programator z80
Pagini: 1, 2, 3

megadeth

:worthy:Am nevoie de o schema ptr programarea uP z80 URGENT
byteworks
Z80 acela vechi, motorul lui ZX Spectrum, HC, Cobra sa? Ala nu are memorie program interna, ruleaza programele din RAM, incarcate acolo pe diverse cai din eprom, banda, disc.

megadeth
asta si vreau, dar daca cumva stii cum pot introduce informatia in el
Arcer
QUOTE(megadeth @ Feb 28 2005, 13:17)
*

Ala nu este microcontroller, este microprocesor si deci programul nu este in el, ci intr-o memorie de linga el, pe care el o adreseaza si din care citeste programul.
Ce vrei mai exact sa faci?
magister
uite aici ceva documentatie
byteworks
QUOTE(megadeth @ Feb 28 2005, 13:17)
*

Stiu, dar daca pui problema asa n-are nici un rost sa-ti spun, esti in posesia a prea putine cunostinte; pune mina si studiaza si revin-o cu o intrebare mai precisa.
megadeth
cum sa-ti explic eu am un "MMN 80 CPU" si as vrea sa stiu ce pot sa fac cu el
am facut rost de el, si la inceput nu am stiut ce e apoi am citit ca e varianta romana a lui z80, deci nu stiu ce face ddar as vrea sa stiu la ce as putea sa-l folosesc?

sigxcpu
Z80 este un microprocesor. Iti trebuie ALU (cred), memorie RAM (64kbytes) si niste ROM din care sa plece un sistem oarecare (fie BASIC, CP/M sau alte chestii).
Trebuie sa construiesti destul de mult in jurul lui pentru a fi utilizabil la ceva.
Sir_Vaska
Se mai foloseste pentru a realiza PIP la unele televizoare prevazute cu asa ceva. De ex la tv Thomas cu PIP....... Bineinteles e insotit de memoria eprom si ceva rami , plus ceva circuite logice care leaga acestea.
Acta non verba

...da se foloseste, dar pentru experimente ''home made'' este mai greu de folosit ... cool.gif
megadeth
Da-mi un exemplu!!
Acta non verba
...Google...
vezi de exemplu aici sau aici, etc...
stericuta
recomand "N. Patrubany: Totul despre microprocesorul Z80, Editura Tehnicã, 1989".
megadeth
ba il stiu dar nu l-am gasit la biblioteca
wallbash.gif
Gurban_Dan
Mdea.

Uite ce faci: iti cumperi un calculator HC85 sau HC90, sau d-astea din vremea lor.

Sunt ieftine. Vreo 100mii-200mii.

Rulezi pe el un program, joc , orice..

Apoi iti faci propriile programe.

Vezi ca are si limbaj de asamblare.

Ii dai din asamblare anumite comenzi, pentru a pune registrii de iesire pe o anumita stare.

Acum desfaci calculatorul, vezi care e 'procesorul' ca al tau si ii masori pinii.
Nu trebuie aparat de masura, e suficient un LED+rezist.

Acum stii ce face si la ce poate fi folosit.

Cum sa-ti zic eu,

Z80 e copia identica a lui 8080. Produs in Ucraina.
Ai nostri au fost in State si au furat tehnologie. Cel putin presupun.

Dupa aia a urmat 286, 386, 486, 586, PI, pe care il iei la 1 mil.

Acum ii scoti procesorul HC-ului si il pui pe al tau.
Asta poti face practic cu el. Va fi la fel.

Stiu in principiu schema lui Z80. Pori face calcule in virgula fixa, daca il integrezi intr-un sistem electronic.

Adica datele vin pe anumite fire in 0 si 1, + instruct. nr. XX care insemna adunare.

Ce vei castiga nu e decat experienta.
RAN
Z80 nu e o copie a lui 8080. E o varianta imbunatatita biggrin.gif (daca imi aduc bine aminte, Z80 a fost produs la Zilog de un inginer plecat de la Intel). Oricum, un procesor remarcabil pentru vremea lui.
gec
QUOTE(megadeth @ Feb 28 2005, 12:39)
worthy.gif
*

daca ma scobesc bine, poate gasesc vechea mea schema de la Automat Programabi CIP facut de Electronica ce foloseste drept CPU Z80 si limbaj de programare BASIC compatibil ZX Spectrum 48K
StructuredQueryLanguage
Cred ca mai am pe acasa aruncat manualul #schemele electronice complete de la Cobra (Z80). Un coleg si-a facut un "calculator" dupa schemele alea.

Dar, pt ca exista si un dar, pe acasa ajung prin sept. tongue.gif

Da-mi un PM daca esti interesat si ai rabdare wink.gif
danld02
M-ar interesa si pe mine scheme (sau manuale de utilizare) de la calculatoarele romanesti pe baza de Z80, daca mai are cineva...
gogusclipici
Daca vrei sa inveti programare , eu zic sa te mai gandesti.
Mai degraba ia-ti un Atmel Mega8 (e vreo 200.000), iti faci un programator (te costa vreoa 50.000) si gata. Ai compilator C gratis (limitat ca marime de cod , dar numai bun pentru incepatori) Codevsion AVR, asamblor si mediu de dezvoltare foarte bun (Avr studio) si ditamai forumul www.avrfreaks.net
Zugravu
Salutare.
Cunosc destul de bine procesorul Z80, si as vrea sa fac cateva corectii la ce s-a postat aici, daca-mi permiteti:
sigxcpu a zis:
"Z80 este un microprocesor. Iti trebuie ALU (cred), "
"Trebuie sa construiesti destul de mult in jurul lui pentru a fi utilizabil la ceva."
Nu-ti trebuie ALU, unitatea ALU este integrata. Intr-adevar, trebuie construit mult pentru a face ceva, dar muult mai putin decat pentru un x86.
Gurban Dan a scris:
"Z80 e copia identica a lui 8080. Produs in Ucraina."
nu prea...
Z80 este superior lui i8080, deoarece contine cateva chestii in plus (ex. registrii shadow, 3 moduri de a reactiona la intreruperi, operatii cu biti (BIT, SET, RES) etc), dar in acelasi timp este complet compatibil software cu i8080. NU a fost facut in Ucraina, ci in Italia, de o firma Zilog, infiintata de unii care au proiectat i8080 si au fugit de la Intel.

