gigi_4476
16th February 2009, 18:49
Azi am primit citatie, am fost dat in judecata, in martie am proces. Am ramas perplex. Acum vreo trei ani am vrut sa reziliez contractul, aveam aproape doi ani vechime, tot indrugau ei ceva de 200$ taxa reziliere,am achitat doar ultima factura, m-am certat cu proasta aia si m-au lasat in pace(asa am crezut eu). Numai ca, ei ce au facut, au facturat in continuare abonamentul vreo doua luni, nu stiu de unde au scos servicii neachitate vreo 2oo ron, dupa care curg urmatoarele: taxa de reziliere, penalitati, ... in total 4200 ron. ASTA DUPA TREI ANI DE ZILE !!! In tot acest timp nu am primit nimic, vreo instiintare, atentionare ceva, nimic. Mentionez ca am sediul firmei intr-o curte , fost platou industrial, unde se mai afla cred ca douazeci de firme iar postarita nu se prezinta la sediul fiecareia decat daca e vreo citatie,caci acolo trebuie sa semnezi de primire; cat despre facturi la tlf,reviste metro, selgros si alte alea le pune pe un tablou electric, langa o dugheana de la intrarea in incinta. Este totusi posibil sa fi trimis, dar eu nu am primit nimic. Acum trebuie sa vad ce naibii fac, caci se pare ca deja e prea tarziu pt reconciliere sau ceva de genul... direct la proces. Daca m-am culcat pe-o ureche si am crezut ca am "convins-o " pe aia sa-mi rezilieze fara taxa de 200$. Acum o sa vb cu avocatul, sa vad ce sanse am, de platit o sa platesc taxa aia de 200$, ca de-abia azi(dupa cinci ani de la semnarea contractului !!!) am citit si eu contractul, acea clauza exista, nu stiu daca a declarat-o vreo instanta pana acum ca fiind nelegala, sa vad despre ce este vorba in legatura cu acea factura de 200 ron neachitata, si sa vedem apoi cu penalizarile. Singurul lucru pe care ma bazez este ca NU EXISTA O DOVADA CLARA CA AM FOST INSTIINTAT IN TOATA ACEASTA PERIOADA DESPRE RESPECTIVA CREANTA, NU AM SEMNAT NIMIC DE PRIMIREA UNEI RECOMANDATE, SAU SCRISORI CU CONFIRMARE DE PRIMIRE ! Lingaul meu de avocat de-abia asteapta sa-mi ia banii, dar intrebarea e daca am sanse ca "meseriasul" sa-mi reduca suma de plata atat cat sa se merite...
Jean Gary Diablo
16th February 2009, 19:01
Nu prea ai ce face:scoti banul si mult joc de glezne
rebbelul
16th February 2009, 19:13
Eu te sfatuiesc sa nu platesti nimic, inca, depinde foarte mult daca au trecut sau nu 3 ani de la ultima factura...daca au trecut 3 ani, datoria s-a prescris... tu ne mai trebuind sa platesti nimic. Daca platesti nu mai ai niciun drept sa-ti ceri banii inapoi, aceasta fiind o obligatie naturala.
gigi_4476
16th February 2009, 19:15
@ Jean Gary Diablo : Din cate vad in posturile tale, chiar esti fan zapp, asa ca nici nu puteai sa scrii altceva... speri sa-i savez eu de la faliment cu 4200 ron? Ai dreaq de hoti, au asteptat trei ani sa creasca suma, nu puteau sa ma dea in judecata dupa 6 luni, un an...
vodafonitza
16th February 2009, 19:34
QUOTE (gigi_4476 @ Feb 16 2009, 19:15)

Ai dreaq de hoti, au asteptat trei ani sa creasca suma, nu puteau sa ma dea in judecata dupa 6 luni, un an...
Hoti ei sau hot tu ?
Au tot fost discutii pe acest forum legate de datoriile neplatite:operatorii au firme de avocati care se ocupa si daca unii cred ca sunt smecheri se inseala amarnic
Blackhawk
16th February 2009, 19:36
Trebuie sa dai banii. Punct.
rebbelul
16th February 2009, 19:42

