Vreau sa fac un tunning la un STK 4241.

eneamihai24

Am un amplificator SONY care avea montat din fabrica un STK 4221 MK2 cu o putere de 80+80 la 8 ohmi. Acesta s-a ars si am montat un echivalent STK 4241 V care are o putere de 120+120w la 8 ohmi. Integratul original lucra la o tensiune de +/-45V. Acum eu ma gandesc sa ii maresc tensiunea la acesta noua pana pe la +/-65V, si intrebare este ce trebuie sa schimb in afara de transformator. Daca schimb trafu risc sa mi se arda alte piese? Sper ca m-am facut inteles stima
soarce
Scoti componentele si placile din carcasa si introduci un amplificator construit pentru 2x120W.

E_manuel1
Inafara de intergrat,din aceelasi transformator se mai alimenteaza si alte componente,circuite integrate precum,preamplificator,corector de ton,leduri etc.
Exista totusi pentru fiecare alimentare in parte stabilizatori de tensiune,dar sunt sanse crescute sa arzi acele stabilizatoare si odata cu ele restul componentelor,de aceea nu-ti recomand sa pui o tensiune mai mare decat prevedea schema initial.
Ai putea sa te multumesti cu cat scoate,stai la bloc ?
Toata lumea vrea la bloc statii si boxe de sute de watti,dar nici macar nu au sanse sa le foloseasca la valoarea maxima de iesire.
bit 61
In primul rind trebuie sa verifici tensiunea de lucru a condensatorilor de filtraj.
Trebuie avut in vedere si aspectul racirii STK-ului.
eneamihai24
Am masurat tensiunea la cei 2 condensatori mari care au o valoare de 56V cu 8200Uf. Tensiunea este de +/-49V .Eu ma gandeam sa maresc la maxim 60V pentru a obtine o putere de minim 120W/*ohmi.
soarce
QUOTE (eneamihai24 @ Dec 21 2008, 18:53) *
Eu ma gandeam sa maresc la maxim 60V pentru a obtine o putere de minim 120W/*ohmi.

Acum vreo cateva zile nu ai reusit sa stabilesti o echivalenta intre doua circuite, iar acum vrei sa te apuci de modificat scheme ? Cred ca nu stii ce presupune asta.
eneamihai24
QUOTE (soarce @ Dec 21 2008, 21:58) *
Acum vreo cateva zile nu ai reusit sa stabilesti o echivalenta intre doua circuite, iar acum vrei sa te apuci de modificat scheme ? Cred ca nu stii ce presupune asta.

Eu zic ca stiu ce presupune. Dar acum nu te gandi la cine stie ce modificare. Integratul si transformatorul le am deja. Eu intrebam ce mai trebuie sa schimb. Daca esti in masura sa raspunzi bine, daca nu, nu. stima

soarce
QUOTE (eneamihai24 @ Dec 21 2008, 19:04) *
Eu zic ca stiu ce presupune. Dar acum nu te gandi la cine stie ce modificare. Integratul si transformatorul le am deja. Eu intrebam ce mai trebuie sa schimb.

Fara o schema de principiu in fata, numai Mama Omida iti poate spune ce trebuie sa schimbi. Mai cumpara-ti cateva integrate din-alea... o sa ai nevoie biggrin.gif
eneamihai24
QUOTE (soarce @ Dec 21 2008, 22:09) *
Fara o schema de principiu in fata, numai Mama Omida iti poate spune ce trebuie sa schimbi. Mai cumpara-ti cateva integrate din-alea... o sa ai nevoie biggrin.gif

pai deja am luat vreo 20-30.
eneamihai24

La o tensiune de +/-60V cam ce putere voi obtine????
Mr_Devil83
QUOTE (bit 61 @ Dec 21 2008, 19:33) *
In primul rind trebuie sa verifici tensiunea de lucru a condensatorilor de filtraj.
Trebuie avut in vedere si aspectul racirii STK-ului.

Ai citit ce a zis bit61 mai sus? Citeste din nou si intelege ca in primul rand trebuie sa majorezi cam cu 50% suprafata elementelor de racire.
Condensatorii aia 2 de filtraj vor trebui schimbati cu unii mai potenti si iti mai trebuie un transformator care sa livreze un curent destul de mare pentru stk-ul ala.

Io sunt convins ca nu ai loc sa pui si un transformator mai mare si un radiator mai mare in carcasa amplificatorului ala.
eneamihai24

un transformator mai mare am loc sa pun, acum nu stiu cat de mare ca si asta care il are este destul de mare. Este o probema la racire, dar o sa ii fac o racire cu 2 coolere. Acum eu ma gandesc ca nu se arda altceva prin ea , cum ar fi: senzorul de telecomnda, motorasul de la volum si alte periferice.
SuperDuper
Ai infasurari suplimentare pentru alea - ar trebui ca noul trafo sa aiba aceleasi infasurari...
Condensatoarele de filtraj trebuie puse altele la tensiune mai mare (cam 1.4 ori tensiunea dorita de tine ca sa fii sigur ca tin).
Puntea de diode redresoare s-a putea sa necesite upgrade (nu stiu cati amperi au acuma).
Radiatoarele trebuie racite activ - mi se pare o complicatie si un zgomot aiurea, mai ales ca nu o sa folosesti puterea aia in apartament.
In schema STK-ului mai sunt cateva rezistente externe de polarizare - trebuie comparate schemele celor 2 pt a vedea daca se schimba ceva si pe acolo la ridicarea tensiunii.
Personal... l-as lasa asa.

OT: Bine ca nu mai stau la bloc. Cand aveam copilul mic si m-a stresat un imbecil cu manelele la 11 noaptea i-am scos sigurantele de pe palier si le-am aruncat la ghena. Pana s-a prins ce s-a intamplat eram de mult in casa.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.