Masina pe firma

uiranejeb

Am o masina luata cu credit auto pe persoana fizica. Vreau ca firma sa se foloseasca de masina, dar in acelasi timp vreau ca firma sa plateasca ratele masinii. Ce variante am?
blizzard1976
QUOTE (uiranejeb @ Mar 19 2009, 17:35) *
Am o masina luata cu credit auto pe persoana fizica. Vreau ca firma sa se foloseasca de masina, dar in acelasi timp vreau ca firma sa plateasca ratele masinii. Ce variante am?

In acte cine este proprietarul masinii ? Tu sau banca ?
Te intreb pentru ca exista credite auto garantate cu bunul pe care-l cumperi sau credite auto negarantate.
La prima varianta, daca creditul l-ai garantat cu masina nu cred ca ai posibilitatea de a-l deconta de pe firma (parerea mea); la a doua variana daca tu ai luat creditul pe persoana fizica si ti-ai cumparat masina la fel: poti trece masina pe firma (pentru a-ti deconta cheltuielile efectuate cu aceasta) dar nu vei putea sa-ti decontezi rata in banca atata timp cat creditul este pe persoana fizica si nu pe persoana juridica.
Sper sa nu gresesc.

bubalus
sper sa nu ma bag aiurea ca musca in curu calului....

dar nu ar merge un contract de inchiriere intre tine ca proprietar al masinii si firma. firma iti va plati pe luna valoarea ratei...si tu te duci la banca si platesti.
TLGsoft
QUOTE (bubalus @ Apr 10 2009, 11:34) *
sper sa nu ma bag aiurea ca musca in curu calului....

dar nu ar merge un contract de inchiriere intre tine ca proprietar al masinii si firma. firma iti va plati pe luna valoarea ratei...si tu te duci la banca si platesti.

Firma va plati chiria catre proprietar (care la randul lui va plati 16% la stat din incasari), deci iese in pierdere.

Singurul lucru pe care poate sa-l faca, este sa incheie un contract de comodat pentru a deconta pe firma combustibilul si consumabilele.
Pitzifelnic
QUOTE (TLGsoft @ Apr 10 2009, 11:53) *
Firma va plati chiria catre proprietar (care la randul lui va plati 16% la stat din incasari), deci iese in pierdere.

Singurul lucru pe care poate sa-l faca, este sa incheie un contract de comodat pentru a deconta pe firma combustibilul si consumabilele.

Dupa cate stiu, deducerea de 25% se aplica si la inchirierea bunurilor mobile.
TLGsoft
QUOTE (Pitzifelnic @ Apr 10 2009, 11:58) *

Posibil.
bubalus
QUOTE (TLGsoft @ Apr 10 2009, 10:53) *

de comodat stiam si eu... combustibil, consumabile, anumite reparatii... dar mi se pare ca o eventuala chirie sau o taxa sa zice de utilizare nu cred ca e posibil sa se plateasa.

cu impozitul ai dreptate... mi-a scapt din vedere....insa se poate aranja f usor. firma ii va da o chirie mai mare astfel ca dupa plata impozitului proprietarul sa ramana cu banii de rata. banuiesc ca odata ce firma e de acord sa plateasca rata la masina intr-o forma sau alta ...nu s eimpiedica de 100-200 lei cat va fi diferenta de chirie. pana la urma e un contract intre 2 parti si pot stabili ce chirie vor ei...

uiranejeb
QUOTE (Pitzifelnic @ Apr 10 2009, 11:58) *

Despre ce deducere este vorba?
TLGsoft
QUOTE (uiranejeb @ Apr 10 2009, 13:12) *
Despre ce deducere este vorba?

La plata impozitului de 16 % pe inchiriere imobile de catre o persoana fizica se considera ca o parte se foloseste pentru reparatii. Se acorda o deducere de 25% din impozit.

