''transformator'' din 12V la 4,5 V exista de cumparat?
Pagini: 1, 2

pdragos

Stie cineva unde gasesc sau cum pot face rost de un transformator de la 12V(baterie masina) la 4,5 V pt un radio. E pb mare ca stau mai mult in locuri unde nu exista curent electric si m-am cam saturat sa dau bani pe baterii.
Merci anticipat
tehnics
Foloseste cu succes un stabilizator de 5V , LM7805 , acesta iti aduce tensiunea de la 12V la fix 5V ( nu conteaza ca tie iti trebuie 4,5 V ). Acest stabilizator suporta un curent de 1A, in cazul in care se incinge, ( desi nu cred ) prindeti-l cu un surub de un radiator de aluminiu.
http://www.king27.freeserve.co.uk/graphics/7805.gif
http://www.sminntech.com/images/7805datasheet.gif

ady.preda
Transformatorul nu functioneaza in curent continuu (cel de la bateria masinii), ci numai in curent alternativ.
Foloseste stabilizatorul mentionat mai sus, merge fara probleme.
bit 61
Sau poti incerca si cu un incarcator pentru telefon mobil.
Se alimenteaza direct de la mufa pentru bricheta a masinii.
Marea majoritate au la iesire 4,5 -5V.Curentul de la 500mA-1000mA (1A).
theMisuser
QUOTE (bit 61 @ Feb 20 2009, 06:45) *
Sau poti incerca si cu un incarcator pentru telefon mobil.

Totu-i sa aiba bafta si sa nu-i fluiere. Adaptoarele astea sunt in comutatie si combinatia cu un radio de obicei nu-i fericita.
bit 61
Trag speranta ca nu asculta ceva pe UL.
Probabil are un receptor FM.
Alea de "firma" au de obicei si un filtru LC pe iesire.

Mircel
QUOTE (pdragos @ Feb 20 2009, 00:19) *
Stie cineva unde gasesc ...

Se găsește în comerț un set la vreo 18-25 de lei compus din: Car regulated converter (MY-AD-555AS), 6 mufe de alimentare și o casetă adaptoare cu cablu.
Acel Car regulated converter are un comutator cu ajutorul căruia se poate alege tensiunea de ieșire: 1,5 - 3 - 4,5 - 6 - 7,5 - 9 - 12 V la 800 mA.
Se alimentează de la bricheta autoturismului.

theMisuser
QUOTE (bit 61 @ Feb 20 2009, 14:36) *
Trag speranta ca nu asculta ceva pe UL.

Ghicesti o frecventa similara cu UL folosita modern ? Hai sa te ajut putin - ajuta la receptia stereo smile.gif
dj_sherbu
deci schema de aici AICI e corecta?
m-ar interesa si pe mine sa alimentez un mp3 player portabil cu cd si radio la masina.
mister_rf

Da, este corecta, alta varianta nici nu prea exista... biggrin.gif atentie la montarea circuitului pe un mic radiator.
dj_sherbu
QUOTE (mister_rf @ Feb 20 2009, 16:56) *
Da, este corecta, alta varianta nici nu prea exista... biggrin.gif atentie la montarea circuitului pe un mic radiator.

OK, ms mult, am ce face weekendul asta biggrin.gif

Inca o chestie, in caz ca nu gasesc pe nicaieri sa cumpar un LM7805, prin ce l-as putea gasi? (ex: o sursa de calculator, un radio, etc)
ady.preda
gasesti la orice magazin de componente asa ceva. 1.5-2 lei bucata
adrian jidveian
Ce rol au cele 2 condensatoare?Am folosit LM-ul si fara cele 2 condensatoare si nu au fost probleme(l-am montat pe un mic radiator binenteles)
Multumesc
bit 61
QUOTE (theMisuser @ Feb 20 2009, 15:49) *
Hai sa te ajut putin - ajuta la receptia stereo

Alimenteaza din curiozitate un RR FM cu un convertor DC-DC si ai sa vezi ca cei
19KHz nu sint deranjati. biggrin.gif
theMisuser
QUOTE (bit 61 @ Feb 20 2009, 19:27) *
Alimenteaza din curiozitate un RR FM cu un convertor DC-DC si ai sa vezi ca cei
19KHz nu sint deranjati. biggrin.gif

