control motor

dt1986

as vrea sa controlez turatia unui ventilator de sursa 12 V DC. stiu ca se face prin pmv, problema este, cum se face conectarea motorului la pic. ce tranzistor trebuie sa folosesc pentru control? ms
studimec
Mai intii trebuie sa stim ce curent, I_max, trage ventilatorul acela alimentat la 12 V CC.
Odata stiut curentul iti alegi un tranzistor care suport un curent de colector, Ic, ceva mai mare decit I_max.

dt1986
QUOTE (studimec @ Mar 12 2009, 01:05) *
Mai intii trebuie sa stim ce curent, I_max, trage ventilatorul acela alimentat la 12 V CC.
Odata stiut curentul iti alegi un tranzistor care suport un curent de colector, Ic, ceva mai mare decit I_max.

Aha. Ventilatorul fiind de sursa cred ca trage cam 100mA. Tranzitorul BC369 deci ar trebui sa fie bun nu?
Cum calculez ce rezitenta trebuie sa am pe Iesire PIC-ului, care merge in baza ca tranzistorul sa functioneze? In acest caz nu conteaza ce curent da sursa de alimentare, la care este legat ventilatorul?
Mos_Ilie
Salut,

" Ventilatorul fiind de sursa cred ca trage cam 100mA."
Daca este dintr-o sursa de Pc ia in calcul cam la dublu, adica 200mA.
Unele ventilatoare de sursa au notat pe eticheta curentul. Al tau nu are ?
Am intalnit surse la care ventilatoarele cer 1/4A.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.