Nu stiu daca este valabila si la alte tipuri de chirii.
buteliearagaz

QUOTE (bubalus @ Apr 10 2009, 12:34) *
de comodat stiam si eu... combustibil, consumabile, anumite reparatii... dar mi se pare ca o eventuala chirie sau o taxa sa zice de utilizare nu cred ca e posibil sa se plateasa.

cu impozitul ai dreptate... mi-a scapt din vedere....insa se poate aranja f usor. firma ii va da o chirie mai mare astfel ca dupa plata impozitului proprietarul sa ramana cu banii de rata. banuiesc ca odata ce firma e de acord sa plateasca rata la masina intr-o forma sau alta ...nu s eimpiedica de 100-200 lei cat va fi diferenta de chirie. pana la urma e un contract intre 2 parti si pot stabili ce chirie vor ei...

Cine e proprietarul firmei ?
La fel de bine se poate intampla ca cine vine in control de fond , sau control de la garda ( mai rar ) , sa le considere cheltuieli nedeductibile si sa te bucuri ca ai scapat fara dosar de evaziune fiscala . console.gif
Daca este contract de comodat fara nicio plata , atunci nu sunt probleme , dar la o valoarea asa mare , o sa ceara acte suplimentare si o sa taie din cheltuieli .
In cazul in care o sa dai o spaga ca sa scapi , o sa stai cu morcovul in naughty.gif pana o sa se prescrie .
Si politia economica poate sa se ocupe de evaziunea fiscala , mai ales ca ei nu trebuie sa anunte ca vin in control .
Chiar daca politistii nu prea sunt asa destepti , totusi daca te toarna cineva , trebuie sa ai razatoarea pregatita .
uiranejeb
QUOTE (buteliearagaz @ Apr 15 2009, 22:22) *
Cine e proprietarul firmei ?
La fel de bine se poate intampla ca cine vine in control de fond , sau control de la garda ( mai rar )...

Eu sunt asociat unic si masina este a mea.
Pai cred ca am gasit solutia. O sa-mi inchiriez mie masina cu pretul ratei+16% (adica 250EUR pe luna - pare nu pret rezonabil, nu?). Inregistrez contractul la administratia financiara, imi platesc frumos impozitul si gata: eu sunt multumit ca scot banii din firma, si statul e multumit la randului lui si totul e 100% legal.
E corect ce zic?
buteliearagaz
QUOTE (uiranejeb @ Apr 17 2009, 15:35) *
Pai cred ca am gasit solutia. O sa-mi inchiriez mie masina cu pretul ratei+16% (adica 250EUR pe luna - pare nu pret rezonabil, nu?). Inregistrez contractul la administratia financiara, imi platesc frumos impozitul si gata: eu sunt multumit ca scot banii din firma, si statul e multumit la randului lui si totul e 100% legal.
E corect ce zic?

Teoretic este corect , si cred ca o sa te descurci la controlul de fond sau alt control .
Bebeluska
QUOTE (uiranejeb @ Apr 17 2009, 15:35) *
E corect ce zic?

Si cam ce vei trece tu in contract? Contravaloarea chiriei plus cei 16% din chirie?
Pai stati toti prost cu matematica in cazul asta.
Sa zicem ca tu ai rata de 100 de lei pe luna. Inchiriezi firmei masina pe suma asta, 100 lei, la care tu ca pf platesti impozit 16 lei, adica 16%.
In calculul tau, rezulta ca treci in contract 100 + 16% impozitul pe PF, deci o valoare de 116 lei pe contractul de inchiriere, la care se aplica 16%. Deci impozit de 18.56 lei.
La 250 de euro pe luna vei plati tu ca pf catre stat impozit de 16%, adica 40 euro.

Tu ce vrei de fapt, sa poti scoate bani din firma pentru rata?
uiranejeb
QUOTE (Bebeluska @ Apr 22 2009, 19:26) *
Pai stati toti prost cu matematica in cazul asta.

Buna precizare smile.gif

QUOTE (Bebeluska @ Apr 22 2009, 19:26) *
Tu ce vrei de fapt, sa poti scoate bani din firma pentru rata?

Da
Bebeluska
QUOTE (uiranejeb @ Apr 23 2009, 09:06) *
Buna precizare smile.gif

Da

Pai gandeste-te ca oricat vei scoate din firma, tot vei plati ca pers. fiz. un impozit proportional cu valoarea primita din aceasta inchiriere (cu cat chiria e mai mare lunar, cu atat impozitul pe pf creste si el). Parerea mea e sa inchiriezi doar pe valoarea ratei, urmand sa te descurci altfel cu plata impozitului pe pers. fizica.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.