[Placa Video] nVidia GTX 260/216 vs ATi HD 4870
Pagini: 1, 2

ValyGerrard

Avand in vedere disputele care s-au creat in ultimul timp intre fanii ATi si nVidia, am decis sa creez un review cat se poate de exact, pentru a demonstra userilor adevaratele potentiale ale placilor.

In urmatorul review avem oferit spre testare un ATi HD HIS 4870 (850Mhz/1175Mhz) si un nVidia GTX 260/216 Core (602MHz/1107MHz/1296Mhz).

Sistemul folosit:

Intel Core 2 Quad Q9450 @ 3.3 Ghz:

Memory: Kinston HyperX 2x 2GB DDR2;
Motherboard: ASUS P5Q Pro;
Hard Drive: Maxtor 250GB SATA II - 16MB;
Fans: Scythe S-Flex 120mm @ 1600RPM
Power Supply: Spire 550W;
Monitor: LG 19" S1212S LCDOS: Windows XP x32 SP2.

Placile Video:

nVidia BGF GTX 260/216:

ATi HD HIS 4870:

Drivere:
nVidia: 180.48
ATi: 08.12

Aplicatii folosite:
1. Crysis;
2. Call of Duty: World at War;
3. FarCry 2;
4. STALKER: Clear Sky;
5. Need for Speed: Undercover;
6. 3DMark 06.

Info:
1. Jocurile au fost testate cu ultimele patch-uri / update-uri, pentru un mai bun rezultat final;
2. Pentru a oferi rezultate cat se poate de exacte;
3. Din cauza monitorului, rezolutia a fost limitata la 1280x1024.

Sa inceapta batalia:

Temperaturi - Lower is better:

- Cu un BIOS modificat fata de cel default (in cazul ATi) se pare ca temperaturile au ajuns niste valori normale, fata de cele intitiale. Acelasi lucru nu il pot spune despre nVidia, intrucat nu este cazul. Temperaturile am reusit sa le aduc la un punct aproximativ comun.

Crysis - Higher is better :

- Ca fiind cel mai relevant test analitic, nu l-am putut evita. Diferenta dintre cele doua placi fiind infima, probabil urmatoarele serii de drivere vor face diferenta.

Call of Duty: World at War - Higher is better:

- In toate testele jocul ruland la un framerate decent si constant, nu am putut obtine un rezultat tocmai plauzibil, insa adevarul este ca in timpul testelor au fost cateva scapari de performanta inexplicabile. Probabil framerate-ul ar fi fost mai ridicat in al 3-lea loop, dar in orice caz, jocul se prezinta fluent, capabil de a fi jucat.

Far Cry II - Higher is better :

- Odata cu aparitia noilor drivere, pe ambele segmente, rezultatele au crescut considerabil. Cu versiunea 08.8 (ATi) asemenea rezultate le obtineai cu un CrossfireX de 4870. Se observa clar ca noile drivere pe partea nVidia aduc un spor de performanta mult mai mare decat driverele ATi.

STALKER: Clear Sky - Higher is better :

- Joc putin cam exagerat din punct de vedere al cerintelor. Grafica oferita nu este nici pe jumatate cat cerintele, dar se pare ca poate denota performanta placilor la sutime. Se pare ca aici ATi a avut mai mult succes decat nVidia, iar cu ultimul driver s-a marit numarul de cadre pe secunda cu aproximativ 10. nVidia a ramas putin in urma, dar nu se stie pana cand. Se anunta ca la urmatorul driver pe ambele segmente optimizarea va fi mult mai mare.

Need for Speed: Undercover - Higher is better :

- Un joc cu potential asa de ridicat al gameplay-ului, nu ar putea lipsi dintr-un astfel de review. Majoritatea utilizatorilor care au incercat sa il joace au ramas cu o proasta impresie. Printre altele, m-am gandit ca nu ofera o foarte mare imposibilitate de gameplay, iar presupunerile mele s-au adeverit. Nu ofera o grafica pe masura lui Crysis, sau STALKER, dar nici ceritele acestora. Un sistem entry-level este capabil sa-l ruleze smooth, fara probleme, evantual cu AA-ul dezactivat.

