Cum mai merge Economia Romaniei?
Pagini: 1, 2, 3

Basarab

Ericsson face angajărihttp://www.evz.ro/articole/detalii-articol...face-angajari/#[color="#0000ff"][/color]
Miercuri, 25 Februarie 2009DEZVOLTARE.

Compania Ericsson caută un amplasament pentru un centru de cercetare cu 200 de angajați, a anunțat, ieri, la Arad, Gabriel Sandu, ministrul comunicațiilor.

„Am avut o discuție atât cu Nokia, cât și cu Ericsson, Hewlett-Packard. Absolut toți au exprimat interesul de a-și dezvolta afacerile pe teritoriul României.

Ericsson, în acest moment, își deschide un nou punct și caută un loc unde să-și instaleze un centru de cercetare cu cel puțin 200 de angajați”, a spus el.

Combinatul Oltchim Râmnicu- Vâlcea are susținerea guvernului pentru obținerea unui împrumut garantat de stat și majorarea capitalului social prin reconversia în acțiuni a datoriei de 134 de milioane de euro pe care societatea o are către statul român.

Promisiunile au fost făcute de miniștrii economiei și finanțelor, care au efectuat ieri o vizită la compania Oltchim, care de la sfârșitul anului trecut funcționează la jumătate din capacitate.

Discuțiile vor continua astăzi, la Ministerul Economiei, potrivit lui Mihai Diculoiu, liderul sindicatului. Oltchim intenționează să preia partea de petrochimie de la rafinăria Arpechim. Cea mai mare parte a împrumutului, adică aproximativ 100 milioane de euro, ar putea ajunge astfel la compania Petrom, deținută de grupul austriac OMV.

Referitor la conversia datoriilor în acțiuni, ministrul economiei, Adriean Videanu, a menționat că „acest sprijin pe care vrem să-l dăm Oltchim trebuie să fie în concordanță cu legislația europeană. Trebuie să convingem Comisia Europeană că acest demers al nostru nu este ajutor de stat. Sperăm că într-o săptămână vom obține acordul pentru ca Oltchim să primească scrisorile de garanții de stat pentru împrumutul necesar pentru retehnologizare și cumpărarea Pirolizei de la Arpechim Pitești”, a precizat Videanu.

Un alt ajutor pentru combinat este reducerea prețului energiei electrice de la 80 dolari/MW la cel mult 50 dolari/MW, dar și rambursările de TVA restante. Cei doi miniștri au mai precizat că deocamdată nu se mai pune problema privatizării societății în următoarele luni.

Basarab
Ajutor pentru băncile din Europa de Est, inclusiv România
Autor: Marius Guță
Publicat: 23 Februarie 2009
Vizionari: 3590;

Banca Mondiala sare in ajutorul institutiilor financiare din Europa de Est sustinand instituirea unui fond pentru acordarea unui sprijin de urgenta estimat la 120 de miiarde de euro.

Astfel, Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, a cerut statelor occidentale sa sprijine bancile din Europa de Est afectate de criza financiara.

"Ar fi o tragedie imensa daca Europa va fi din nou rupta in doua", si-a justificat Robert Zoellick interventia.

http://www.capital.ro/articol/ajutor-pentr...nia-116903.html

xdaniel
Ajutor pentru băncile din Europa de Est, inclusiv România

Ajutor pe dracu'. Am venit de peste 6.000 (sase mii) de Euro pe luna, garantii de peste 500.000 Euro, mai am nevoie de 60.000 Euro de la banca de la care am imprumutat deja 270.000 Euro si, desi trebuia sa primesc astazi un raspuns pozitiv la cererea de imprumut, TOATE telefoanele persoanelor mele de contact cu banca (austriaca) sunt inchise sau nu raspund. Asta dupa ce m-au f_utut timp de doua luni cu promisiuni, reevaluari, monitorizari, cereri de contracte ferme, bonuri fiscale si dracu' sa-i mai ia. NIMENI nu-mi da nici un raspuns, toata lumea taraganeaza DIN 15 DECEMBRIE 2008, de cand am depus cererea de imprumut. Banca: Raiffeisen.
edit:
NICI UN TELEFON NU-MI MAI RASPUNDE IN RAIFFEISEN in centrala iar cei de la filiala zic ca nu stiu nimic. Are cineva idee ce se intampla cu banca asta?
gigel de hohențolărn
eu nu înțeleg politica băncilor de creditare - le-a dat la gigei credit pentru telefon, televizor, șaormă, da la afaceri zic toate pas.

