catalin gramada
10th February 2009, 21:59
Salut
nu am gasit pe nicaieri referiri cu temei legal privind situatiile de urgenta iminenta in trafic.
Inchipuiti-va urmatorul scenariu, destul de des intilnit pe sosele : un sofer de camion, cu 30- 40 T in spate circulind perfect regulamentar in conditiile de trafic date se trezeste brusc in fata cu un autoturism iesit in depasire pe contrasens. Care e solutia corect justificata si acceptata ? Il "matura " pe soferul imprudent efectuind manevra de frinare si evitare (ocolire, nu proiectarea masinii in sant ), in conditii de siguranta ? sau bruscheaza comenzile intr-un efort disperat , fara a mai asigura manevra, cu pretul antrenarii intr-un accident si a celorlalti participanti la trafic si a pierderii propriei vieti
melcu79
10th February 2009, 22:03
Pai tocmai asta inseamna conduita preventiva: sa nu ajungi niciodata in situatia descrisa de tine!
Sa respecti indicatoarele, sa tii seama de conditiile de drum, de trafic etc. si toate astea sa te ajute sa te deplasezi in siguranta.
Marius3k
10th February 2009, 22:58
Hai sa aprofundam nitel discutia, ca subiectul merita toata atentia noastra.
Sa dau un exemplu de situatie dificila: coboram Feleacul, veneam de la Turda spre Cluj si dintr-o data vad in spate un TIR ce nu putea sa franeze. Ce ati fi facut in locul meu? Accelerati spre vale in jos, pe serpentine, sau ieseati pe marginea drumului?
catalin gramada
10th February 2009, 23:47
Nu cred ca s-a inteles, eu vb despre un camion care circula perfect regulamentar versus un autoturism care face o manevra neregulamentara si neanticipabila. Ce face soferul de pe camion , il loveste pe idiot sau il fereste cu orice pret, angajind in felul asta intr-un accident restul participantilor nevinovati la trafic ? Adica manevra de a-l feri pe soferul idiot e neconditionata sau trebuie facuta in siguranta ?
O manevra brusca n-ai cum sa o anticipezi de , ca nu esti Mafalda...Si inca ceva ...un camion incarcat nu poate fi bruscat orice viteza ar avea. Orice manevra brusca inseamna punerea de-a curmezisul soselei , rasturnarea, etc...asta doar daca nu si-a propus sa faca traseul cu 20km/h
micutza08
10th February 2009, 23:57
Trebuie facuta in siguranta. Nu o sa feresti idiotul care e vinovat ca sa omori nevinovati!
catalin gramada
11th February 2009, 00:16
problema e ca daca camionul face manevra in siguranta ( asigurare , semnalizare, frinari scurte pt. a nu bloca rotile...etc ) autoturismul nu mai are nici o sansa ( decit sistemele din dotare- centura , airbag ..etc)...practic e condamnat la o mare incercare. Exista temei legal pt. asa ceva ...?
silviu_n
11th February 2009, 00:29
Intr-adevar e un subiect interesant de discutie...
@Marius3k: probabil corect e sa accelerezi, doar nu-l lasi pe ala sa vina peste tine!
La intrebarea initiatorului raspunsul e simplu, manevra trebuie facuta in siguranta. Dealtfel, si am si eu un exemplu, nu recomand sub nici o forma bruscarea comenzilor, indiferent de starea drumului.
Numai ca aici se complica discutia... Nu suntem toti de-o varsta, nu avem aceeasi pregatire si experienta si nu avem acelasi temperament si aceleasi reactii! As adauga ca foarte multi soferi nu isi (re)cunosc limitele.
Ca exemplificare, pe soseaua Giurgeni-Viziru (o scurtarura de la Harsova spre Braila) - un drum judetean cam ingust, ma apropiam relaxat (100-110) de o curba larga la stanga. Printre copaci vad un tir din sens opus care intra si el in curba. Cand aproape sa ne intersectam, constat ca in depasirea aluia este o duba (un Ford Transit, o vad si acum!), ocupau toata soseaua... Am inclestat mainile pe volan si ies usor de pe sosea cu jumate de Cielo, care incepe sa salte de mai sa decolez, asa incat idiotul trece! Sunt ferm convins ca orice alta solutie alegeam aveam sanse mari sa ma culeaga din copaci...
C.F.S.
11th February 2009, 01:00
Hmmm. Topicul asta imi aminteste de un banc: QUOTE
sexul oral e minunat, numai depinde de care parte a peniței esti.
Hai sa nu cadem in capcana intinsa de initiatorul topicului si sa ne gandim ca vehiculele sunt identice. Ca sa nu aduc vorba de o inversare, aka Dvs sa fiti intr-un tico si un tir sa intre aiurea in depasire.
catalin gramada
11th February 2009, 01:19
Initiatorul topicului e sofer profesionist in devenire si e foarte curios sa afle care e masura justa aplicabila in situatii de criza, pentru ca nimeni nu doreste sa vb de asa ceva, inclusiv fostul meu instructor. Pe de alta parte nici nu mi-as dori sa cistig experienta angajat fiind in doua accidente , ca sa stiu cum sa reactionez la al 3-lea. Din acest motiv consum tot felul de secvente video si inchipui posibile scenarii, pentru a trage invataminte din pilde, pentru ca inca nu am gasit un material structurat care sa trateze maniera de abordare a situatiilor de urgenta. (mai putin cele de prim ajutor, unde lucrurile sunt suficient de limpezi).
Nu mi s-au prezentat in scoala nici masurile PSI, sa stii in cazul unui incendiu cum sa actionezi cu stingatorul, de pe ce pozitii trebuie abordat un incendiu, in remorca , in cabina , la motor...etc
Ar fi fost extrem de simplu cred, de editat un material in care sa fie prezente doua rubrici, si anume : 1. cum trebuie procedat, 2.cum nu trebuie procedat...poate il facem aici...
C.F.S.
11th February 2009, 01:22
In cazul asta, intri frate direct in el, nu faci macel din cauza unui idiot. Reduci cat poti, fara a risca sa pierzi controlul si asta e.
Adydum
11th February 2009, 01:34
QUOTE (C.F.S. @ Feb 11 2009, 01:22)