3DMark 06 / Vantage - Higher is better :

- N-am fost niciodata admirator al testelor sintetice (gen 3DMark, AquaMark etc). Ceea ce ne arata acum 3DMark nu este purul adevar, ci doar o batalie mascata. Dupa spusele userilor de pe forumuri GTX 260/216 o mucifeaza pe noua aparitie ATi, insa nu este tocmai asa. Puteti sa observati in graficul alaturat.

- In Vantage, ambele placi s-au comportat exemplar. Diferenta fiind infima (de cateva puncte) - insezizabila. Fata de precedentul, 3DMark 06, Vantage arata exact capacitatea placilor si denota calitatea driverelor.

nVidia GTX 260/126:

ATi HD4870:

In incheiere, vreau sa spun doar cateva lucruri, foarte concis. Vizibil, diferenta dintre aceste placi o fac driverele, si eventual freventele. Pe un sistem care nu le limiteaza, orice aplicatie ruleaza smooth, fara probleme. Nu vreau sa aud vreun fan ATi/nVidia ca am sustinut vreo placa, sau am trisat. Nu am avut niciun motiv. Testele au fost realizate de 3 ori inainte de a fi calculate si publicate.

ilie predator
In primul rand felicitari pentru review , dar ar fi fost mai clar review-ul daca aveai un monitor mai mare ca astea sunt placi pentru monitoare de 22 de inch in sus .

contact_vali
Felicitari pentru review! Foarte bine facut. O singura chestie ar trebuie modificata (dupa cum a spus si ilie predator): schimbarea rezolutiei cu una mai mare (daca se poate bineinteles). Atunci s-ar evidentia mai bine diferenta dintre placi.
burebista
Bravo nene, cam asta e adevarul, placile sunt relativ egale pe ansamblu.
Doo chestii:
- frecventa la nVidia e cea mai amarita pe cind la ATI e peste stock (cel putin in screenshot).
- rezolutia. Macar un monitor de 22" wide ar fi trebuit.

Ah si in Vantage daca instalezi PhysX ai mucificat ATI-ul. biggrin.gif Al meu E8400 cu EVGA GTX 260 s-a dus pe la 11xxx puncte d'alea.

In rest concluzia e evidenta, alegerea intre ele se face in functie de preferintele verzi sau rosii si/sau pretentille de PhysX sau DX10.1. Si dupa buget, coane Fanica. biggrin.gif
yeeeeman
Corect, dai cu banu`, care iese, pe aia o iei. tongue.gif
Ar mai fi un mic avantaj pentru ati, o gasesti mai ieftina(cel putin la noi).
valinor
Felicitari pentru review,imi place cum a iesit! wink.gif
Merdiso
Review-ul e frumos, dar in 1280&1024 placile nu arata tot ce pot.
Era bine chiar un Wide de 24" pentru 1920&1080, desi cei mai multi dintre noi (din Romania zic) se joaca (inca) in 1280&1024.

Maresalul
Intreb si eu ca prostul: la ce trebuie rezolutie mai mare?
Sa joci in 1600x1200 cu 25-30FPS-uri???

Din ce vad acolo, cu 4xAA in nici-un joc nu a scos FPS-uri care sa rupa gura targului, ori o placa din asta o folosesti ca sa ai parte de toate efectele, nu sa joci la rezolutii astronomice dar fara AA.

La rezolutii mai mari de 1280x1024, si cu totul la maxim, trebuie sa te orientezi la X2-uri sau GTX 285/295.

