Si pe mine m-a preocupat subiectul si am ajuns la concluzia ca
regiunea Jungfrau (Berner-Oberland de fapt)
din Elvetia e superba ... localitati gen Lauterbrunnen, Murren, Wengen, Grindelwald. Ai lacuri, cascade, munti de aproape 4000m, trenuri care te duc pana in varful muntelui (dar scumpe), restaurante care se rotesc 360 grade in varful muntelui (Pitz Gloria pe vf Schilthorn), pasuni alpine (cu celebrele vaci elvetiene). Eu aici as merge prima data daca as avea de ales, insa e o regiune scumpa (cu greu gasesti cazare cat de cat sub 100 de euro pe noapte pe internet, eventual un hostel cu mai multi in camera). Alta zona din Elvetia unde as merge ar fi in jurul Zermatt-ului, eventual daca te tin picioarele poti face Haute Route care e un traseu intre Chamonix (Franta) si Zermatt, facut pe skiuri sau pe jos, cu cazare la cabane aflate la 3000+ metri. Am vazut odata o emisiune despre traseul asta si m-a impresionat ... dar trebuie buget serios (si antrenament+experienta cat de cat) si aici pentru ca dureaza ceva (peste 7 zile), insa mergi de la Mont Blanc pana la Matterhorn. Urmatorii pe lista ar fi Dolomitii (Italia) unde am vazut (pe net) o gramada de localitati interesante gen Corvara, Selva di Val Gardena, Cortina d'Ampezzo, etc. Si zona asta e un pic cam scumpa. Daca bugetul nu e chiar mare, probabil cea mai buna solutie e
Tirol, Austria, unde preturile sunt mai accesibile si muntii sunt oricum superbi. Poti merge cu masina prin rezervatia Hohe Tauern pe un fel de Transfagarasan (mai avansat evident, dar contra cost),
pe la 3000 de metri, de unde vezi cel mai mare varf din Austria, Grossglockner si sa te cazezi in Zell am See de exemplu. Sau poti alege Soelden (poti merge la Aqua Dome care e un spa de lux, dar intrarea (la piscina) nu e chiar asa de scumpa - vreo 15-16 euro, mult pt Romania dar putin pentru ce peisaj ai din bazin). Eu am fost in regiunea Seefeld (Seefeld in Tirol, ca este un Seefeld si in Germania), la vreo 25-30 km nord-vest de Innsbruck si am fost incantat de zona. Am fost cazat in Moesern, un sat cu vedere superba asupra vaii Innului, la vreo 6 km de Seefeld. Din Seefeld poti urca si pe munte cu telecabina la vreo 2400 metri (de unde vezi deja Germania) sau poti explora zona cu autobuzul. Sau poti sa bagi un golf daca te tine buzunarul. Sau sa faci baie daca e suficient de calda apa din lac. Leutasch mi s-a parut o localitate super faina, oricum peste tot prin zona sunt lacuri superbe, majoritatea cu pesti de jumate de metru care vin la mal si ii vezi clar in apa (aici puteai si pescui fata de alte lacuri) ... Leutascher Geisterklamm sunt niste chei foarte usor de strabatut pe o poteca metalica care merge de-a lungul cheilor traversandu-le de cateva ori dintr-o parte in alta ... la capatul cheilor esti deja in Germania (desi nu au decat 3-4 km) si se afla si o cascada. Mittenwald deja e satul aflat la poalele cheilor si e in Germania (insa in principiu trebuie sa iei autobuzul pana in sat). E un sat cu case pictate superbe si alte puncte de atractie (muzeu de viori, care se fac in sat, etc). Si in Seefeld sunt cladiri pictate in stilul din Tirol, dar in Mittenwald e mai bine pastrata traditia asta. In plus, din Seefeld e usor sa vizitezi si Innsbruck, pentru ca faci sub o ora cu trenul. Daca ai cu ce sa mergi (masina in principiu, dar cred ca si cu tren + autobuz poti, sau doar autobuz), poti trage o fuga si pana la castelul Neuschwanstein in Germania, (intr-o vale inconjurata de munti si cu ceva lacuri), care nu e foarte departe (la vreo ora jumate cu masina, prin Reutte).
Avantajul in Italia si Elvetia e ca poti ajunge relativ usor cu avionul low-cost + tren/autobuz. Zbori la Treviso/Venetia ca sa mergi in Dolomiti sau la Milano ca sa treci in Elvetia spre Zermatt. In Austria in schimb e cel mai usor de ajuns daca mergi cu masina (desi si la Innsbruck ajungi relativ repede din Milano, oricum mult mai repede decat cu masina/trenul din tara). Tot in jurul Milano-ului ar mai fi o zona (pre-)alpina, zona lacurilor Como si Garda, care mi se pare frumoasa.
Aici ai ceva poze facute de mine in regiunea Seefeld (majoritatea din Moesern):
http://www.imageant.com/blog/?s=moesern Sper sa fiu inca in viata cand o sa avem si in Romania o asemenea infrastructura/organizare cum au austriecii in regiunile montane.