In cazul asta, intri frate direct in el, nu faci macel din cauza unui idiot. Reduci cat poti, fara a risca sa pierzi controlul si asta e.
Reduci cat poti , tragi dreapta cat poti. (nu cat poti de tare, cat poti de mult). De multe ori o iesire cu 2 roti pe acostament salveaza viata tantalaului. (Latime banda de circulatie: 3.5 m , latime maxima autovehicul admis circulatiei publice 2.5m ).
Din pacate astea sunt reflexe iar reflexul dicteaza sa te feresti cu orice pret de primul pericol, daca nu realizezi instant pericolul la care te expui cu aceasta manevra. (Ex soferii care nu vad ca cel din fata a franat si ies pe contrasens fara asigurare provocand un accident frontal pentru a evita un accident tip kiss my ass, mult mai putin periculos).
Raspuns la intrebare: eviti cat de mult iti permite situatia, in nici un caz nu provoci un accident mai grav decat cel pe care incerci sa il eviti.
NightShift
11th February 2009, 01:36
Pai daca soferul autoturismului merge destul de aproape in spatele unui alt vehicul care ii ia vizibilitatea,, si are de gand sa depaseasca,, .... este foarte posibil sa fie maturat de un TIR atunci cand scoate coltul masinii pentru a se putea asigura din fata. In acest caz,, nici nu are rost sa discutam ce ar trebui sa faca soferul TIRului, pentru ca oricum nu are timp de nicio manevra de evitare. Eventual doar sa atinga pedala de frana, dar asta oricum nu salveaza situatia.
C.F.S.
11th February 2009, 01:38
QUOTE (Adydum @ Feb 11 2009, 01:34)