Parerea mea boredlook.gif

P.S. Nu sunt fan nVidia! Consider GTX295 cea mai puternica de pe piata, dar asta nu e un reper sa ma bagati in categoria fanilor lor!
Dar, daca ar trebui sa iau un sistem de la zero si avand cele doua placi in vizor, NICI NU M-AS UITA LA ATI!!!
De ce? Din cauza softului de kkt ce-l ofera la oc.

Dupa ce ca nu-ti incarca automat profilele, mai stai si 2-3 minute pana ti le incarca manual (deh, desteptii s-au gandit ca programul sa testeze si valori intermediare, pana ajunge la valorile date de tine).

Cei de la nVidia iti ofera posibilitatea ca TOT sistemul sa intre in OC/underclock/stock, pe baza unor profile desemnate de tine, si totul se face automat.
Exemplu de profil, creat de mine pentru chipsetul 8200 si 8800GT, ca video.
Cand lansam crysis-ul, sistemul intra automat in oc (2650 procesor si 700/1800/2000 video)
La iesire din joc valorile treceau pe stock la procesor si 400/1200/1000 la video.
In COD4 placa video trecea la frecventele stoc (nu era nevoie de oc ca sa pot juca la rezolutie maxima acest joc)
... si tot asa. biggrin.gif
Si totul se facea automat.

Ia incercati sa faceti ceva asemanator si cu AMD/ATI.
boredlook.gif
bd_vr
Felicitari pentru review si mai ales pentru rezolutia aleasa pentru ca nu toata lumea are monitoare de 22" wink.gif.

Ma asteptam la mai mult din partea acestor placi avand in vedere ca 9800GTX-ul face fix aceeasi treaba, ma refer in special la testul din FarCry2. Ma asteptam la mai mult datorita review-urilor de pe net care cica ar fi facute "pe bune". Testul a fost facut pe Q6600 @3.33ghz si 9800GTX+ @770/2300mhz.
vEcTrA17

Hai fratilor, sa fim seriosi. Un procesor c2d sub 3600mhz plus rezolutia aia mica nu vor putea sa arate performanta unei placi. Un E8400 @ 4000 plus 1680x1050 e perfect pentru o demonstratie de forta.

le: Sau chiar un Quad la 4000, ca sa nu exista nici urma, pic, farama, umbra de limitare!
KodrutZ
QUOTE (Maresalul @ Mar 21 2009, 06:56) *
Intreb si eu ca prostul: la ce trebuie rezolutie mai mare?
Sa joci in 1600x1200 cu 25-30FPS-uri???

Din ce vad acolo, cu 4xAA in nici-un joc nu a scos FPS-uri care sa rupa gura targului, ori o placa din asta o folosesti ca sa ai parte de toate efectele, nu sa joci la rezolutii astronomice dar fara AA.

La rezolutii mai mari de 1280x1024, si cu totul la maxim, trebuie sa te orientezi la X2-uri sau GTX 285/295.

Parerea mea boredlook.gif

P.S. Nu sunt fan nVidia! Consider GTX295 cea mai puternica de pe piata, dar asta nu e un reper sa ma bagati in categoria fanilor lor!
Dar, daca ar trebui sa iau un sistem de la zero si avand cele doua placi in vizor, NICI NU M-AS UITA LA ATI!!!
De ce? Din cauza softului de kkt ce-l ofera la oc.

Dupa ce ca nu-ti incarca automat profilele, mai stai si 2-3 minute pana ti le incarca manual (deh, desteptii s-au gandit ca programul sa testeze si valori intermediare, pana ajunge la valorile date de tine).

Cei de la nVidia iti ofera posibilitatea ca TOT sistemul sa intre in OC/underclock/stock, pe baza unor profile desemnate de tine, si totul se face automat.
Exemplu de profil, creat de mine pentru chipsetul 8200 si 8800GT, ca video.
Cand lansam crysis-ul, sistemul intra automat in oc (2650 procesor si 700/1800/2000 video)
La iesire din joc valorile treceau pe stock la procesor si 400/1200/1000 la video.
In COD4 placa video trecea la frecventele stoc (nu era nevoie de oc ca sa pot juca la rezolutie maxima acest joc)
... si tot asa. biggrin.gif
Si totul se facea automat.

