Instalatie electrica casa
Pagini: 1, 2

nirosbog

cspot,nu vreau sa-ti contest experienta in domeniu,dar am vazut ca ai cam strecurat niste erori.De pilda,eu nu am vazut in viata mea conductor cu sectiunea de 3,5 mm patrati.
Cablu de 2.5 sau 3.5 mm pentru prize

Eu stiam ca regula internationala e asta :,1-2,5--4-6-10-16-25-35-50-70 mm patrati.
1 mm patrat-6A
2,5 mm patrati-16A
4 mm patrati-25
etc
etc
Cablul de Cu 1.5 mm (patrati) suporta 4 A/mm (suporta si 8 A/mm fara probleme , dar regula stabileste 4) . Deci , pe cablul de 1.5 recomandat pentru iluminare se pot monta consumatori care insumati sa consume 6 A . Adica , 10 becuri de 100 W care sa functioneze simultan . Siguranta cred ca ar fi bine sa fie una de 6 sau 10 A .

Asa cum ai scris mai sus e cam aiurea total,mai ales ca la sfarsit *crezi*,nu esti sigur,cam cat ar trebui sa fie siguranta.
Sigurantele,au si ele standarde batute in cuie;6A,10A,16A,20A,25A,32A,etc,etc.

Mai nou,acum nu se mai foloseste procedeul de cositorire,ci se aplica asa zisele *ace*in varful conductorului prelucrat,se capseaza cu un cleste special(in functie de sectiune),iar in dozele de pe perete nu se mai rasucesc firele cu patentul ,ci se introduc in asa zisele borne de conexiune,care sunt prevazute cu 2,3,4,5,6, orificii si in care conductorul se introduce prin simpla impingere in orificiul respectiv.De scos,se scot mai greu,iti trebuie o surubelnita finuta.

Alt aspect ar fi urmatorul:cablul de la tabloul de pe scara la apartament este din Al(de regula)si nu va suporta in veci consumul total al tuturor circuitelor noi care le va face respectivul in casa(pe vremea aia nu se stia de masina de spalat automata,boiler,cuptor cu microunde,p.c,scule audio de mare putere,care toate insumate... w00t.gif )
Inlocuind si cablul de la tabloul de pe scara la apt.,te vei lovi de alta problema:celalalt cablu,care iti alimenteaza primul circuit.Daca circuitul de la apt.tau e alimentat de pe bare...te-ai scos...doar la capitolul asta.

peacefingers.gif
cristi_iordache88
Cum pot monta 3 intrerupatoare pe aceeasi instalatie de iluminat......astfel incat.. in orice ordine as apasa pe intrerupatoare....sa se aprinda sau sa se stinga.
Faza e ca...nu-mi dau seama cum se leaga. si daca le leg simplu in serie.....nu merge......

mister_rf
Sunt intrerupatoare speciale ''intrerupatoare cap scara'' care se folosesc pentru aprinderea si stingerea luminii pe holuri.
Uite o discutie aici:
http://forum.softpedia.com/index.php?s=&am...t&p=1005246
SuperDuper
Mai electricieni de Romania, inca nu a ajuns pe acolo metoda de imbinare a conductoarelor cu "wire nuts"? Ce cositoriri, va ia 10 zile sa cablati o casa??? Se rasucesc conductoarele cu patentul (nu este obligatoriu) si se insurubeaza chestia aia pe ele. Inauntru este o spirala metalica (cupru cositorit) care "musca" din conductoarele conectate. Wire-nuts mai scumpe merg si pe conductoare litate si solide. un exemplu:
http://www.idealindustries.com/wt/TwistOnWireConnectors.nsf
Pentru circuitul de lumina (siguranta mai mica) se pot folosi si conectoare push-in (se demonteaza mai greu, trebuie tras de fir rasucind simultan stanga-dreapta):
http://www.idealindustries.com/wt/IdcPushin.nsf

Sau in wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Wire_nut
mister_rf
QUOTE(SuperDuper @ Feb 6 2007, 01:45) *
Mai electricieni de Romania, inca nu a ajuns pe acolo metoda de imbinare a conductoarelor cu "wire nuts"?