@ Jean Gary Diablo : Din cate vad in posturile tale, chiar esti fan zapp, asa ca nici nu puteai sa scrii altceva... speri sa-i savez eu de la faliment cu 4200 ron? Ai dreaq de hoti, au asteptat trei ani sa creasca suma, nu puteau sa ma dea in judecata dupa 6 luni, un an...
Dobanzile si penalitatile nu pot depasi datoria initiala, de la 200 de ron nu prea au cum sa ajunga la 4200. Cred ca daca instanta admite actiunea, o sa o admita in parte... in niciun caz pentru intreaga suma... asta cred pe baza celor afirmate de tine... actele pot sa spuna altceva.
gigi_4476
16th February 2009, 20:24
"Totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul", asa spune legea 469/2002, iar ei, in contract, undeva in josul paginii, bine camuflat, au introdus : 'penalitatile pot depasi cuantumul sumelor asupra carora acestea sunt calculate". Nu prea am de ce sa ma leg...
pensionarul
16th February 2009, 22:02
Ca sa-ti fie opozabila o factura emisa de un furnizor al tau si pe care sa fi tinut sa o achiti, trebuie in primul rand sa o fi primit, adica sa existe o semnatura de primire din partea administratorului firmei tale sau a altei persoane anume imputernicite pentru o astfel de operatiune, precum si sa poarte stampila firmei tale. Altfel, nu iti poate fi opozabila solicitarea de a achita factura emisa pe numele societatii tale. Ei pot suplini cerinta de a fi semnata si stampilata de firma ta factura pe care ti-au emis-o, daca mentioneaza ca livrarea se face prin posta, ceea ce este cazul absolut al oricarei companii de prestari de servicii, iar emitentul facturii (furnizorul) trebuie obligatoriu sa detina recipisa postala de primire a trimiterii postale, iar aceasta recipisa trebuie semnata si stampilata de firma ta. Daca nu detin astfel de probe si esti sigur ca nu le detin cei de la Telemobil S.A., poti sta linistit. Eu nu cunosc ca o firma de telecomunicatii sa le trimita clientilor sai facturile altfel decat prin trimitere postala cu confirmare de primire. Practic nu poti fi obligat pe calea unei actiuni civile sa le achiti facturile pe care ei le emit pe numele fimei tale. Ar fi lipsit de sens, privita problema din punct de vedere juridic, sa achiti inainte de a se incheia definitiv si ireviocabil litigiul. Sfat dezinteresat: trimite-ti avocatul sa te apere in instanta pentru ca ai sanse foarte mari de castig. Presupun ca acest litigiu se afla pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, asa-i? Dupa stiinta mea Telemobil S.A. acolo introduce astfel de cereri de chemare in judecata. Apropo, ai dreptul sa soliciti sa-ti fie acordate chletuieli de judecata constand in onorariul avocatului tau, precum si in alte cheltuieli ocazionate cu derularea acestui proces si pentru care ai depus la dosarul cauzei dovezile cu cheltuielile astfel facute. Deci, poti obtine bani de la reclamant, nu tu sa-i platesti lui... Toate cele bune si bafta cu procesul acesta.
gigi_4476
16th February 2009, 22:20
Am gasit un articol de lege care spune ca "prescriptia dreptului la actiune opereaza la 3 ani de zile de la nasterea unei restante. Dincolo de acest termen, creditorul nu mai poate sa actioneze debitorul in judecata pentru plata unei datorii, adica nu mai poate obtine concursul fortei coercitive a statului roman pentru constrangerea debitorului." Daca este asa, avand in vedere ca ultimele facturi au fost emise la data de 18.01.2006, cea care constituie "baza", in val de 240 ron, si inca una de 13 lei la data de18.02.2006, avocatul meu se poate folosi de acest fapt la primul termen de pe 10 martie? La acea data vor fi peste 3 ani de la data emiterii ultimei facturi... Sau se va tine cont de data la care a fost deschisa actiunea in instanta?
pensionarul
16th February 2009, 22:27
QUOTE (gigi_4476 @ Feb 16 2009, 22:20)

Am gasit un articol de lege care spune ca "prescriptia dreptului la actiune opereaza la 3 ani de zile de la nasterea unei restante. Dincolo de acest termen, creditorul nu mai poate sa actioneze debitorul in judecata pentru plata unei datorii, adica nu mai poate obtine concursul fortei coercitive a statului roman pentru constrangerea debitorului." Daca este asa, avand in vedere ca ultimele facturi au fost emise la data de 18.01.2006, cea care constituie "baza", in val de 240 ron, si inca una de 13 lei la data de18.02.2006, avocatul meu se poate folosi de acest fapt la primul termen de pe 10 martie? La acea data vor fi peste 3 ani de la data emiterii ultimei facturi... Sau se va tine cont de data la care a fost deschisa actiunea in instanta?
Conteaza data formularii cererii de chemare in judecata. Mai pe inteles, reclamatul putea sa trimita cu posta instantei de judecata, astfel ca data de care se tine cont este data depunerii plicului la posta (data postei aplicata pe plic). Prin urmare este destul de probabil ca reclamantul sa fi avut grija si sa fi formulat cererea de chemare in judecata inlauntrul termenului general de prespriptie, cel de trei ani, initind practic actiunea sa civila in ultimele zilei inainte de a se fi implinit acest termen.
mau77mau
16th February 2009, 22:36
sfatul meu este sa cauti un avocat care a mai fost implicat in astfel de procese
nimic nu inlocuieste experienta unui avocat bun specializat pe astfel de litigii
conu71
16th February 2009, 22:40
nu plati nimic. or sa-ti ia caii de la bicicleta daca au depasit 3 ani. asa am patit eu. am ajutat o vaca sa-si faca abonament si mi-am luat-o in bot. norocul meu a fost ca am aflat dupa trei ani.
unchiujim
16th February 2009, 22:41
QUOTE (gigi_4476 @ Feb 16 2009, 18:49)

