negociator
6th March 2009, 00:51
Masina mea a fost avariata de un alt autoturism, in timp ce era parcata in fata blocului. Soferul vinovat avea RCA si am primit copia acelui RCA, dar eu am CASCO si am ales sa-mi repar masina pe asigurarea mea CASCO, cu regresie la firma lui de RCA. La firma de RCA mi s-a facut constatarea avariilor. Ar fi de inlocuit portiera de la sofer, inclusiv oglinda stanga si bandoul de pe portiera, de inlocuit aripa stanga-fata si bara fata, de inlocuit semnalizatorul lateral stanga, de reparat portiera stanga spate, si poate si alte avarii, care ar fi constatate la service (de exemplu stalpul lateral stanga, daca se constata ca e deformat). Firma de asigurari i-a cerut celui de la service sa faca un deviz estimativ al reparatiei, inainte sa se apuce de ea. Tipul de la service mi-a zis ca ei vor demonta masina, ca sa constate toate avariile (inclusiv cele pe care nu le-ar fi vazut cel de la asigurari) si dupa aceea vor face devizul estimativ, ca sa-l trimita la firma de asigurari. Tipul de la service mi-a zis ca e foarte posibil ca valoarea reparatiei sa depaseasca 100 de milioane de lei vechi, si ca, in aceste conditii, e posibil ca firma de asigurari sa-mi acorde dauna totala. Mentionez ca am o masina Opel Corsa, fabricatie 2006, care in momentul cumpararii, in 2006, a costat vreo 350 de milioane de lei. Acum masina are aproape trei ani vechime. As vrea sa stiu in ce conditii se acorda aceasta dauna totala. M-ar tenta aceasta varianta, dar nu stiu daca pot beneficia de ea... Ce parere aveti ?
tchoara
6th March 2009, 01:08
In primul rand, pune mana pe contractul de casco si vezi in ce conditii ti se acorda dauna totala.
In al doilea rand, nu inteleg cum ai decis sa-ti repari masina pe casco-ul tau, dar pentru constatare te-ai dus la RCA-ul vinovatului. Trebuia sa te duci direct la asiguratorul tau casco si sa discuti numai cu el, se descurca ei dup-aia cu RCA-ul.
In al treilea rand, daca o sa-ti acorde dauna totala o sa ai posibilitatea sa-ti plateasca casco toata suma asigurata (citeste contractul) dar nu pastrezi masina, sau sa pastrezi masina si sa-ti dea doar o parte din suma asigurata (in jur de 75% - citeste contractul). Daca vrei sa-ti pastrezi masina, poti s-o repari din banii pe care-i primesti de la casco.
In al patrulea rand, daca masina e dauna totala, devizul de service si platforma nu ti-o plateste nici RCA-ul si nici casco, deci fii pregatit sa scoti bani din buzunar. Costul devizului de service variaza in functie de amploarea lucrarii (cat a fost nevoie sa demonteze la masina), cat si de unitatea de service (pret pe manopera, viteza de lucru). Poate sa ajunga si pe la 400 de lei. Legal trebuie sa plateasca vinovatul, daca poti sa-l convingi sa-ti dea banii, bafta ta.
Ce ai de facut - citeste contractul de casco si discuta numai cu asiguratorul tau casco, lasa RCA-ul vinovatului. Daca vrei bani de la casco, pe asiguratorul de casco trebuie sa-l convingi.
negociator
6th March 2009, 01:31
QUOTE (tchoara @ Mar 6 2009, 01:08)

nu inteleg cum ai decis sa-ti repari masina pe casco-ul tau, dar pentru constatare te-ai dus la RCA-ul vinovatului. Trebuia sa te duci direct la asiguratorul tau casco si sa discuti numai cu el, se descurca ei dup-aia cu RCA-ul.
Imi cer scuze, am scris gresit. Nu m-am dus la firma de RCA a vinovatului, m-am dus numai la firma mea de CASCO (firma mea fiind Generali). Iar service-ul la care voi duce masina este un service autorizat Opel, care are decontare directa cu Generali.
negociator
6th March 2009, 09:58
Am verificat in polita de asigurare. Scrie ca suma asigurata este 29.257 RON. (Pe anul precedent a fost putin peste 30.000 de ron).
erik
6th March 2009, 10:07
la cat e valoarea sigurata a masinii si la ce daune spui ca are masina e imposibil sa iasa dauna totala. imposibil.
cosmin_miu
6th March 2009, 14:04
QUOTE (negociator @ Mar 6 2009, 09:58)

