Sigma sd 14 ce parere aveti de acest dslr?
Pagini: 1, 2

pentaxistul

sigma sd14 ce parere aveti de acest dslr?merita investitia??
montecarlo
Poate ca da, daca ar fi pe alta mntura, desi la un factor de crop de 1.7x ! ... . Mai degraba un Sigma DP1 dar desigur, numai la un pret bun (pe la ~1200 lei, poate) .

Rapier
Sistemul Sigma e mai "special": senzor Foevon, montura Sigma, etc.
Din pacate, desi au avut idei bune, la punerea lor in practica nu au excelat cei de la Sigma sad.gif
loock
Montura Sigma este de fapt o baioneta Pentax K, si contacte separate Canon EF.
Baioneta K este usor rotita clockwise.
La SD 10 mai erau niste aripioare spre exterior, o a doua baioneta, insa la SD 14 acestea nu mai apar.
Baioneta K utilizata, are inclusiv scobitura frezata pt. ingroparea completa a adaptorului original m42-K wink.gif
Planul peretelui in care este montat filtrul IR, foarte apropiat de montura, nu permite montarea de obiective cu actuatoarul mecanic atasat.
proxtu
am eu un sd14 cu obiectiv 17-70, parca smile.gif
ce sa zic, investitia merita daca iti permiti sau daca faci ceva de studio cu el.
este un aparat mai... exotic, senzorul este deosebit, zic eu, dar aparatul nu e prea performant in privinta ISO-ului, a vitezei, etc
deci e mai greu de folosit in conditii de lumina slaba, miscare. am cunoscut pe cineva care facea munca de studio cu sd10 si parea multumit.
problema la sigma este ca aparatul si obiectivele sunt in general dereglate de noi, asa ca trebuie trimise la ei la reglat,
de aceea cumpararea unui nou aparat/obiectiv e cam dificila, fiindca nu cred ca avem service sigma in romania smile.gif
pe al meu a trebuit sa'l trimit cu posta in franta, de unde l'am cumparat, ca sa imi regleze body'ul sau obiectivul, fiindca avea back/front focus de nou.
constructia body-ului e faina, sta mai bine in mana decat d80, cel putin asta e parerea mea smile.gif
setarile sunt simple, dar suficiente, nu are briz-briz-uri, prelucrari in camera, etc.
oricum, pentru rezultate bune trebuie lucrat cu RAW si cu programul lor, care e cam incet tongue.gif
edri
QUOTE (proxtu @ Feb 16 2009, 10:22) *
nu cred ca avem service sigma in romania smile.gif

http://www.focus94.ro/news_detail.php?id=55
proxtu
cand am intrebat eu nu faceau asta, adica prin 2007-2008 smile.gif
oricum, cand am vorbit cu ei mi'au zis ca doar daca luam de la ei aparatul preluau garantia, dar tot il trimiteau prin alte tari, cred. francezii mi'au zis ca au reglat body'ul, desi testul cu obiectivul meu si un alt body dadea tot back/front focus.

copilus
QUOTE (montecarlo @ Feb 7 2009, 03:16) *
Poate ca da, daca ar fi pe alta mntura, desi la un factor de crop de 1.7x ! ... .

Imi pare rau, dar avand in vedere diferentele dintre Foveon X3 si Bayer, crop-ul e irelevant. Asa pot spune si eu, ca Bayer e nashpa ca ca face interpolare si densitatea de pixeli e enorma la rezolutie echivalenta.
FOV Crop-ul de 1,7 e muuult mai bun in dynamic range, culori si detalii decat majoritatea senzorilor Full Frame (1,0).

