GPON pe rezidential?!
Pagini: 1, 2, 3, 4

streamerstage2

tocmai au plecat baietzii de la rds din blocul meu,unde au introdus GPON!! am vorbit cu un prieten,si mi-a confirmat ca se baga gpon in toate blocurile din oradea!! SUPER TARE! coolspeak.gif
Am facut un test si de la 10mbps cu 1.5mbps mi s-a modificat in 10mbps cu 5mbps coolspeak.gif
inside_spy
Fii mai explicit, te rog. Se bagă în apartamentele clienților sau se bagă în cutia din scara blocului?

streamerstage2
cu alte cuvinte instaleaza echipamente pentru gpon in fiecare cutie de scara.
Blackhawk
QUOTE (inside_spy @ Feb 24 2009, 16:37) *
Fii mai explicit, te rog. Se bagă în apartamentele clien?ilor sau se bagă în cutia din scara blocului?

Era contra-productiv sa duci FO pana la fiecare apartament de pe scara, nu crezi? Mai ales cand ai Ethernet smile.gif
Nu era de asteptat sa o puna in aplicare din moment ce o aveau? In ce consta oare?
razyell_3x
Interesant, dar ma intreb pentru ce sa mai faca o astfel de investitie in GPON rezidential cand cu investitii minime se poate oferi teoretic conexiuni gigabit pe actualul sistem (trebuie schimbate doar switch-urile din scarile de bloc). Sau se gandesc cumva si la televiziune HD naughty.gif , asa mai are logica si topicul RDS go hd de pe aria TV rolleyes.gif
urbanreality
cred ca vom avea parte de cateva surprize placute de RDS pe partea de internet cel putin.
diZy
Eu chiar nu vad avantajul cand deja exista fibra in fiecare scara. Si ei nu sunt in stare sa monteze netul in 90 de zile in unele zone si deja fac modificari la infrastructura? Nu prea cred. Cred ca initiatorul topicului a fost indus in eroare; poate era doar o trecere de la Cablelink la Fiberlink. Asta e parearea mea.

inside_spy
Păi mari modificări pentru end-user nu cred că o să fie, tot o să fie cel puțin un switch până la GPON. Posibil să îl folosească însă și pentru televiziune, după cum zicea @razyell_3x. Noi avem un astfel de echipament la birou, nu are prea multe porturi, așa că nu vor putea fi toți clienții conectați acolo. Noi folosim un port pentru date și unul pentru echipamentul de telefonie fixă, cel de CATV nu îl folosim pentru că nu avem contract pentru televiziune prin cablu. Și nu folosim nici portul ăla GE (care cred că e Gigabit smile.gif ).
thera34
pt diZy: Avantajul GPON (Gigabit passive optical network) este ca se elimina cascadarea sw, practic problemele ce pot aparea sunt doar daca se rupe fibra (problema rds) sau nu are clientul curent in scara (problema client) si evident daca clientul nu isi configureaza conexiunea, are alte probleme etc etc

GPON se baga si in Timisoara si in Lugoj la greu, pe langa Oradea
diZy

QUOTE (thera34 @ Feb 24 2009, 21:33) *
pt diZy: Avantajul GPON (Gigabit passive optical network) este ca se elimina cascadarea sw, practic problemele ce pot aparea sunt doar daca se rupe fibra (problema rds) sau nu are clientul curent in scara (problema client) si evident daca clientul nu isi configureaza conexiunea, are alte probleme etc etc

GPON se baga si in Timisoara si in Lugoj la greu, pe langa Oradea

Ai vazut tu switch-uri in cascada pe FTTB?
thera34
dizy: chiar foarte multe si stiu ce vb
Bobby_ro
Infrastructura FTTB nu presupune in nici un fel cascadare de switch-uri, nu inteleg de unde ai scos asta mai ales daca ne spui ca stii foarte bine ce vorbesti wink.gif . Implementarea GPON presupune investitii suplimentare in retea si in acest moment nu cred ca GPON-ul rezidential e o prioritate cand in ultimele luni au operat doua mjorari de tarife ma indoiesc ca le arde acum de bagat bani intr-o astfel de tehnologie pentru utilizatorii casnici. Si in plus inca nu au fost exploatate nici pe jumatate capabilitatile actualei retele fttb, de ce sa investesti intr-o alta tehnologie superioara in aceste conditii? huh.gif
Blackhawk
QUOTE (thera34 @ Feb 24 2009, 22:02) *
dizy: chiar foarte multe si stiu ce vb

wow, tu intelegi prin FTTB = retea de cartier din 2000? FTTB=Fiber To The Building, o explicatie mai simpla nu exista.
QUOTE (Bobby_ro @ Feb 24 2009, 23:59) *
Si in plus inca nu au fost exploatate nici pe jumatate capabilitatile actualei retele fttb, de ce sa investesti intr-o alta tehnologie superioara in aceste conditii? huh.gif

