dino2
21st February 2009, 12:51
Astazi am cumparat un pui de Kiwi. Il/o cheama "Kiwi Jenny".
In prima faza il voi pune intr-un ghiveci si il voi tine in casa, dar peste 2-3 luni vreau sa-l mut in curte. Pe cutia in care era cand l-am cumparat scrie ca rezista pana la -20C. Il voi proteja in primele ierni, dupa care.... ar trebui sa se descurce.
Are cineva Kiwi afara, in curte? Cum se ingrijeste? Cum se protejeaza? Trebuie taiat ca vita-de-vie?
Am citit pe net ca pentru a fructifica trebuie sa am plante femele si masculi. Cum imi dau seama ce sex au? Vreau sa incerc sa obtin si ceva fructe, asa ca..... trebuie sa ma orientez cumva la viitoarele achizitii.
Am intrat pe net pe adresa producatorului pentru info, insa nu e decat o poza si o adresa de mail. Pe cutie scrie ca e import Olanda.
Orice info/sfat e binevenit. Multumesc.
gomez99
21st February 2009, 14:53
cam tot ce se vinde in romania e import olanda 
la institutul agronomic bucuresti erau acu vreo doi ani niste kiwi afara. acu nu stiu daca erau ingropati temporar sau acolo era locul lor. Poate intrebi acolo. stiu ca exista kiwi de zona temperata. exista o forma "sibirica" mai mica dar destul de productiva si una aclimatizata in anglia care creste bine mersi in climatul de acolo. deci ar putea trai linistiti afara, intr-o expunere sudica, eventual linga un perete care sa mai radieze niste caldura.
dino2
23rd February 2009, 15:56
QUOTE (gomez99 @ Feb 21 2009, 14:53)

cam tot ce se vinde in romania e import olanda

la institutul agronomic bucuresti erau acu vreo doi ani niste kiwi afara. acu nu stiu daca erau ingropati temporar sau acolo era locul lor. Poate intrebi acolo. stiu ca exista kiwi de zona temperata. exista o forma "sibirica" mai mica dar destul de productiva si una aclimatizata in anglia care creste bine mersi in climatul de acolo. deci ar putea trai linistiti afara, intr-o expunere sudica, eventual linga un perete care sa mai radieze niste caldura.
Multumesc de info.
Am sunat la Agronomie si din telefon in telefon, din catedra in catedra am ajuns la un domn profesor amabil care mi-a confirmat ca exista specii de kiwi care pot trai la -20C si care produc fructe comestibile. De soiul cumparat de mine de la brico "Kiwi Jenny" nu stia nimic. Il voi planta si pe acesta in curte ceva mai incolo. Deocamdata este intr-un ghiveci si deja a inceput sa dea semne de vegetatie.
M-a invitat peste doua saptamani la "casa de vegetatie" a institutului sa stam de vorba.
Va tin la curent.
Intre timp, daca mai stie cineva ceva de cresterea acestor plante, are un raspuns la intrebarile postate mai sus. Apreciez orice raspuns.
gomez99
23rd February 2009, 16:48
daca profesorul in cauza este un ins la vreo 75 ani, inalt si slab, atunci o sa il intilnesti pe tata horticulturii romanesti. noblesse!
dino2
23rd February 2009, 17:19
QUOTE (gomez99 @ Feb 23 2009, 16:48)

daca profesorul in cauza este un ins la vreo 75 ani, inalt si slab, atunci o sa il intilnesti pe tata horticulturii romanesti. noblesse!
..... nu sunt un tip chiar atat de norocos. Dupa voce nu cred ca avea aceasta varsta. Poate ma insel. Face parte din catedra de pomicultura a facultatii de horticultura. Iti spun dupa intrevedere cine, ce si cum.
gomez99
23rd February 2009, 21:52
dino2
24th February 2009, 10:17
QUOTE (gomez99 @ Feb 23 2009, 21:52)