Da' de cei 38khz ce zici ? smile.gif
Sunt scule si scule. Din pacate, in afara unei realizari de calitate, combinatia dintre o sursa in comutatie si un radio poate, si conform cu Murphy, sigur va merge rau.
Partea buna e ca un radio nu consuma exagerat. Si merge facut cu stabilizare serie. Macar partea de radio.
bit 61
Eu zic , ca pentru un radio portabil chiar daca este stereo importanti sint primii 15KHz din totalul de 53 al spectrului unui canal stereo FM.
Pentru ca nu cred ca o sa asculte stereo la un radio tip "sapuniera" ,chiar daca
"sapuniera" este ceva mai mare.Probabil ca este echipat cu un singur difuzor.
In proportie de 90% aceste alimentatoare sint echipate cu xx34063.
Ori acest CI lucreaza ,asa,pe la 100KHz.

Oricum ,bine ca a rezolvat problema.
dj_sherbu
am gasit pe un forum si schema din atasament pentru 12V->5V, insa nu am idee cat de ok e; poate va puteti da voi cu parerea.

revin totusi cu o problema, in Focsani nu am gasit la nici unul din cele 2 "mari" magazine de componente LM7805 si nici LM7809, dati-mi o idee in ce ansamblu/subansamblu as putea gasi piesa; am desfacut deja vreo 2 surse de calculator, dar nici una nu avea asa ceva in ea.

10x

hmm, am gasit in fisa lui LM7805 ca ar avea ca si corespondent MC7805; e corect sau am interpretat eu gresit?
bit 61
Daca o sa cauti numai LM7805 este posibil sa nu gasesti.
Dar daca , cauti xx 7805 sau xx 7809 este foarte posibil sa gasesti.
Acele xx pot fi si alte litere decit LM.
ady.preda
QUOTE (dj_sherbu @ Feb 26 2009, 13:01) *
revin totusi cu o problema, in Focsani nu am gasit la nici unul din cele 2 "mari" magazine de componente LM7805 si nici LM7809, dati-mi o idee in ce ansamblu/subansamblu as putea gasi piesa; am desfacut deja vreo 2 surse de calculator, dar nici una nu avea asa ceva in ea.

E posibil, dar nu bag mana in foc, sa gasesti prin placi de baza ale calculatoarelor mai vechi, 386, 486, p1 etc. Sunt in varianta smd, ceva de genu 7805 smd Daca chiar asa nu gasesti la magazine, mai incearca si pe la targuri, obor, si uita-te pe placi de pc-uri, televizoare color mai vechi si poate gasesti vreunu in capsula normala, TO220, 7805

Si nu te mai complica si cu 7809, 7805 suporta tensiuni de intrare de 12-15v, cat ai putea sa ai pe baterie, nu mai e nevoie de trecere prin 9v.
dj_sherbu

ok, ms mult, maine is liber si ma uit prin ce am p-acasa sa vad daca gasesc.
iulidan
Se poate folosi o dioda zenner, un tranzistor si o rezistenta; rezistenta se calculeaza functie de dioda disponibila.
bit 61
Mai sint si alti parametrii care intra in calculul rezistentei.
Asa la repezeala as aminti Vim,Iom,h21E.
LunaCrystal
O oarecare solutie ar fi si sa folosesti un incarcator auto pentru telefoane mobile, in special anumite modele de la Zapp sau telefone ce au sistemul de incarcare la tensiuni intre 4,2 si 5 volti.
dj_sherbu
bun, deci intr-un final am reusit si am gasit un L7805, am facut montajul dupa schema, l-am testat in casa biggrin.gif (adica l-am conectat la un transformator de 12V) si merge bine.
as, vrea sa modific insa putin schema, spre exemplu in pozitia 1 am pus un intrerupator si as mai vrea sa adaug un led la iesirea de 5V a montajului, insa cred ca tensiunea e prea mare; cum as putea modifica schema in acest caz?
ady.preda
Leaga in serie cu ledul o rezistenta de 220-470 ohmi.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.