adrian19
20th December 2008, 12:51
Salutare!
As vrea sa invat cum se verifica daca un tranzistor este bun sau nu. Ceea ce am acum in mana este un BC547 si un multimetru, ca cel de aici : http://www.e-sun.cn/EN/d.aspx?pht=303. Stiu ca BC547 este de tip NPN. Am potrivit pin-ii in locurile corespunzatoare. Am selectat hfe. Ceea ce nu stiu eu este ce valoare ar trebui sa indice multimetrul, care sa-mi zica daca tranzistorul este bun sau nu? Mie mi-a aratat ceva de genul 298 sau 279, la doi tranzistori BC547.
Multumesc anticipat
soarce
20th December 2008, 13:18
E bune tranzistoarele.
Factorul "hfe" inseamna cat amplifica in curent tranzistorul respectiv: multimetrul ii injecteaza un curent in baza si masoara variatia in colectorul tranzistorului.
Acum, hfe-ul depinde de multi factori: procesul tehnologic, temperatura tranzistorului, curentul injectat in baza ... De exemplu in foaia de catalog a lui BC547 (http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/MicroElectronics/mXuwzwr.pdf) se dau niste plaje de valori ale factorului hfe (coloana din mijloc):
curent de baza hfe
0.01mA -> 170
2mA -> 200 ... 450
100mA -> 160
Faptul ca aparatul indica aproximativ 300 este in regula. Vezi daca tranzistorul tau are vreo litera in coada ca sa corelezi cat de cat datele din catalog cu ce indica multimetrul. Este indicat sa citestimanualul multimetrului sa vezi exact ce curent injecteaza in baza tranzistorului cand il testeaza.
dan_uld
20th December 2008, 19:40
Exista cazuri in care metoda de mai sus te pacaleste. Ca sa vezi daca este bun tranzistorul setezi aparatul de masura pe functia "continuitate" si faci urmatoarele masuratori:
plusul la baza si minusul la emitor - trebuie sa conduca
plusul la emitor si minusul la baza - nu trebuie sa conduca
plusul la baza si minusul la colector - trebuie sa conduca
plusul la colector si minusul la baza - nu trebuie sa conduca
plusul la colector si minusul la emitor, plusul la emitor si minusul la colector, cu baza in gol, nu trebuie sa conduca.
Plusul la multimetru este de obicei cel rosu. Indicatiile sunt pentru tranzistoare NPN. In cazul tranzistoarelor PNP se inverseaza plusul cu minusul.
1835
20th December 2008, 20:04
QUOTE (dan_uld @ Dec 20 2008, 19:40)

Exista cazuri in care metoda de mai sus te pacaleste. Ca sa vezi daca este bun tranzistorul setezi aparatul de masura pe functia "continuitate" si faci urmatoarele masuratori:
plusul la baza si minusul la emitor - trebuie sa conduca
plusul la emitor si minusul la baza - nu trebuie sa conduca
plusul la baza si minusul la colector - trebuie sa conduca
plusul la colector si minusul la baza - nu trebuie sa conduca
plusul la colector si minusul la emitor, plusul la emitor si minusul la colector, cu baza in gol, nu trebuie sa conduca.
Plusul la multimetru este de obicei cel rosu. Indicatiile sunt pentru tranzistoare NPN. In cazul tranzistoarelor PNP se inverseaza plusul cu minusul.
Imagineaza-ti tranzistorul ca fiind doua diode ca in figura.
Si ca o completare , ca sa iti dai seama care e colectorul si care e emitorul , rezistenta dintre baza si colector e mai mare decat rezistenta dintre baza si emitor...parca asa
mister_rf
20th December 2008, 20:17
Adica Murphy are dreptate: este viceversa
Tensiunea de deschidere masurata pe jonctiunea Baza-Colector este mai mica decat tensiunea masurata pe jonctiunea Baza-Emitor
Diferentele sunt minore, doar cativa milivolti...