Tnks. Am inceput sa mai descopar si eu cate ceva despre soiul asta. Se pare ca e ok pt zona asta (buc).
Vad destule asemanari cu vita de vie, asa cum mai auzisem. Se creste pe spalieri, se taie ramurile mai vechi de 3 ani, nu ii trebuie apa multa si ii plac solurile cu un drenaj bun.
Am scapat si de partea cu alesul sexelor pt ca aceasta Jenny este un tip "self fertile", daca o fi intr-adevar "Actinidia deliciosa Jenny".
Am cautat cutia in care a fost ambalat puiul si intr-adevar scria si Actinidia Jenny, nu insa si deliciosa. Oricum cred ca macar de imperechere nu mai trebuie sa am grija.
Din scurta discutie telefonica cu dl prof de la agronomie am inteles ca ei au soiuri care necesita imperechere. Intreb detalii cand le fac vizita.
Deocamdata ii merge bige. creste "vazand cu ochii". In cateva zile deja a desfacut un mic manunchi de frunze.
Click pentru a vizualiza atașamentul
gomez99
24th February 2009, 11:17
intr-un articol mai vechi, cind ma interesam eu de kiwi, scria ca astea self fertile pot juca rol de fertilizator pentru oricare dintre celelalte. asa ca fi ca il pastrezi pe asta si mai iei la intimplare altele, fie ca poate cumpri inca 2-3 perechi - desi din cite stiu eu raportul nu pe perechi, la agronomie probabil ca pot sa iti explice mai bine.
dino2
24th February 2009, 13:12
cu siguranta il voi pastra si pe acesta si voi mai cumpara de la institut, daca se poate, inca alti cativa pui. Am citit ca este suficient un mascul la 7-8 plante feminine. Nu stiu daca asta poate fi considerat mascul, insa cred ca va avea totusi un rol in polenizare.
anknic
24th February 2009, 15:19
de unde l-ai cumparat si cat a costat?
si...dupa vizita la institut pls revino cu detalii.
dino2
24th February 2009, 18:18
QUOTE (anknic @ Feb 24 2009, 15:19)

de unde l-ai cumparat si cat a costat?
si...dupa vizita la institut pls revino cu detalii.
de la bricostore baneasa. 42 ron/buc. Mai erau si unii de 29 ron, dar am avut impresia ca erau cam uscati. Asta pe care l-am luat eu era singurul care avea un buton verde si m-am gandit ca are mai multe sanse sa traiasca. Deh... m-am mai fript odata cu un pom de la ei si nu am vrut sa risc.
Valentina30
24th February 2009, 19:15
anknic, aveau butasi de kiwi si la Carrefour si la Metro... Erau la 24 Lei, la metro un pic mai scumpi... poate gasesti si la tine in oras tot asa.
anknic
25th February 2009, 13:28
aha, pret destul de convenabil. la brico in pl.nu am vazut, desi am studiat cu mare atentie saptamana trecuta toate plantele. da' ma duc la brico, metro si carrefour zilele astea sa caut.
wefarmer
28th February 2009, 23:07
Nu stiu daca e vreo legatura intre planta de kiwi pe care o am eu (Janine) si cea despre care se vorbeste aici. O am de o saptamana si a dezvoltat deja ramuri de 5-8 cm, vreo 4-5 la numar si creste constant si vizibil. Daca sunt cultivatori de kiwi prin zona, poate dau niste sfaturi din experientele personale privind cultivarea.
dino2
2nd March 2009, 22:11
QUOTE (wefarmer @ Feb 28 2009, 23:07)

Nu stiu daca e vreo legatura intre planta de kiwi pe care o am eu (Janine) si cea despre care se vorbeste aici. O am de o saptamana si a dezvoltat deja ramuri de 5-8 cm, vreo 4-5 la numar si creste constant si vizibil. Daca sunt cultivatori de kiwi prin zona, poate dau niste sfaturi din experientele personale privind cultivarea.
Am vazut pe un forum frantuzesc o discutie despre Janine. Spuneau ca nu este acelasi soi cu Jenny, dar ca este tot un soi autofertil.
wefarmer
4th March 2009, 14:17
Tot de pe un forum frantuzesc am mai aflat si eu cate ceva despre "janine", si cum este cunoscuta pasiunea francezilor de a frantuzi pana si numele proprii, m-am gandit ca ar putea fi acelasi lucru cu "jenny", cu toate ca producatorul plantei e olandez.
dino2
4th March 2009, 20:33
QUOTE (wefarmer @ Mar 4 2009, 14:17)