Ia incercati sa faceti ceva asemanator si cu AMD/ATI.
boredlook.gif

Pirjoale. Exista ATI Tray Tools. De obicei softurile ce vin de la producatorii de hardware is caca.
Maresalul
QUOTE (KodrutZ @ Mar 21 2009, 14:20) *
Pirjoale. Exista ATI Tray Tools. De obicei softurile ce vin de la producatorii de hardware is caca.

Banuiesc ca mi-ai prins tot pomelnicul in quote ca sa-l mai citesti o data. dry.gif
Ca prima data e clar ca n-ai inteles nimic din ce-am spus.

Softul de la nVidia schimba frecventele atat la placa video CAT SI LA PLACA DE BAZA!!!
De la frecventa procesor pana la HT si NB (adica northbridge, ca sa fiu sigur ca intelegi de data asta).
Daca vreau 1000MHz la procesor si 300MHz la placa video atunci cand scriu in word... ei bine... creezi un profil si de cate ori vei deschide word-ul programul va seta automat sistemul la frecventele acelea.

Asta e un mare avantaj, pentru ca nu mai faci overclock din BIOS, ci direct din windows si numai pentru anumite programe, in baza unor profile scrise de tine.
Nu crezi?

Ati Tray Tools se ocupa numai de placa video.
bd_vr
QUOTE (vEcTrA17 @ Mar 21 2009, 11:27) *
Hai fratilor, sa fim seriosi. Un procesor c2d sub 3600mhz plus rezolutia aia mica nu vor putea sa arate performanta unei placi. Un E8400 @ 4000 plus 1680x1050 e perfect pentru o demonstratie de forta.

le: Sau chiar un Quad la 4000, ca sa nu exista nici urma, pic, farama, umbra de limitare!

In FarCry ,cel putin, frecventa procesorului nu imbunatateste aproape deloc scorul: http://forum.softpedia.com/index.php?s=&am...t&p=5905396. Asta ca fapt divers...
Daca tu zici ca un Quad 9450 cu 12mb cache , la 3,3ghz , trage in jos placile alea inseamna ca pentru GTX285 sau mai grav, GTX295 trebuie sa ai un I7@ 4,5ghz.

Crezi ca la rezolutie mai mare se comporta mai bine sau cum? Deja la 1280x1024 ai 40fps-uri in FarCry2 , la o rezolutie mai mare jocul nu se mai misca fluid. De Crysis nu are rost sa mai discutam pentru ca nici la rezolutia asta nu se poate juca asa cum trebuie. Este adevarat ca numai joc nu e, dar ce rost au rezolutiile mai mari?
vEcTrA17
smile.gif Pai pentru un GTX 295 chiar trebuie un I7 @ 4200-4600. Ciudat nu?

LE: Pentru a descatusa placa video, un procesor quad la 4000 este ideal si desigur, nu rezolutii de buzunar, ci rezolutii serioase.
De ce? Pentru ca un 9800GTX+ bate 4850 de ex la rezolutii mici, dar la rezolutii mari o ia pe coaja. Asta e valabil la multe placi.
Calitate si performanta se vede cand ai un procesor potent sa nu limiteze performantele si o rezolutie cat mai mare!
bd_vr
QUOTE (vEcTrA17 @ Mar 21 2009, 16:31) *
smile.gif Pai pentru un GTX 295 chiar trebuie un I7 @ 4200-4600. Ciudat nu?