Azi am primit citatie, am fost dat in judecata, in martie am proces. Am ramas perplex. Acum vreo trei ani am vrut sa reziliez contractul, aveam aproape doi ani vechime, tot indrugau ei ceva de 200$ taxa reziliere,am achitat doar ultima factura, m-am certat cu proasta aia si m-au lasat in pace(asa am crezut eu). Numai ca, ei ce au facut, au facturat in continuare abonamentul vreo doua luni, nu stiu de unde au scos servicii neachitate vreo 2oo ron, dupa care curg urmatoarele: taxa de reziliere, penalitati, ... in total 4200 ron. ASTA DUPA TREI ANI DE ZILE !!! In tot acest timp nu am primit nimic, vreo instiintare, atentionare ceva, nimic. Mentionez ca am sediul firmei intr-o curte , fost platou industrial, unde se mai afla cred ca douazeci de firme iar postarita nu se prezinta la sediul fiecareia decat daca e vreo citatie,caci acolo trebuie sa semnezi de primire; cat despre facturi la tlf,reviste metro, selgros si alte alea le pune pe un tablou electric, langa o dugheana de la intrarea in incinta. Este totusi posibil sa fi trimis, dar eu nu am primit nimic. Acum trebuie sa vad ce naibii fac, caci se pare ca deja e prea tarziu pt reconciliere sau ceva de genul... direct la proces. Daca m-am culcat pe-o ureche si am crezut ca am "convins-o " pe aia sa-mi rezilieze fara taxa de 200$. Acum o sa vb cu avocatul, sa vad ce sanse am, de platit o sa platesc taxa aia de 200$, ca de-abia azi(dupa cinci ani de la semnarea contractului !!!) am citit si eu contractul, acea clauza exista, nu stiu daca a declarat-o vreo instanta pana acum ca fiind nelegala, sa vad despre ce este vorba in legatura cu acea factura de 200 ron neachitata, si sa vedem apoi cu penalizarile. Singurul lucru pe care ma bazez este ca NU EXISTA O DOVADA CLARA CA AM FOST INSTIINTAT IN TOATA ACEASTA PERIOADA DESPRE RESPECTIVA CREANTA, NU AM SEMNAT NIMIC DE PRIMIREA UNEI RECOMANDATE, SAU SCRISORI CU CONFIRMARE DE PRIMIRE ! Lingaul meu de avocat de-abia asteapta sa-mi ia banii, dar intrebarea e daca am sanse ca "meseriasul" sa-mi reduca suma de plata atat cat sa se merite...
probabil va trebui sa platesti.citeste mereu contractele si clauzele acestora.odata semnat contractul inseamna ca esti de acord cu el si clauzele lui.adica daca tre sa-ti achiti rata la o banca si nu ajunge factura la tine inseamna ca esti absolvit de plata ??? si daca postasul moare ,se imbata etc numai platim nimic? mentalitate paguboasa.gandire balcanica...
blondutz19
16th February 2009, 22:49
QUOTE (gigi_4476 @ Feb 16 2009, 18:49)

datoria sa prescris pentru ca au trecut 3 ani deci numai e valabila, nu o plati ca nu au ce sati faca
richelieu
16th February 2009, 23:01
QUOTE (rebbelul @ Feb 16 2009, 19:13)

Eu te sfatuiesc sa nu platesti nimic, inca, depinde foarte mult daca au trecut sau nu 3 ani de la ultima factura...daca au trecut 3 ani, datoria s-a prescris... tu ne mai trebuind sa platesti nimic. Daca platesti nu mai ai niciun drept sa-ti ceri banii inapoi, aceasta fiind o obligatie naturala.
Datoria se prescrie in 3 ani, DOAR daca intre timp, creditorul nu a facut nimic in sensul asta. ...prin "a face" se poate intelege o notificare. Practic, sunt 3 ani de la ultima notificare emisa....
clptl
16th February 2009, 23:07
eu zic ca te poti intelege cu respectiva firma. nu cred ca le convine sa-si deplaseze avocati pentru tine. da-le un telefon stabileste o intalnire eventual da-le si ceva bani (gen facturile neachitate). nu stiu daca fac reclama sau nu, era un avocat, urban parca il chema, care ajuta cetatenii in probleme d-astea. eventual vorbeste la zapp, poate poti sa negociezi si pe acolo ceva (macar daca iti cer sa platesti facturile si sa reactivezi numarul de tel tot e bine...)
de la scadenta unei facturi pana la judecata e mult, probabil ca ti-au trimis o gramada de invitatii la negocieri... incearca si tu sa vorbesti pe acolo, poate rezolvi ceva
Jean Gary Diablo
16th February 2009, 23:48

