CONSTRUCTIE MOBILIER PAL

marr_nutz

MA ADRESEZ CELOR CARE LUCREAZA CU PAL DE 18. CUM DECUPATI IN INTERIORUL UNEI PLACI DE PAL??? EU AS DORI SA-MI FAC O MASUTA CARE SA AIBA IN MIJLOC O BUCATA DE STICLA SI NU STIU CUM SA FAC. PALUL SE CIOBESTE FOARTE USOR SI NU STIU CUM SE TAIE PENTRU A ARATA BINE.
adi_master
Cu siguranta un atelier de tamplarie te poate ajuta sau o freza buna si o scula pe masura+sa ai habar de cea ce vrei/faci.

marr_nutz
ideea este ca vreau so o fac eu. Si nu stiu daca se foloseste un fierstrau electric sau o freza? Daca freza..cum?
mutulica_41
Ideea e ca sunt sanse mari sa strici foaia de pal...Tre sa dai intai gaura ( cu spiral pt lemn); apoi folosesti ferastrau pendular sa largesti decuparea; daca ai taieturi drepte ultima taietura ar iesi mai bine cu ferastrau circular; daca ai taieturi curbe, tot cu pendularul, dar e risc mare sa tai ' ondulat' cu el, de aia ziceam ca risti sa strici foaia, e dificil sa-ti iasa mai ales daca nu ai experienta; teoretic, ai putea finisa si cu freza electrica, dar nu stiu daca rupe melamina sau nu, eu nu am incercat; eu zic sa te ambitionezi cu piese mai simple la inceput
marr_nutz
cred ca exista panze speciale pentru pendular cu care sa pot taia palul cat mai bine? cum le recunosc, au dintii in sus.. in jos.. mari..mici..?
adi_master
Eu stiu numai atata:
Sa iti iasa taietura perfecta si fara sa ciobesti melamina,tai pe dos,adica placa sa fie cu melamina in jos.
mutulica_41
Panza pt lemn are dintii cei mai mari, iar pt pal e buna o panza mai lunga putin; daca nici asta nu stii, nu ar trebui sa te apuci singur de facut mobilier...treaba ta, banii tai!

LED
De ce ar fi buna o panza mai lunga? Pentrru ca e mai flexibila (cu toate ca nu prea vad la ce ar folosi daca se taie doar drept).
mutulica_41
Eu nu la flexibilitate ma gandeam, ci la faptul ca are suprafata de atac mai lunga, dintii se tocesc mai greu, fiind mai multi, ...cred ca am o probl sa-mi gasesc cuvintele la ora asta, in fine, mie mi-a placut mai mult cum taie o panza de 10 cm fata de aia clasica de 8 cm, vb de pal
marr_nutz

multumesc pt sfaturi. O sa incerc, sper sa-mi iasa. Lucrez pal -practic ca si HOBBY--dar am facut lucrari mai simple. Taieturile care nu sunt drepte le-am facut la banzit dar erau exterioare. Am slefuit apoi ,dar tot taieturi curbate exterioare.
Va arat cateva lucrari, nu sunt cine stie ce.
costinbest
Numai cu o freza vei reusi sa faci o decupatura perfecta , insa ai nevoie si de un sablon pe care il poti confectiona din PFL-placaj , etc
Orice panza de pendular ai folosi nu vei reusi sa realizezi o decupatura perfecta pe care sa se lipeasca bine cantul - melamina sau ce vrei sa-i pui
Incearca totusi cu o bucata de lemn , daca tot faci ceva hoby chinuie-te cu un blat de lemn , palul e rumegus .

LED
QUOTE (mutulica_41 @ Feb 16 2009, 19:24) *
Eu nu la flexibilitate ma gandeam, ci la faptul ca are suprafata de atac mai lunga, dintii se tocesc mai greu, fiind mai multi, ...cred ca am o probl sa-mi gasesc cuvintele la ora asta, in fine, mie mi-a placut mai mult cum taie o panza de 10 cm fata de aia clasica de 8 cm, vb de pal