S-o lasam balta. sleep.gif Am venit cu teste , nu cu vorbe. Cine vrea sa inteleaga bine, cine nu , iar bine.
bd_vr
Vreau jocuri taticu, jocuri...
vEcTrA17
Daca vrei jocuri si mai ales pe rezolutia aia de cacao, nu mai vorbi de limitari si placi gen 295. Chiar si eu am peste 35fps-uri in Crysis la rezolutia nativa...

le: Nu de alta, dar la 1280x1024 s-ar putea un 295 sa fie la fel de tare ca un 260 si asta nu-i adevarat.
fkn0wned
QUOTE (bd_vr @ Mar 21 2009, 16:13) *
In FarCry ,cel putin, frecventa procesorului nu imbunatateste aproape deloc scorul: http://forum.softpedia.com/index.php?s=&am...t&p=5905396. Asta ca fapt divers...
Daca tu zici ca un Quad 9450 cu 12mb cache , la 3,3ghz , trage in jos placile alea inseamna ca pentru GTX285 sau mai grav, GTX295 trebuie sa ai un I7@ 4,5ghz.

Crezi ca la rezolutie mai mare se comporta mai bine sau cum? Deja la 1280x1024 ai 40fps-uri in FarCry2 , la o rezolutie mai mare jocul nu se mai misca fluid. De Crysis nu are rost sa mai discutam pentru ca nici la rezolutia asta nu se poate juca asa cum trebuie. Este adevarat ca numai joc nu e, dar ce rost au rezolutiile mai mari?

Ciudat,la mine intre 3ghz si 3,6 in far cry 2 e diferenta de vreo 7-8 fps-uri:-? .Vectra are dreptate,pe o rezolutie mica ,un c2d la 3 ghz NU E DE AJUNS nici macar pentru un 8800GT si asta chiar am vazut cu ochii mei ,cu ajutorul celui care m-a invatat sa overclockez procesorul.Practic de la 3,6 in sus pe rezolutii mici placa video nu mai depinde de procesor,nu mai exista limitari.Pune mana pe un e8400 si fa teste.
bd_vr
QUOTE (fkn0wned @ Mar 22 2009, 11:08) *
Ciudat,la mine intre 3ghz si 3,6 in far cry 2 e diferenta de vreo 7-8 fps-uri:-? .Vectra are dreptate,pe o rezolutie mica ,un c2d la 3 ghz NU E DE AJUNS nici macar pentru un 8800GT si asta chiar am vazut cu ochii mei ,cu ajutorul celui care m-a invatat sa overclockez procesorul.Practic de la 3,6 in sus pe rezolutii mici placa video nu mai depinde de procesor,nu mai exista limitari.Pune mana pe un e8400 si fa teste.

huh.gif Pai eu ce am pus in link-ul ala? Nu vezi ca la 2,5ghz jocul are aceleasi FPS-uri ca la 3,6ghz? Intre E8400 si E7300, la aceeasi frecventa nu prea e diferenta in jocuri deci n-am ce sa mai testez.
shiva
Stop now!!!
Review-urile de pe aceasta arie sunt facute de useri care au aceste componente, si, e normal, implica o doza de subiectivism. Luati-le ca atare!
m3th0dman
Testul nu-i prea corect strict în GTX 260 vs. ATI 4870.
Deoarece la GTX260 îi versiunea "cu update" 216, în schimb ATI 4870 îi pe versiunea de 512 mb nu pe cea de 1024 mb. Oricum diferența majoră se vede diferența la rezoluții mari.

Până la urmă care ar merita cumpărată?
yeeeeman
Acum HD4870 merita mai mult, o gasesti la 610ron.
m3th0dman
QUOTE (yeeeeman @ 25th June 2009, 19:15) *
Acum HD4870 merita mai mult, o gasesti la 610ron.

Și GeForce-u la 638, cu 18 lei mai scumpă.
Lăsând prețu' la o parte care-i mai bună?
burebista
Da cu banul sau alege in functie de preferinte pentru rosu sau verde.
Eu am ales GTX-ul ca ma impac foarte bine cu driverele nVidia si imi plac si efectele PhysX. wink.gif

LE: Ops, tot asta am spus si acu' 3 luni. biggrin.gif
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.