amplificator cu bdx66 + bdx67

dj_ando_83

am avut acum ceva timp doua scheme de amplificatoare cu bdx 66 + 67 cu puteri de 50w(alimentat la 60 V) si inca una de 120 W (alimentata la+/-40V) dar nu le mai gasesc . are cineva scheme cu acesti tranzistori?
Sir_Vaska
asta e buna? :
http://www.miguelovitch.dk/free%20schemati..._BDX66B_67B.jpg

( http://www.miguelovitch.dk/free%20schematic%20amplifier.htm )

dj_ando_83
mersi mult dar am gasit mai devreme. am dat casa peste cap si am gasit una din cele 2 adica cea alimentata la 65 v . stiu ca se putea face si varianta cu alimentare dubla dar o aleg pe asta pentru ca ii voi pune in punte cu ajutorul unui defazor.sunt interesante si schemele date de tine si cand nu voi avea ce face si o sa ma plictisesc de acest amplificator(la 2-3 luni ma plictisesc de el si fac altul ca nu am tinut nici unul mai mult de 2 luni) o sa incerc si din shemele propuse de tine.dupa parerea voastra care e mai bun cel pe tranzistoare sau cel cu integrate? mie mi se pare mai sanatos cel pe tranzistoare fata de cel cu integrat .schema care am gasit-o este asta si o voi alimenta pe undeva la 45 Vca cu un filtraj din 2 condensatori de 6800uF
Mr_Devil83
Nu-l fa pentru ca nu ai sa fii multumit de el. Schema e clasica si simpla. Mai exista o varianta ceva mai decenta, cu tranzistor pnp la intrare si o reactie negativa mai pronuntata.

Daca chiar vrei sa il faci pune si tu un bc sau un 2sc9014 la intrare in locul lui bd139 ala care e montat fara nici un sens acolo. Nu e nici curent mare pe etajul ala de intrare si ai nevoie de o amplificare maricica. Bd-ul ala numai factor de amplificare mare nu are.

Eu zic ca o sa aiba un randament mic si va suna destul de prost.
O sa aiba si o lipsa acuta de bas, inaltele nu vor suna extraordinar de clar si tot felul de distorsiuni.
Cauta o schema mai de doamne ajuta, cu un etaj de intrare mai de doamne ajuta si o reactie negativa mai de doamne ajuta smile.gif

uite ceva dragut:

http://users.otenet.gr/~athsam/power_amplifier_170w.htm

A fost primul meu amplificator cu alimentare simetrica de care am fost uimit cat de bine si tare poate suna.

Modificarile mele au fost (deh sunt roman si l-am facut cu ce aveam la indemana, n-am avut chef sa mai dau bani pe piese):

Amplificatorul operational de la intrare: A741 in capsula 2x4 terminale, e pin la pin compatibil cu cel din schema;
Q1 si Q2 inlocuiti cu bd-uri 139 si 140
Q6 si Q7 tot bd-uri de acelasi gen, am incercat si cu 236 si 237 si nu era nici o diferenta;
Q8 - 11 am pus bd911 si bd912, cate 4 pentru fiecare alternanta (pe astia i-am cumparat de la magazin pt ca erau ieftini biggrin.gif )

Protectiile nu le-am mai pus.
Tot montajul poate fi realizat pe un cablaj de 5 x12 cm cu tot cu finali.
SuperDuper
QUOTE (dj_ando_83 @ Jan 26 2009, 16:37) *
mersi mult dar am gasit mai devreme. am dat casa peste cap si am gasit una din cele 2 adica cea alimentata la 65 v . stiu ca se putea face si varianta cu alimentare dubla dar o aleg pe asta pentru ca ii voi pune in punte cu ajutorul unui defazor....schema care am gasit-o este asta si o voi alimenta pe undeva la 45 Vca cu un filtraj din 2 condensatori de 6800uF

Schema are un electrolitic desenat invers. In loc de BD-ul de la intrare poti incerca un darlington, puterea disipata este totusi destul de importanta, de aia au folosit acolo BD139.
Condensatorul pe iesire este o belea in general, de aia se fac scheme cu alimentare simetrica. Schema aia nu va merge bine in punte pentru ca nu ai cum sa reglezi offsetul la iesire (si sa ramana si stabil termic). Amplificatoarele vor debita unul pe celalalt niste curenti DC (continuu) aiurea...

Schemele cu operationale sunt in general mai slabe decat suratele cu tranzistori - in special cele cu 741 care absolut jalnic in aceasta aplicatie. Sunt alte operationale care sunt muuuult mai capabile in audio.
dj_ando_83
daca as incerca sa fac unul cu tda 7250 iar tranzistori compementari sa pun bdx 66c+bdx67c cam ce putere ar da alimentat la 40v? nu bagasem de seama ca acel condensator de 5uF e pus invers pe schema .iar la varianta in punte renunt ca am incercat mai devreme tda7294 si nu reda prea bine basul(daca ascultam manele mergea dar nu ascult)
SuperDuper
Pai toata tensiunea de alimentare este 40V? Atunci excursia maxima a tensiunii pe difuzor va fi (40V - 2*(1.2V))/2 = 18.8 V (ai cadere de tensiune pe jonctiunile finalilor de 1.2V fiind darlingtoane, excursia de tensiune este de numai 1/2 din alimentare).
Tensiunea aia daca aplici un semnal SINUS va da pe o sarcina rezistiva de 4 ohmi o putere maxima de 88 W. Pe 8 ohmi vei avea 44W.
Asta daca te duc radiatoarele si traful de retea.

dj_ando_83
am gresit cand am zis ca va fi alimentat la 40v . cred ca s-a inteles ca e o singura tensiune dar va fi alimentat cu +/-40v.transformatorul care il am are 0-15-30-45-60v la 5-6A asa ca amplificatorul o sa fie alimentat la 2x30v in alterenativ sau daca o sa constat ca e insuficient mai inseriez unul de 2x20V ca sa am ceva puternic(tda7250 va fi alimentat la tensiunea lui normala).la o tensiune de alimentare cu +/-40v sau +/-60v ar fi bine pentru a da o putere mai mare de 150w?
SuperDuper
Degeaba alimentezi la mai mult etajul final, excursia de tensiune va ramane cea data de 7250... Nu mai zic ca nu se pot "inseria" asa usor 2 trafo diferite.
Oricum daca ai 2x30V alternativ insemna ca vor fi +/- 40...42V in continuu. Care ar putea sa te duca pe 4 ohmi la 200W... teoretic. Insa curentul maxim de numai 6A te va limita la folosirea boxelor pe 8 ohmi si la o putere de maxim 60W pe canal (atata poate miezul ala, geaba ii dai tensiune in finali).
dj_ando_83

mersi pentru raspunsuri. am sa ma apuc de constructia amplificatorului saptamana viitoare ca acum nu am piesele necesare si trebuie sa demontez radiatoarele de la fostul amplificator care a luat foc(la propriu) din cauza unui scurtcircuit la o boxa.
C44
cu ce as putea inlocui BDX66B si BDX67B? nu am gasit pe nicaieri sa cumpar...

ma refer la cea de a 2 schema prima am uploadat-o accidental
mister_rf
http://www.e-piese.ro/index.php?option=com...;limsn=100
Sau cu alte tranzistoare darlington de cel putin 15A si 80-100V.
Exemple
MJ11029/11030
2N6284/6287
sau la limita
BDV66/67
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.