SD14

D80

400D

copilus
Bun! Am dat-o pe SD14. Momentan nu am decat un 18-200 DC OS pe ea.
Daca vrea cineva mai multe informatii, poze "real-life" ma poate contacta.
copilus

Cateva poze de-ale mele cu SD14 pe Flickr
SuperDuper
Pozele facute cu senzorii Foveon intotdeauna au ceva aparte ca si coloristica, ceva greu de atins cu camerele celelalte. Pacat ca tehnologia nu a prins mai mult - acum toti se axeaza pe senzorii CMOS, usor de produs pe linii de fabricatie CMOS existente.
Este o optiune greu de facut, avand in vedere celelate lipsuri, dar daca peisajele sunt principalul subiect... este o nisa unde nu prea are concurenta. Poate ceva din partea senzorilor SuperCCD SR... care nici ei nu prea au prins, in principal tot din motive economice.
copilus
Ce pot sa spun... M-au initiat in fotografie un Fuji FinePix S5000 si mai apoi un Nikon D40x (am studiat foarte mult pe Ken Rockwell). Consider SD14 ca fiind o camera greu de utilizat si slab dotata in comparatie cu... sa zicem D60, insa, am constatat ca majoritatea "gadget-urilor" de pe D40x erau inutile. Sa nu mai vorbesc de D60 (senzorul pt inchidera display-ului cand apropii vizorul de ochi in conditiile in care nu foloseam mai deloc display-ul).
Am ajuns sa-mi doresc mai mult de la o camera foto dpdv al controlului (DOF Preview, Bulb, Mirror-Up, Wireless Flash Commander etc). In conditiile in care de mult mu mai trageam in Auto (preferatul meu e Aperture Priority), am considerat ca SD14 imi ofera exact ceea ce-mi doresc fara alte "umpluturi", iar ideea de fotografie IR ma fascina si ma fascineaza foarte mult dar inca nu am um filtru IR.
Intr-adevar, necesitatea prelucrarii imaginii mi se parea un dezavantaj, dar dupa ce am luat camera am constatat ca SIGMA Photo Pro e cel mai mare avantaj al camerei; inlocuieste ore de photoshop si cantitati mari de know-how si produce rezultate care ii fac pe multi posesori de camere cu nume formate din 2 caractere invidiosi. Insa la noi lipsa de cunoastere si dorinta de a fi remarcat (Canon e mult mai rasunator ca deh... face si imprimante si calculatoare de birou, etc) ii face pe multi sa considere ca un Ferrari e mult superior unui Koenigsegg CCXR sau ca un 450D e PRO (oare Hasselblad ce-o mai fi?).
Am constatat ca majoritatea posesorilor de SIGMA sunt din SUA, Germania si tarile nordice (Suedia, Finlanda, Norvegia).
Mi se pare curios faptul ca, desii unii precum Ken Rockwell (pe care il stimez si ii datorez 70% din cunostiintele mele in domeniul foto) considera ca nu merita nici macar sa isi introduca CF-ul intr-o SD14 pentru a vedea ce poate, sunt totusi unii oameni care adora seria SD si chiar DP si nu le-ar schimba nici pe Hasselblad si asteapta cu nerabdare SD15 nu vre-un EOS-1Ds Mark IV.
Kunzite
Off-topic:
QUOTE (copilus @ May 23 2009, 20:28) *
Ken Rockwell (pe care il stimez si ii datorez 70% din cunostiintele mele in domeniul foto)

Trist... lasa-l pe Kenny-boy, site-ul lui e site de bancuri (vreo doua bune, restul proaste), nu de fotografie. Gaseste-ti alta sursa dupa care sa inveti.

On-topic:
SuperDuper: pai senzorul ala are avantajul de a nu interpola informatia de culoare. Am vazut print-uri, nu mari ce-i drept, si arata foarte bine.
Da, pacat ca tehnologia nu se dezvolta cum ar trebui.
copilus
QUOTE (Kunzite @ May 23 2009, 20:36) *
Trist... lasa-l pe Kenny-boy, site-ul lui e site de bancuri (vreo doua bune, restul proaste), nu de fotografie. Gaseste-ti alta sursa dupa care sa inveti.