Tot de pe un forum frantuzesc am mai aflat si eu cate ceva despre "janine", si cum este cunoscuta pasiunea francezilor de a frantuzi pana si numele proprii, m-am gandit ca ar putea fi acelasi lucru cu "jenny", cu toate ca producatorul plantei e olandez.
Ce am gasit eu este asta:
Posté le: 04 Mai 2007 07:29 Sujet du message:
--------------------------------------------------------------------------------
En auto fertile il y a Solo et Jenny. Janine c'est peut être une transcription de Jenny ?
Posté le: 04 Mai 2007 09:23 Sujet du message:
--------------------------------------------------------------------------------
Janine existe bien et est autofertile.
Ce inteleg eu e ca exista si Janine. Dar nu am gasit altceva pe net despre acest soi.
wefarmer
9th March 2009, 17:06
Da, asta este site-ul pe care vazusem indicata o asemanare intre Janine si Jenny: http://www.greffer.net/forum/viewtopic.php?p=8493.
Deocamdata planta mea creste si ca sa nu se plictiseasca i-am mai cumparat o sora mai mica, tot Janine, care a inceput sa creasca la fel de repede ca prima imediat ce am mutat-o intr-un vas mai mare si am pus-o pe pervazul ferestrei.
Din pacate, nu am gasit pe nici un forum din Romania pe cineva care sa aibe plante mai "batrane" eventual chiar pe rod si care sa vina cu ceva know-how.
dino2
9th March 2009, 22:17
Am ajuns astazi la Agronomie.
La "casa de vegetatie" au de fapt un mic magazin. Am cumparat 4 pui de kiwi (3 femele si un mascul) actinidia deliciosa Hardy. Domnisoara catre care am fost indrumat sa discut despre plante mi-a spus ca pot fi plantati deja in curte si ca trebuie tratati ca vita-de-vie. Se taie primavara si se intind pe spalieri.
Au ~1,5m inaltime si costa 30 ron/buc.
Am intrebat de soiurile autofertile Jenny si Janine, dar nu stia nimic. Auzise ca au fost aduse in Romania si soiuri autofertile, dar ... cam atat. Ei nu produc decat soiul asta care necesita imperechere.
Articole mai vechi, dar interesante:
editat reclama
anknic
11th March 2009, 14:21
in sfarsit am gasit si eu kiwi la brico! e jeanine si a costat 29,99 ron. aveau si jenny la 42,99 dar nu mai aveam bani (ca am mai prestat si niste coacaze si trandafiri cataratori). oricum fac rost azi/maine si ma duc sa il iau si pe ala! dupa ce mai cresc un pic va povestesc despre diferente...daca sunt sau nu aceeasi planta!
(nu stiu pe unde am citit ca exista kiwi rezistent la inghet si autofertil de 2 feluri, unul face fructele in ciorchine ca strugurii, dar nu mai stiu unde...ma gandesc ca unul e jenny si celalalt jeanine...sau sunt la fel si unul e in engleza si celalalt in franceza)
dino2
11th March 2009, 15:04
editat reclama
Da, interesant. Am mai aflat cate ceva si din articolul asta. Poate apare, totusi, si cineva care creste in gardina asa ceva si putem sa-l luam la intrebari direct. Ca tot citind, deocamdata, am impresia ca nu fac decat sa imi lungesc lista cu intrebari.
@anknic, referirea la soiul de kiwi care creste in ciorchine am gasit-o si eu intr-un articol (postat mai sus, dar editat....pt reclama) spuneau cam asa:
"Kiwi in ciorchine
Gazdele noastre ne-au spus cateva lucruri despre fiecare soi in parte. Sa incepem cu actinidia deliciosa, pe romaneste kiwi, acel fruct pe care il gasim si in magazine, cu suprafata pufoasa si culoarea maronie. Fructul e bogat in vitamina C, fier si calciu. Plantatiile de kiwi, din acest soi, pot avea succes in sudul Dobrogei. Dar mai e alt soi, ceva mai nou. Fructul e mult mai mic, cat o boaba de strugure, dar are aceleasi calitati nutritive ca si 'sora' sa mai mare.
La recoltare te alegi chiar cu asemenea ciorchini. Aclimatizarea e un succes, astfel incat aceasta planta poate sa reziste in timpul iernii pana la o temperatura de 40 de grade sub zero. Asta inseamna ca acest fel de kiwi poate fi cultivat chiar si in zonele de deal ale Romaniei. si asta cu atat mai mult cu cat Noua Zeelanda, cel mai mare producator de kiwi din lume, vrea sa dezvolte plantatiile acestor 'struguri', dupa cum ne-a spus profesorul Peticila."
wefarmer
12th March 2009, 10:36
Soiul de kiwi rezistent la temperaturi mai scazute este Actinidia Arguta http://www.nzkiwiberry.com/about_kiwiberry.html iar specia care rezista pana la -40C este Actinidia Kolomikta. http://www.about-garden.com/fe/en/0001-Actinidia/
Plantele de kiwi pe care le-am vazut pana acum aveau fructele dispuse in ciorchini. Iar aspectul exterior al fructelor este acelasi cu al celor gasite prin aprozarele noastre. Parerea mea e ca in poze e vorba de Actinidia deliciosa
anknic
12th March 2009, 15:34
am dat cautare pe gogu dupa actinidia jenny si actinidia jeanine.
curios este ca pe nicio pagina nu apar ambele denumiri. cand cauti jenny iti spune ca e specie de kiwi autofertila si la jeanine la fel. fructele par la fel in poze...am totusi senzatia ca e una si aceeasi planta...dar de ce la brico le aveau pe amandoua (ce e drept producatori diferiti)?
lizi2
12th March 2009, 15:36
Spuneti-mi va rog de unde se pot cumpara puieti de kiwi?
anknic
12th March 2009, 15:58
eu am luat din bricostore ploiesti
Am vazut aici ca au CASCO cu 5% mai ieftin. Pentru Renault e oferta in principal! Pare OK... uitati-va si voi!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.