iar unii angajați de la bancă sunt pur și simplu stupizi - trebuia să mergi la șefu lor să le explici că vrei banii din două conturi al căror titular ești , pe același card. că imbecilii ăia voiau musai să-ți mai îngroașe portofelu cu încă un card, că de, așa-s ei proști biggrin.gif

așa că eu unul n-aș da niciun șfanț băncilor astea, care s-au falimentat singure, prin politicile pe care le-au aplicat.

acu ce facem, ne întoarcem la economia planificată, când tot statul decide ce și cum?
xdaniel
QUOTE (gigel de hohențolărn @ Feb 25 2009, 18:12) *
eu nu înțeleg politica băncilor de creditare - le-a dat la gigei credit pentru telefon, televizor, șaormă, da la afaceri zic toate pas.

Mai grav e altceva: "gigeii" ca mine, care au gasit o portita sa-si finanteze afacerea proprie zicand ca vor sa-si cumpere saorma (adica apartamente in bloculeț) ) si investind in fapt in sediu de firma de software sunt lasati cu buza umflata cu tot cu turma de mancatori de saorma cand mai au de finantat numai 10-15% din totalul proiectului.
gigel de hohențolărn
QUOTE (xdaniel @ Feb 25 2009, 19:23) *
Mai grav e altceva: "gigeii" ca mine, care au gasit o portita sa-si finanteze afacerea proprie zicand ca vor sa-si cumpere saorma (adica apartamente in bloculeț) ) si investind in fapt in sediu de firma de software sunt lasati cu buza umflata cu tot cu turma de mancatori de saorma cand mai au de finantat numai 10-15% din totalul proiectului.

crede-mă că nu eu stabilesc criteriile de eligibilitate pe care le aplică băncile când vine vorba de credite.

fiecare bancă decide ce creditează și ce nu, e treaba lor, statul nu tre să intervină absolut deloc. dar se pare că capitalismul nu e decât o mare dudă, din moment ce firme baștane stau și se mijlogesc la stat, după ce că s-au faultat pe imbecilitatea proprie.

în cazul tău, unde s-a dus mia merge și suta, tocmai de aia, eu unul, nu pot înțelege politica băncii în ceea ce te privește - dacă tot te-au creditat până acu, ce-i împiedică să o mai facă și de aici încolo. da pe de altă parte, banca n-are nicio obligație față de tine. și acu asta e, suporți consecințele smile.gif
cum zice neamțu, se la vi
allyn1985
QUOTE (gigel de hohențolărn @ Feb 25 2009, 19:04) *
crede-mă că nu eu stabilesc criteriile de eligibilitate pe care le aplică băncile când vine vorba de credite.

fiecare bancă decide ce creditează și ce nu, e treaba lor, statul nu tre să intervină absolut deloc. dar se pare că capitalismul nu e decât o mare dudă, din moment ce firme baștane stau și se mijlogesc la stat, după ce că s-au faultat pe imbecilitatea proprie.

în cazul tău, unde s-a dus mia merge și suta, tocmai de aia, eu unul, nu pot înțelege politica băncii în ceea ce te privește - dacă tot te-au creditat până acu, ce-i împiedică să o mai facă și de aici încolo. da pe de altă parte, banca n-are nicio obligație față de tine. și acu asta e, suporți consecințele smile.gif
cum zice neamțu, se la vi

nu mai au de unde.
raiffeisenul e fucked up, o sa apara zilele viitoare si in presa.

radumiki
QUOTE (allyn1985 @ Feb 25 2009, 19:59) *
nu mai au de unde.

e posibil sa-i ceara inapoi banii din primul credit, 270 de mii, lui Daniel?
Kokoshmare
nu mai au de unde.