Reduci cat poti , tragi dreapta cat poti. (nu cat poti de tare, cat poti de mult). De multe ori o iesire cu 2 roti pe acostament salveaza viata tantalaului. (Latime banda de circulatie: 3.5 m , latime maxima autovehicul admis circulatiei publice 2.5m ).
Din pacate astea sunt reflexe iar reflexul dicteaza sa te feresti cu orice pret de primul pericol, daca nu realizezi instant pericolul la care te expui cu aceasta manevra. (Ex soferii care nu vad ca cel din fata a franat si ies pe contrasens fara asigurare provocand un accident frontal pentru a evita un accident tip kiss my ass, mult mai putin periculos).
Raspuns la intrebare: eviti cat de mult iti permite situatia, in nici un caz nu provoci un accident mai grav decat cel pe care incerci sa il eviti.
Hai bre ca la masina te joci cu iesitul de pe carosabil, dar cu un camion, cu 30- 40 T dupa cum bine n-ai facut sa citesti, n-ai timp sa te joci.
Vad ca iar vorbesti in necunostinta de cauza.
@NightShift
Bine zis
Adydum
11th February 2009, 01:39
Mda, sunt multi d-astia care se expun traficului de pe contrasens ca sa vada din fata . Practic la limita stanga a masinii din fata tot vezi traficul de pe contrasens macar cativa metrii cat sa vezi daca poti sa mai iesi sau nu. Personal le doresc tiruri din fata, nu masini cu oameni nevinovati...
NightShift
11th February 2009, 01:40
(problema lamurita)
a se sterge acest post.
Adydum
11th February 2009, 01:43
QUOTE (C.F.S. @ Feb 11 2009, 01:38)

Hai bre ca la masina te joci cu iesitul de pe carosabil, dar cu un camion, cu 30- 40 T dupa cum bine n-ai facut sa citesti, n-ai timp sa te joci.
Sa fii tu sanatos cati tantalache am evitat, si cu camion e relativ simplu , da cu o cisterna care nu e plina ochi e de 14 ori mai de kko, ala trece bine mersi si tu mai transpiri cateva secunde pana opresti balansul...
Si putin off-topic, daca ai fi facut vreodata curse lungi pe "ceva" C sau C+E ai fi stiut ca ai sansa de mai multe ori la o cursa sa alegi varianta de a evita dobitocul in ultima instanta. Daca vre-un sofer ar alege prima varianta din "chestionarul" asta ar bubui destule masini la luna.
catalin gramada
11th February 2009, 01:45
De acord cu faptul ca esti prada reflexelor, dar aici lucrurile ar trebui nuantate pentru ca una e reflexul dictat de spiritul de conservare ( ex; se prabuseste un mal in fata ta , sau te trezesti cu unul mai mare in fata ...) unde maniera de reactie nu mai e subordonata constientului, si alta e reflexul pe care il manifesti atunci cind ai optiuni...e vb de momentul in care iti tremura putin piciorul pe pedala, dupa care se intimpla ...dupa cum o calci.. Si mai e o treaba , timpul are alta perceptie in cazul unui sofer profesionist care e constient si tine sub permanenta atentie masina care o conduce...ar trebui sa nu devina rutina niciodata veghea asta constanta la dimensiune si greutati
C.F.S.
11th February 2009, 01:51
QUOTE (Adydum @ Feb 11 2009, 01:39)

Mda, sunt multi d-astia care se expun traficului de pe contrasens ca sa vada din fata . Practic la limita stanga a masinii din fata tot vezi traficul de pe contrasens macar cativa metrii cat sa vezi daca poti sa mai iesi sau nu. Personal le doresc tiruri din fata, nu masini cu oameni nevinovati...
Personal iti doresc sa primesti cadou o carte de gramatica. Cat despre cei carora le doresti tiruri in fata, sper sa ti fie rude cat mai apropiate. Ce ai in capul ala? Cum sa doresti cuiva un tir in fata? Daca e incepator, nepriceput sau neatent - trebuie sa moara?
Adydum
11th February 2009, 01:55
QUOTE (catalin gramada @ Feb 11 2009, 01:45)

De acord cu faptul ca esti prada reflexelor, dar aici lucrurile ar trebui nuantate pentru ca una e reflexul dictat de spiritul de conservare ( ex; se prabuseste un mal in fata ta , sau te trezesti cu unul mai mare in fata ...) unde maniera de reactie de nu mai e subordonata constientului, si alta e reflexul pe care il manifesti atunci cind ai optiuni...e vb de momentul in care iti tremura putin piciorul pe pedala, dupa care se intimpla ...dupa cum o calci..
Un sofer bun evita din reflex alegand varianta cu pagubele cele mai mici daca accidentul e inevitabil.
Un sofer prost din spirit de conservare evita "primul " accident mai mic chiar daca provoaca unul mai mare.
QUOTE (C.F.S. @ Feb 11 2009, 01:51)

Personal iti doresc sa primesti cadou o carte de gramatica. Cat despre cei carora le doresti tiruri in fata, sper sa ti fie rude cat mai apropiate. Ce ai in capul ala? Cum sa doresti cuiva un tir in fata? Daca e ncepator, nepriceput sau neatent - trebuie sa moara?

