Incepand cu 1 februarie 2009 s-au micsorat salariile nete ale angajatilor

nei-k

Mail primit de la departamentul Resurse Umane:

Conform aprobarii Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2009:

Art.16 (2) Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009 este de 1.693 lei.

Art.18. - (1) În baza prevederilor art. 18 alin.(2) și (3) din Legea nr.19/2000, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2009 cotele de contribuție de asigurări sociale se stabilesc după cum urmează :

a) 31,3% pentru condiții normale de muncă, datorată de angajator și angajați, din care 10,5% datorată de angajați și 20,8% datorată de angajatori;

(2) În cota de contribuție individuală de asigurări sociale prevăzută la alin.(1) este inclusă și cota de 2% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Deci, incepand cu 1 februarie 2009 au scazut toate SALARIILE NETE ale tuturor salariatilor datorita cresterii Contributiei angajatului la CAS de la 9,5% la 10,5%.

De asemenea Contributia angajatorului creste cu 1 februarie 2009 de la 18,5 % la 20,8 %

Am rugamintea a se informa toti salariatii de aceasta scadere a netului , avand in vedere plata lichidarii aferente lunii februarie maine 6 martie 2009

Tinand cont si de faptul ca nu se mai dau nici bonuri de masa, "paguba" in bugetul personal ajunge la 300 lei lunar.

Sa traim bine!

Welcome to the "criza"!
Cipsu
QUOTE (nei-k @ Mar 17 2009, 10:15) *
Mail primit de la departamentul Resurse Umane:

Tinand cont si de faptul ca nu se mai dau nici bonuri de masa, "paguba" in bugetul personal ajunge la 300 lei lunar.

Sa traim bine!

Welcome to the "criza"!

Sa inteleg ca in cazul tau 1% (10.5% - 9.5%) din brut reprezinta cam 140 RON (300 - 20 bonuri x 8 ron), cu alte cuvinte ai un brut de 14000 RON(cam 10000 net)?
Daca nu am gresit ceva la calcul, eu unul sunt de parere ca o sa supravietuiesti acestei reduceri a veniturilor smile.gif

nei-k
Nu stiu cum ai calculat, dar nu ai nimerit!
Diminuarea e de 120 lei din salariul net, la care se aduna 22x8=176 lei bonuri de masa. Salariul net era de 3000 lei, pentru mine inseamna o reducere cu 10% a veniturilor!
O sa supravietuiesc, la fel cum o fac si altii, dar nu inseamna ca trebuie sa fiu si de acord.
Arunca o privire pe fluturasul de salariu sau pe extrasul de card si n-o sa mai fii asa sarcastic!

Intentia acestui post era de a atrage atentia, pentru ca am cunoscuti care, s-au trezit ca si mine cu paguba la buget, dar nu stiau de unde li se trage!
Cipsu
QUOTE (nei-k @ Mar 17 2009, 10:47) *
Diminuarea e de 120 lei din salariul net, la care se aduna 22x8=176 lei bonuri de masa. Salariul net era de 3000 lei, pentru mine inseamna o reducere cu 10% a veniturilor!
O sa supravietuiesc, la fel cum o fac si altii, dar nu inseamna ca trebuie sa fiu si de acord.
Arunca o privire pe fluturasul de salariu si n-o sa mai fii asa sarcastic!

Intentia acestui post era de a atrage atentia, pentru ca am cunoscuti care, s-au trezit ca si mine cu paguba la buget, dar nu stiau de unde li se trage!

Nu vreau sa fiu sarcascastic, nici mie nu-mi face placere aceasta balbaiala continua...
In plus, de principiu, traiesc din salariu, deci departe de mine de a lua in deradere acest lucru.
Dar, ca sa intelegem, daca singura modificare (operabila in sarcina angajatului) este de 1%, cum in cazul tau s-a ajuns la 120 de lei?!?
Stie cineva sa ne explice?

