stabilitate masina- dupa accident

ursulache

Tocmai am scos masina din service, dupa o avarie, (ambagat-o intr-un sant pe o bucata de drum acoperit de zapada). S-a inlocuit la ea aripa fata spate, prag, bandou,bara fata, tranversa inferioara radiator si capat lonjeron fata stg.
Problema: acum mi se pare ca masina nu mai are aceeasi stabilitate ca "ma fura" putin in viraje(cand revin). Este posibil? sau mi se pare mie? Am spus asta sotului si la fel i se pare si lui, ne-am gandit sa nu fie asa un stres dupa accident, dar nu cred.
Dupa eveniment am mai condus-o inca o saptamana(pana a intrat in service) si am venit si inapoi tot pe acelasi drum plin de curbe inpoi si carosabil umed, dar zau ca nu mi s-a parut nimic in neregula, era aceeasi masina(am observat doar ca se incalzeste mai tare in masina) Nu a fost lovita rau, mai mult era desfacuta.
Mentionez ca am aceleasi cauciucuri iar conditile de drum zilele astea: carosabil umed dar niciodata nu am remarcat sa simta masina carosabilui umed fata de cel uscat, pana acum, nu a fost zapada, polei.

Ce poate fi si mai ales ce pot face?
Pot sa verific ceva? Totusi as vrea sa pot avea ceva incredere in masina. Masina este relativ noua 11 luni si 11000km si intotdeauda m-a impresionat stabilitatea ei,aderenta pe care o avea la sol, mai ales de vechea mea Dacie nu se compara.
O vreau la fel ca inainte!
Multumesc!

SINEKT
QUOTE (ursulache @ Feb 14 2009, 06:59) *
Dupa eveniment am mai condus-o inca o saptamana(pana a intrat in service) si am venit si inapoi tot pe acelasi drum plin de curbe inpoi si carosabil umed, dar zau ca NU mi s-a parut nimic in neregula, era aceeasi masina(am observat doar ca se incalzeste mai tare in masina)
Multumesc!

Bun, hai sa lamurim din prima o problema. La momentul de fata, masina mai are ceva sau nu ?

SPF
SINEKT, fata se referea ca imediat dupa accident, inainte sa ajunga masina in service, mergea OK. Dupa reparatii a inceput sa faca figuri.

Sigur se trage de la capatul ala de lonjeron.

Eu i-as face o geometrie, i-as verifica amortizoarele, sa nu fie vreunul indoit si sa nu se vada cu ochiul liber, i-as verifica bara antiruliu.
ursulache
Da asa este, dupa accident mergea la fel ca inainte, aceeasi stabilitate.
Acum dupa ce am scos-o din service mi se pare ca nu mai are aceeasi stabilitate ca ma fura putin si asta in aceleasi conditii comparative de drum, aceleasi cauciucuri.

Multumesc SPF si eu m-am gandit la capul ala de lonjeron, la altceva nu m-a dus capul pentru ca nu ma pricep.
De asta v-am cerut parerea ca sa stiu ce sa fac.
O geometrie i s-a facut(la service-ul la care a fost reparata) dar pentru mine toate acele cifre nu reprezinta nimic.
Bara aia ce rol are? Logic ma gandeam ca poate fi ceva la care s-a umblat in service, altfel trebuia sa vad pana la reparatie, evident ca am fost atenta la asta si dupa cum am spus, dupa incident doar de incalzitul in masina am observat.
SPF
Bara antiruliu tine cele doua ansambluri de suspensie stanga-dreapta intr-o relatie de frecventa de oscilatie. Adica in momentul in care una din roti intra in oscilatie, bara antiruliu transmite o jumatate de perioada celeilalte roti (adica o tine defazata mereu) ca sa nu se creeze o rezonanta in frecventa de oscilatie intre cele doua roti, acest lucru ducand la pierderea controlului asupra masinii. Orice masina cu ansambluri independente de suspensie are bara antirului, atat pe fata cat si pe spate daca este cazul.