Sa-i ia dracu si sa uite de banii pe care trebuie sa-i dau la ei.
paco rabanne

QUOTE (radumiki @ Feb 25 2009, 20:09) *
e posibil sa-i ceara inapoi banii din primul credit, 270 de mii, lui Daniel?

e posibil sa ceara.

ca de primit primesc soseta la supt.
radumiki
QUOTE (paco rabanne @ Feb 25 2009, 20:14) *
e posibil sa ceara.

ca de primit primesc soseta la supt.

sau garantiile... wink.gif

+diferenta, cand s-o putea... huh.gif
paco rabanne
QUOTE (radumiki @ Feb 25 2009, 20:15) *

asta doar in cazul in care nu isi mai poate achita rata.
radumiki
QUOTE (paco rabanne @ Feb 25 2009, 20:18) *
asta doar in cazul in care nu isi mai poate achita rata.

nu stiu sigur, nu am credite, dar parca am auzit de o clauza unde se specifica ca banca poate sa-si ceara toti banii inapoi, in anumite conditii, fara legatura cu ratele platite sau nu... huh.gif
rsumy
Imobiliare?...hmmm...deja e un cuvânt "tabu" pentru bănci... smile.gif .

rsumy
Owidiu
nu mai au de unde.

Cam toate bancile is fucked up.
xdaniel
QUOTE (radumiki @ Feb 25 2009, 20:15) *

Eu am devenit atat de paranoic incat suspectez o conspiratie. In momentul de fata, am credit de 330.000 de franci elvetieni (un pic peste 200.000 Euro) garantat cu vila de sase niveluri (patru apartamente de patru camere fiecare + garaj la demisol + terasa circulabila + curte). ASA merge economia Romaniei. SI NENOROCITII NU RASPUND LA TELEFON (si mai am un credit de 116.000 de franci garatat cu apartament comunist de doua camere, semidecomandat). Sunt DISPERAT, vreau sa plece banca cu rahatul ei de credit de 200.000 Euro de pe garantia mea de cel putin 480.000 Euro. Initial, garantasem numai cu terenul, dar intre timp am construit ditamai viloiul pe el si vreau reevaluare. Mi-a venit evaluator in casa trimis de banca iar banca nu vrea sa-mi comunice rezultatul evaluarii, cica e confidential. Si cica de fapt nici n-a fost evaluare, a fost "monitorizare sa se vada ca intr-adevar s-a facut ceva cu banii). Si de doua zile NIMENI nu raspunde, desi trebuia sa primesc un raspuns definitiv IERI.
edit:
Vila are toate instalatiile gata pe brut, e la tinci sau la glet (depinde de etaj) si e pe jumatate invelita deja in polistiren pe exterior... 20.000 Euro imi mai trebuie s-o termin fara mansarda si 60.000 cu mansarda...
xdaniel
QUOTE (radumiki @ Feb 25 2009, 20:23) *
nu stiu sigur, nu am credite, dar parca am auzit de o clauza unde se specifica ca banca poate sa-si ceara toti banii inapoi, in anumite conditii, fara legatura cu ratele platite sau nu... huh.gif

Nu exista asa ceva. Nu la creditele de nevoi personale, in orice caz.

QUOTE (Owidiu @ Feb 25 2009, 21:12) *
Cam toate bancile is fucked up.