Conform http://www.calculatorsalariu.ro/ la un net de 3000 brutul este de 4276.
Dar cu bonurile ce s-a intamplat?
Din cate stiu doar in sistemul de stat a fost o discutie despre renuntarea la acest tip de beneficii; este cazul tau?
nei-k
E o companie privata, care in decembrie a anuntat ca nu se vor mai acorda bonuri de masa angajatilor, s-au facut 2 transe de restructurari (a se citi dat oameni afara), argumentul pentru cei ramasi fiind "fiti fericiti ca nu a fost si cazul vostru". Mailul de la HR a fost primit ieri 16 Martie, la 10 zile dupa ce s-au operat modificarile, salariul se livreaza pe card, fluturasi nu se dau. Am solicitat extrasul de cont de la banca si am vazut ca diferenta intre ultimul si penultimul salariu incasat este de 60 lei (pe jumatate de luna). Iti dai seama ca am vazut negru in fata ochilor si discutand cu cativa cunoscuti am aflat ca si ei au patit la fel!
Cipsu
QUOTE (nei-k @ Mar 17 2009, 11:29) *
E o companie privata, care in decembrie a anuntat ca nu se vor mai acorda bonuri de masa angajatilor, s-au facut 2 transe de restructurari (a se citi dat oameni afara), argumentul pentru cei ramasi fiind "fiti fericiti ca nu a fost si cazul vostru". Mailul de la HR a fost primit ieri 16 Martie, la 10 zile dupa ce s-au operat modificarile, salariul se livreaza pe card, fluturasi nu se dau. Am solicitat extrasul de cont de la banca si am vazut ca diferenta intre ultimul si penultimul salariu incasat este de 60 lei (pe jumatate de luna). Iti dai seama ca am vazut negru in fata ochilor si discutand cu cativa cunoscuti am aflat ca si ei au patit la fel!

inteleg...
Neplacuta treaba!
Insa nu cred ca e vorba (doar) de reducerea salariului datorita maririi impozitului, la mijloc trebuie sa mai fie si altceva.

In cazul meu ultimile doua salarii primite (Ian, Feb) sunt identice, la leu.
lg
ii dau dreptate lui Cipsu, reducerea cu 120 RON a salariului net are alte cauze, nu este doar din cauza maririi impozitului cu 1%.

JJOne
QUOTE (nei-k @ Mar 17 2009, 10:47) *

1. Daca in contractul de munca ai salariul brut, scaderea trebuie sa fie de 1% din acesta. Angajatorul nu are dreptul sa iti scada mai mult de acest 1% in urma cresterii contributiei CAS.
2. Daca in contractul de munca ai trecute bonurile de masa fara alte conditii, atunci nu are dreptul sa iti ia bonurile de masa. Daca nu sunt trecute in contract si au fost o masura benevola a angajatorului, atunci are dreptul sa se hotarasca oricand ca nu mai acorda bonuri.
partyman
in romania, la privat, bonurile se dau scazandu-se din net, asta e manareala la care se dedau oamenii sa mai scoata un ban, au de castigat facand asta...
JJOne

QUOTE (partyman @ Mar 17 2009, 16:00) *
in romania, la privat, bonurile se dau scazandu-se din net, asta e manareala la care se dedau oamenii sa mai scoata un ban, au de castigat facand asta...

Eu intotdeauna am primit sau am oferit salariul X plus bonuri de masa. Uneori scrise in CIM fara conditii, alteori nu. Cand nu erau scrise in CIM, veneau ca un fel de prima - nimeni nu se astepta sa le primeasca luna de luna.
consumatorul
QUOTE (JJOne @ Mar 17 2009, 16:19) *
Eu intotdeauna am primit sau am oferit salariul X plus bonuri de masa. Uneori scrise in CIM fara conditii, alteori nu. Cand nu erau scrise in CIM, veneau ca un fel de prima - nimeni nu se astepta sa le primeasca luna de luna.

inseamna ca erau firme cu staif...biggrin.gif
JJOne
QUOTE (consumatorul @ Mar 17 2009, 16:33) *
inseamna ca erau firme cu staif...biggrin.gif

Ca un exemplu, firma la care lucram la un moment dat a cumparat un magazin care nu dadea bonuri angajatilor. Imediat dupa semnarea noilor contracte de munca, angajatii au primit si bonuri. Asa ca un pic de staif tot avea. biggrin.gif
pointiv
QUOTE (nei-k @ Mar 17 2009, 11:47) *
.......
..............

10% daca faci un calcul nominal, raportandu-te la o hartie care se numeste "leu". Daca te raportezi la "cate bunuri poti sa mai cumperi", mai trebuie sa mai adaugi vreo 30% cat s-a devalorizat euro (pentru ca tot cu atat a crescut pretul la produsele de baza din supermarketuri din septembrie-octombrie 2008 pana acum).
Asa ca eu zic un 40% (daca nu si mai mult!!!!) , asta daca nu cumva ai salariul negociat in euro si atunci intr-adevar, doar 10% a scazut.
Daca mai ai vreun bon de supermarket de prin septembrie -octombrie, ratacit prin vreun buzunar, fai o comparatie de preturi si o sa vezi ca nu gresesc.
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.