Stai putin, poate si eu trec printr-un moment al zilei in care nu ma pot concentra, dar...suprafata de contact ramane aceeasi daca vorbim despre o grosime de PAL standard. Gresesc?
mutulica_41
Led: nu gresesti, cred ca eu am gresit, si intre timp mi-am dat seama de ce am simtit diferenta; la inceput, fiind mai fara experienta, am luat la nimereala cateva panze, care se toceau destul de repede in pal ( se simte la mana), apoi am inceput sa ma uit mai bine la ele, si am luat cateva mai lungi, mai de firma sa zic asa, de care am fost ft multumit, au tinut mult mai mult; findca e treaba de vreo 3 ani, mi-a trebuit timp sa reconstitui filmul...intre timp mi-a mai venit mintea la cap si am realizat ca nu se merita sa te mai chinui cu pal acasa sa-l tai , sa-l cantuiesti, nu o sa iasa niciodata ca la atelier, iar cantul de melamina e o porcarie care mai devreme sau mai tarziu tot se va ciobi...remarca asta nu e pt tine, ci pt puietul ambitios si energic, care vazand cat costa o mobila in mag sau comandata, a decis ca mai bine se risca la un pendular Einhell ( alea de marca e prea scumpe, aproape 4 bulioane, cat o pereche de Nike!), ia de la tata o ruleta, ca daca tot are el, la ce s-o mai cumpere si p-aia..., si...las' c-o fac eu, doar nu-s handicapat! Eu, trecand prin perioada asta zbuciumata, am stricat vreo 2 piese, pt care a trebuit sa mai debitez inca o foaie de pal, si sa gasesc o folosina la restul de material, ca nu aveam nevoie decat de o treime din placa, si pt ca nu prea aveam ce face numai cu cat ramasese, am mai debitat inca foaie...si dupa un timp. canturile s-au ciobit pe ici pe colo; asta e, smecherii invata din greselile altora, iar fraierii invata pe pielea lor...
mutulica_41
Am descoperit, mai LED de ce imi placeau mie panzele mai lungi: nimerisem din intamplare, fara sa stiu, panze speciale pt pal, au 2 randuri de dinti, intercalate, iar panza e mai groasa!; mai bine mai tarziu decat niciodata, nu?
Click pentru a vizualiza atașamentul
GERULA2006
ce cant recomanzi ca sa nu se ciobeasca?
mutulica_41
cant abs 2mm la fata- usi/sertare/laterale, si de 0.4mm pe spate, unde nu se vede
LED
Da, bun asa. O sa caut maine niste panze de-astea, ca o sa mai am de facut ceva decupaje in PAL.
Andero
ca sa nu se ciobeasca recomand asta + un sablon de pfl + indemanare
NeKbv
Eu am o idee dar nu stiu cat de buna este....
Sa cumpar pal melaminat din praktiker , tot acolo sa le debitez la masurile de care am nevoie. Iar apoi undeva la o tamplarie sa imi dea gaurile pentru iale s.a.m.d , iar mie acasa mi-ar ramane sa fac doar marginile si sa montez mobila....

Cam in ce pret credeti ca o sa ajung?
helici_florin
nu tre sa mergi la atelier ca sa iti dau acele gauri rotunde pt balamale. Asa crezusem si eu, dar am aflat ca sunt niste freze speciale pt asa ceva. In bazar am dat 7 lei parca pe una mai bunuta (zic asta pt ca erau si la 5 lei). Iti trebuie doar bormasina - care presupun ca o ai ....

cam asa arata ustensila de care iti zic
Click pentru a vizualiza atașamentul
primejdie_06
... problema atunci cand dai gauri de balama cu bormasina este faptul ca nu poti regla bine adancimea de frezare... in functie de producator aceasta variaza intre 12.5 si 13.1 mm... o gaura prea adanca poate compromite PAL-ul in zona balamalei, o frezare putin adanca impiedica patrunderea totala a balamalei in locas implicit functionarea corecta a acesteia... din nefericire nici masinile de frezat cu cap superior nu se (prea) preteaza la acest gen de activitati din cauza vitezei de rotatie foarte mari (minim 18k rot/min)... un compromis bun ar fi un suport pentru gaurire verticala (se gaseste in mai orice magazin de bricolaj) plus o masina de gaurit ce se preteaza la suportul mai sus amintit... mult succes!
helici_florin
eu cand am facut, nu am avut probleme si nici nu am compromis palul. Si eram la prima gaura de acest tip. Dar am facut-o cu atentie smile.gif. Aveam balamaua langa mine. Daca nu incapea mai frezam 1-2 mm, pana am vazut ca intra in totalitate in gaura.. Gaura pt balama este adanca cam 60% din grosimea palului (cam asa parca estimasem eu atunci)
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.