Sincer, inca il mai studiez si consider ca intr-adevar pune accentul pe fotografie, nu pe echipament, are un mod de a explica mai "uman". Restul mi s-au parut prea "ingineresti" (sa nu mai vb de dpreview).

Da, pacat ca tehnologia nu se dezvolta cum ar trebui.

Se lucreaza la un senzor full-frame wink.gif de cand Sigma a luat Foveon.
montecarlo
Off-topic:

... Gaseste-ti alta sursa dupa care sa inveti.

ca de exemplu: http://blog.magnumphotos.com/2008/11/wear_...tographers.html ( http://www.magnumphotos.com/ ) si multe multe altele... Intreaba-l pe "Gogu" biggrin.gif

Eu oricum, in proportie de ~80-90% fotografiez A/N (ca-i digital, ca-i film). Ce-mi pace la Super CCD (Fuji) e DR-ul altfel imi ajunde o camera cu focalizare manuala si cateva role A/N. Doar nu trag cu mitraliera biggrin.gif

La Sigma pare interesant acel DP1 si 2, in rest ... poate ceva obiective daca nu exista pe focalele respectove ceva de la Tamron (seria SP) sau Tokina dar numai daca cele de la Pentax imi sunt peste buget, desigur smile.gif

copilus
In fine, mi-e suficient ce-am invatat de la KR. Oricum, cred ca cei care-mi recomanda altceva ori au Canon si sunt anti-Nikon, ori au Pentax si sunt anti-orice-altceva. Si, daca n-ar fi fost Sigma, probabil ca la un K20D ma bagam si eu. Desi KR e oarecum anti-Sigma tot de el "ascult". Mi se pare mai usor sa urmezi un singur profesor decat sa citesc articole contradictorii ale mai multor fotografi cu pareri diferite. Practic, invat cum se certa mai muti pe acceasi idee.

montecarlo: daca-ti place DP1 si DP2, probabil ca o sa-ti placa si SD15; daca-ti place Super CCD (sunt posesor de Finepix S5000, fost posesor de Nikon D40x) cu Foveon X3 probabil o sa ai orgasm smile.gif
Camerelor Sigma le lipsea procesorul de imagini (acum au True si True II) si ceva mai multa (foarte multa) ergonomie, dar cred si sper ca SD15 o sa rezolve in mare parte ambele probleme.
florinel
Copilus, cum se misca AF-ul la camera asta (ca viteza/precizie) comparativ cu un 40D ? Cum arata pozele la ISO maxim?
copilus
In comparatie cu 40D nu stiu. O sa-ti spun in comparatie cu D4sn.
Focus: nu simt diferente, cu exceptia faptului ca la Nikon aveam motor SWM - sau USM daca esti Canon-ist - si se misca mai repede obiectivul, dar exista si la Sigma obiectivele HSM. Singura inconvenienta e modul de selectie a punctelor de AF (am spus mai sus ca ii lipseste ergonomia), dar am setat punctul din mijloc si fac panning.
ISO: Aici e de discutat... Pe scurt as putea spune oribil, dar nu o fac. Trebuie sa intelegi ca SD14 nu are procesor de imagine si nu altereaza absolut deloc imaginea. A nu se crede ca celelalte camere cu senzor Bayer sunt superioare. Zgomotul se pierde in procesul de interpolare unde pixelul "zgomotos" se pierde prin combinarea cu pixelii invecinati. Bineinteles, poti face interpolarea pe calculator unde poti obtine rezultate chiar mai bune (vezi pe http://www.rytterfalk.com/). In schimb, zgomotul mare la SD14 are si un avantaj: se pastreaza foarte bine detaliile (compara zgomotul X3 vs. Bayer).
SuperDuper
Eu zic ca cine vrea sa faca poze la ISO 1600 trebuie sa stea departe de Foveon X3. In schimb cine sta de obicei pe la ISO 100-400 nu are de ce sa isi faca prea multe probleme...
Eu si cand trag la ISO 800 cu 400D am o strangere de inima smile.gif
Ce mai, este un senzor deosebit, care exceleza clar in anumite puncte, necesita imbunatatiri in altele...
La fel ca si cel SuperCCD SR, sunt senzori de nisa, mai putin main-stream care promiteau mult, dar directia de dezvoltare impusa de marketing si economie este spre senzori CMOS cu multi megapixeli, capabilitati LiveView si filmare (chair daca au un jelly groaznic) si acuratete a culorilor sau DR mai putin importante.
copilus
Am observat un lucru interesant. Am comparat cateva fotografii facute cu Foveon X3, respectiv Kodac KAF 3900 (SD14 vs. Hasselblad H2D-22). In ceeace priveste culorile sunt foarte apropiate, desi in DR e totusi ceva mai bun Foveon. Concluzia: cei care vor o combinatie intre SD14 si Nikon D3x pot merge pe varianta body Hasselblad/Mamiya + back Hasselblad/PhaseOne (ii invidiez pe cei care au asa ceva).
Iar pentru ultrasii Nikon/Canon am ceva stiri: majoritatea fotografiilor de prezentare ale minunatelor lor produse sunt facute cu... ati ghicit Hasselblad sau PhaseOne (de exemplu, Nikon D3 a fost fotografiat cu PhaseOne P45).
tim2003
Bre, ai confundat taberele. biggrin.gif Ultrasii nu sunt Nikon/Canon. O sa te prinzi tu in timp ce si cum. wink.gif
Multumim pentru stiri.
glumetu
QUOTE (copilus @ May 26 2009, 10:05) *
Iar pentru ultrasii Nikon/Canon am ceva stiri: majoritatea fotografiilor de prezentare ale minunatelor lor produse sunt facute cu... ati ghicit Hasselblad sau PhaseOne (de exemplu, Nikon D3 a fost fotografiat cu PhaseOne P45).

