Amator-solicit ajutor in gasirea unui obiectiv pt. D40

cosmin_c_l_c

Salutare. Sa incep prin a spune ca sunt amator in ale fotografiei si nu am mai pus mana niciodata pe un dslr. (gata m-am ''laudat'' destul smile.gif ).
Vreau sa achizitionez un D40 body si nu stiu pentru un incepator ce obiectiv sa aleg. Solicit sfaturile dvs. tinand cont de urmatoarele:
- incepator
-va fi singurul obiectiv pe care-l voi lua pentru D40 ( pt. ca daca voi reusi sa invat cu el,probabil mai tarziu voi vrea un body mai performant, asa ca nu doresc nici sa investesc foarte mult in accesorii)
-obiectivul sa fie cu VR si motor de autofocus
-fotografiile care ma intereseaza in principal sunt cele de familie:concedii, iesiri cu prietenii, in camere micute de apartamente comuniste, peisaje.
Astept sfaturile voastre si promit ca voi tine cont de ele.Va multumesc.
edikup
QUOTE (cosmin_c_l_c @ Feb 23 2009, 15:07) *
Salutare. Sa incep prin a spune ca sunt amator in ale fotografiei si nu am mai pus mana niciodata pe un dslr. (gata m-am ''laudat'' destul smile.gif ).
Vreau sa achizitionez un D40 body si nu stiu pentru un incepator ce obiectiv sa aleg. Solicit sfaturile dvs. tinand cont de urmatoarele:
- incepator
-va fi singurul obiectiv pe care-l voi lua pentru D40 ( pt. ca daca voi reusi sa invat cu el,probabil mai tarziu voi vrea un body mai performant, asa ca nu doresc nici sa investesc foarte mult in accesorii)
-obiectivul sa fie cu VR si motor de autofocus
-fotografiile care ma intereseaza in principal sunt cele de familie:concedii, iesiri cu prietenii, in camere micute de apartamente comuniste, peisaje.
Astept sfaturile voastre si promit ca voi tine cont de ele.Va multumesc.

De obicei e exact pe dos, investesti in obiective, pentru ca le vei folosi si cu urmatorul body. biggrin.gif

Rapier
1) Ai postat unde nu trebuie! Dar spre lauda ta ai scris mai mult decat decent! Ar fi fost o idee sa dai si un buget maxim!
2) Ai facut greseala sa spui ca inca nu ai achizitionat un DSLR ... va sari intreaga gasca de pentaxisti pe tine sa iti iei K200/K-m tongue.gif
3) Pentru D40, obiectiv foarte bun zic eu ca ar fi 18-105 f3.5-5.6 VR, e vreo 1000 la F64, SH gasesti si pe la 750! 18-55-ul de kit e prea scurt (eu cel putin asa simt)!
Mai ai alternative 18-70 sau 18-135! Dar ambele sunt fara VR, unul vigneteaza rau cica iar celalalt distorsioneaza destul de mult!!
Sau mai exista un Sigma 18-70 f2.8-4.5 parca, fara VR, dar sensibil mai rapid ca cele de mai sus, dar esti prea la inceput sa te incurci cu obiective 3rd party!

PS:
4) Am uitat de gasca de "Fotografi" care repeta mecanic niste vorbe prea des auzite pe forumuri! (desi nu sunt neaparat rele sfaturile...)
Pac_Man
kitul 18-55, eventual cu VR, daca iti permiti. Inveti pe el si dupa aia o sa te prinzi singur ce-ti lipseste...
petre2
Daca reusesti sa prinzi un 18-55 VR second hand la un pret bun, merita sa-l iei, pt. invatat.
cosmin_c_l_c
QUOTE (Rapier @ Feb 23 2009, 15:16) *
1) Ai postat unde nu trebuie! Dar spre lauda ta ai scris mai mult decat decent! Ar fi fost o idee sa dai si un buget maxim!
2) Ai facut greseala sa spui ca inca nu ai achizitionat un DSLR ... va sari intreaga gasca de pentaxisti pe tine sa iti iei K200/K-m tongue.gif
3) Pentru D40, obiectiv foarte bun zic eu ca ar fi 18-105 f3.5-5.6 VR, e vreo 1000 la F64, SH gasesti si pe la 750! 18-55-ul de kit e prea scurt (eu cel putin asa simt)!
Mai ai alternative 18-70 sau 18-135! Dar ambele sunt fara VR, unul vigneteaza rau cica iar celalalt distorsioneaza destul de mult!!
Sau mai exista un Sigma 18-70 f2.8-4.5 parca, fara VR, dar sensibil mai rapid ca cele de mai sus, dar esti prea la inceput sa te incurci cu obiective 3rd party!

PS:
4) Am uitat de gasca de "Fotografi" care repeta mecanic niste vorbe prea des auzite pe forumuri! (desi nu sunt neaparat rele sfaturile...)

