fab84
30th December 2008, 00:14
Peste tot unde ma duc , ori cu masina sa schimb lampile de iluminat, ori electricianul care asigura buna functionare a instalatiei electrice, tot imi ajunge la urechi expresia "da la masa" (mie imi vin in minte numai prostii cand aud expresia asta , nu stiu de ce), as dori si eu o explicatie tehnica a acestei expresii, e de bine sau de rau daca da la masa, sau cum verific daca da la masa:) . In fine, sper sa imi fiti de folos, numai bine si la multi ani!!!
freddy_master
30th December 2008, 00:19
Majoritatea electricienilor care incearca ceva sa faca si nu reuseste sau ma rog ......spune ca "da la masa"
Parerea mea este ca e de rau dar are si multe semnificatii de bine sti cum e vorba romanului are doua intelesuri .
miti_EU
30th December 2008, 00:19
QUOTE (fab84 @ Dec 30 2008, 00:14)

Peste tot unde ma duc , ori cu masina sa schimb lampile de iluminat, ori electricianul care asigura buna functionare a instalatiei electrice, tot imi ajunge la urechi expresia "da la masa" (mie imi vin in minte numai prostii cand aud expresia asta , nu stiu de ce), as dori si eu o explicatie tehnica a acestei expresii, e de bine sau de rau daca da la masa, sau cum verific daca da la masa:) . In fine, sper sa imi fiti de folos, numai bine si la multi ani!!!
Daca da la masa.... adica daca da la minus...
poate sa dea la masa daca face scurt... sau daca are minus...
freddy_master
30th December 2008, 00:23
oricum masa e minus doar la masina ca masa nu neaparat sa fie minus in unele scheme de electronica . Adica masa e masa; + e + si - e -. In concluzie tu ai plus si minus(masa) la masina deci inseamna scurt . sau depinde cum se refera poate sa nu fie scurt direct ci prin ceva sau ma rog....
fab84
30th December 2008, 09:23
deci sa inteleg ca majoritatea elementelor electrotehnice dau la masa, daca masa e minus , atunci expresia "nu da la masa" nu prea are sens, sa inteleg ca daca nu ar da la masa, valoarea ar fi 0, pe aparatul de masura(apropo cum imi dau seama daca da sau nu da la masa cu aparatul de masura, presupun ca trebuie sa verific rezistenta, o sonda pe conductor si una la masa tabloului electric sa inteleg, sau pe o suprafata de cupru, fier sau ce o fi???) . multumesc anticipat pentru raspuns!!!
freddy_master
30th December 2008, 11:05
Hai sa iti spun o chestie .in electricitate masa este pamantul .la masina masa este caroseria masinii.Multi nu se exprima corect .eu sunt electrician ,stiu si electronica cu toate ca lucrez in amandoua meserii eu nu pot spune in electricitate ca da la masa un conductor ci e scurt sau are o rezistenta foarte mica.Aceste meserii sunt foarte grele pentru cei care nu stiu niste lucruri esentiale de baza. Cam degeaba vrei sa repari sau sa schimbi o siguranta daca nu sti de ce sa ars sau a declansat , sunt multi care shimba sau face ceva si dupa un timp se intampla la fel Omul de rand se satura de acel electrician si cheama pe altul . ala spune ca ceva da la masa si atunci normal ca omul ramane cu o dilema mai ales ca acel electrician de al doilea poate nici nu rezolva problema .si mai ales daca are si o masina cam imi dau seama ce este in capul lui (o adunatura de mase) glumeam si eu un pic.
.asi vrea sa te fac sa intelegi dar pt. mine e cam greu pt. ca banuiesc ca nu sti deocamdata chestiile astea elementare .hai ca iti dau un exemplu la masina ai un conductor il pui la + si vezi ca iasa scantei te gandesti ori e scurt pardon hai sa zicem si noi ca toti ceilalti da la masa ori are consumatori mari .deci ? cum ar trebuii sa faci ?!!!cu acel conductor mai intai trebuie verificata rezistenta fata masa carcasa masini vezi aici sunt de aceeasi parere referitor la masa(borna - la masina). pui aparatul pe VOLTI UN CAZUL cand este borna + la baterie asta ca sa nu distrugi aparatul si daca ai tensiune pe el nu neaparat sa fie 15 12 11 10 8 7 ci o valoare daca da trebuie sa deconectezi sau sa iei borna + de la baterie acuma pui aparatul pe domeniul Ohm si vezi ce valoare are acel conductor fata de masa aici apare complicatii si de ce?pai fi atent orice consumator are o rezistenta (mai mica sau mai mare) de exemplu un bec de 50 wati (putere) are o diferita rezistenta fata de un bec de 10 wati , un casetofon auto are o diferita rezistenta fata de o rezistenta de incalzire de pe parbrizul masinii.si un scurt inseamna ca trebuie ca pe aparat sa arate o valoare mai mica a rezistentei aproape de 0 mai mica decat valoare rezistentei a celor aparate(consumatori). Mai revin . salut
miti_EU
30th December 2008, 12:37
Deci...
Pamantare = pamant... care e si la priza
Masa = punctul 0 al unui montaj, oricare ar fi el
Minus = Borna negativa
fab84
30th December 2008, 14:01
multumesc pentru informatii freddy_master, am mai prins cate ceva, as mai avea sa-ti pun cateva intrebari, avand in vedere ca esti electrician/electronist de meserie, se spune ca un adevarat inginer stie dumnezeieste felul in care s-a creat acel ceva, si cum decurg lucrurile cu acel ceva, ceea ce ai spus si tu mai sus, deci daca se poate un id de mess, email sau ceva de genul as aprecia foarte mult.
fab84
30th December 2008, 23:11
o intrebare!!! daca e scurt, adica scurt circuit, sa inteleg ca tensiuanea care ar trebui sa fie de 220 sa spunem, ar fi mult mai mica??? adica scapa curent pe undeva?
, multumesc pentru rapsuns!
dj_ando_83
31st December 2008, 00:25
QUOTE (fab84 @ Dec 30 2008, 23:11)

o intrebare!!! daca e scurt, adica scurt circuit, sa inteleg ca tensiuanea care ar trebui sa fie de 220 sa spunem, ar fi mult mai mica??? adica scapa curent pe undeva?