foarte tare, mai impartaseste-ne din culisele prezentarilor Nikon/Canon... sau ai citit si tu pe vreun forum? rolleyes.gif

eu stiu sigur ca PhaseOne isi face fotografiile de prezentare cu iPhone-ul - nu-i asa ca-s tari? laugh.gif (asta pentru "ultrasii" PhaseOne)
copilus
Asa, asa, ziceti! Vad ca v-am atins la... senzor!
Va dati de gol.

Aveti aici o parte din informatii. Stiu ca v-ar place sa scoateti poze ca Hassel-u' (e mai greu sa recunoasteti). Sigma se apropie foarte mult. Nu uitati ca am avut Nikon si am butonat suficiente camere ca sa-mi dau seama.
Enjoy!
glumetu
QUOTE (copilus @ May 26 2009, 13:34) *
Asa, asa, ziceti! Vad ca v-am atins la... senzor!
Va dati de gol.

Aveti aici o parte din informatii.
Enjoy!

s-o crezi tu, eu am destule de criticat la Nikon, dar pe bune, nu comparatii intre D3 si PhaseOne thumbdown.gif (sau ma rog Sigma, ca se apropie foarte mult laugh.gif)

Dar e important ca am clarificat sursa ta. Tine-o aproape - e demna de incredere! thumbup.gif (nu uita sa dai click si click, omul trebuie sa-si intretina familia!)
idaho333
Ai citit si ce scria la finalul articolului?
Cele doua aparate au domenii de utilizare foarte diferite.Compari mere cu pere.
Se intelege ca mi-ar face placere sa utilizez un PhaseOne, Leaf sau alt aparat din aceasta categorie fie el digital sau pe film.Nu asa se pune problema.Important este ce faci cu acel aparat. Nu o sa vezi Mamaya la meciuri de fotbal sau in expeditii pe Everest.
Si mai este un amanunt...pretul.
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.