Eu doar am spus ca o sa trebuiasca sa scoti banul ,asta e sigur .
Lamentarile penibile gen hoti,falimentu' ..nu stiu ce rost au.
Nu respecti ce ai semnat ,platesti .
Eu nu suport tigania si din cauza asta m-am exprimat
vodafonitza
17th February 2009, 00:21
Asa cum forumul softpedia nu incurajeze pirateria, ar fi ceva daca ar lua masuri si impotriva unor astfel de .....
Putina fermitate impotriva unor astfel de personaje nu ar strica.
LunaCrystal
17th February 2009, 00:57
Nici eu nu suport rau-platnicii si teparii.
vax
17th February 2009, 08:38
QUOTE (LunaCrystal @ Feb 17 2009, 00:57)

Nici eu nu suport rau-platnicii si teparii.
Ar putea fi, desi reiese altfel din mesajul lui, cel mult rau-platnic.
"Tepari", in cazul de fata, sunt Zapp:
- prelungire automata cu perioada contractuala (adica nu doar cu un an, ci chiar 2, daca atat a fost prima data)
- taxa de reziliere mai mare decat contravaloarea intregului contract
- penalitati uriase la pierderea unui telefon (mult peste valoare lor)
- penalitati de neplata de cateva ori mai mari deca suma datorata etc.
Faptul ca sunt trecute in contracte nu inseamna ca nu e teapa. Inseamna doar ca sunt acoperiti legal.
LunaCrystal
17th February 2009, 13:23
Cui nu i-a convenit trebuia sa nu cumpere. Daca romanul se trezea mai repede accea clauza de reziliere era scoasa mai repede. Si nu se platesc penalitati in cazul pierderii unui telefon. Iar restul clauzelor sunt si la alti operatori.
Eu vad altfel problema: Cand te abonezi trebuie sa te asiguri ca vei putea platii acel abonament orice ar fi. Daca nu esti sigur ca il poti platii mai bine nu te abona.
vax
17th February 2009, 15:50
QUOTE (LunaCrystal @ Feb 17 2009, 13:23)

Cui nu i-a convenit trebuia sa nu cumpere.
...pentru ca toata lumea stie ce inseamna "denuntarea contractului", nu? Iar daca nu stie exista personal amabil care explica acest aspect inainte de semnarea contractului?

Si nu se platesc penalitati in cazul pierderii unui telefon.
Nu am acces la ofertele personalizate ale vanzatorilor (adica ce oferte sunt liberi sa faca prin dialog direct cu clientul), asa ca folosesc informatiile pe care mi le ofera mie Zapp. Adica unui client:
Inlocuire terminal pierdut sau defect Z320i - 1600
Fiecare punct costa 0.1 euro. Adica 160 de euro. Pentru scarba aia de Z320i. Probabil ca o sa le gasesti si aici o scuza, ca o fi vorba de pretul pietii. Tot ce-i posibil, doar e vorba de un furnizor unic.

Daca nu esti sigur ca il poti platii mai bine nu te abona.
Aici era vorba de "tepe". Majoritatea celor care ajung sa aiba probleme cu Zapp, din cate am vazut eu pe forum, nu s-au plans de facturi. Nu s-au plans de tarife. S-au plans de "tepele" din contract.
Nu inteleg de ce le tot sariti in aparare luandu-va de faptul ca nu s-au informat suficient clientii. Este evident ca nu s-au informat suficient clientii, in asta consta orice "teapa": exploatarea inculturii, superficialitatii sau neatentiei "victimei". Nu ii acuza nimeni de inselaciune (ca in infractiunea cu acelasi nume), ci de o simpla "teapa".
rebbelul
17th February 2009, 17:22
Eu cred ca acea "clauza scrisa mic in contract" nu se aplica... deoarece dobanda la dobanda este interzisa expres de lege.
gigi_4476
17th February 2009, 19:20
De platit nu cred ca o sa scap, problema este cat... daca as fi citit mai atent contractul, la vremea respectiva, as fi observat acea clauza de 200$ si mi-as fi luat masuri din timp... In schimb eu ce am facut, am platit ultima factura si le-am zis ca renunt, ca aveam peste un an vechime( perioada pe cat incheiasem contractul) si am crezut ca gata, am terminat-o cu ei.. Si iata ca dupa trei ani, m-am trezit cu 4200 ron de plata la ei... ce smecheri !!!
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.