Dupa ce mi-am luat sistemul din semnatura, am observat ceva de care nu eram multumit...si anume, placa video avea niste temperaturi destul de ridicate iar daca incercam putin oc sareau cifrele de pe monitor. Dar frustrarea mea s-a terminat azi cand am achizitionat acest cooler; oricum sunt mirat ca nu a aparut nimeni cu un review la acest produs pe soft, asa ca, hai sa fiu eu primul
Nu am eu cea mai buna placa grafica dar putem trage cateva concluzii la cat de potent e acest radiator fata de cel stock. Componentele care pot influenta temperaturile le precizez, restul daca va intereseaza le aveti in semnatura:
Sapphire HD3650 256MB DDR3
RAIDMAX Sagitta Black
2xScythe Slip Stream 120mm 1200rpm -1 intake, 1 exhaust.
Click pentru a vizualiza atașamentul
Specificatii:
Heat Sink: 138(L) x 215(W) x 33(H) mm
Heat pipe: 6 mm x 4
Weight: 268 g
Accessories: 2 Voltage Regulator Heat Spreaders
8 Memory Heat Sinks
Warranty: 6 Years
Application:
ATI:
Radeon HD 4830/4850/4870, Radeon HD 38xx series, 36xx series, 2600, 2400, X1950, X1900, X1800, X1650, X1600, X1550, X1300 series
nVIDIA:
GeForce 9800GTX+, 9800GTX, 9800GT, 9600 GT, 8800GTS(G92), 8800GT, 8600, 8500, 8400, 7950GT, 7900, 7800, 7600, 7300, 6800, 6600 series (except 7X00 GS AGP)
In cutie gasim urmatorele:
8 heatsinkuri pentru memorii, 2 heatsinkuri mai mari sau 4 mai mici (eu am preferat pe cea cu 4 ca pot sa le pun in mai multe locuri) pentru VR, o punguta cu diverse si ghidul de instalare, un brachet pentru a-l pune in spatele carcasei desi nu stiu cum scoti aerul pe acolo si daca pui ventilator, si normal....domnul accelero. In caz ca se intreaba cineva daca are pasta pe ea...da are, si anume mx-2(preferata mea
Dupa cum am zis si mai sus...banuiesc ca sunt 2 cutii cu un bundle putin diferit:
Click pentru a vizualiza atașamentul Click pentru a vizualiza atașamentul
Eu o am pe a doua...diferenta intre ele sunt acele heatsinkuri, prinderea de sus a radiatorului de placa video cu acele bucati de plastic negre(poza 3), iar prima mai are si o bucata de tabla care habarnam ce face.
Bun, acum hai la treaba.
Instalarea e relativ simpla...ghidul mi-a dat putine batai de cap; va spun sincer, daca nu stiti la un anumit punct ce sa faceti, cautati pe youtube ca aveti unde sa gasiti. Eu am avut o problema cu niste distantiere de plastic...dar daca le puneam baza radiatorului nu mai facea contact cu procesorul grafic. asa ca, out...
De mentionat este ca am preferat sa nu mai pun heatsinkurile (care nici nu ajuta prea mult ca sa fiu drept) ca in curand imi va ajunge alta placa in mana si oricum banda autoadeziva de pe ele e de o calitate proasta. numai de curiozitate am pus cate unul din fiecare, cel de pe VR cazand dupa numai 10 minute.
Ok, fac ultimele retusari si e gata. Inspectez putin mai mult sa vad daca totul e in regula dar, ceva ciudat...un condensator atinge sau e la 1mm de radiator, nu prea imi dau seama.
Dar nu-i problema...totusi ar putea cei de la arctic cooling sa-l inalte putin ca am observat multe placi de la sapphire + alti producatori care au acesti condesatori.
Pentru cei care nu prea au loc pe placa de baza, toata treaba ocupa 2 sloturi...daca mai punem si un vent deja sunt 3. aici va descurcati voi cumva...
Metodologie:
Test cooler stock: idle/load, oc idle/oc load, oc-ul find de la 725mhz(gpu) si 800mhz(memorii) la 800mhz respectiv 900mhz. Aici vreau sa arat diferenta intre raciri, nu cat de potenta e placa video asa ca nu am dus-o mai departe.
Accelero s1 rev2: idle/load, oc idle/oc load.
Temperaturi:
Ambienta: 24C
Cele cu varianta stock, adica asta: Click pentru a vizualiza atașamentul
- idle 43C, load 64C la turatia de 100%
- idle oc 63C - load 74C tot la 100%
Temperaturile nu sunt chiar atat de rele, dar zgomotul produs e infernal. Stiti cum suna un mixer nu?
Accelero (fanless) in joc:
- idle 37C, load 46C
- idle oc 39C, load oc 50C
Sincer, vroiam sa incerc si cu un ventilator de 120mm dar dupa ce am vazut rezultatul...am lasat-o balta. Ce pot sa vreau mai mult...
Daca doriti si acel test sa vedeti cu inca cat mai scade temperatura, spuneti.
La final, vad ca fac si eu acelasi lucru ca si ceilalti...confirm ca Arctic Cooling Accelero S1 rev. 2 e un produs excelent (probabil cel mai bun in aceasta arie) care iti poate face viata placii grafice mult mai usoara. Temperaturile chiar nu ma asteptam sa fie atat de bune fanless si ma bazam ca o sa pun si un vent pe el...dar m-am inselat. Singurul - (nici ala dar na, trebuie sa-l mentionez) este ca heatsinkurile se pot dezlipi de pe memorii/VR dar in caz de asa ceva se poate lua o pasta autoadeziva. Ca sa inchei, isi merita toti banii, nu mai am galagie, temperaturi laudabile...un adevarat succes!
Sperand ca n-am uitat nimic, asta a fost.