Si nu pot spune ca a fost slab pentru vremea lui. A fost creat in 1976, dar a fost implementat de romani pe HCuri (CIP, JET, etc) destul de tirziu; abia in jurul anilor 1990, cand deja exista 386!
Paul_l
QUOTE(Zugravu @ Mar 17 2006, 20:11) *
Z80 este superior lui i8080, deoarece contine cateva chestii in plus (ex. registrii shadow, 3 moduri de a reactiona la intreruperi, operatii cu biti (BIT, SET, RES) etc), dar in acelasi timp este complet compatibil software cu i8080. NU a fost facut in Ucraina, ci in Italia, de o firma Zilog, infiintata de unii care au proiectat i8080 si au fugit de la Intel.

Si nu pot spune ca a fost slab pentru vremea lui. A fost creat in 1976, dar a fost implementat de romani pe HCuri (CIP, JET, etc) destul de tirziu; abia in jurul anilor 1990, cand deja exista 386!

Ca unul ce am lucrat multisor cu z80 confirm corectitudinea informatiilor de mai sus cu intrebarea : Chiar firma Zilog e italiana ? Nu am auzit pina cum de chestia asta.
gec
Z80 se foloseste si in centrala telefonice Panasonic biggrin.gif

Poti face orice cu un Z80 care se programeaza (nu el, ci memoria aferenta externa ca el nu are decat ceva memorie ram interna) in limbaj de asamblare, diferit ca si cod de cel dela Intel, in C sau Pascal. Basic cau CP/M era folosit in clonele Sinclair Spectrum ZX48+ ZX128 sub nume romanesc Prae, Amic TimeX, HC85, HC89, CIP, CIP Plus 128. Si rusii au scos o clona de computer pe Z80. O alta firma de renume care a comercializat computere este ATARI care a reusit sa adreseze multipagina 512K RAM, fata de cei 64K care ai adreseaza in mod direct

Eu am lucrat cu roboti industriali cu Z80, facuti de Electronica Bucuresti, si am vazut masini cu comanda numerica fabricate in Romania, pentru export, cu microsisteme Z80 produse de Germania.

In concluzie este mult mai destept decat un PIC sau Atmel, dar sub I8080
gec
QUOTE(Gurban_Dan @ Aug 11 2005, 20:39) *
Z80 e copia identica a lui 8080. Produs in Ucraina.
Ai nostri au fost in State si au furat tehnologie. Cel putin presupun.

Dupa aia a urmat 286, 386, 486, 586, PI, pe care il iei la 1 mil.

Inca nu-i 1Aprilie, Uita-te mai intai pe datasheet, Zilog nu-i la fel de veche ca Intel dar nici de furt de tehnologie nu a fost acuzata inca, iar diferenta este maaaaaaaaaare cat Ucraina. Romania, Ucraina, Korea au cumparat licanta de productie, fiinca noi am exportat componente electronice, unele au ajuns in computere COMODORE C64, fara gluma

Furi tehnologie, poate, da cumvii cu un focalizator de masca pentru chipuri ca la vremea aia era cat porbagajul Daciei???
Acta non verba
de unde apare ideea... smile.gif
The Z80 came about when Federico Faggin left Intel after working on the 8080, and by July 1976 Zilog had the Z80 on the market. It was designed to be binary compatible with the Intel 8080 so that most 8080 code could run unmodified on it, notably the CP/M operating system.

Federico Faggin (born 1941) is a physicist and electrical engineer considered to be one of the inventors of the microprocessor.

Born in Vicenza, Italy he received a doctorate in physics, summa cum laude, at the University of Padua, then went to work at Olivetti. In 1968 he moved to Palo Alto, where he worked for the Fairchild Semiconductor company, where he invented the MOS Silicon Gate technology, the basis of all modern CMOS computer chips.

In 1970 he went to Intel where, with Marcian Hoff, Stanley Mazor and Intel customer Masatoshi Shima, he developed the Intel 4004, the world's first microprocessor. He also co-developed the Intel 8008, the world's first 8-bit microprocessor.

Faggin left Intel to cofound ZiLOG, the producer of the Z80. In 1986 he cofounded Synaptics. In 1988 he received the International Marconi Fellowship Award for his contributions to the birth of the microprocessor, and in the same year he was awarded the Golden Medal for Science and Technology from the Italian Prime Minister. In 1994 he received the IEEE W. Wallace McDowell Award. In 1997 he received the Kyoto prize along with Mazor, Shima, and Hoff.

On 11 July 2002 Faggin rejoined the ZiLOG board of directors.

Federico Faggin is currently the CEO of Foveon, a Santa Clara, CA based company responsible for the Foveon X3 sensor, an image sensor used in digital photography.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.