Conform presei financiare, cica grecii de la Piraeus sunt singurii care mai dau credite in perioada asta si singurii care au norme aprobate de BNR. Dar am fost la ei ca sa le cer sa-mi refinanteze creditul de la Raiffeisen si cand au auzit ca vreau 270.000 Euro creditul vechi + 6.000 refinantare + 60.000 sa-mi termin mansarda + 40.000 sa-mi pun lifturi de parcare l-a apucat pe ala ameteala si mi-a zis sa revin. Dar nu stie exact cand sa revin. huh.gif "Mai incercati saptamana viitoare!" confusedsmiley.png

Relaxarea creditelor, păzită cu strășnicie de BNR

Autor: Gabriela Tinteanu Moldoveanu
Publicat: 18 Februarie 2009
Vizionari: 1606;

La o lună de la intrarea în vigoare a noului regulament de creditare, doar o singură bancă spune că și-a schimbat normele. Restul așteaptă deciziile BNR de validare a acestora.

?Creditul relaxat este o sintagmă a presei. BNR nu a făcut această afirmație despre regulamentul de creditare. Regulamentul este conceput pentru a asigura o creditare sănătoasă și a evita orice risc la persoanele fizice. Degeaba unii bancheri arată spre BNR că nu relaxează creditarea. Scopul băncii centrale nu este de a relaxa, ci de a pune baze sănătoase creditării?, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR pe probleme de imagine. Acesta precizează că băncile comerciale sunt acum într-o perioadă de așteptare și neîncredere care nu are legătură cu noul regulament, dar că, totuși, unele au venit la BNR cu noile norme și unora chiar le-au fost validate.

Un sondaj făcut de revista Capital la băncile din România arată că mare parte dintre acestea încă analizează oportunitatea modificării normelor de creditare pentru împrumuturile garantate cu ipotecă. Altele spun că sunt în curs de modificare a normelor și doar una singură, Piraeus Bank, arată că aplică, de săptămâna trecută, noile norme de creditare. ?Astfel, pentru creditele imobiliare ?i cu garan?ii reale, gradul de îndatorare variază între 49,85% ?i 70%, în func?ie doar de profilul clientului ?i de termenul pe care este acordat creditul?, spun reprezentanții Piraeus Bank.

Oficialii Marfin Bank anun?ă că sunt în curs de implementare a normelor noi, cu grade de îndatorare cuprinse între 48% și 55%. În noile condiții, un bărbat căsătorit, de 35 de ani, cu un venit net lunar de 800 de euro, va putea accesa un credit ipotecar de 40.000 de euro, cu o rată lunară de 299,51 euro, față de 30.000 de euro cât putea accesa pe vechile norme bancare.

Explicația faptului că multe instituții de credit încă analizează oportunitatea modificării condițiilor de împrumut pentru creditele garantate o oferă Haris Hanif, head retail and consumer clients, RBS România. ?Băncile sunt mult mai precaute, mai ales atunci când iau în considerare stabilitatea locurilor de muncă, dar și piața imobiliară, care se află pe o direcție descendentă. La clien?i, am observat că au tendința să amâne cumpărarea oricăror proprietăți în această perioadă, așteaptând ca prețurile să scadă și mai mult?, spune Hanif.

Grila de risc, stabilită de BNR

Acesta precizează totodată că factorul de eligibilitate îi afectează pe cei care doresc să ia un credit ipotecar, creșterea cursului de schimb diminuând suma maximă pe care un client o poate accesa pentru un împrumut.

Surse din mediul bancar spun însă că BNR a stabilit deja un grad de îndatorare maximal pe fiecare bancă, în funcție de care aprobă sau nu validarea noilor norme, motiv pentru care majoritatea băncilor ezită să-și modifice normele. Cele care au îndrăznit totuși să o facă se află în negocieri cu di­recția de supraveghere din BNR, în încercarea de a aduce în piață împrumuturi cât de cât accesibile pentru populație. ?La ora actuală, este imposibil să dai credite?, spune unul dintre bancheri, arătând că, pentru un credit ipotecar de 60.000-70.000 de euro, clientul trebuie să aibă venituri de 1.500 de euro net. În aceste condiții, rata de creștere a împrumuturilor ipotecare în 2009 se va situa, probabil, sub 10%. De altfel, pentru cele 150.000 de persoane care și-au luat un credit ipotecar în ultimii cinci ani, media anuală a împrumuturilor garantate a fost de circa 30.000, în alte condiții de piață (grad de îndatorare de 35% din venitul brut și prețuri mai mici la imoblie). În 2009, această medie va scădea, probabil, la mai pu?in de jumătate, dacă tendința din ultimele trei luni se va păstra.

