MOSFET sau Bipolari (Amplificatoare audio)

Serv_Electronics

Vreau sa aud de la voi cateva pareri dar bazate pe chestii clare, nu pe zvonuri. Care amplificatoare se aud mai bine: cele cu finali MOSFET sau cele cu tranzistoare bipolare? Ma refer la calitatea sunetului.
Am un aparat auto cu final TDA7388 si ma gandeam daca ar merita schimbat cu un TDA 7560 (la fel, dar foloseste FET_uri la iesire). Configuratia pinilor este la fel, nu ma intereseaza puterea mai mare, ma refer strict la calitate.
Eu stiu ca MOSFET_urile erau laudate pt claritate si putere mare.
Ce dezavantaje ar avea mosfeturile?
Multumesc
george10

Incearca ceva cu lampi!asta daca vrei calitate!
FET sunt mai bune decat BI-polarele!
FET -"crapa"mai usor!

Serv_Electronics
Stiu ca lampile sunt cele mai tari cand e vb de audio.. dar nu-mi permit, adica nu am preamplificatoar atat de performant. THX!
mister_rf
Genul acesta de discutii ''teoretice'' nu lamureste o problema. ''Experienta'' noastra este pur subiectiva si depinde de la individ la individ.
Pe de alta parte nu este suficient ca un amplificator sa fie construit cu tuburi pentru ca sa aiba o calitate mai buna ca cea oferita de unul cu tranzistoare.
ionioni2000
QUOTE (george10 @ Mar 29 2009, 11:31) *
Incearca ceva cu lampi!asta daca vrei calitate!
FET sunt mai bune decat BI-polarele!
FET -"crapa"mai usor!

Prostii!!!
FETurile se folosesc, aproape exclusiv, in aparatura PRO, deoarece sunt mai robuste (si mai ieftine), se pot pune in paralel mai usor decat TB, si in cantitati mari (am vazut finali cu 12MOSi pe ramura). Tot pentru puteri mari si foarte mari exista IGBTuri.
Daca discutam strict de calitate HiFi, TB sunt de preferat. Incearca si cauta cat mai multe scheme de la amplifuri facute de firme HighEnd (Dual, Denon, NAD, Boston A) si vezi ce au in final!!!
II
SuperDuper
Sunt FET-uri si FET-uri. Cele laterale, facute special pentru audio sunt net peste ce pot da bipolarele. Din pacate sunt extrem de scumpe si greu de gasit.
HexFET-urile facute in special pentru comutatie sunt ieftine, se gasesc usor dar nu mai au aceleasi caracteristici dorite in audio. In general rezultatele sunt putin sub ce se poate face cu bipolare. Dar nu este decat o afirmatie generala, implementarile au un cuvant greu de spus aici (curentii infipti in gate, curentul de mers in gol sunt necesar mai mari in acest caz).

PS: Chestia cu lampile este o legenda urbana alimentata in principal de "audiofili" de 60 de ani care nu mai aud nimic peste 10kHz...
Serv_Electronics
Cum spuneam, parerea mea era ca cele mosfet sunt mai bune d p d v al calitatii audio. Pana in momentul de fata am auzit pareri diferite. Inca mai caut documentatii si citesc pe net. Cand zic amplificator ma refer numai la cele integrate (ex:TDA-uri), nu home-made, si ma refer numai la partea finala de amplificare nu pre-amp.

Salutam si multumiri pt info!

Mr_Devil83
pune-l pe ala cu feti in final. Tda-urile alea nu sunt exact acelasi drac cu tda7386 cumva?

Parca scoate ceva mai multa putere decat un amplificator cu etaj de iesire cu bipolari.
Serv_Electronics
QUOTE (Mr_Devil83 @ Mar 29 2009, 23:44) *
pune-l pe ala cu feti in final. Tda-urile alea nu sunt exact acelasi drac cu tda7386 cumva?

Care? ca nu am dat exemplu decat TDA-uri? smile.gif Spun din nou, nu sunt interesat decat de calitatea sunetului, nu puterea de iesire.
O sa caut tda7560 sa vad pe unde-l gasesc. Partea trista este ca nu am incredere in nici o piesa de pe piata. Numai fake-uri.
Mr_Devil83

tda7386 se gaseste in finalul unui cd player pioneer, deh-1330 parca. Ala il am eu pe masina. Pe deh-30mp3 sau asa ceva, este un ip07, ma rog, este tot tda-ul ala branduit de pioneer de fapt. Eu am montat un 7386 in locul aluia si suna foarte bine. Mult mai tare decat panasonicurile, lg-urile si sony-urile astea la 2 3 milioane.

Nu stiu daca e original sau nu, a fost in jur de 15 - 20 de lei finalul. Dar clientul e incantat. Ah...a puscat pentru ca a luat masina foc, dar asta e alta poveste smile.gif.
Serv_Electronics
Deviem de la subiect. Intrebarea mea era daca ar merita sa montez un IC amplificator cu FET_uri in locul unuia cu Bipolari. smile.gif
De ce intreb asta? Pt ca inainte, pe masina am avut un aparat (Grundig) cu integrat din seria TDA 7560. Se auzea bine. Am facut un upgrade, am alt aparat acum care mi se pare ca nu are aceleasi sunete clare si bine echilibrate. Sau poate e doar in mintea mea.. smile.gif
Oricum incep sa renunt la ideea de a-l schimba doar pt ca mi se pare, poate fi din etajele de preamplificare. Dar e bine de stiut ce amplificatoare sa folosim cand este vb de Hi-Fi.
corabi
poti folosii ce integrat vrei , se va auzii la fel
nu te complica ca nu merita
tranzistoarele fet au distorsiuni mai reduse care face diferenta la puteri de peste 100 watti
daca e sa te uiti la diferite scheme de amplifuri auto pe pe partea care are reglaje se sub ai sa vezi ca sunt bipolare
sper ca te ajuta ce am scris , daca nu scuze si succes in continuare
SuperDuper
Stai asa, ca eu vorbeam de amplificatoarele alea cu etajul final extern pe FET-uri si in CI tot cu bipolare, ceva in genul asta.
Evident exista si varianta cu finali bipolari.

Din seria full integrate mi-au placut cele de aici.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.