Am verificat in polita de asigurare. Scrie ca suma asigurata este 29.257 RON. (Pe anul precedent a fost putin peste 30.000 de ron).
daca zici ca service-ul a spus ca o sa fie vreo 10.000 lei...asta inseamna aprox.33% din suma asigurata.....si aprox.55% din suma de dauna (-25% ). In ambele cazuri service-ul tre sa umfle factura serios sau sa declare ca masina nu poate fi adusa in starea initiala de functionare.(daca-si asuma responsabilitatea)
Daca rezolvi ceva cu service-ul legat de dauna totala , este posibil ca asigurarea-casco sa se autosesize si sa ceara expertizarea masinii in alt service (opel). In plus rca este posibil sa nu plateasca prin regres si astfel casco va ajunge in instanta cu rca . Rca va sustine ca dauna nu a fost constata corect si va cere o alta expertiza.
Art. 39. — (1) In cazul in care, pentru recuperarea pagubei materiale, persoana pagubita se adreseaza asiguratorului sau de bunuri, constatarea avariilor, solutiile tehnologice adoptate, evaluarea si stabilirea despagubirilor sunt opozabile asiguratorului RCA al persoanei vinovate. 2) In situatia respectarii prevederilor alin. (1), asiguratorul de bunuri al persoanei pagubite recupereaza despagubirea platita de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate fara ca asiguratorul RCA sa fie indreptatit sa respinga o astfel de cerere
Ptr dauna totala trebuie cotizat bine si la asigurator si la service.........(io zic aici cum sa faci , rad de mine , dar nu-i rasul meu ....practic iti dau explicatii cum sa procedezi ca sa-mi umfle mie polita casco in 2010 .....oricum sunt constient ca nu pot stopa asta )
P.S. cum o dai ,cum n-o dai tre sa cunosti bine pe ambii asiguratori (rca+casco) si pe cineva din service....altfel nu prea vad dauna totala (oricum trebuie asteptat devizul)
negociator
6th March 2009, 16:36
Merci pentru opinii. Sa stiti ca eu nu sunt pus pe afaceri, nu e genul meu, si nici n-am de gand sa dau vreo spaga ca sa mi se aprobe dauna totala. Eu nici nu ma gandeam ca ar fi posibila o asemenea varianta. Ideea asta mi-a sugerat-o chiar tipul de la service... altfel eu nu i-as fi cerut asa ceva. Iar tipul de la service a ajuns sa faca supozitia asta (ca ar fi posibila acordarea daunei totale) dupa ce a remarcat ca firma de CASCO i-a cerut sa faca un deviz estimativ, inainte sa se apuce de reparatie.
kos_funny
7th March 2009, 01:10
Dosarul se instrumenteaza ca dauna totala daca valoarea devizului depaseste 85% din suma asigurata.Sfatul meu, e sa incerci sa nu fie dauna toatala.La dauna totala, asiguratul are de pierdut intotdeauna.Exista totusi doua exceptii: sa ai prevazut in contract ca asiguratorul sa iti preia epava sau sa ai firma de dezmembrari, ca sa poti valorifica la un pret bun epava, dezmembrand-o.
roguru
10th March 2009, 23:58
Masina este declarata dauna totala in cazul in care costul reparatiei este mai mare decat suma asigurata minus valoarea estimata a epavei, adica asiguratorul cauta sa piarda cat mai putin. Daca se ajunge aici, primesti epava numai la cererea ta, altfel este scoasa la licitatie si tu primesti valoarea asigurata. (aici vorbesc de Generali, unde ai tu casco).
Daca reparatia costa 10000 de lei sau putin peste, iar valoarea asigurata este 29000, e putin probabil sa fie dauna totala.
PS. Costul devizului va fi cu siguranta mai mare de 400 de lei. Probabil vreo 700. Banii astia va trebui sa-i scoti din buzunar.
negociator
11th March 2009, 16:02
QUOTE (roguru @ Mar 10 2009, 23:58)