800 euro net este venitul lunar necesar pentru un bărbat de 35 de ani, căsătorit, fără copii și fără alte credite, care vrea să acceseze un credit ipotecar de 40.000 de euro, în noile condiții
hyp3rion
QUOTE (xdaniel @ Feb 25 2009, 21:55) *
Mi-a venit evaluator in casa trimis de banca iar banca nu vrea sa-mi comunice rezultatul evaluarii, cica e confidential. Si cica de fapt nici n-a fost evaluare, a fost "monitorizare sa se vada ca intr-adevar s-a facut ceva cu banii). Si de doua zile NIMENI nu raspunde, desi trebuia sa primesc un raspuns definitiv IERI.

Deh, mentalitate de om comod..... de ce sa merg la fata locului cand am mobil ?!! De ce draqu nu mergi la banca sa vb cu ei ?
prosicontra
QUOTE (xdaniel @ Feb 25 2009, 23:06) *
Nu exista asa ceva. Nu la creditele de nevoi personale, in orice caz.

Conform presei financiare, cica grecii de la Piraeus sunt singurii care mai dau credite in perioada asta si singurii care au norme aprobate de BNR. Dar am fost la ei ca sa le cer sa-mi refinanteze creditul de la Raiffeisen si cand au auzit ca vreau 270.000 Euro creditul vechi + 6.000 refinantare + 60.000 sa-mi termin mansarda + 40.000 sa-mi pun lifturi de parcare l-a apucat pe ala ameteala si mi-a zis sa revin. Dar nu stie exact cand sa revin. huh.gif "Mai incercati saptamana viitoare!" confusedsmiley.png

cred ca nu ar mai trebui sa le zici ca ai probleme la mansarda smile.gif
spune-le ca vrei sa faci alte lucrari cu banii
PeterPan 42
QUOTE (xdaniel @ Feb 25 2009, 21:55) *
si mai am un credit de 116.000 de franci garatat cu apartament comunist de doua camere, semidecomandat

Xdaniel, sincer imi pare rau de necazul suferit insa, vezi tu, pe undeva atat lacomia bancilor cat si a celor care s-au lasat prinsi in jocul lor e motivul impasului de azi. In '98-'99, un "apartament comunist de doua camere, semidecomandat" nu facea mai mult de 15-17 000$ si nimeni nu ti l-ar fi evaluat (in mod onest, pentru ca minuni s-au vazut si-n anii aia) la mai mult.
xdaniel
QUOTE (PeterPan 42 @ Feb 25 2009, 23:36) *
Xdaniel, sincer imi pare rau de necazul suferit insa, vezi tu, pe undeva atat lacomia bancilor cat si a celor care s-au lasat prinsi in jocul lor e motivul impasului de azi. In '98-'99, un "apartament comunist de doua camere, semidecomandat" nu facea mai mult de 15-17 000$ si nimeni nu ti l-ar fi evaluat (in mod onest, pentru ca minuni s-au vazut si-n anii aia) la mai mult.