Da, doresc celor care provoaca accidente frontale sa nu intalneasca si masini mici in care sa moara si oameni nevinovati. Ce e rau in asta ?? Cat despre cadoul care mi-l doresti, daca vrei sa faci ceva in privinta asta iti dau adresa postala. Daca esti amabil corecteaza-mi greselile gramaticale, sau vorbesti asa... , sa nu te ia somnul...
NightShift
11th February 2009, 02:03
QUOTE (Adydum @ Feb 11 2009, 01:51)

Un sofer bun evita din reflex alegand varianta cu pagubele cele mai mici daca accidentul e inevitabil.
Un sofer prost din spirit de conservare evita "primul " accident mai mic chiar daca provoaca unul mai mare.
Uite; sa zicem ca mergi pe un drum national si la un moment dat, unu in fata ta franeaza brusc.
Realizezi instant ca masina ta nu are frana atat de buna cat sa te poti opri in spatele lui. .... Ce faci?
(pe stanga ai vizibilitate cam 20-30m si nu vine nimeni,, iar pe dreapta un sant adanc de vreo jumate de metru)
Franezi cat poti si intri in el? ... dar poate nu vine nimeni din fata, si iti spargi masina degeaba. 
... sau franezi cat poti si intre timp incerci sa il eviti ? Daca DA, atunci pe stanga sau pe dreapta?
ce fel de sofer te consideri?
Adydum
11th February 2009, 02:13
QUOTE (NightShift @ Feb 11 2009, 02:03)

Uite; sa zicem ca mergi pe un drum national si la un moment dat, unu in fata ta franeaza brusc.
Realizezi instant ca masina ta nu are frana atat de buna cat sa te poti opri in spatele lui. ....
Ce faci?(pe stanga ai vizibilitate cam 20-30m si nu vine nimeni,, iar pe dreapta un sant adanc de vreo jumate de metru)
Franezi cat poti si intri in el? ... dar poate nu vine nimeni din fata, si iti spargi masina degeaba.

... sau franezi cat poti si intre timp incerci sa il eviti ? Daca DA, atunci pe stanga sau pe dreapta?
Exact ceva in genul asta s-a intamplat acum vre-o 2 saptamani, in curba la mamaia-sat. Eram al doilea in coloana (din 5 masini, eu tot cu masina), avand in fata o dacie. De pe contrasens a intrat un ford mondeo cu un fraierica beat a lovit frontal dacia, eu am evitat prin dreapta iar masinile din spatele meu au intrat in ansamblul dacie-mondeo. De ce am reusit sa evit iar cei din spatele meu, nu? Pentru ca nu merg in coloana fara sa fiu atent si la traficul din fata celui aflat in fata mea. Si in general nu prea am ce sa caut in fundul celui din fata, depasirile le fac lansat.
Raspuns la intrebarea 1: . Franez si evit pe unde am liber (stanga sau dreapta, nu am o parte preferata). Ideea e ca mai tot timpul stiu ce am si ce vine din spate, din fata, pe stanga si pe dreapta si astfel pana acum nu s-a intamplat sa evit o masina si sa ies pe contrasens in calea altora, sau sa evit prin dreapta peste vre-un motociclist. Sper ca nici de-acum incolo sa nu se intample....
Raspuns la intrebarea 2: Incerc sa fiu un sofer care in trafic are respect fata de viata, integritate corporala si timp. M-au salvat altii, am salvat pe altii
NightShift
11th February 2009, 02:26
QUOTE (Adydum @ Feb 11 2009, 02:13)

in general nu prea am ce sa caut in fundul celui din fata, depasirile le fac lansat.
Cum 'ce cauti in fundul celui din fata ta? ... Pai circuli. 
Eu vorbesc de E68, E81, E60,, etc, unde daca lasi 50m intre tine si cel din fata,, in 2 minute sa intercaleaza 3 masini acolo. Iarasi lasi 50m, si iarasi se intercaleaza 3 masini. Intelegi fenomenul?
... dar in fine. Sa nu schimbam subiectul.
Adydum
11th February 2009, 02:37
QUOTE (NightShift @ Feb 11 2009, 02:26)

