggrin.gif
Ion_Cristoiu
Am pus pozele astea in primu post...

http://forum.softpedia.com/index.php?act=a...t&id=578102
icamaster
La EEE PC ul ala ai vreun rucsac sau macar o geanta, sau cea inclusa in pachet?
Ion_Cristoiu
Nu, la nici unul. Am achizitionat un rucsac HP Deluxe cu 150RON si intra in el orice laptop pana la 17"
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.