Cumetre, esti de pe alta planeta. In primul rand, apartamentul asta comunist semidecomandat (de la inceputul anilor '60) este pe un bulevard semicentral, are un trotuar lat de zece metri si un spatiu verde inca pe atata, se poate parca pe prima banda, seara se gasesc inca suficiente locuri de parcare si nimeni nu se cearta pentru ele, blocul are numai patru etaje si are ziduri exterioare din caramida de jumatate de metru. Vizavi sunt blocuri cu mult spatiu verde sau vile. Deci are nu numai LOCATION-LOCATION-LOCATION ci si o calitate superioara a vietii in zona. Nimeni n-are repartitoare in bloc iar intretinerea este mai mica decat la cei cu repartitoare. In comunism, NIMENI nu vindea in zona aia. Asa ca nu conteaza cat "facea". Inca ceva: zona buna mi-a permis sa-mi folosesc apartamentul ca spatiu comercial.
edit:
Apartamentul meu ala comunist semidecomandat e undeva in ovalul galben. Compara cantitatea de spatiu verde cu restul zonelor vizibile in poza! Vila bunicului, demolata cu toata zona de catre comunisti, e undeva printre blocurile jegoase din Pantelimon si Iancului, exact intre zonele cu vile nedemolate (de, oameni mai norocosi decat mine si bunicul!) Vatra Luminoasa si Baicului.

QUOTE (hyp3rion @ Feb 25 2009, 23:13) *
Deh, mentalitate de om comod..... de ce sa merg la fata locului cand am mobil ?!! De ce draqu nu mergi la banca sa vb cu ei ?

Alt picat din Luna... Breeeeeee, merg ZILNIC la banca, doar ca n-am cu cine discuta. Dupa un scandal monstru la filiala de unde am luat creditul, am obtinut persoane de contact in "centrala". Iar in centrala, langa Herastrau, nu poti intra, ca cica nu lucreaza cu publicul in borcanul cu muraturi. Am incercat si m-au dat afara. BRUTAL!
Teophileos
Economia Romaniei e la fel de performanta ca un Ju-87 in picaj , dupa ce un Spitfire Supermarine la facut sita !
johnny_steel
Pai voi ce credeati? Ca o sa se inbogateasca rumanu' asa usor? Romania nu se va mai "intalni" cu "ol' good times" asa degraba. Care a fost cat de cat pe afara poate sa confirme. Pai unde nu starenau romanii gelozii si invidii in randul comunitarilor mai vechi, ehe!... Pusca si cureaua lata.... Si inca nici nu se zareste la orizont varful icebergului... In Romania, acum, actioneaza numai efectele "panicii" (Vine criza peste noi!). Sper din suflet sa nu am dreptate...
xdaniel
QUOTE (johnny_steel @ Feb 26 2009, 07:25) *
Pai voi ce credeati? Ca o sa se inbogateasca rumanu' asa usor? Romania nu se va mai "intalni" cu "ol' good times" asa degraba. Care a fost cat de cat pe afara poate sa confirme. Pai unde nu starenau romanii gelozii si invidii in randul comunitarilor mai vechi, ehe!... Pusca si cureaua lata.... Si inca nici nu se zareste la orizont varful icebergului... In Romania, acum, actioneaza numai efectele "panicii" (Vine criza peste noi!). Sper din suflet sa nu am dreptate...

Asa e! Eu eram extaziat pe 1 ianuarie 2007, sarbatorind in Piata Universitatii intrarea in UE: "Uraaaaaaaaaaaa, am intrat in UEEEEEEEEE! De acum, numai de mine depinde sa fiu bogat. Am pus in spatele meu tot ceea ce inseamna comunism." A durat extazul un an si... zece luni, cam asa... cursing.gif Acum a venit dezastrul si NIMIC nu mai pare sa depinda numai de mine insumi.
edit:
Daca aveam macar trei ani la dispozitie era cu totul si cu totul altceva... Nici macar n-am apucat sa locuiesc in vila mea... ca nu am apucat s-o termin...
allyn1985
QUOTE (xdaniel @ Feb 26 2009, 10:46) *
Daca aveam macar trei ani la dispozitie era cu totul si cu totul altceva... Nici macar n-am apucat sa locuiesc in vila mea... ca nu am apucat s-o termin...

Daca te incalzeste cu ceva..mai sunt si altii in aceiasi situatie sleep.gif
Pagini: 1, 2, 3
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.