Cum 'ce cauti in fundul celui din fata ta? ... Pai circuli.
Eu vorbesc de E68, E81, E60,, etc, unde daca lasi 50m intre tine si cel din fata,, in 2 minute sa intercaleaza 3 masini acolo. Iarasi lasi 50m, si iarasi se intercaleaza 3 masini. Intelegi fenomenul?
... dar in fine. Sa nu schimbam subiectul.
Am zis eu 50? 10-15 cu vizibilitatea traficului din fata e ok. Lipit de cel din fata inteleg 2-3 m.
Vezi Aici cam care e pozitia cand astept sa depasesc pe cineva.( Sec 30)
Si uite Aici trafic interesat
cosmin_miu
11th February 2009, 02:39
QUOTE (NightShift @ Feb 11 2009, 02:03)

Realizezi instant ca masina ta nu are frana atat de buna cat sa te poti opri in spatele lui. ....
Ce faci?(pe stanga ai vizibilitate cam 20-30m si nu vine nimeni,, iar pe dreapta un sant adanc de vreo jumate de metru)
mie mi s-a intamplat o faza asemanatoare acum vreo 5-6 ani
eram intre sindrilita si afumati ....pana in ferma Pionneer . Era seara si in fata mea un daihatsu pe care ma pregateam sa-l depasesc ...eram la vreo 10-20m in spatele lui si mergeam cu o viteza de 100km/h . La un moment dat vad ca ma apropii brusc de bou (pusese frana dar nu-i mergeau stopurile) franez, constat ca nu aveam spatiu necesar ....intru pe banda de urgenta ca sa am loc de franare , constat ca era o masina avariata si un om sub ea....ma indrept usor pe contrasens vad erau masini apoi revin in pozitia initiala cu intentia sa intru in spatele boului fara stopuri pe frana ....noroc ca boul a luat piciorul de pe frana si m-am oprit la o palma de bara lui.(dupa care au urmat injuraturile de rigoare). Practic idiotul a franat BRUSC nejustificat( si fara stopuri pe frana) cu intentia sa se uite ce face ala sub masina !
P.S. degeaba se vorbeste aici :cine ar face si ce ar face . Sunt soferi chiar cu multi km care nu au experienta necesara si nu au fost supusi unor situatii grave de evitare , de analiza si oamenii nu stiu cum sa procedeze, cum sa-si apere pielea ,cum sa aleaga situatia cea mai potrivita sau cum sa minimizeze pagubele chiar daca aici se dau note explicative . In plus fiecare caz (evitare sau accident) presupune circumstante diferite.
Keto
12th February 2009, 11:49
QUOTE (Adydum @ Feb 11 2009, 02:37)

Am zis eu 50? 10-15 cu vizibilitatea traficului din fata e ok. Lipit de cel din fata inteleg 2-3 m.
Vezi
Aici cam care e pozitia cand astept sa depasesc pe cineva.( Sec 30)
Si uite
Aici trafic interesat

In Romania rar se respecta distanta minima obligatorie intre vehicule. Spre exemplu, daca trebuie sa opresc de urgenta la o trecere de pietoni (in situatiile acelea cand observi intentia pietonului de a se angaja in traversare fara sa se asigure - si aceste situatii destul de frecvente), am ochii numai pe oglinda retrovizoare. Uneori efectiv trebuie sa permit masinii sa ruleze si sa opresc poate chiar pe zona marcajului pietonal, atunci cand vad ca masina din spate se apropie amenintator. Daca este si sotia cu mine, ma intreaba ingrozita : "Ce faci, vrei sa calci pietonii?". Desi risc amenzi, cred ca pietonii sunt ceva mai in siguranta atunci cand le incalc spatiul decat in situatia in care as putea fi proiectat direct peste ei...
Am vazut aici ca au CASCO cu 5% mai ieftin. Pentru Renault e oferta in principal! Pare OK... uitati-va si voi!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.