Masina este declarata dauna totala in cazul in care costul reparatiei este mai mare decat suma asigurata minus valoarea estimata a epavei, adica asiguratorul cauta sa piarda cat mai putin. Daca se ajunge aici, primesti epava numai la cererea ta, altfel este scoasa la licitatie si tu primesti valoarea asigurata. (aici vorbesc de Generali, unde ai tu casco).
Daca reparatia costa 10000 de lei sau putin peste, iar valoarea asigurata este 29000, e putin probabil sa fie dauna totala.
PS. Costul devizului va fi cu siguranta mai mare de 400 de lei. Probabil vreo 700. Banii astia va trebui sa-i scoti din buzunar.
si daca nu va fi dauna totala, ci doar o reparatie obisnuita, cu inlocuirea unor piese, mai am de platit costul devizului ? firma mea de casco nu-si scoate costul devizului, prin regresie, de la firma de rca a soferului vinovat de accident ?
cosminnuss
11th March 2009, 16:23
Costul infaptuirii devizului sau ce? Nu exista asa ceva. Nu ai nimic de platit, decat, poate, fransiza per eveniment, daca ai asa ceva.
erik
11th March 2009, 16:53
daca masina se repara nu trebuie sa platesti costul devizului.
il plateai doar in cazul in care masina era declarata dauna totala.
roguru
11th March 2009, 17:24
Cum a spus si erik, platesti costul devizului numai daca este dauna totala. Daca se repara nu platesti nimic.
@cosminnuss
Cum sa nu existe? Crede-ma ca stiu ce vorbesc.
Ia-o logic, daca asiguratorul plateste asiguratului in intregime suma asigurata (in cazul daunei totale, bineinteles), costul devizului cine-l plateste? Asiguratorul si-a indeplinit obligatiile contractuale prin plata sumei asigurate.
valentino_xro
23rd March 2009, 18:40
@Negociator : Cu siguranta nu va fi dauna totala.Nu are cum sa umfle devizul asa de mult incat sa ajunga aproape de suma asigurata.Eu am avut dauna totala iar devizul l-am platit eu, dar la dauna partiala nu stiu cum se procedeaza.Eu cred ca reparatia nu va face mai mult de 130-140 mil lei vechi.
P.S. Dupa ce duci masina in service , e bine sa cotizezi cu ceva la mecanici ca sa faca treaba buna.Am avut la un Mondeo aripa spate si au lucrat asa de bine baieti incat chiar nu se vedea ca a fost inlocuita si vopsita.
Bafta
kos_funny
24th March 2009, 20:41
Pai daca erau asa buni e posibil sa-ti fi reparat aripa iar tu sa crezi ca s-a inlocuit!
Ai testat-o cu magnetul dupa reparatie?
valentino_xro
25th March 2009, 11:12
QUOTE (kos_funny @ Mar 24 2009, 20:41)

Pai daca erau asa buni e posibil sa-ti fi reparat aripa iar tu sa crezi ca s-a inlocuit!
Ai testat-o cu magnetul dupa reparatie?
Nu sunt asa naiv incat sa ii lasa sa faca ce vor ei si eu sa ii cred pe cuvant.Am stat langa ei cand mi-au taiat-o si au inlocuit-o cu una noua, chiar si spoiler-ul spate l-au inlocuit chiar daca era putin zgariat .In fiecare zi ma duceam sa vad cum mergea treaba in service.
Pana la urma e in avantajul lor sa le inlocuiasca deoarece ei erau service-ul reprezentanta iar plata era acoperita de asigurare si asa a ajuns ca devizul pentru aripa spate si spoiler spate (schimbate si vopsite) la suma de 8000 lei.
negociator
3rd April 2009, 16:56
QUOTE (valentino_xro @ Mar 23 2009, 19:40)

@Negociator : Cu siguranta nu va fi dauna totala.Nu are cum sa umfle devizul asa de mult incat sa ajunga aproape de suma asigurata.Eu am avut dauna totala iar devizul l-am platit eu, dar la dauna partiala nu stiu cum se procedeaza.Eu cred ca reparatia nu va face mai mult de 130-140 mil lei vechi.
P.S. Dupa ce duci masina in service , e bine sa cotizezi cu ceva la mecanici ca sa faca treaba buna.Am avut la un Mondeo aripa spate si au lucrat asa de bine baieti incat chiar nu se vedea ca a fost inlocuita si vopsita.
Bafta
Deocamdata am cotizat cu 50 de ron la tipul de la receptie tinichigerie, doar-doar o trimite mai repede devizul estimativ la firma de asigurari, pentru aprobare. Din momentul in care am adus masina in service, au trecut doua saptamani, dar omul nu trimisese devizul catre firma de asigurari, pentru ca ...nu avusese timp. Abia dupa ce se aproba devizul se va da comanda de piese, apoi astept sa vina piesele, apoi se monteaza. Am deja de mai bine de trei saptamani masina in service. Mi-e sila!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.