, multumesc pentru rapsuns!
adica daca e scurtcircuit o sa ai tesiune 0V iar daca e mai mica inseamna ca nu ai 220V de la cei cei distribuie energia electrica sau ai contacte imperfecte pe undeva(tablou de sigurante,duze,intrerupatoare,prize)Adica eu daca am 165V(masurati) pe prize nu inseamna ca am contacte imperfecte
fab84
31st December 2008, 09:37
De exemplu la soneria mea din casa, care nu merge, am o tensiune de 75 v aproximativ, sa inteleg ca ar trebui sa refac legaturile??
mister_rf
31st December 2008, 09:58
Ce fel de sonerie folosesti?
Cum ai masurat tensiunea de 75V?
fab84
31st December 2008, 13:17
pai cu aparatul de masura , tensiunea era in jurul acelei valori, e o sonerie normala, pleaca de la butonul propriu zis, si ajunge la tabloul locuintei, unde e legata cu ajutorul unui contactor
dj_ando_83
31st December 2008, 13:24
ala sigur e un contactor? nu cumva e transformator?si unde anume ai masurat 75V?
fab84
31st December 2008, 14:24
QUOTE (dj_ando_83 @ Dec 31 2008, 14:24)

ala sigur e un contactor? nu cumva e transformator?si unde anume ai masurat 75V?
intre contactor si sonerie, chestia aia de la sonerie, nu stiu ce e :| , e langa contactorul din tablou.
SuperDuper
1st January 2009, 08:24
Ai masurat un return ceva... Soneria functioneaza intr-un mod "special" si nu am intalnit multi "electricieni" care sa inteleaga cum functioneaza. Tu nici nu stii diferenta dintre un transformator si un contactor, amesteci tensiunea cu curentul, as zice ca nu ai nici o sansa... serios, apeleaza la cineva cu patalama la mana.
fab84
1st January 2009, 12:00
da am spus ca soneria este legata de siguranta tabloului electric
, nu stiu de unde ai tras tu concluziile de mai sus, oricum merci pentru advice.
iar rezistenta de contact a soneriei este negativa.
freddy_master
1st January 2009, 16:17
http://www.contactoare.ro/our%20products1r.html si poatre iti dai sdeama ce este , si ne spui si noua. La multi ani. http://www.contactoare.ro/our%20products1r.html
fab84
1st January 2009, 16:40
In tabloul meu electric se afla 3 sigurante diferentiale ABB si o sonerie tot de la ABB, iar langa tablou se afla un contor de curent monofazat, montat cu transformatorul de tensiune, banuiesc ca majoritatea locuintelor au un astfel de sistem, nu stiu daca te refereai la asta freddy_master, dar ti-am descris ce si cum, ideea e, NU MERGE SONERIA
... La multi ani sa fiti sanatosi!!!
SuperDuper
2nd January 2009, 01:52
QUOTE (fab84 @ Jan 1 2009, 05:00)

Cred ca ar fi caz de premiul Nobel pentru primul contact cu rezistenta negativa. Probabil ai masurat contactul pe scala de rezistente intr-un circuit care are tensiune pe el.
De aia am zis sa apelezi la cineva care stie ce face. Schema pentru conectarea soneriei arata cam asa. Soneria cu bobina la 220V.
karpi
12th January 2009, 14:55
QUOTE (fab84 @ Jan 1 2009, 12:00)

da am spus ca soneria este legata de siguranta tabloului electric

, nu stiu de unde ai tras tu concluziile de mai sus, oricum merci pentru advice.
Presupun ca ai masurat intre o borna de la retea <->o borna de la "sonerie" <-> prin a carui bobina trece curentul si ajunge la -> cealalta borna de la retea .
Deci ai 75V dupa bobina , curentul trece prin bobina si este ca si o rezistenta aditionala in serie cu 230V ca. de la priza.
Presupun ca este in circuit un transformator coborator caci altfel nu ai putea masura sa ai 75V in acest fel , caci o bobina care-i direct la 230V nu ar fi sub tensiune decat doar daca apesi de butonul soneriei. ( sunt si sonerii din acestea ce nu au transformator coborator de tensiune , asa ceva am in tabloul electric de la apartament ) .Nu am verificat daca butonul de sonerie are legatura galvanica cu reteaua , daca are este destul de nasol caci prezinta pericol de electrocutare .!!
Oricum nu folosesc aceasta sonerie.Nu suna frumos doar "bazaia" in campul magnetic creat de o bobina o lamela ce se atingea de clopot si era enervant caci nu suna si trebuia reglata incontinuu.
iata sghema unui circuit de sonerie "normal" , la buton nu ai numai tensiune mica !
Click pentru a vizualiza atașamentul
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.