1.Imi pare rau ca am postat unde nu trebuie, e prima data cand postez pe acest forum, si din entuziasmul de a gasi niste raspunsuri la intrebarile mele cred ca nu am dat prea multa atentie regulile forumului, promit sa fie mai atent.
2.Din cate m-am documentat D40 e cel mai bun calitate-pret pentru un incepator, si deja am citit jumatate din manualul de utilizare si mi se pare accesibil,asa ca sunt hotarat la D40
3.Bugetul pentru obiectiv e undeva la 1000ron. Ma gandeam poate si la obiective sh, poate ma incadrez la doua dar nu cred.

Inca ceva: cam care ar fi un numar de declansari la care apartul sa inceapa sa nu mai dea randamentul maxim?

Multumesc tuturor pentru raspunsuri si mai astept pareri si sfaturi daca mai exista.

PS: Rog un moderator sa mute threadul unde trebuie, si imi cer scuze pt. neplacerile create.
melmel
[quote name='cosmin_c_l_c' post='6056923' date='Feb 23 2009, 15:46']quote]

din cate stiu, obturatorul D40-ului este garantat la 50.000 de declansari si ma gandesc ca si restul componentelor ar trebui sa reziste minim tot atat.

Lucatas
Cum adica sa nu mai dea randament maxim? Aparatul va functiona perfect pana cand i se va strica shutter-ul, iar atunci nu va mai da randament deloc. Si va trebui schimbat smile.gif Numarul e undeva pe la 50-100k
Rapier
de regula kitu-ul de 18-55 sunt bani aruncati pe fereasta! Nu prea o sa il poti vinde mai tarziu (si e foarte posibil sa ajungi sa vrei sa il vinzi)!
1) Nu-i bai, vine un mod sa mute acuma! tongue.gif sper!
2) Daca e camera care te atrage, go for it!
3) TOTUSI, in 1000RON ai putea strecura un 18-55 si un 55-200mm SH (nu sunt sigur ca le vei avea pe amandoua cu VR totusi!), iar aceste doua obiective iti vor acoperi mare parte din nevoi. Dar va trebui sa cauti/sa iti bati capul cu vanzatorii.

Pentru un aparat ca D40, producatorul sustine ca a testat obturatorul in jur de 50000 de declansari pana sa cedeze! Si nu este foarte scump de inlocuit!
In rest, daca nu a fost aparatul scapat/udat/tinut prin praf/ nu s-a abuzat de el, partea electronica ar trebui sa aiba destui ani ca durata de viata!
Pac_Man

Ok, hai sa lamurim o treaba:

- pentru un amator, care nu vrea sa-si dea rinichii pe obiective, 18-55-ul este f bun. Va putea face o gramada de poze excelente. Eu inca il mai folosesc dupa 2 ani... Este suficient de ieftin incat sa nu iti para rau ca ai dat banii pe el atunci cand va veni vremea unui upgrade

- 55-200 fara VR este o tampenie si nu din cauza lipsei VR-ului. Este un model vechi cu optica de rahat si cu o focalizare incredibil de lenta... Cel cu VR este total diferit

Restul de kituri in opinia mea nu-si merita banii; toate au aceeasi calitate optica, sunt la fel de beznoase (exceptie face 18-70 care e o idee mai bun si dpdv al constructiei) iar cu cat plaja focala e mai mare cu atat sunt mai predispuse la diferite probleme de optica (distorsiuni, vignetare)
cosmin_c_l_c
Foarte pertinente opiniile si sfaturile. In asemenea momente iti dai seama ce bine e ca mai exista oameni care se pricep si care vor sa impartaseasca din experinta lor. Apreciez.

PS: un mare ''thank you'' all
raduniculescu
Recomand:

1. 18-105VR -999 RON nou , versatil si cu VR
2. 18-70 - nou e 1339 dar cauta SH, este exceptional
3. 18-55 VR - daca-l gasesti de la cineva din kit de D60 ia-l

O sa vrei un zoom si aici ai 2 produse bune:

55-200 VR ieftin si bun - 759 RON
70-300 VR foarte bun dar costa 1999 RON

Dupa ce le ai pe astea o sa vrei 35 mm cu 1.8 AF-S.

Daca nu ai bani de niciunul de mai sus mai uita-te pe la Altex, Domo sau Real pana in 25 Feb, poate mai ai bafta sa gasesti la preturile vechi D40 kit 18-55 cu ceva bundle.
catalinmariescu
Mergi pe 18-105,este mai versatil,are vr si se incadreaza perfect in bugetul tau.
cosmin_c_l_c
Ce capacitate maxima a cardului suporta? Eu am deja un SDHC clasa6 de 8gb.
Rapier
obiectivul? tongue.gif

Aparatul (D40) ar trebui sa ia un 8gb fara nici o problema!
raduniculescu
Teoretic 32 GB SDHC, eu am incercat maxim 16 si este ok.
vladimirchira
"-fotografiile care ma intereseaza in principal sunt cele de familie:concedii, iesiri cu prietenii, in camere micute de apartamente comuniste, peisaje."

18-200 sau care e ãla mare.
-Zamolx-
Eu nu cred ca un 18-200 cu VR merita banii dati pe el. As opta pt un 18-105 VR + 70-300 VR ( doar atunci cand ti-l permiti si chiar ai nevoie de un "zoom" serios...)
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.