Unii de pe aici am avut mereu vitezele marite primii (chestie de zona) si iti spun ca deja a ajuns la maxim, am 100Mbs metro pe abonamentul mic. Pana in toamna probabil iarasi cresc vitezele.
razyell_3x
Or creste ei iar vitezele pana in toamna, dar daca tu spui ca acum atingi 100Mbs in toamna iti vor oferi la pachet cu cresterea de viteza si o placa de retea gigabit? sau cum vor face rolleyes.gif ca sa poti beneficia de marirea de viteza peste 100Mbs sleep.gif .

Implementarea gpon aduce avantaje evidente si nu doar prin cresterea de viteza care intre noi fie vorba, se puteau oferi conexiuni gigabit doar prin inlocuirea switchurilor si resertizarea cablurilor fara modificarile masive in reteaua de fo pe care le implica introducerea gpon-ului care practic strict pentru segmentul de date destinat home userilor e cvasi inutil. Pentru ce sa treci peste 100BASE-TX in cazul unui utilizator casnic? huh.gif

Mai degraba ar directiona investitia spre intrarea pe noi piete cu fiberlink-ul actual si / sau pentru introducerea DOCSIS 3 acolo unde nu au posibilitatea de a ajunge cu fiberlink-ul si unde in prezent utilizatorii cablelink sunt conectati in sistem docsis 2, care deja ca viteze de acces este concurat de ceilati competitori.

Imi place sa cred ca pe acolo pe undeva exista cineva care gandeste si in perspectiva sleep.gif

mihaisg
Voi nici nu stiti ce inseamna GPON si vorbiti.....da chiar ce diferente sunt intre xPON si ce se foloseste acum ?
Blackhawk
QUOTE (razyell_3x @ Feb 25 2009, 00:30) *
Or creste ei iar vitezele pana in toamna, dar daca tu spui ca acum atingi 100Mbs in toamna iti vor oferi la pachet cu cresterea de viteza si o placa de retea gigabit? sau cum vor face rolleyes.gif ca sa poti beneficia de marirea de viteza peste 100Mbs sleep.gif .

Nu m-am referit la viteza smile.gif La mine se impiedica saracul calculator cand trece de 6MB/s.

Imi place sa cred ca pe acolo pe undeva exista cineva care gandeste si in perspectiva sleep.gif

Din cate am citit totul o sa se desfasoare pe suport de date, adica VoIP, IPTV, Internet. Cu fibra pana la client in cladire potentialul e imens.
razyell_3x
Nu m-am referit la viteza

La ce te-ai referit cand ai spus ca acum atingi 100Mbs metro si te astepti la noi cresteri, nu la viteza?

Din cate am citit totul o sa se desfasoare pe suport de date, adica VoIP, IPTV, Internet.

La fel se intampla si acum in cartierele de blocuri, fara gpon.
domnul_ionescu
QUOTE (razyell_3x @ Feb 25 2009, 00:30) *

Păi nu prea mai există plăci de rețea decât gigabit în mare la calculatoarele noi. Eu am achiziționat 3 calculatoare și 1 laptop,toate cu interfață gigabit.
Probabil următorul pas e gigabitul va fi o lovitură de imagine mai mult.
Mai ales că din punct de vedere tehnic e posibil, pentru că oricum lumea nu poate descărca la nesfârșit, oricum nu ai spațiu pe HDD.
thera34
QUOTE (Blackhawk @ Feb 25 2009, 00:03) *
wow, tu intelegi prin FTTB = retea de cartier din 2000? FTTB=Fiber To The Building, o explicatie mai simpla nu exista.

reteaua fttb de la rds e "fiber to the building" doar cu numele, in realitate exista un switch cu fibra si restul sunt cascadate pe o anumita zona. Tocmai de aceea se si trece pe GPON, pt a se elimina aceste inconveniente. Sper ca acum m-am facut inteles.
diZy
QUOTE (thera34 @ Feb 25 2009, 19:27) *
reteaua fttb de la rds e "fiber to the building" doar cu numele, in realitate exista un switch cu fibra si restul sunt cascadate pe o anumita zona. Tocmai de aceea se si trece pe GPON, pt a se elimina aceste inconveniente. Sper ca acum m-am facut inteles.