Deci posibil ca bara antiruliu sa fie prost montata sau absenta.
ursulache
Pana luni voi mai fi atenta cum se comporta.
Dar ce sa fac, evident ca eu nu pot sa-i fac ceva. Unde sa merg sa o verifice, inapoi la service-ul de la reprezentanta(unde a fost reparata)? la un alt service? unde?

Zau ca mie frica, daca in oras nu-mi place cum se comporta atunci in exterior ce voi constata?
Octavian___28
Musai la un service specializat in roti, sa verifice unghiu de fuga, de convergenta si sa vada cate urme lasa masina.
E posibil (nu doresc) sa merga un pic intr-o ''dunga'', nesesizabil la ochi - la verificare pe calculator se va vedea imediat daca lasa 4 urme (ceea ce e de rau) sau e ok.
Din pacate nu orice service are aparatura completa pentru roti.

PS: am vazut caz real cu o AlfaRomeo, facuta de nota 10 , verificat roti, totul perfect, dar i se parea proprietarului (ca tine) ca ceva nu e in regula, a mai fost o data tot la acel service, totul ok, cand a ajuns in Germania (era neamt) , a pus-o pe un stand adevarat de probe, si s-a vazut problema imediat, rotile lasau 4 urme.

C.F.S.
Ar mai fi posibil ca in service sa se fi ciordit ceva componente/inlocuit cu unele uzate. Se practica.
mihi78
in urma cu vreo 7 ani si eu am avut problema asta la o dacie 1310! cand am luat masina avea o planetara lunga bagata fortat si una scurta si exact aceesi simptoma in viraje imi tragea volanul din mana efectiv!
sigur datorita accidentului nu a avut caroseria de suferit serios?daca da si a fost afectata convergenta rotior si unghiul de fuga e normal sa traga in special cand iei mainile de pe volan sau la franare!
in tot cazul daca nici dupa asta nu isi revine mai bine luati alta cu atat mai mult ca are km putini si puteti obtine bani frumosi pe ea.
bossake

Buna idee. Sa arda vreun fraier (a se citi cumparator de buna credinta). bash.gif
ursulache
Nu trage in nici o parte, evident ca am probat chestia cu lastul mainilor de pe volan. Asta e ceva prea vizibil nu e nevoie sa ti se "para".
Cat despre schimbatul pieselor, da din nefericire se cam practica, am mai patit-o. Tocmai de asta am mers la reprezentata sa o repar masina fiind inca 13 luni in garantie.
aalinn
am patit si eu dar la mine mult mai grav ... nu mai vreau sa dau detalii
sfatul meu te duci la auto soft parca undeva pe barbu vacarescu ...
au aparatura moderna (cred) si la mine au rezolvat problema plus ca ai garantie 3 luni (la ce iti fac)
pretul cred ca e in jur de 1 mil acum 5,6 luni
ady_chesnoiu
QUOTE (aalinn @ Feb 14 2009, 20:40) *
am patit si eu dar la mine mult mai grav ... nu mai vreau sa dau detalii
sfatul meu te duci la auto soft parca undeva pe barbu vacarescu ...
au aparatura moderna (cred) si la mine au rezolvat problema plus ca ai garantie 3 luni (la ce iti fac)
pretul cred ca e in jur de 1 mil acum 5,6 luni

Acum e ceva mai mult cred . Eu merg pe ideea cu schimbatul pieselor cu unele vechi , vorba lui CFS se practica biggrin.gif .

Du-te si la un service ce stie de geometria rotilor .
bossake
Ca tot veni vorba de ciordit prin serviceuri.aveti grija cei care aveti logan cu serviceurile. La modelele ph2 de logan, la majoritatea nu se mai pune bara anti-ruliu. Asa ca e posibil sa v-o sterpeleasca la comanda pentru cineva cu ph2 smile.gif.
ursulache
Va multumesc tuturor pentru parerile exprimate.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.