Senzor de temperatura + PIC16F628A

adrian19

Salutare!
N-am mai tinut in viata mea un senzor de temperatura in mana. Doresc sa realizez un termometru folosind un PIC16F628A, temperatura sa o afisez apoi pe un afisor. Ceea ce nu stiu, este de ce fel de senzor de temperatura as avea nevoie? Din cele tip circuit integrat, sau un termistor e deajuns?
Interesul meu este de a invata sa fac asta cu un microcontroler, nu sunt interesat de o precizie ridicata sau complicatii inutile.
Multumesc anticipat.
cosminprund
Termistorul functioneaza ca un rezistor si-l citesti cu ajutorul unui convertor Analog to Digital. Din pacate PIC16F628A nu are un asemenea port on-board asa ca termistorul pica. Alternativa sunt senzorii circuit integrat (ex: DS18B20), acesti senzori pot fi cititi prin protocoale seriale (exemplul meu foloseste protocolul "1-Wire"). Dezavantajul lor este ca implementarea accesului serial poate fi dificila pentru un prim proiect.

Ideal ar fi sa-ti alegi un alt "prim proiect" sau sa-ti procuri un alt PIC. Parerea mea de incepator smile.gif

Ca idee as zice sa-ti procuri un PIC care sa aiba A2D on-board si sa inlocuiesti termistorul cu un potentiometru! Dupa ce te lamuresti exact cum se citeste portul A2D poti trece la un termistor (zic sa folosesti un potentiometru sa nu fugi cu termistroul de la cuptor la frigider sa-i schimbi rezistenta). Eu am facut ceva similar cu un POT, cu un LED si cu butonas: La prima apasare pe butonas citeam portul A2D, pe urma la urmatoarea apasare afisam primul bit din rezultat, la urmatoarea apasare urmatorul bit si asa mai departe. "Afisat" insemna de fapt o secventa de aprins/stins ledul sa am confirmarea ca comanda a fost preluata dupa care led-ul se oprea pe aprins sau stins (in functie de starea bitului "afisat") pina cind apasam din nou butonasul! Eu am facut chestia asta cu un PIC16F684. Daca te ajuta iti pot da "schema" (ExpressPCB) si softul (assembler). Inca n-am gasit un soft pe care sa-l pot pricepe pentru desenat scheme, asa ca fac in ExpressPCB - sau deloc.

P.S: Da si un search pe forum s-a mai discutat si am vazut si scheme!

Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.