Cred ca nu...
Stiu eu o institutie cablata de acum 10 ani in acest mod... dar materialele toate au fost aduse de peste ocean. biggrin.gif
SuperDuper
QUOTE(mister_rf @ Feb 5 2007, 18:50) *
Cred ca nu...
Stiu eu o institutie cablata de acum 10 ani in acest mod... dar materialele toate au fost aduse de peste ocean. biggrin.gif

Pentru mine este o mirare cum de nu s-a raspandit mai mult solutia. Poate pentru ca la 120V curentii sunt dubli si necesitatea de contacte sigure justifica cei cativa centi dati in plus pe un wire-nut?
mickyyyy
Buna seara!
caut si eu o firma specializata sau un instalator autorizat pentru refacerea completa a instalatiei electrice intr-un apartament de 3 camere. Astept PM dc pe forum nu se poate face reclama. eventual si niste preturi orientative pt ca nu ma pricep deloc.
multumesc

donpetru2007
caut si eu o firma specializata sau un instalator autorizat pentru refacerea completa a instalatiei electrice intr-un apartament de 3 camere. Astept PM dc pe forum nu se poate face reclama. eventual si niste preturi orientative pt ca nu ma pricep deloc.

Preturi orientative (manopera):
600 sau 700lei - garsoniera (maxim 30mp);
1000 - 1200 lei apartament cu doua camere (maxim 60mp);
1400 - 1600 lei apartament cu trei camere (maxim 80mp);
2000 - 2500 lei apartament cu patru camere (maxim 100 - 120mp).

P.S. La case (vile) inmulteste cu 2 (daca constructia este noua).

rolleyes.gif
jean12
QUOTE (donpetru2007 @ Mar 5 2008, 20:11) *
Preturi orientative (manopera):
600 sau 700lei - garsoniera (maxim 30mp);
1000 - 1200 lei apartament cu doua camere (maxim 60mp);
1400 - 1600 lei apartament cu trei camere (maxim 80mp);
2000 - 2500 lei apartament cu patru camere (maxim 100 - 120mp).

P.S. La case (vile) inmulteste cu 2 (daca constructia este noua).

rolleyes.gif

adik sa inteleg ca 5500ron manopera pt o casa la rosu p+1,amprenta la sol 70 mp,nu e exagerat?
ady_77

QUOTE (jean12 @ Mar 25 2009, 21:46) *
adik sa inteleg ca 5500ron manopera pt o casa la rosu p+1,amprenta la sol 70 mp,nu e exagerat?

nu e exageratadeloc! cu conditia sa faca treaba serioasa nu bataie de joc cum fac majoritatea.
cezarc
De sar sigurantele?

Am trei randuri de sigurante: primul rand (pt prize si lumina) de 25 A si 16 A, al doilea (o siguranta generala pt al doilea) de 32 A si ultimul (tot o sig. generala pt al doilea rand) de 40 A. Al doilea rand mai are si alte sig. de 32 A care deservesc alte tablouri in alte anexe, de aici si nevoia de sig generala de 40 A pt tot complexul.
Dar intrebarea este de ce cand am un scurt la priza sau lumina cad toate sig. de pe tronsonul respectiv inclusiv si cea de 40 A?
Ma poate ajuta cineva? cool.gif
mister_rf
Pentru eu cred ca primul rand de sigurante sunt supradimensionate.
Mai exista posibilitatea ca sigurantele ''din randul doi'' sa fie mai sensibile sau sa aiba caracteristici similare ca timp de raspuns cu cele din prima linie...
cezarc
QUOTE (mister_rf @ Apr 15 2009, 10:34) *
Pentru eu cred ca primul rand de sigurante sunt supradimensionate.
Mai exista posibilitatea ca sigurantele ''din randul doi'' sa fie mai sensibile sau sa aiba caracteristici similare ca timp de raspuns cu cele din prima linie...

Mersi! rolleyes.gif
Cam la acest lucru ma gandeam si eu (supradimensionarea).
mister_rf
Din dorinta de mai bine, se ajunge la mai mult, lucru care nu este intodeauna corect pentru sigurante.
Nu stiu cate becuri ai pe un circuit, dar la o siguranta de 6A puterea instalata poate ajunge la 1000W, adica 10 becuri de 100W.
La 16A ai deja instalatia pentru un studio foto...
SuperDuper
Pentru a se asigura selectivitatea cu intrerupatoare de aceeasi clasa, trebuie sa fie cel putin in raport de 2 curentii nominali (empiric, in realiate sunt niste curbe, lungimi si sectiuni de conductore, in unele cazuri este suficient 1.4x, alteori nici 2x nu ajunge - daca scurtul este la o priza foarte aproape de tabloul electric). Tu ai acolo doar 1 treapta intre ele, este normal ce ti se intampla.
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.