Daca tot stii atat de multe atunci poate ne faci o mica diagrama cu switch-urile alea in cascada. Dar lasa ca ajung eu si vad care e situatia cu switch-urile alea in cascada si vedem daca iti dau dreptate sau nu.
ClaudiuGG
QUOTE (thera34 @ Feb 25 2009, 19:27) *
reteaua fttb de la rds e "fiber to the building" doar cu numele, in realitate exista un switch cu fibra si restul sunt cascadate pe o anumita zona.

Poate ne explici mai pe larg cum e aia "FTTP doar cu numele" in acest caz rolleyes.gif

Ce intelegi tu prin "exista un switch cu fibra si restul sunt cascadate" huh.gif adica vrei sa spui ca exista un switch FO care distribuie semnalul pe tronsoanele de fibra dintr-o anumita zona spre media convertoarelor de scara? daca da, ce ti se pare in neregula?! de ce e doar cu numele un astfel de sistem? tocmai asta inseamna FTTB. Mai studiaza! poti incepe cu un search dupa termenul FTTB pe wikipedia wink.gif

In acest context nu e corecta afirmatia "switch-uri cascadate" pentru ca nu exista asa ceva in reteaua FTTB a RDS.

thera34
QUOTE (ClaudiuGG @ Feb 25 2009, 21:12) *
Poate ne explici mai pe larg cum e aia "FTTP doar cu numele" in acest caz rolleyes.gif

Ce intelegi tu prin "exista un switch cu fibra si restul sunt cascadate" huh.gif adica vrei sa spui ca exista un switch FO care distribuie semnalul pe tronsoanele de fibra dintr-o anumita zona spre media convertoarelor de scara? daca da, ce ti se pare in neregula?! de ce e doar cu numele un astfel de sistem? tocmai asta inseamna FTTB. Mai studiaza! poti incepe cu un search dupa termenul FTTB pe wikipedia wink.gif
In acest context nu e corecta afirmatia "switch-uri cascadate" pentru ca nu exista asa ceva in reteaua FTTB a RDS.

Schema: Router Cisco---->fibra---->SW cu FO + alte SW in aceeasi cutie---> utp (din SW cu FO sau alte SW din cutie) catre alte blocuri/scari daca nu se depaseste 100m sau FO catre alte sw cu FO din acea zona --->alte SW ---->s.a.m.d. Asta inseamna cascadare ! Asta inseamna "doar cu numele". Daca chiar crezi ca la fiecare bloc din reteaua fttb rds vine cate o (una) fibra optica, te inseli amarnic. Daca in reteaua ce ti-am descris-o mai sus pica unul din sw, te las pe tine sa ghicesti ce se intampla mai departe.
De asta se si introduce GPON, fiecare scara cu fibra ei de la splitter optic. Faza cu "mai studiaza" si cu search-ul pe wiki poti sa o recomanzi la altii. Si btw, lucrez in domeniu, de asta am spus mai devreme "chiar stiu ce vb".
inside_spy
Și cu GPON cum arată schema? Inel metropolitan -----> Cisco | media convertor -----> fibra -----> GPON -----> end-user?

Mă îndoiesc că or să renunțe la switch-urile intermediare.
thera34
QUOTE (inside_spy @ Feb 25 2009, 21:50) *
Și cu GPON cum arată schema? Inel metropolitan -----> Cisco | media convertor -----> fibra -----> GPON -----> end-user?

Mă îndoiesc că or să renunțe la switch-urile intermediare.

Optical Line Terminal (OLT) --->fibra ----> echipament terminal GPON ---->2-3 switch-uri (in functie denr de clienti ) in scara. Fiecare scara cu echipamentul ei terminal.
Pt persoane juridice sunt asigurate (daca infrastructura permite) echipamente terminale.
Despre asta s-a discutat si aici: http://forum.softpedia.com/lofiversion/ind.../t431858-0.html
inside_spy
Nu prea văd eficiența, dar mă rog... Poate or să înceapă cu blocurile unde mai există încă infrastructură Cablelink, atunci ar fi ceva, dar nu cu cele unde există deja Fiber. nono.gif Sau în zonele cu foarte mulți clienții pe Fiber, unde s-a ajuns ca switch-urile cascadate să producă probleme multor clienți în caz că pică unul din ele.

Apropo, știai că uneori din portul fe1 al unui HG865 iese un UTP care merge în alt HG865? smile.gif

Am întâlnit situația asta în practică, în București, chiar zilele astea. E vorba de 2 clienții business, desigur... Se poate vorbi de cascadarea GPON-urilor? tongue.gif
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.