Avand in vedere disputele care s-au creat in ultimul timp intre fanii ATi si nVidia, am decis sa creez un review cat se poate de exact, pentru a demonstra userilor adevaratele potentiale ale placilor.
In urmatorul review avem oferit spre testare un ATi HD HIS 4870 (850Mhz/1175Mhz) si un nVidia GTX 260/216 Core (602MHz/1107MHz/1296Mhz).
Sistemul folosit:
Intel Core 2 Quad Q9450 @ 3.3 Ghz:

Memory: Kinston HyperX 2x 2GB DDR2;
Motherboard: ASUS P5Q Pro;
Hard Drive: Maxtor 250GB SATA II - 16MB;
Fans: Scythe S-Flex 120mm @ 1600RPM
Power Supply: Spire 550W;
Monitor: LG 19" S1212S LCDOS: Windows XP x32 SP2.
Placile Video:
nVidia BGF GTX 260/216:

ATi HD HIS 4870:

Drivere:
nVidia: 180.48
ATi: 08.12
Aplicatii folosite:
1. Crysis;
2. Call of Duty: World at War;
3. FarCry 2;
4. STALKER: Clear Sky;
5. Need for Speed: Undercover;
6. 3DMark 06.
Info:
1. Jocurile au fost testate cu ultimele patch-uri / update-uri, pentru un mai bun rezultat final;
2. Pentru a oferi rezultate cat se poate de exacte;
3. Din cauza monitorului, rezolutia a fost limitata la 1280x1024.
Sa inceapta batalia:
● Temperaturi - Lower is better:

- Cu un BIOS modificat fata de cel default (in cazul ATi) se pare ca temperaturile au ajuns niste valori normale, fata de cele intitiale. Acelasi lucru nu il pot spune despre nVidia, intrucat nu este cazul. Temperaturile am reusit sa le aduc la un punct aproximativ comun.
● Crysis - Higher is better :

- Ca fiind cel mai relevant test analitic, nu l-am putut evita. Diferenta dintre cele doua placi fiind infima, probabil urmatoarele serii de drivere vor face diferenta.
● Call of Duty: World at War - Higher is better:

- In toate testele jocul ruland la un framerate decent si constant, nu am putut obtine un rezultat tocmai plauzibil, insa adevarul este ca in timpul testelor au fost cateva scapari de performanta inexplicabile. Probabil framerate-ul ar fi fost mai ridicat in al 3-lea loop, dar in orice caz, jocul se prezinta fluent, capabil de a fi jucat.
● Far Cry II - Higher is better :

- Odata cu aparitia noilor drivere, pe ambele segmente, rezultatele au crescut considerabil. Cu versiunea 08.8 (ATi) asemenea rezultate le obtineai cu un CrossfireX de 4870. Se observa clar ca noile drivere pe partea nVidia aduc un spor de performanta mult mai mare decat driverele ATi.
● STALKER: Clear Sky - Higher is better :

- Joc putin cam exagerat din punct de vedere al cerintelor. Grafica oferita nu este nici pe jumatate cat cerintele, dar se pare ca poate denota performanta placilor la sutime. Se pare ca aici ATi a avut mai mult succes decat nVidia, iar cu ultimul driver s-a marit numarul de cadre pe secunda cu aproximativ 10. nVidia a ramas putin in urma, dar nu se stie pana cand. Se anunta ca la urmatorul driver pe ambele segmente optimizarea va fi mult mai mare.
● Need for Speed: Undercover - Higher is better :

- Un joc cu potential asa de ridicat al gameplay-ului, nu ar putea lipsi dintr-un astfel de review. Majoritatea utilizatorilor care au incercat sa il joace au ramas cu o proasta impresie. Printre altele, m-am gandit ca nu ofera o foarte mare imposibilitate de gameplay, iar presupunerile mele s-au adeverit. Nu ofera o grafica pe masura lui Crysis, sau STALKER, dar nici ceritele acestora. Un sistem entry-level este capabil sa-l ruleze smooth, fara probleme, evantual cu AA-ul dezactivat.
● 3DMark 06 / Vantage - Higher is better :

- N-am fost niciodata admirator al testelor sintetice (gen 3DMark, AquaMark etc). Ceea ce ne arata acum 3DMark nu este purul adevar, ci doar o batalie mascata. Dupa spusele userilor de pe forumuri GTX 260/216 o mucifeaza pe noua aparitie ATi, insa nu este tocmai asa. Puteti sa observati in graficul alaturat.
- In Vantage, ambele placi s-au comportat exemplar. Diferenta fiind infima (de cateva puncte) - insezizabila. Fata de precedentul, 3DMark 06, Vantage arata exact capacitatea placilor si denota calitatea driverelor.
nVidia GTX 260/126:

ATi HD4870:

In incheiere, vreau sa spun doar cateva lucruri, foarte concis. Vizibil, diferenta dintre aceste placi o fac driverele, si eventual freventele. Pe un sistem care nu le limiteaza, orice aplicatie ruleaza smooth, fara probleme. Nu vreau sa aud vreun fan ATi/nVidia ca am sustinut vreo placa, sau am trisat. Nu am avut niciun motiv. Testele au fost realizate de 3 ori inainte de a fi calculate si publicate.